• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 17.6°C
  3 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 14.5°C
  2 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.0°C
  1 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.3°C
  0 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  4 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.0°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 11.4°C
  1 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 18.6°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  5 BF
  81%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 17.3°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.5°C
  3 BF
  71%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 14.4°C
  0 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 15.6°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  1 BF
  88%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πνίγηκαν» στις υποσχέσεις για αντιπλημμυρικά

 • A-
 • A+
Το μπρος-πίσω στη διαδικασία που προκάλεσε ο ορισμός αναδόχου εταιρείας από το ΥΠΕΝ, έπειτα από την κεντρική επιλογή της κυβέρνησης για ΣΔΙΤ στις πυρόπληκτες περιοχές, με τις αναδόχους εταιρείες να μην έχουν εμπειρία σε τέτοιου είδους έργα ● Μέσα στις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται διαγωνισμός και ξεκινούν τα έργα, απαντά μέσω της «Εφ.Συν.» ο «ανάδοχος» όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια.

Οι καταστροφικές πλημμύρες για τις οποίες προειδοποιούσαν εδώ και καιρό οι κάτοικοι στις πυρόπληκτες περιοχές των Γερανείων στον Σχίνο Κορινθίας σημειώθηκαν τελικά το περασμένο Σαββατοκύριακο, παρότι από τις αρχές Ιουνίου υπάρχει μελέτη του Δασαρχείου Κορινθίας για αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που δεν έχει αρχίσει να υλοποιείται. Ενδεικτικό της καταστροφής από την έντονη βροχόπτωση είναι ότι στον ήδη προβληματικό δρόμο Σχίνου – Αλεποχωρίου σημειώθηκαν 19 κατολισθήσεις που τον καθιστούν απροσπέλαστο για αρκετό χρονικό διάστημα, αποκλείοντας για μέρες τους λιγοστούς ηλικιωμένους κατοίκους και κόβοντας την πρόσβαση προς την Αττική, ενώ κινδύνευσαν σπίτια και περαστικοί οδηγοί.

Eγκλωβισμένο Ι.Χ.

Εδώ και περίπου έναν μήνα η Διεύθυνση Δασών Κορινθίας απευθύνει αγωνιώδεις εκκλήσεις προς το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και τον «ανάδοχο» όμιλο Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. Απαντώντας στο σχετικό ερώτημα της «Εφ.Συν.», πηγές του ομίλου ΕΛΠΕ τονίζουν ότι ο διαγωνισμός ανάθεσης ολοκληρώνεται τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου και κατόπιν ξεκινούν άμεσα τα έργα.

Οπως αναφέρει ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Σχίνου Κορινθίας «Τα Γεράνεια», μετά τις πρόσφατες πλημμύρες και κατολισθήσεις πολλά νέα ρέματα έχουν αρχίσει και διαμορφώνονται σε σημεία όπου δεν υπήρχε πρόβλημα στο παρελθόν και η συμπεριφορά του βουνού αλλάζει. Επίσης, έχουν σημειωθεί ζημιές στις δύο πηγές από τις οποίες υδρεύεται ο Σχίνος (Βαρυκόκκα και Μπελούσι), με κατοίκους να παραπονιούνται ότι στα σπίτια τους τρέχουν πλέον λασπόνερα. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα πάρει μέρες να ανοίξει ο δρόμος Σχίνου-Αλεποχωρίου εάν δεν σημειωθούν νέες σφοδρές βροχοπτώσεις και εξοργισμένοι κάτοικοι καταγγέλλουν ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού και «εξαφάνιση» των αρμοδίων, όπως και του αναδόχου ομίλου ΕΛΠΕ με βάση απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος στις 21 Οκτωβρίου.

Αυτές τις μέρες μηχανήματα του στρατού καταβάλλουν προσπάθειες για να ανοίξει ο δρόμος, όμως κάτοικοι αναφέρουν στην «Εφ.Συν.» ότι θα πρόκειται για μάταιη, σισύφεια προσπάθεια, εάν δεν προχωρήσουν γρήγορα τα απαραίτητα έργα. Στις 23 Αυγούστου, κάτοικοι και σύλλογοι της περιοχής είχαν πραγματοποιήσει κινητοποίηση στην Περιφερειακή Ενότητα Πελοποννήσου με αυτό ακριβώς το αίτημα, λαμβάνοντας τότε καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις.

Τα έργα που επείγουν

Οπως προβλέπεται στην απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με ημερομηνία 21 Οκτωβρίου (ΥΠΕΝ/ΔΔΕΥ/97750/3645), ο ανάδοχος όμιλος των ΕΛΠΕ αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα (κορμοδέματα και ξυλοφράγματα) αρχικού προϋπολογισμού 1.490.926,84€ άνευ ΦΠΑ, σε περιοχές της συνολικής καμένης έκτασης 17.214 στρεμμάτων.

Στις 25 Νοεμβρίου το Δασαρχείο Κορίνθου προχώρησε σε προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, ζητώντας να προχωρήσουν τα απαραίτητα έργα μέσω της χρηματοδότησης που είχε προηγουμένως εγκριθεί προς το αρμόδιο δασαρχείο έπειτα από απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι η ανάδοχος εταιρεία δεν έχει εμφανιστεί για να ξεκινήσει της εργασίες, παρά τον επιτακτικό χαρακτήρα τους, κι έτσι χάνεται πολύτιμος χρόνος. Αλλωστε, κάτοικοι και σύλλογοι της περιοχής εκτιμούν ότι η αλλαγή σχεδιασμού με τον ορισμό «αναδόχου» καθυστέρησε περαιτέρω τη διαδικασία που είχε εν μέρει δρομολογηθεί.

Η απάντηση του ομίλου ΕΛΠΕ

Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε στον όμιλο των ΕΛΠΕ ζητώντας να ενημερωθεί για τις προθέσεις της αναδόχου εταιρείας και το χρονοδιάγραμμα του έργου. Ακολουθεί η απάντηση που λάβαμε:

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. βρέθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους ανθρώπους που έδιναν τη μάχη με τις φλόγες, παρέχοντας ειδικά οχήματα, εξοπλισμό, καύσιμα, αλλά και με εθελοντές που συνέδραμαν με κάθε τρόπο το έργο των αρμόδιων Αρχών. Μόλις ο πύρινος εφιάλτης τελείωσε, με υψηλό αίσθημα ευθύνης δηλώσαμε ξανά «παρών» στην προσπάθεια αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία, ύψους 3 εκατ. ευρώ (προ ΦΠΑ), που αφορά στην υλοποίηση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στις περιοχές Σχίνου Κορινθίας και στην Βαρυμπόμπη.

Σε συνεχή συνεργασία με την Πολιτεία και τις αρμόδιες Αρχές και ύστερα από απόφαση του ΥΠΕΝ στις 21.10.2021, η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. ορίστηκε ανάδοχος αποκατάστασης στην περιοχή του Σχίνου, στα Γεράνεια Ορη. Με δεδομένο πως δεν υπήρχαν προ-εγκεκριμένοι εργολάβοι, με τους οποίους θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε άμεσα, καθώς επίσης με γνώμονα τη διαφάνεια και την ορθή εκτέλεση των τόσο εξειδικευμένων εργασιών, το έργο προχωρά μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας η οποία ολοκληρώνεται στις αρχές Δεκεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εταιρεία, αντιλαμβανόμενη τη σπουδαιότητα και το κατεπείγον του έργου, διεξήγαγε τη διαγωνιστική διαδικασία με ταχύτατους ρυθμούς, τη δημοσίευσε στα Μέσα Ενημέρωσης, παρέχοντας τη δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων από την τοπική αγορά, να συμμετάσχουν διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη σωστή υλοποίηση των εργασιών.

Επιπρόσθετα, δεδομένου του εύρους και των ιδιαίτερων απαιτήσεων του έργου, σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονήσει το Δασαρχείο Κορίνθου, όπως αναφέρεται και στην από 10.2021 απόφαση του ΥΠΕΝ, θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα 5 μηνών από την ημερομηνία έναρξης των εργασιών για την ολοκλήρωσή του. Αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα του έργου. Αυτός εξάλλου είναι ο λόγος που αναλάβαμε να χρηματοδοτήσουμε την υλοποίησή του. Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, με στόχο την ταχύτερη ολοκλήρωσή του εντός του χρονοδιαγράμματος, κάτι που έχουμε ήδη δεσμευτεί ότι θα πετύχουμε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία από τους πυρόπληκτους σε Σχίνο και Γεράνεια όρη
Τρεις μήνες μετά τη δασική πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο, ακόμα δεν έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η έναρξη των αντιπλημμυρικών έργων, σημειώνουν τοπικοί φορείς της πυρόπληκτης περιοχής.
Διαμαρτυρία από τους πυρόπληκτους σε Σχίνο και Γεράνεια όρη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετά τη φωτιά φοβούνται πλημμύρες και ανεμογεννήτριες
Αμεσα αντιπλημμυρικά και μελέτες αποκατάστασης πριν να είναι αργά ζητούν οι κάτοικοι ● Ανάγκη για προστασία των καμένων εκτάσεων και καμία αλλαγή χρήσης γης για 30 χρόνια ● Τα προβλήματα στην πυροπροστασία και...
Μετά τη φωτιά φοβούνται πλημμύρες και ανεμογεννήτριες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εικόνες χάους από το αυγουστιάτικο μπουρίνι
Η καλοκαιρινή νεροποντή προκάλεσε τεράστιες ζημιές ανά την επικράτεια και μάλιστα σε περιοχές που υποτίθεται πως είχαν ολοκληρωθεί τα απαιτούμενα έργα ● Στην Αττική έκλεισαν δρόμοι, πλημμύρισαν υπόγεια,...
Εικόνες χάους από το αυγουστιάτικο μπουρίνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο «Διομήδης» άφησε πίσω του νεκρούς
Ο μεγάλος όγκος νερού στον νομό Καρδίτσας επανέφερε μνήμες του 2020, όπως και τη συζήτηση για ολιγωρία στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό • Αποζημιώσεις ζητούν οι αγρότες στα Φάρσαλα και αλλού.
Ο «Διομήδης» άφησε πίσω του νεκρούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Απροειδοποίητη»(;) κακοκαιρία με προβλήματα σε όλη τη χώρα
Μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής η Πυροσβεστική είχε δεχτεί 909 κλήσεις για κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων, αφαιρέσεις αντικειμένων και για μεταφορά ατόμων σε ασφαλές σημείο.
«Απροειδοποίητη»(;) κακοκαιρία με προβλήματα σε όλη τη χώρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας