• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.2°C / 6.8°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.9°C / 4.1°C
  0 BF
  57%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 9.0°C
  0 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / 0.3°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 3.4°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -4.6°C / -2.7°C
  1 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 3.6°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 7.0°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 6.4°C
  1 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.5°C / -0.7°C
  0 BF
  74%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C -2.5°C / 6.2°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.8°C / 6.0°C
  1 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.4°C / 7.0°C
  1 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C -1.2°C / 4.9°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.3°C / 4.2°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  1 BF
  55%

Η ελληνική Πολιτεία έχει επισήμως τοποθετηθεί μέσω της ιστοσελίδας της covid19.gov.gr για το θέμα και έχει χαρακτηρίσει «ΜΥΘΟ» το ότι η λυχνία απολύμανσης υπεριώδους ακτινοβολίας αδρανοποιεί τον Covid-19. Αριστερά το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» την 1/12/2021.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Αττικής Γ. Κεχρή στην «Εφ.Συν.»

 • A-
 • A+

Λάβαμε την Παρασκευή 3-12-2021 από τον αντιπεριφερειάρχη Αττικής, αρμόδιο για θέματα Υγείας, Γιάννη Κεχρή, την ακόλουθη επιστολή:

i. Στο με αρ. 2.672 φύλλο της 1ης.12.2021, της ημερήσιας εφημερίδας των Αθηνών «Η εφημερίδα των συντακτών» και με τον τίτλο «Ο Πατούλης “ψεκάζει” τον κορονοϊό με υπεριώδη ακτινοβολία», δημοσιεύσατε άρθρο του δημοσιογράφου κ. Στέργιου Ζιαμπάκα, με εξόχως εσφαλμένες «απόψεις του», περί την αποτελεσματικότητα των ράβδων υπεριώδους ακτινοβολίας που θα χρησιμοποιηθούν από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο της αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού.

Και, κυρίως, προς βάναυση προσβολή της τιμής και υπόληψής μου, ως ιατρού-χειρουργού, μέλους του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Αττικής, δημοσιεύσατε ειδικότερα ότι:

«..Το εξωφρενικό της υπόθεσης είναι ότι ο εισηγητής της προμήθειας, αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Κεχρής, αγνοεί (ή κάνει πως δεν γνωρίζει) τις σχετικές επίσημες θέσεις της πολιτείας: είναι μύθος ότι η συγκεκριμένη πρακτική αδρανοποιεί τον κορονοϊό, διευκρινίζεται στην κυβερνητική ιστοσελίδα covid19.gov.gr, με σύντομο και ξεκάθαρο κείμενο του σημερινού προέδρου του ΕΟΔΥ, καθηγητή επιδημιολογίας Θ. Ζαούτη…»

Και περαιτέρω «…Πηγές της “Εφ.Συν.” εντοπίζουν “φωτογραφικές” περιγραφές στην εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη: ορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά (όπως το πολύ συγκεκριμένο μήκος κύματος ακτινοβολίας μεγέθους 275nm, έως και ο χρόνος διάρκειας της μπαταρίας) παραπέμπουν σε ιστοσελίδα συγκεκριμένης εταιρείας που προμηθεύει τέτοιον εξοπλισμό...».

ii. Για την αποκατάσταση της αλήθειας, σας παραπέμπουμε στην σχετική, από 2.12.2021, Ανακοίνωσή μου, ως Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Αττικής, στην οποία ειδικότερα διαλαμβάνεται και ότι:

«Επισημαίνεται πως κατ’ εντολή του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη έχει ζητηθεί η αξιολόγηση και η πιστοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σταθερή βούλησή του είναι η αξιοποίηση κάθε πρόσφορου μέσου και τρόπου για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών.

Ειδικότερα επισημαίνουμε τα εξής:

1. Η έξαρση της πανδημίας του CoViD-19, η συνεχής προσπάθεια προστασίας του προσωπικού της Περιφέρειας και η προσπάθεια εξεύρεσης τρόπου απολύμανσης των επιφανειών των γραφείων, των παρελκόμενων των Η/Υ (πληκτρολόγια, ποντίκια κλπ) και των δεμάτων που παραλαμβάνουν οι γραμματείες (σημεία με ιδιαίτερα αυξημένο μικροβιακό και ιικό φορτίο), κατέστησε αναγκαία την προμήθεια συσκευών απολύμανσης σκληρών επιφανειών.

2. Για την προμήθεια των συσκευών απολύμανσης σκληρών επιφανειών λήφθηκαν υπ’ όψιν:

α. Η φύση των προς απολύμανση επιφανειών και υλικών δεν επιτρέπει συχνά τη χρήση υγρών απολυμαντικών παρά μόνο τη χρήση τεχνολογίας UVC ακτινοβολίας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η UVC ακτινοβολία μπορεί να χρησιμοποιείται εναλλακτικά ή συμπληρωματικά με τη χρήση υγρών απολυμαντικών.

β. Παγκόσμια βιβλιογραφία και μελέτες, που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας UVC στην εξουδετέρωση παθογόνων οργανισμών.

γ. Η πρόσφατη μελέτη του ΑΠΘ, που έγινε στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αστικής Υγείας, για την απολύμανση του αέρα σε εσωτερικούς χώρους, σύμφωνα με την οποία η χρησιμοποίηση τεχνολογίας UVC μπορεί να φέρει μείωση του σωματιδιακού φορτίου στον κλειστό χώρο, τουλάχιστον κατά 93%.

δ. Η ανάρτηση του προέδρου του ΕΟΔΥ καθηγητή κου Θεοκλή Ζαούτη, σύμφωνα με την οποία δεν “πρέπει να χρησιμοποιούνται οι λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) για την αντισηψία των χεριών ή άλλων περιοχών του δέρματός σας. Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος και να βλάψει τα μάτια σας”.

Σύμφωνα με αυτή την ανάρτηση θα πρέπει να αποφευχθεί αυστηρά η έκθεση δέρματος και ματιών στην υπεριώδη ακτινοβολία.

ε. Η ασφάλεια του χρήστη κατά τη χρησιμοποίηση συσκευών απολύμανσης με τεχνολογία UVC.

στ. Η πιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των φορητών συσκευών αποστείρωσης με χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας ως προς την ικανότητά τους να μειώνουν (αποστειρώνουν) σε ικανοποιητικό βαθμό το μικροβιακό φορτίο σκληρών επιφανειών.

ζ. Η χρήση τέτοιων συσκευών σε επίσημους, διεθνείς και ελληνικούς οργανισμούς.

3 Από τα ανωτέρω προέκυψε ότι οι συσκευές UVC, που θα προμηθευτεί η Περιφέρεια για την απολύμανση σκληρών επιφανειών που χρησιμοποιεί συχνά το προσωπικό (πληκτρολόγια, κινητό τηλέφωνο, γραφεία κ.λπ.) θα πρέπει να πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια:

α. Να είναι απλές στη χρήση, φορητές και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μη εξειδικευμένο προσωπικό.
β. Να διαθέτουν τις κατάλληλες πιστοποιήσεις αποτελεσματικότητας από Ευρωπαϊκά εργαστήρια καθώς και πιστοποιητικό CE.
γ. Να διαθέτουν κατάλληλο μηχανισμό απενεργοποίησης σε περίπτωση που η συσκευή θα στρεφόταν προς τον χρήστη.
δ. Να διαθέτουν στη συσκευασία εξοπλισμό προστασίας (ειδικά γυαλιά προστασίας).
ε. Να είναι ανθεκτικές σε περίπτωση πτώσης ή πρόσκρουσης.
στ. Η διάρκεια της μπαταρίας, έτσι ώστε να μην απαιτείται συνεχής φόρτιση ή αντικατάστασή της.
ζ. Ει δυνατόν, η χρησιμοποίηση LED λαμπτήρων για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της χρησιμοποιούμενης ακτινοβολίας.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη συσκευή είναι η μοναδική πιστοποιημένη συσκευή υπεριώδους ακτινοβολίας που χρησιμοποιεί LED τεχνολογία στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα έχει πιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα της, καθώς η χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας με LED τεχνολογία, μειώνει (αποστειρώνει) σε ικανοποιητικό βαθμό το μικροβιακό φορτίο από τα “Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών Α.Ε.”. Επιπροσθέτως, ήδη χρησιμοποιείται από νοσοκομεία του Εξωτερικού και σε δεκάδες επίσημους δημόσιους οργανισμούς καθώς και νοσοκομεία της Ελλάδας (επισυνάπτεται σχετική λίστα).

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, “η ακτινοβολία UVC είναι ένα γνωστό απολυμαντικό για τον αέρα, το νερό και τις μη πορώδεις επιφάνειες και έχει χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά εδώ και δεκαετίες για τη μείωση της εξάπλωσης βακτηρίων, όπως η φυματίωση.

Η ακτινοβολία UVC έχει αποδειχθεί ότι καταστρέφει την εξωτερική πρωτεϊνική επικάλυψη του SARS-Coronavirus. Η καταστροφή οδηγεί τελικά σε αδρανοποίηση του ιού. Η ακτινοβολία UVC μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική στην αδρανοποίηση του ιού SARS-CoV-2, που είναι ο ιός που προκαλεί τη νόσο του Coronavirus 2019 (COVID-19)».

Μετά τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα είναι ανυπόστατα και ο μόνος σκοπός τους είναι η παραπλάνηση του αναγνώστη.

ΛΙΣΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΡΑΒΔΟ UVC

Σας γνωρίζουμε ότι μηχανήματα απολύμανσης με UVC τεχνολογία χρησιμοποιούν:

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Ευαγγελισμός, Αρεταίειο, Κομοτηνής, Ελπίς, Τριπόλεως, Αγ. Παύλος

ΔΗΜΟΙ Αθηνών/7η Σχολική περιφέρεια, Ψυχικού, Σερρών, Βόλβης, Ξηρομέρου

ΛΟΙΠΟΙ Ιατρείο Βουλής των Ελλήνων, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, Πληθώρα ιατρών και διαγνωστικών κέντρων, Πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων.


Απάντηση του συντάκτη

Στην εισήγησή του προς το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής ο αντιπεριφερειάρχης ζητά από το Σώμα να εγκρίνει δαπάνη €30.000 (πλέον ΦΠΑ) για την «προμήθεια ράβδων υπεριώδους ακτινοβολίας που θα χρησιμοποιηθούν από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής στα πλαίσια της αποφυγής της διασποράς της πανδημίας Covid-19». Στην επιστολή του ο κ. Κεχρής μάς εξηγεί ότι η ακτινοβολία UVC απολυμαίνει επιφάνειες από κάποια μικρόβια και ιούς γενικά και αόριστα. Η μοναδική αναφορά ότι η «ακτινοβολία UVC μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική στην αδρανοποίηση του ιού SARS-CoV-2», γίνεται με επίκληση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων.

Ωστόσο, επαναλαμβάνουμε ότι η ελληνική Πολιτεία έχει επισήμως τοποθετηθεί, μέσω της ιστοσελίδας της covid19.gov.gr, για το θέμα και έχει χαρακτηρίσει «ΜΥΘΟ» το ότι η λυχνία απολύμανσης υπεριώδους ακτινοβολίας αδρανοποιεί τον Covid-19. «Κανείς δεν γνωρίζει αν οποιοδήποτε είδος υπεριώδους φωτός επηρεάζει ή απενεργοποιεί τον κορονοϊό», αναφέρει κείμενο που υπογράφεται από τον καθηγητή Επιδημιολογίας –και νυν πρόεδρο του ΕΟΔΥ– Θεοκλή Ζαούτη. 

Στο δημοσίευμά μας δεν γράψαμε τις «απόψεις μας», αλλά επικαλεστήκαμε ακριβώς τη θέση της επίσημης ιστοσελίδας της κυβέρνησης για τον Covid-19.

Το απόσπασμα του κ. Ζαούτη που επικαλείται ο κ. Κεχρής προέρχεται από άλλη ανάρτηση της ίδιας ιστοσελίδας (covid19.gov.gr). Και αφορά ένα άλλο θέμα, δηλαδή έναν άλλο «ΜΥΘΟ». Τον Μύθο ότι οι λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) βοηθούν στην αντισηψία των χεριών ή άλλων περιοχών του δέρματος (μάλλον ο κ. Ζαούτης συμφωνεί με τις «απόψεις μας»).

Ο κ. Κεχρής αναφέρει ότι οι ράβδοι UVC που προτείνει την αγορά τους «είναι η μοναδική πιστοποιημένη συσκευή υπεριώδους ακτινοβολίας που χρησιμοποιεί LED τεχνολογία στην Ελλάδα». Με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο βλέπουμε ουκ ολίγες αντίστοιχες συσκευές, που διατίθενται προς πώληση σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών, και εκπέμπουν ακτινοβολία μικρότερου ή μεγαλύτερου κύματος των 275nm (το οποίο αναγράφεται στην εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη).

Οσον αφορά τους δημόσιους οργανισμούς που χρησιμοποιούν ράβδους UVC, ο κ. Κεχρής προβαίνει εκ των υστέρων σε διευκρινίσεις. Ενδεικτικά:

α) στην επιστολή του προς την «Εφ.Συν.» ο αντιπεριφερειάρχης εξηγεί ότι οι ράβδοι χρησιμοποιούνται από το Ιατρείο της Βουλής. Στην εισήγησή του αναφέρεται αόριστα στη Βουλή των Ελλήνων.

β) στην επιστολή του προς την «Εφ.Συν.» ο αντιπεριφερειάρχης διευκρινίζει ότι ράβδοι χρησιμοποιούνται από την 7η Σχολική Περιφέρεια (sic) του Δήμου Αθηναίων. Στην εισήγησή του υποστηρίζει ότι χρησιμοποιούνται «από σχολικές επιτροπές του Δήμου Αθηνών» – δηλαδή σε περισσότερες από μία. Επίσης,

γ) στην επιστολή του ο κ. Κεχρής έχει σβήσει την αναφορά στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο (που περιλαμβάνεται στη λίστα της εισήγησής του).

Σε αμφότερες των περιπτώσεων, ο αντιπεριφερειάρχης δεν διευκρινίζει αν οι εν λόγω οργανισμοί χρησιμοποιούν τις ράβδους για απολύμανση από τον Covid-19 ή για άλλα μικρόβια. Αξιοσημείωτο ότι ο κ. αντιπεριφερειάρχης υπερασπίζεται την ανάγκη προμήθειας ράβδων απολύμανσης, σε μια κρίσιμη στιγμή που η Πολιτεία πασχίζει επίμονα να πείσει ότι ο μόνος κατάλληλος και ασφαλής τρόπος προστασίας από τον Covid-19 είναι ο εμβολιασμός. Κατά συνέπεια, το δημοσίευμά μας προδήλως δεν αποσκοπούσε σε προσβολή του αντιπεριφερειάρχη, αλλά στην ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού για ένα ιδιαίτερα κρίσιμο την περίοδο αυτή θέμα δημοσίου ενδιαφέροντος, αυτό της προστασίας και απολύμανσης από τον Covid-19, με παρουσίαση των τοποθετήσεων των αρμοδίων που συμβουλεύουν την ελληνική πολιτεία στα θέματα αυτά.

Στέργιος Ζιαμπάκας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Πατούλης «ψεκάζει» τον κορονοϊό με υπεριώδη ακτινοβολία
Δαπάνη χιλιάδων ευρώ εισηγείται ο περιφερειάρχης για αγορά φορητών συσκευών που υποτίθεται πως αποτρέπουν τη διασπορά του ιού, κάτι που επίσημα η πολιτεία το θεωρεί μύθο.
Ο Πατούλης «ψεκάζει» τον κορονοϊό με υπεριώδη ακτινοβολία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οπου πίπτει (αντί)λογος, πίπτει και «ράβδος»
Μετά την κατακραυγή και τις καταγγελίες για «φωτογραφική» προμήθεια στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής αναγκάστηκε να αποσύρει την εισήγησή του για αγορά λυχνιών υπεριώδους ακτινοβολίας...
Οπου πίπτει (αντί)λογος, πίπτει και «ράβδος»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περιοριστικά μέτρα στα νεκροταφεία έως το Πάσχα εισηγείται η Περ. Αττικής
Να περιοριστεί ή ακόμη και να ανασταλεί η λειτουργία των νεκροταφείων της Αττικής μέχρι το Πάσχα εισηγείται με δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Αττικής.
Περιοριστικά μέτρα στα νεκροταφεία έως το Πάσχα εισηγείται η Περ. Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπίζνες του Δήμου Αλεξανδρούπολης με την Αναπτυξιακή του Γ. Πατούλη
Εντονες διαφωνίες δημοτικών συμβούλων για την ίδρυση αναπτυξιακού οργανισμού και στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και για την ανάθεση της διοίκησής του στην Εύη Τατούλη.
Μπίζνες του Δήμου Αλεξανδρούπολης με την Αναπτυξιακή του Γ. Πατούλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Λίστα Πατούλη» όπως «λίστα Πέτσα»
Ο πρώην περιφερειάρχης Γ. Σγουρός καταγγέλλει ότι ο ελεγχόμενος από την περιφερειακή αρχή ΕΔΣΝΑ υπέγραψε σύμβαση 4,8 εκατ. ευρώ «για να διαφημίσει το ανύπαρκτο έργο του».
«Λίστα Πατούλη» όπως «λίστα Πέτσα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
50 χρόνια μαραζώνει τo Πεύκο Πολίτη
Η περιοχή Πεύκο Πολίτη έκτασης περίπου 1.300 στρεμμάτων, στην καρδιά του αστικού ιστού του Χαλανδρίου, παραμένει στην εκπνοή του 2021 εκτός σχεδίου πόλης, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται ένα σύνολο προβλημάτων.
50 χρόνια μαραζώνει τo Πεύκο Πολίτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας