• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.7°C / 29.5°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 27.0°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 27.7°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  2 BF
  60%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 24.2°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 28.2°C
  2 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  3 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  4 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  53%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 27.8°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.6°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 28.2°C
  1 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 26.4°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  2 BF
  72%

Απόστολος Σοφιαλίδης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν κατάφεραν να σταματήσουν την αυτοψία από τους πολίτες που υπερασπίζονται τα αρχαία της Βενιζέλου

 • A-
 • A+

Δεύτερη μεγάλη δικαστική νίκη μέσα σε λίγες μέρες για τους 316 πολίτες της Θεσσαλονίκης που προσέφυγαν στα δικαστήρια υπερασπιζόμενοι τα αρχαία της Βενιζέλου, δεύτερη στη σειρά –ουσιαστική και συμβολική– ήττα για την «Αττικό Μετρό» που… πήγαινε γυρεύοντας. Διότι ανάμεσα στα τόσα άλλα απίθανα αυτής της υπόθεσης είδαμε και το αίτημα της «Α.Μ.» να δικαστεί από το ίδιο δικαστήριο προηγούμενη απόφασή του!

Αυτό ήταν το αίτημα της «Αττικό Μετρό», που επιχείρησε προχθές με αιφνιδιαστική προσφυγή της να αποκρούσει την πρόσφατη δικαστική απόφαση (Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης) με την οποία το δικαστήριο έδινε τη δυνατότητα σε 316 πολίτες της Θεσσαλονίκης να πραγματοποιήσουν αυτοψία με επιστήμονες (αρχαιολόγο και πολιτικό μηχανικό), να φωτογραφίσουν και να κινηματογραφήσουν την κατάσταση των αρχαιοτήτων που αποσπώνται από τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Εν ολίγοις, μπορεί προσφάτως να απειλούσαν με διώξεις τους πολίτες, αλλά τελικά κινήθηκαν κατά… του δικαστηρίου (άλλωστε δεν τα πήγαν καθόλου καλά ούτε στη χθεσινή δίκη), αφού αποπειράθηκαν και αιτήθηκαν να δεχθεί το ίδιο δικαστήριο ότι η προηγούμενη απόφασή του, που επιτρέπει τη συντηρητική απόδειξη, χρειάζεται «ερμηνεία». Δεν ξέρει τι να πρωτοθαυμάσει κανείς!

Κυρίως όμως αυτό που επιδίωξαν ήταν να σταματήσουν την αυτοψία και την κατάθεση της πραγματογνωμοσύνης στη δίκη των κύριων ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ασκήσει οι πολίτες εναντίον της απόσπασης των αρχαιοτήτων και η οποία θα εκδικαστεί στις 9 Δεκεμβρίου. Η «Α.Μ.» ζητούσε μεταξύ άλλων ερμηνεία «αν τα δύο πρόσωπα της επιλογής των εναγόντων, τα οποία θα διενεργήσουν τη συντηρητική απόδειξη, μπορούν να είναι και διάδικοι», αν ακόμη «αρκεί η δήλωση των προσώπων που θα οριστούν ότι έχουν τις ειδικές γνώσεις» (!) ή ότι «τα πρόσωπα που θα διενεργήσουν τη συντηρητική απόδειξη δεν θα αναπαραγάγουν με οποιονδήποτε τρόπο το υλικό απεικόνισης που θα παραχθεί και ότι δεν θα προβούν σε καμία δημοσιοποίηση αυτού χωρίς την προηγούμενη έγκριση του ελληνικού Δημοσίου» (αυτό όντως πρέπει να τους ενοχλεί πάρα πολύ διότι, όπως έχουμε σημειώσει και στο παρελθόν, μόνο περήφανοι δεν μπορούν να είναι με την επιχείρησή τους).

Μετά την απόρριψη της αίτησης της «Α.Μ.» ο Απόστολος Σοφιαλίδης, δικηγόρος, αφυπηρετήσας καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ, στη λιτή δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» είπε: «Η συντηρητική απόδειξη θα γίνει. Θα δούμε επιτέλους με τα μάτια μας και θα αποτυπώσουμε με δικά μας μηχανικά μέσα τι ακριβώς γίνεται στο σκάμμα (ή τόπο του εγκλήματος)».

Θυμίζουμε ότι η συντηρητική απόδειξη διατάχθηκε από το δικαστήριο για να διαθέτουν και οι πολίτες που άσκησαν την αγωγή αποδεικτικά μέσα για τους ισχυρισμούς και τα αιτήματα που έχουν δικαίωμα να υποβάλουν στη δίκη επί της αγωγής τους, αλλά και για να υποστηριχθεί το δικαιοδοτικό έργο του δικαστηρίου που θα δικάσει την αγωγή και θα εκδώσει απόφαση. Η βάση της αγωγής των πολιτών συνίσταται στον ισχυρισμό ότι η κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου με την εφαρμοζόμενη από τον Αύγουστο του 2021 τεχνική λύση της «απόσπασης-επανατοποθέτησης» προσβάλλει παράνομα τις προσωπικότητες των εναγόντων πολιτών, κατά την έννοια του Αστικού Κώδικα.

Εξάλλου, η απόφαση για τη συντηρητική απόδειξη δεν προκαλεί καμία καθυστέρηση στο έργο και καμία οικονομική επιβάρυνση του ελληνικού Δημοσίου ή της «Αττικό Μετρό Α.Ε.». Τι ήθελε να κρύψει η τελευταία και προσπάθησε αγωνιωδώς να αποφύγει τη φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση των εργασιών απόσπασης;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜΕΤΡΟντας τις ευθύνες τους
Η Επιθεώρηση Εργασίας στο εργοτάξιο της Βενιζέλου μετά τα ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» ● Στο φως οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στο εργοτάξιο ● Ηδη αναγκάστηκαν σε διορθωτικές κινήσεις
ΜΕΤΡΟντας τις ευθύνες τους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποσπάσεις αρχαίων: έγκλημα που κόβει την ανάσα
Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει πρώτη φορά φωτογραφικό υλικό από τις «ανασκαφικές» εργασίες στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, όπου 200 εργαζόμενοι δουλεύουν νυχθημερόν, σε τρεις βάρδιες.
Αποσπάσεις αρχαίων: έγκλημα που κόβει την ανάσα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρισκάρουν ζωές για να προλάβουν!
Στα κάγκελα έχουν ανεβεί οι εργαζόμενοι στο σκάμμα Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης με τις απαράδεκτες και επικίνδυνες για τη σωματική τους ακεραιότητα συνθήκες εργασίας, τις προσβλητικές συμπεριφορές απέναντί...
Ρισκάρουν ζωές για να προλάβουν!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το φιάσκο του μετρό δεν χωράει διθυράμβους
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε τη νέα αίτηση των 316 πολιτών για έκδοση προσωρινής διαταγής διακοπής των εργασιών απόσπασης του μνημείου.
Το φιάσκο του μετρό δεν χωράει διθυράμβους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποιος πληρώνει τα σπασμένα αρχαία
Επιβεβαιώνεται το σκάνδαλο με τον σταθμό Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης ● Το ίδιο το Δ.Σ. της «Αττικό Μετρό» άναψε το «πράσινο φως» και για τις καθυστερήσεις και για τις αποζημιώσεις του αναδόχου.
Ποιος πληρώνει τα σπασμένα αρχαία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» (4.12.2021)
Η απάντηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» σχετικά με το έργο του μετρό στη Θεσσαλονίκη.
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» (4.12.2021)

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας