• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.2°C / 6.8°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.9°C / 4.1°C
  0 BF
  57%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 9.0°C
  0 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / 0.3°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 3.4°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -4.6°C / -2.7°C
  1 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 3.6°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 7.0°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 6.4°C
  1 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.5°C / -0.7°C
  0 BF
  74%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C -2.5°C / 6.2°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.8°C / 6.0°C
  1 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.4°C / 7.0°C
  1 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C -1.2°C / 4.9°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.3°C / 4.2°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  1 BF
  55%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιτέλους αυτοψία στα αρχαία της Βενιζέλου

 • A-
 • A+
ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Σήμερα το πρωί υλοποιείται η πραγματογνωμοσύνη αρχαιολόγων και μηχανικών στο σκάμμα του σταθμού, παρά τις προσφυγές της εταιρείας ● Επειτα από πολύωρη συνεδρίαση το δικαστήριο ανέβαλε τη λήψη απόφασης, κάτι που ισοδυναμεί με νίκη των πολιτών.

Η πραγματογνωμοσύνη των πολιτών της Θεσσαλονίκης στο σκάμμα του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης θα γίνει σήμερα το πρωί. Ο,τι προσπάθησε με νύχια και με δόντια να αποφύγει η Αττικό Μετρό (Α.Μ.) θα γίνει πράξη, παρά τις δικαστικές προσφυγές της εταιρείας. Ομάδα αρχαιολόγων και μηχανικών θα κατέλθουν στο σκάμμα με τις αρχαιότητες για «συντηρητική απόδειξη», να φωτογραφίσουν δηλαδή και να κινηματογραφήσουν την κατάσταση των αρχαιοτήτων κατά την απόσπασή τους προκειμένου να συντάξουν στη συνέχεια έκθεση για την κατάσταση που επικρατεί.

Χθες το Πολυμελές Πρωτοδικείο, έπειτα από μια σχεδόν δίωρη διαδικασία-θρίλερ –στη διάρκεια της οποίας εκτυλίχθηκε στη δικαστική αίθουσα ένα νομικό μπρα ντε φερ–, έδωσε σολομώντεια λύση αποφασίζοντας ότι… αναβάλλει τη λήψη απόφασης! Αλλά και η μη απόφαση είναι νίκη των πολιτών καθώς η A.M. ζητούσε «αίτηση ερμηνείας» της δικαστικής αποφάσεως που επέτρεψε τη συντηρητική απόδειξη και είχε καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, με αίτημα να μη γίνει η συντηρητική απόδειξη που διατάχτηκε μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της παραπάνω αιτήσεως ερμηνείας.

Κατόπιν τούτου, σήμερα το πρωί στις 9 θα κατέλθουν στο σκάμμα ως πραγματογνώμονες ο καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας Αριστοτέλης Μέντζος (επικουρικά ο Γεώργιος Φουστέρης, επίκουρος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας) και η Ευαγγελία Καμπούρη, αρχιτέκτων μηχανικός, πρώην προϊσταμένη ΥΠΠΟΑ (επικουρικά ο Νικόλαος Τζημόπουλος, πολιτικός μηχανικός). Μάλιστα χθες ο ανάδοχος, η εταιρεία «Ακτωρ», ενημέρωσε τον δικηγόρο Απ. Σοφιαλίδη ότι θα τους αναμένουν και θα πρέπει να τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Η σημασία και η βαρύτητα των σημερινών γεγονότων δεν φαίνονται μόνο από τη λυσσαλέα νομική μάχη που έδωσε η Αττικό Μετρό αλλά και από το γεγονός ότι αναμένονται στη Θεσσαλονίκη αφενός πρόσωπα σε θέσεις-κλειδιά του υπουργείου Πολιτισμού, με κεντρικό ρόλο στη διαδικασία απόσπασης των αρχαιοτήτων, αφετέρου και υπερασπιστές τής in situ διατήρησης της υπόγειας «Βυζαντινής Πομπηίας».

Εξώδικη αίτηση

Οπως έγινε γνωστό, στη διαδικασία συντηρητικής απόδειξης εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ θα παρευρεθούν η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ Ελενα Κουντούρη και ο Θεμιστοκλής Βλαχούλης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Στη Θεσσαλονίκη αντιστοίχως θα βρίσκεται και η πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα.

Αξίζει εδώ να θυμίσουμε ότι εναντίον της Διεύθυνσης της οποίας προΐσταται ο κ. Βλαχούλης, ο δικηγόρος των 316 πολιτών που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη (Απόστολος Σοφιαλίδης) είχε αποστείλει στις 17.11.2021 εξώδικη αίτηση-όχληση, με αίτημα την παύση εκδόσεως αποφάσεων αποδόμησης του μνημείου στη Βενιζέλου (είχαν συνταχθεί τότε 10 τέτοια έγγραφα με τα οποία δίνονταν κατευθύνσεις και οδηγίες για την απόσπαση).

Οπως έλεγε ο κ. Σοφιαλίδης τότε, με τις αποφάσεις της ΔΑΒΜΜ «υπάρχει άμεσος κίνδυνος πλήρους εξάλειψης της σημερινής πραγματικότητας και αδυναμίας αποδείξεως δεδομένων κρίσιμων για τη δίκη που εκκρεμεί επί της αγωγής που έχει ασκηθεί από 316 Ελληνες πολίτες». Σίγουρα ο κ. Βλαχούλης –που δεν απάντησε ποτέ στο εξώδικο– δεν φανταζόταν ότι θα έφτανε μια μέρα σαν τη σημερινή, να κριθούν δηλαδή και οι δικές του αποφάσεις από ανεξάρτητους επιστήμονες.

Εμπλοκές και προσφυγές

Ας σημειωθεί ότι χθες στη Θεσσαλονίκη βρίσκονταν ο υπουργός και ο υφυπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Καραγιάννης, για την απόδοση στην κυκλοφορία των πρώτων 5 χιλιομέτρων του τμήματος Θέρμη - Γαλάτιστα του οδικού άξονα Θεσσαλονίκη - Πολύγυρος.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του υπουργείου, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι «επιτέλους το μετρό Θεσσαλονίκης μπαίνει σε μια σειρά. Παραλάβαμε την επιδομή στη γραμμή στο 40% και είμαστε στο 80% (σ.σ.: στη χθεσινή απάντηση του υπουργείου στη σαββατιάτικη αποκάλυψή μας αναφερόταν ότι έχουν στρωθεί ράγες στο… 92%, αλλά δεν θα τα χαλάσουμε για χίλια μέτρα ράγες)». Κι ακόμη πως «αυτό το έργο θα παραδοθεί το 2023 και από αυτό θα κριθούμε». Εθεσε δε το ερώτημα ποιους τελικά εξυπηρετούν οι καθυστερήσεις από τις δικαστικές εμπλοκές και προσφυγές.

● Σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη θα λάβει χώρα και η πρώτη φάση της τιμής που θα αποδώσει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σε πολίτες και επιστήμονες που αγωνίστηκαν ανιδιοτελώς για τη σωτηρία των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου. Στις 4.30 μ.μ. στο εντευκτήριο (Cafe theatro) του Βασιλικού Θεάτρου θα τιμηθούν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης στο πρόσωπο του Γιάννη Μπουτάρη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανυπακοή από τους έκτακτους αρχαιολόγους
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καλεί τα μέλη του και όλους τους αρχαιολόγους της χώρας να αρνηθούν να εργαστούν στην απόσπαση αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου.
Ανυπακοή από τους έκτακτους αρχαιολόγους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κονφερανσιέ εικονικών ελπίδων για το μετρό της Θεσσαλονίκης οι Μητσοτάκης, Καραμανλής και Ταχιάος
Μακέτες, τέλος. Ζήτω οι εικονικές περιηγήσεις! Δύο μήνες τώρα η Αττικό Μετρό (A.M.) παρουσιάζει βίντεο με περιηγήσεις, στις οποίες απεικονίζεται... η κυκλοφοριακή Χαναάν που μέλλεται να ζήσουν οι...
Κονφερανσιέ εικονικών ελπίδων για το μετρό της Θεσσαλονίκης οι Μητσοτάκης, Καραμανλής και Ταχιάος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρχαιολόγοι για φίλημα
Είναι η πιο ενεργητική πράξη υπεράσπισης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου η απόφαση του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων να μην εργαστούν σε καμιά φάση απόσπασης αρχαιοτήτων.
Αρχαιολόγοι για φίλημα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαύρη μέρα για την αρχαιολογία
Η πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ για απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, όχι μόνο δεν πτόησε όσους επιθυμούν την παραμονή τους αλλά φαίνεται ότι τους πείσμωσε.
Μαύρη μέρα για την αρχαιολογία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντεπίθεση για να σωθούν τα αρχαία της Βενιζέλου
Η «Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» τεκμηριώνει επιστημονικά ότι απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων θα σημάνει την καταστροφή τους.
Αντεπίθεση για να σωθούν τα αρχαία της Βενιζέλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Ζέρβας στη δίνη του μετρό με το «καλημέρα»
Οι δηλώσεις για το μετρό της Θεσσαλονίκης είναι ακατάπαυστες, χθες προστέθηκε και το υπερόπλο που λέγεται δημοσκοπήσεις, ενώ παράλληλα στον σταθμό Βενιζέλου συνεχίζονται οι εργασίες.
Ο Ζέρβας στη δίνη του μετρό με το «καλημέρα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας