• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 18.2°C
  4 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 11.6°C
  7 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.4°C
  5 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 12.2°C
  4 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  58%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 10.5°C
  3 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 6.2°C
  4 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.2°C
  6 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  5 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  7 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  5 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 11.9°C
  3 BF
  50%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 16.0°C
  5 BF
  45%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  6 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 17.7°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.3°C
  5 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.7°C
  5 BF
  40%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  3 BF
  73%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέα μελέτη για το Ρέμα Πικροδάφνης

 • A-
 • A+
Η Περιφέρεια Αττικής ενέκρινε τη συμπληρωματική μελέτη για παρεμβάσεις στην κοίτη του ρέματος. ● «Γιατί επανέρχεται η Περιφέρεια για έργα που έχουν κριθεί παράνομα από το ΣτΕ;» ήταν τα λόγια του συντονιστή της πρωτοβουλίας «Ρέω, Φύση, Ζω».

«Γιατί επανέρχεται η Περιφέρεια Αττικής με έργα που έχουν κριθεί παράνομα από το ΣτΕ; Πείτε μας ποιος και τι οφέλη έχει. Ολοι φωνάζουν “φτάνει πια”!». Τα λόγια του Μ. Θεοδωρακόπουλου –συντονιστή της πρωτοβουλίας «Ρέω, Φύση, Ζω»– ήταν τα τελευταία που ακούστηκαν πριν εγκριθεί η νέα –συμπληρωματική– Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη διευθέτηση του ρέματος της Πικροδάφνης, στο προχθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Η μελέτη συντάχθηκε κατόπιν της (υπ’ αριθμόν 2313/2020) απόφασης του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που ακύρωσε την αρχικά προτεινόμενη διευθέτηση του ρέματος, ένα έργο που προέβλεπε τον εγκιβωτισμό και το χτίσιμο του ρέματος με σαρζανέτια (πέτρες τυλιγμένες με συρματόπλεγμα), με συνέπεια την αποψίλωση των πρανών και την κοπή 776 (από ένα σύνολο περίπου 1.000) δέντρων.

Το ακυρωμένο έργο εξαιρούσε από την οριοθέτηση τμήματα του ρέματος στις πηγές στις παρυφές του Υμηττού, στις εκβολές κατάντη της λ. Ποσειδώνος, αλλά και κτίσματα εντός των οριογραμμών, κάτι που οδηγούσε στη νομιμοποίησή τους. Επειτα από προσφυγή φορέων και κινήσεων πολιτών, το ΣτΕ ακύρωσε τις εν λόγω παρεμβάσεις και ζήτησε αφ’ ενός να οριοθετηθεί το σύνολο του ρέματος, αφ’ ετέρου να διασφαλιστεί η ακώλυτη λειτουργία του οικοσυστήματός του.

Η συμπληρωματική μελέτη αμφισβητείται κατά πόσο συμμορφώνεται στις επιταγές του ΣτΕ κι αν θα σταθεί σε ενδεχόμενες νέες προσφυγές. Περιλαμβάνει την οριοθέτηση του συνόλου του ρέματος «αλλά επ’ ουδενί προστατεύει το οικοσύστημα. Αντιθέτως, το καταστρέφει στο διηνεκές. Το έργο μετατρέπει το ρέμα σε έναν αγωγό ομβρίων», αντέτεινε σε υψηλούς τόνους ο κ. Θεοδωρακόπουλος, λέγοντας ότι μέχρι σήμερα έχει καταθέσει 10 προσφυγές για τη διάσωση του ρέματος «και τις έχω κερδίσει όλες».

Με βάση τη –θετική– εισήγηση των υπηρεσιών της περιφέρειας, η μελέτη δεν προτείνει κάποια ενιαία λύση. Συνοπτικά, για κάποια τμήματα εκτός σχεδίου πόλεως προτείνεται η οροθέτηση της φυσικής κοίτης χωρίς κανένα έργο, σε άλλα προτείνεται ενίσχυση των φυσικών πρανών, σε άλλα όμως προτείνεται η τοποθέτηση συρματοκιβωτίων, πασσαλότοιχων, όπως και πρόσθετων τοίχων «με σκοπό την προστασία των παραρεμάτιων κτιρίων».

Συνέπεια των παραπάνω είναι η «υποχρεωτική αφαίρεση της φυσικής και ιδιαίτερα της δενδρώδους βλάστησης για τη διόδευση της πλημμυρικής απορροής», αναφέρει το εισηγητικό έγγραφο. Σύμφωνα με τον μελετητή, Καρ. Ελευθεράκο, οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε πλευρικά σημεία και ο πυθμένας θα μείνει στη φυσική του κατάσταση.

«Η μελέτη κινείται αντίθετα ή αγνοεί κοινοτικές οδηγίες για τα ύδατα και τη φύση. Αγνοεί πλείστες όσες εισηγήσεις του ΣτΕ περί προστασίας υδρορεμάτων και επαναφέρει ακυρωθείσες από το δικαστήριο προτάσεις», κατήγγειλε ο επικεφαλής της «Οικολογικής Συμμαχίας», Γ. Δημητρίου. Επικαλούμενη στοιχεία της μελέτης, η περιφερειακή σύμβουλος της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής», Δέσποινα Κουτσούμπα, τόνισε ότι το ρέμα «πλημμυρίζει στα σημεία που έχουν μπει τσιμέντα, όχι εκεί που έχει φυσική κοίτη». Με λίγα λόγια, στο ενδεχόμενο ενός ακραίου καιρικού φαινομένου, «το ρέμα της Πικροδάφνης μάς έχει προειδοποιήσει λέγοντας ότι αντέχει στη φυσική του κοίτη, αλλά όχι στα τσιμέντα», εξήγησε.

Οι υπηρεσίες της περιφέρειας έδωσαν θετική γνώμη για την οριοθέτηση, προσθέτοντας όμως ότι θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για απαιτήσεις όπως:

● Χρήση υλικών φιλικών στο περιβάλλον,

● Διατήρηση της ανοιχτής κοίτης και της φυσικής διατομής και, κατά το δυνατόν, επανάκτηση της φυσικής κοίτης,

● Χωροταξικές και πολεοδομικές προβλέψεις για περιορισμό της δόμησης στις παραρεμάτιες περιοχές,

● Καταγραφή και κατά προτεραιότητα κατεδάφιση των αυθαιρέτων που βρίσκονται μέσα στην κοίτη, εφόσον τελεσιδικήσουν σχετικές δικαστικές αποφάσεις.

Στην κοίτη υπάρχουν αυθαίρετα κτίσματα όσο και κτίσματα που έχουν οικοδομική άδεια αλλά βρίσκονται παρανόμως εντός οριογραμμής. Ο κ. Ελευθεράκος υπολόγισε σε 110 τα κτίρια κατοικιών (25 διώροφα και 85 μονοκατοικίες) που βρίσκονται εντός ιστορικής κοίτης και τόνισε ότι «το τι είναι αυθαίρετο και τι νόμιμο μπορεί να το πει μόνο η αρμόδια Πολεοδομία».

Συνολική αποτύπωση πάντως ακόμη δεν υπάρχει καθώς η Πολεοδομία Αργυρούπολης έχει ενημερώσει την περιφέρεια από τον Μάρτιο ότι αδυνατεί να καταγράψει το σύνολο των αυθαίρετων κατασκευών «λόγω σοβαρής υποστελέχωσης». Ασκώντας κριτική στη μελέτη, η σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Στέλλα Βαλαβάνη, κατήγγειλε αφ’ ενός έμμεση νομιμοποίηση καταπατήσεων, αφ’ ετέρου την απουσία πρόβλεψης για αποζημιώσεις σε λαϊκά νοικοκυριά «που ενδεχομένως χρειαστεί να μετεγκατασταθούν».

Η προωθούμενη οριοθέτηση έχει καταψηφιστεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγ. Δημητρίου. Ομόφωνα θετική γνώμη έχει διατυπώσει ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου, ενώ ο Δήμος Ηλιούπολης έχει εκφραστεί κατ’ αρχήν θετικά για τη μελέτη, διατυπώνοντας μια σειρά αντιρρήσεων.

Στο περιφερειακό συμβούλιο η μελέτη εγκρίθηκε με τις ψήφους των παρατάξεων Πατούλη και Σγουρού (η δεύτερη υπερψήφισε με τον όρο να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις των υπηρεσιών της περιφέρειας όσο και των δήμων). Απείχε από την ψηφοφορία η «Δύναμη Ζωής» (δήλωσε επί της αρχής υπέρ, αλλά ζήτησε ευρύτερη διαβούλευση). Καταψήφισαν οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση», «Οικολογική Συμμαχία», «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή», «Ανυπότακτη Αττική», ο Θ. Τζήμερος καθώς και η Ελένη Αβραμοπούλου, σύμβουλος της πλειοψηφίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣώΣτΕ το ρέμα της Πικροδάφνης
Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προωθούσε η Περιφέρεια Αττικής για την οριοθέτηση του χειμάρρου που διευκόλυνε τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων.
ΣώΣτΕ το ρέμα της Πικροδάφνης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καθαρισμοί κατόπιν εορτής και καταστροφής
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Παλλήνης προειδοποιούσε την Περιφέρεια Αττικής από τον Σεπτέμβρη του 2019 για την επιτακτική ανάγκη καθαρισμού του κεντρικού ρέματος της πόλης.
Καθαρισμοί κατόπιν εορτής και καταστροφής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τους (Περιφέρεια και ανάδοχο) παρέσυρε το ρέμα, Κόρμπι μου δεν είναι ψέμα
Γεφύρι της Αρτας... τα αντιπλημμυρικά έργα στο ρέμα της Βάρης-Κορωπίου που καταλήγει στη Βάρκιζα - Μόνο το 10% έχει ολοκληρωθεί από το έργο 2,84 χλμ. εδώ και οκτώ χρόνια
Τους (Περιφέρεια και ανάδοχο) παρέσυρε το ρέμα, Κόρμπι μου δεν είναι ψέμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγέλλουν την περιφερειακή αρχή Αττικής για «παράνομες δαπάνες»
Οι καταγγελίες αφορούν δαπάνες 11.280.000 ευρώ που ενέκρινε η περιφέρεια για τη μίσθωση οχημάτων και μηχανημάτων έργου εν όψει αντιπυρικής περιόδου.
Καταγγέλλουν την περιφερειακή αρχή Αττικής για «παράνομες δαπάνες»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πειραματικά παρά το ΣτΕ
Πειραματικά δύο σχολεία με το «έτσι θέλω» και με βιαστικές οδηγίες του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να προσπεράσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Πειραματικά παρά το ΣτΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας