Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού θα αποκτήσει η Νίκαια, καθώς η δημοτική αρχή Νίκαιας-Ρέντη κατάφερε να αποσπάσει την έγκριση για τον χαρακτηρισμό μιας προσφυγικής πολυκατοικίας ως χώρου ίδρυσης του μουσείου από το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Την είδηση έκανε γνωστή ο δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης, λέγοντας ότι η διεκδίκηση του δήμου έγινε πραγματικότητα και έτσι η προσφυγική πολυκατοικία στις οδούς Μαινεμένης - Καραολή και Δημητρίου - Ικονίου στην περιοχή Κοκκινιά-Προσφυγικά χαρακτηρίστηκε «χώρος Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού» από το αρμόδιο συμβούλιο.
«Εκτιμώ ότι η διάσωση του δομικού πολιτισμού μιας περιοχής και μάλιστα με την ιστορία που χαρακτηρίζει τη δική μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάσωση των εθίμων και των χορών, των επίπλων και γενικώς οτιδήποτε όριζε τη ζωή και τις συνήθειες των ανθρώπων εκείνης της εποχής», τόνισε ο Γ. Ιωακειμίδης και επανέλαβε ότι «είναι για εμάς υποχρέωση να διασώσουμε και να αναπαλαιώσουμε τουλάχιστον μια προσφυγική πολυκατοικία της Νίκαιας (θα προσπαθήσουμε για ακόμη περισσότερες), ένα γερμανικό (σ.σ. τύπος σπιτιού όπου έμειναν πρόσφυγες, στην περιοχή της Κρήνης) και ένα προσφυγικό στου Ρέντη.
Είναι χρέος μας απέναντι στους πρόσφυγες της πόλης μας να φυλάξουμε μνήμες, εικόνες, την ίδια την ιστορία μας». Επόμενα βήματα είναι το ΦΕΚ χαρακτηρισμού και η προσφυγή στα δικαστήρια για καθορισμό τιμής μονάδος.
Η ίδρυση του Μουσείου ήταν στα σχέδια της δημοτικής αρχής καιρό τώρα και μάλιστα σε επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή και τη δημιουργία της πρώτης μορφής κατοίκησης των προσφύγων στη νέα τους πατρίδα, την Κοκκινιά, τη σημερινή Νίκαια, ο Γ. Ιωακειμίδης κατέθεσε την πικρία του γιατί, όπως είπε, 27 χρόνια που είναι δήμαρχος, ελάχιστες φορές η Πολιτεία έδειξε να έχει ανοιχτό πνεύμα, αυτιά και μάτια για να δει πώς μπορούν να ξαναζωντανέψουν τα προσφυγικά.
Ετσι, έψαχνε να βρει τι μπορεί να κάνει ο δήμος με τους δικούς του αδύναμους πόρους. Στη συνέχεια εξήγησε τις δύσκολες και χρονοβόρες διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη ώστε μια πολυκατοικία 12 διαμερισμάτων να γίνει το Μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού, εκφράζοντας την ελπίδα η Περιφέρεια και το ΕΣΠΑ να σταθούν στο πλευρό τους, γιατί το Μουσείο πρέπει να γίνει, «το οφείλουν στην πόλη».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας