• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 16.3°C
  4 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 16.4°C
  2 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 18.0°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.4°C / 13.9°C
  6 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  66%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 15.0°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 11.4°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 21.5°C
  4 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  4 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  6 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  6 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  4 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 14.5°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  3 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 15.4°C
  3 BF
  64%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 11.7°C / 15.3°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  2 BF
  83%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τσιμέντο να γίνει η παλιά ΠΥΡΚΑΛ

 • A-
 • A+
Παρά τις εξαγγελίες για απελευθέρωση χώρων πρασίνου, η κυβέρνηση διπλασιάζει τον συντελεστή δόμησης στις πρώην εγκαταστάσεις του εργοστασίου στον Υμηττό, όπου πρόκειται να στεγαστούν εννέα υπουργεία και φορείς του Δημοσίου.

Θαύμα, θαύμα!!! Διπλασιάζεται με τροπολογία που ψηφίστηκε, χθες, στη Βουλή, η επιτρεπόμενη δόμηση στο «Κυβερνητικό Πάρκο» που θέλει να κατασκευάσει η κυβέρνηση στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ και ο συντελεστής δόμησης ανεβαίνει στο 1,8, έναντι 0,9 που είχε εξαγγελθεί τον περασμένο Απρίλιο. Η τροπολογία κατατέθηκε με τις υπογραφές 17 υπουργών και υφυπουργών στο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις, στέλνοντας στο πυρ το εξώτερον τις αρχικές εξαγγελίες για έργο φιλικό στο περιβάλλον και απελευθέρωση χώρων πρασίνου.

Ταυτόχρονα, εκτοξεύεται και το επιχειρηματικό ενδιαφέρον, καθώς εκείνος που θα αναλάβει να κατασκευάσει τα έργα με Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) θα εξασφαλίσει άμεσα έσοδα από τη δημιουργία μιας «πόλης» χιλιάδων υπαλλήλων που θα δραστηριοποιούνται εκεί κάθε μέρα. Δουλειές ανοίγουν και για τα δεκάδες κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, που στέγαζαν εννέα υπουργεία και θα εκκενωθούν, για να αποκτήσουν άλλες χρήσεις.

Αγνωστες παραμένουν οι επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια μετακίνηση χρήσεων γης στην περιοχή της ΠΥΡΚΑΛ, καθώς είναι προφανές ότι η τροπολογία δεν περιμένει να γίνουν οι μελέτες για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, αλλά επιβάλλει ήδη την επόμενη μέρα. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει το άρθρο 1 της τροπολογίας, «για την εξειδίκευση των χρήσεων και τον καθορισμό όρων και περιορισμών δόμησης, καταρτίζεται και εγκρίνεται Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο». Ομως, οι όροι αναφέρονται αμέσως μετά:

1 Από το σύνολο της έκτασης (155 στρέμματα), το 50% διατίθεται για τη χρήση «Πολεοδομικό Κέντρο» και το 50% για «Ελεύθερους Χώρους - Αστικό Πράσινο». Τον περασμένο Απρίλιο, υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έλεγε ότι θα αποδοθούν «80 στρέμματα πρασίνου και 40 στρέμματα κοινόχρηστων χώρων στους πολίτες».

2 Στο «Πολεοδομικό Κέντρο» προβλέπεται μέσος συντελεστής δόμησης 1,80 (άρα σε 1.000 τ.μ. χτίζονται 1.800 τ.μ.), ενώ τότε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ανέφερε ότι «ο συντελεστής δόμησης είναι πολύ φιλικός με το περιβάλλον, είναι 0,9, και θα δομηθούν μόνο τα 35 από τα 155 στρέμματα».

3 Το μέγιστο ποσοστό κάλυψης είναι 60% και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος τα 28 μέτρα, παραπέμποντας σε δεκαώροφα κτίρια.

4 Στη ζώνη «Ελεύθεροι Χώροι - Αστικό Πράσινο» επιτρέπεται η ειδική χρήση «πολιτιστικές εγκαταστάσεις» και τα υφιστάμενα κτίρια θα κριθούν διατηρητέα. Ο κ. Παπαθανάσης είχε πει ότι από τα κτίρια που υφίστανται σήμερα, που καταλαμβάνουν περίπου 110.000 τ.μ., τα διατηρούμενα είναι 25 και κατεδαφίζονται τα 66. Είχε, όμως, προσθέσει ότι στα διατηρούμενα κτίρια, συνολικής έκτασης 41.000 τετραγωνικών μέτρων, θα υπάρξει προσθήκη 22.000 τ.μ., με τη δημιουργία εσωτερικών χώρων σε ορόφους.

Στα νέα κτίρια θα στεγασθούν εννέα υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών) και διάφοροι φορείς (ΑΑΔΕ, ΕΕΣΥΠ Α.Ε., ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε., ΕΤΑΔ Α.Ε.), που σήμερα στεγάζονται σε 20 ιδιόκτητα και 107 μισθωμένα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, Πειραιά, Μαρούσι και Χολαργό.

Πολεοδομικές ρυθμίσεις

Η τροπολογία δεν υπεισέρχεται σε άλλα θέματα πλην των πολεοδομικών ρυθμίσεων, όπως αυτό που αφορά τις επιπτώσεις στη λειτουργία της ευρύτερης περιοχής και την κυκλοφορία στους δρόμους και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τον περασμένο Απρίλιο, οι υπουργοί που ανακοίνωναν τα οράματα για το Κυβερνητικό Πάρκο «Αντρέας Λεντάκης» μιλούσαν για εκτεταμένη διαβούλευση και εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης. Θεωρητικά, όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν στο πλαίσιο του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, αλλά οι διαδικασίες μένουν χωρίς νόημα, καθώς η τροπολογία προαναγγέλλει την έγκρισή του, ούτως ή άλλως.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι, τον Απρίλιο, αναγγέλθηκε κόστος κατασκευής 250 εκατομμυρίων ευρώ και προκήρυξη του έργου με ΣΔΙΤ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η τεχνική διαχείριση και συντήρηση των υποδομών, με έναρξη κατασκευής το 2023 και έναρξη σταδιακής λειτουργίας το 2025. Επεκτείνεται δηλαδή το μοντέλο στο οποίο το Δημόσιο θα πληρώνει για να χρησιμοποιεί τα περιουσιακά του στοιχεία και κάποιος κατασκευαστής θα εισπράττει ενοίκια και υπεραξίες από κάθε μορφής χρήσεις και εκμεταλλεύσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Διπλή ζημιά» από τη μεταφορά δημόσιων υπηρεσιών στην ΠΥΡΚΑΛ
Οι τρεις φορείς ΕΛΛΕΤ, ΣΕΠΟΧ και ΣΕΜΠΧΠΑ επέκριναν τη μεθόδευση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το σχέδιο για «Κυβερνητικό Πάρκο» ως επένδυση που προτάσσει οικονομικά και αναπτυξιακά κριτήρια.
«Διπλή ζημιά» από τη μεταφορά δημόσιων υπηρεσιών στην ΠΥΡΚΑΛ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οχι υπουργούπολη η ΠΥΡΚΑΛ
Να μετατραπεί ο χώρος των 150 στρεμμάτων σε ένα ανοιχτό πάρκο πρασίνου και πολιτισμού και να μη μεταφερθούν εκεί 9 υπουργεία και 4 Ανεξάρτητες Αρχές πρότειναν οι δημοτικές αρχές.
Οχι υπουργούπολη η ΠΥΡΚΑΛ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυβερνητικό πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ Υμηττού
Πανηγυρικός τόνος από την κυβέρνηση • Κάτοικοι και δημοτικές κινήσεις της Δάφνης-Υμηττού και των όμορων δήμων αντιδρούν στη μεταφορά των υπουργείων στην  ΠΥΡΚΑΛ και απαιτούν να αποδοθεί η έκταση στους δημότες...
Κυβερνητικό πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ Υμηττού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΣτΕ πάγωσε τα χαμόγελα της κυβέρνησης
Απέτυχαν οι κυβερνητικοί αρμόδιοι, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, να περιορίσουν τις κατεδαφίσεις και να κλείσουν το μάτι σε νέες αυθαιρεσίες, δίνοντας τη δυνατότητα να χτιστούν και δασικές εκτάσεις που δεν είναι...
Το ΣτΕ πάγωσε τα χαμόγελα της κυβέρνησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΤΑΙΠΕΔ και οικοπεδοποίηση των «παραλιακών φιλέτων»
Η παραλιακή ζώνη, που κάποτε ονομάστηκε «Αθηναϊκή Ριβιέρα», είναι μια ζώνη που δέχεται τεράστιες πιέσεις εμπορικής εκμετάλλευσης εδώ και δεκαετίες και είναι γεμάτη καταπατήσεις, πολεοδομικές παρεκκλίσεις και...
ΤΑΙΠΕΔ και οικοπεδοποίηση των «παραλιακών φιλέτων»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο ΤΑΙΠΕΔ τα έργα στον Υμηττό
Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ξεκινήσει από την αρχή του χρόνου τις διαδικασίες απευθείας ανάθεσης έργων δασοπροστασίας σε διάφορες περιοχές.
Στο ΤΑΙΠΕΔ τα έργα στον Υμηττό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας