• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 0.6°C / 7.4°C
  1 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.6°C / 5.2°C
  1 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 10.1°C
  1 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 3.3°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.6°C / -1.6°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 7.9°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.3°C / 9.8°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C -5.1°C / 4.9°C
  1 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.9°C
  1 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.6°C / 5.1°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -4.1°C / 0.5°C
  0 BF
  92%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C -0.5°C / 5.1°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 1.8°C / 7.7°C
  1 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.8°C / 7.7°C
  0 BF
  100%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C -2.7°C / 4.9°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.3°C / 6.1°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  1 BF
  71%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολα για τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής»

 • A-
 • A+
Η Εθνική Στρατηγική για την ένταξη των προσφύγων περιλαμβάνει γενικούς στόχους που εντάσσονται σε τέσσερις ενότητες-πυλώνες χωρίς χρονοδιαγράμματα, ούτε αναφορά σε χρηματοδότηση και εξειδίκευση των φορέων υλοποίησης.

Περισσότερες από επτά φορές αναφέρεται ο «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής» στην Εθνική Στρατηγική για την Ενταξη Αιτούντων Ασυλο και Προσφύγων που εγκρίθηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, όπου την παρουσίασαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και η υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη.

Η αναφορά στον όρο, που επικρίθηκε έντονα ως ακροδεξιός όταν υιοθετήθηκε για το χαρτοφυλάκιο του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, προϊδεάζει ότι η στρατηγική της κυβέρνησης αφορά περισσότερο την αφομοίωση των προσφύγων παρά την κοινωνική τους ένταξη με ισότιμους όρους σεβασμού της πολιτισμικής τους ταυτότητας.

Ο «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής» αναφέρεται στο πλαίσιο μαθημάτων ελληνικής γλώσσας, που χαρακτηρίζονται υποχρεωτικά, χωρίς να διευκρινίζεται αν είναι υποχρεωτικό να τα παρέχει το κράτος ή να συμμετέχουν σ’ αυτά υποχρεωτικά οι πρόσφυγες, όπως και σε εκπαιδευτικά προγράμματα σε πανεπιστημιακά τμήματα ή σε τμήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης για ζητήματα δημοκρατικού πολιτεύματος και θεσμών. Δεν λείπει μάλιστα και η αναφορά σε προγράμματα ένταξης των προσφύγων σε θεσμούς όπως οι πρόσκοποι, ενώ υπάρχουν προγράμματα με στόχο την κοινωνική αποδοχή των προσφύγων, όταν η ίδια η αντιπροσφυγική πολιτική και ρητορική της κυβέρνησης υπονομεύει την αποδοχή των προσφύγων και υποδαυλίζει τον κοινωνικό ρατσισμό.

Η Εθνική Στρατηγική αποτελεί παράθεση γενικών στόχων που εντάσσονται σε τέσσερις ενότητες-πυλώνες: προένταξη όσων ζητούν άσυλο, κοινωνική ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων, πρόληψη και προστασία από βία, εκμετάλλευση και κακοποίηση, και, τέλος, εποπτεία της ενταξιακής πορείας.

Χρονοδιαγράμματα δεν υπάρχουν, ούτε αναφορά σε χρηματοδότηση, ούτε εξειδίκευση των φορέων υλοποίησης, ενώ και η εισαγωγική έκθεση μοιάζει περισσότερο με έκθεση ιδεών παρά με συνεκτικό και επεξεργασμένο κείμενο που θέτει στόχους στο πλαίσιο μιας πολιτικής ένταξης που διέπει οριζόντια το σύνολο της κρατικής πολιτικής.

«Η Στρατηγική Ενταξης που ανάρτησε το υπουργείο μετά την έγκρισή του στο υπουργικό συμβούλιο, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, κινείται στη λογική πρότζεκτ που υλοποιούνται κάθετα και όχι στη λογική αλληλένδετων δράσεων που υλοποιούνται οριζόντια από όλη τη δημόσια διοίκηση και έχουν μόνιμο χαρακτήρα», σημειώνει ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», σημειώνει ότι λεπτομέρειες δεν αναμένονται σε ένα κείμενο στρατηγικής, που δεν αποτελεί σχέδιο δράσης, και διευκρινίζει ότι θα ακολουθήσει διαβούλευση. Επισημαίνει επίσης ότι το υπουργείο έχει έτοιμα δώδεκα τεχνικά δελτία που ρυθμίζουν όλες τις λεπτομέρειες για αντίστοιχες δράσεις και τα οποία αναμένεται να κατατεθούν σύντομα για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Περιλαμβάνουν προγράμματα κατάρτισης όσων ζητούν άσυλο για απασχόληση στη μεταποίηση ή δίνουν τη δυνατότητα απασχόλησης στον αγροτικό τομέα, με επιδότηση εργασίας, ενοικίου και μετακίνησης για τους ωφελούμενους. Αλλο τεχνικό δελτίο αφορά την εκπαίδευση του προσωπικού των δομών υποδοχής και φιλοξενίας σε συνεργασία με τον Εθνικό Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, για να μπορούν να εντοπίζουν θύματα τράφικινγκ, ή τη συνεργασία με πανεπιστημιακές σχολές για την εκπαίδευση σε θέματα ισότητας και αποτροπής ενδοοικογενειακής βίας.

Σύμφωνα με την κ. Βούλτεψη, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εργατικά χέρια στον αγροτικό τομέα και στον τουρισμό, που μπορεί να καλυφθεί με την εργασία όσων ζητούν άσυλο ή των αναγνωρισμένων προσφύγων, οι οποίοι θα συμβάλουν έτσι στο ΑΕΠ, ενώ και οι ίδιοι θα αποκτήσουν δεξιότητες και εφόδια χρήσιμα όχι μόνο για όσο μένουν στη χώρα μας, αλλά και για την ένταξή τους σε άλλες χώρες ή για την επιστροφή τους στην πατρίδα τους, αν το επιλέξουν.

Τα ενταξιακά προγράμματα αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από τα διαθέσιμα για την ένταξη κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης μέχρι να ξεκινήσει η ροή χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης και από το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας για την περίοδο 2021-2027.

Στο υπ. Μετανάστευσης οι ασυνόδευτοι ανήλικοι

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναλαμβάνει το σύνολο των αρμοδιοτήτων για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, παίρνοντας την αρμοδιότητα της επιτροπείας από το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπου παρέμενε μέχρι σήμερα, χωρίς ωστόσο να έχει εφαρμοστεί ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ που αναμενόταν να δώσει λύσεις σε ένα θέμα ευαίσθητο και κρίσιμο. Σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην Εθνική Στρατηγική για την Προστασία των Ασυνόδευτων Ανήλικων που εγκρίθηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο.

Η Εθνική Στρατηγική για την Προστασία των Ασυνόδευτων Ανήλικων έχει πενταετή διάρκεια και αναμένεται να κατατεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δείχνουν τα δόντια τους σε θύματα τρομοκρατών
H ελληνική κυβέρνηση υιοθετεί το ακροδεξιό σύνθημα «η χώρα δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι», αδιαφορώντας αν για χιλιάδες ανθρώπους είναι ζήτημα ζωής και θανάτου το να βρουν άσυλο σε ασφαλή χώρα.
Δείχνουν τα δόντια τους σε θύματα τρομοκρατών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόσφυγες σε γκρίζα ζώνη
Οι πρόσφυγες των οποίων το αίτημα απορρίπτεται ως απαράδεκτο αντιμετωπίζουν το σοβαρό ενδεχόμενο να εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα σε ένα μετέωρο καθεστώς παρατεταμένης αναμονής.
Πρόσφυγες σε γκρίζα ζώνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαζικές απορρίψεις ασύλου με την «υπογραφή» Μηταράκη
Με τη νέα ΚΥΑ του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου η Ελλάδα χαρακτηρίζει για πρώτη φορά ασφαλή τρίτη χώρα την Τουρκία θεωρώντας μη παραδεκτό το αίτημα ασύλου στη χώρα μας.
Μαζικές απορρίψεις ασύλου με την «υπογραφή» Μηταράκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η μαύρη λίστα των άγριων επαναπροωθήσεων
Το σκοτεινό χρονολόγιο του 2020 με τις παράνομες επιχειρήσεις από τις ελληνικές αρχές προς την Τουρκία δημοσιεύει η οργάνωση Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο.
Η μαύρη λίστα των άγριων επαναπροωθήσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προπαγάνδα αντί απαντήσεων για τις εξώσεις προσφύγων
Τη γνωστή προπαγάνδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ξανασέρβιραν κυβερνητικές πηγές εν είδει ενημερωτικού σημειώματος, χωρίς ωστόσο να παρέχουν κανένα νέο στοιχείο και χωρίς να δίνουν καμία απάντηση...
Προπαγάνδα αντί απαντήσεων για τις εξώσεις προσφύγων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας