• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 4.0°C
  4 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.2°C / 2.2°C
  5 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.7°C / 5.0°C
  3 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  4 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -2.0°C / 0.9°C
  3 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -2.7°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.5°C / 6.8°C
  7 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.1°C / 3.9°C
  5 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 7.4°C
  7 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  6 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  3 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 1.9°C
  4 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 2.7°C
  3 BF
  68%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  3°C 2.2°C / 3.2°C
  4 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  2 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.3°C / 1.7°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -4.5°C / -4.5°C
  2 BF
  65%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βρέχει δικόγραφα για το μετρό της Θεσσαλονίκης

 • A-
 • A+
Νέα ασφαλιστικά μέτρα της Αττικό Μετρό κατά των πολιτών της Θεσσαλονίκης που υπερασπίζονται τη σωτηρία των αρχαιοτήτων εκδικάζονται σήμερα, ενώ αύριο κατεβαίνουν στα έγκατα της Βενιζέλου οι πραγματογνώμονες που επέλεξαν οι κάτοικοι για να φωτογραφίσουν το έργο της αποξήλωσης.

Τους πολίτες της Θεσσαλονίκης κατηγορούν για τις προσφυγές στα δικαστήρια, αλλά οι ίδιοι έχουν πλημμυρίσει το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης με δικόγραφα. Αλλη μια δίκη έχει αναγγελθεί για σήμερα, με την Αττικό Μετρό να στρέφεται κατά των πολιτών οι οποίοι μετά τις αποφάσεις του Πρωτοδικείου της περασμένης εβδομάδας ετοιμάζονται να κατέβουν αύριο στο σκάμμα της Βενιζέλου για τη «συντηρητική απόδειξη», δηλαδή την πραγματογνωμοσύνη που θα κάνουν οι επιστήμονες τους οποίους οι 316 πολίτες έχουν επιλέξει.

Για να γίνει αντιληπτή η δικονομική σύγκρουση και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα –οι δυο νίκες των πολιτών–, ας δούμε τι ακριβώς έχει συμβεί.

Οι πολίτες που απευθύνθηκαν στα πολιτικά δικαστήρια της Θεσσαλονίκης άσκησαν: α) μια κύρια αγωγή, της οποίας αναμένεται η εκδίκαση, β) μια αίτηση συντηρητικής αποδείξεως, για να έχουν αποδεικτικά μέσα για την αγωγή τους (έγινε δεκτή στις 29.11.2021 από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης) και γ) μία αίτηση για έκδοση προσωρινής διαταγής αναστολής των εργασιών αποδόμησης του αρχαιολογικού χώρου στον σταθμό Βενιζέλου (απορρίφθηκε στις 14.9.2021 από το Μονομελές Πρωτοδικείο).

Από τη μεριά της η Αττικό Μετρό Α.Ε. άσκησε κατά των πολιτών αυτών: α) μια «αίτηση ερμηνείας» της δικαστικής αποφάσεως που επέτρεψε τη συντηρητική απόδειξη, β) μια αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, με αίτημα να μη γίνει η συντηρητική απόδειξη που διατάχθηκε μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της παραπάνω αιτήσεως ερμηνείας, και γ) μία αίτηση για έκδοση προσωρινής διαταγής αναστολής της συντηρητικής απόδειξης (δικάστηκε και απορρίφθηκε την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου του 2021 από το Πολυμελές Πρωτοδικείο). Χθες μόλις, έγινε γνωστό ότι για τις δυο πρώτες αιτήσεις της Αττικό Μετρό Α.Ε. έχει οριστεί δικάσιμος για σήμερα Τρίτη 7 Δεκεμβρίου του 2021.

Πρόσθετες παρεμβάσεις

Επιπλέον, το ελληνικό Δημόσιο και άλλοι «φορείς της πόλης» (Δήμος Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης) άσκησαν πρόσθετες παρεμβάσεις, μία ο καθένας, ζητώντας να απορριφθούν η αγωγή και οι δυο προαναφερθείσες αιτήσεις των πολιτών. Πολλαπλασιάστε τον αριθμό των «φορέων» επί τρία (3) και θα προκύψει ο αριθμός των δικογράφων τα οποία κατέκλυσαν το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Με δυο λόγια, η Αττικό Μετρό Α.Ε. και το ελληνικό Δημόσιο μπορούν να «βομβαρδίζουν» τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης με δεκάδες δικόγραφα, ενώ παράλληλα λοιδορούν, απειλούν και προσβάλλουν Ελληνες πολίτες, μοναδικό καταφύγιο για τους οποίους έμεινε η Δικαιοσύνη, εφόσον επιμένουν, «ρομαντικά» ή «γραφικά», στους θεσμούς και στη νομιμότητα.

Στην αυριανή πραγματογνωμοσύνη θα μετέχουν ο καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας Αριστοτέλης Μέντζος (επικουρικά ο Γεώργιος Φουστέρης, επίκουρος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας), η Ευαγγελία Καμπούρη, αρχιτέκτων μηχανικός, πρώην προϊσταμένη ΥΠΠΟΑ (επικουρικά Νικόλαος Τζημόπουλος, πολιτικός μηχανικός).

■ Αύριο το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη θα λάβει χώρα και η πρώτη φάση της τιμής που θα αποδώσει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σε πολίτες και επιστήμονες που αγωνίστηκαν ανιδιοτελώς για τη σωτηρία των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου. Στις 4.30 μ.μ. στο εντευκτήριο (Cafe theatro) του Βασιλικού Θεάτρου θα τιμηθούν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης στο πρόσωπο του Γιάννη Μπουτάρη. Θα ακολουθήσει το προσεχές διάστημα ανάλογη εκδήλωση στην Αθήνα για πρόσωπα που θα ανακοινωθούν από τον ΣΕΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πόσο μας κόστισε το... μάρμαρο
Ποιες αποζημιώσεις στον εργολάβο του μετρό Θεσσαλονίκης αφορούν «ευθύνη» των ευρημάτων ● Το έργο ήταν σταματημένο το 2014-2016 και η υπόθεση της Βενιζέλου στα δικαστήρια ● Αν δε βρισκόταν λύση τότε (αυτή που...
Πόσο μας κόστισε το... μάρμαρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο... χωροφύλαξ στον σταθμό Βενιζέλου
Η Αττικό Μετρό καλεί την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης να προστατεύσει το εργοτάξιο από «ρίψεις αντικειμένων» και «απόπειρες δολιοφθοράς» με ένα κείμενο που προκαλεί γενική θυμηδία.
Ο... χωροφύλαξ στον σταθμό Βενιζέλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το φιάσκο του μετρό δεν χωράει διθυράμβους
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε τη νέα αίτηση των 316 πολιτών για έκδοση προσωρινής διαταγής διακοπής των εργασιών απόσπασης του μνημείου.
Το φιάσκο του μετρό δεν χωράει διθυράμβους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποιος πληρώνει τα σπασμένα αρχαία
Επιβεβαιώνεται το σκάνδαλο με τον σταθμό Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης ● Το ίδιο το Δ.Σ. της «Αττικό Μετρό» άναψε το «πράσινο φως» και για τις καθυστερήσεις και για τις αποζημιώσεις του αναδόχου.
Ποιος πληρώνει τα σπασμένα αρχαία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι είδε το... CSI των πολιτών στο σκάμμα
Μετρό Θεσσαλονίκης: Αυτοψία στον «τόπο του εγκλήματος» στον σταθμό Βενιζέλου από εμπειρογνώμονες ● Διαπίστωσαν ότι η βλάβη που θα επιφέρει η απόσπαση των αρχαιοτήτων θα είναι ανεπανόρθωτη.
Τι είδε το... CSI των πολιτών στο σκάμμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταστροφή και εξαπάτηση
Το ξήλωμα των αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου προχωρά χωρίς έγκριση των τροποποιητικών μελετών απόσπασης από το ΚΑΣ και την ίδια στιγμή η Αττικό Μετρό προχωρά σε συμπληρωματική σύμβαση με την ΑΚΤΩΡ, ύψους 54...
Καταστροφή και εξαπάτηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας