• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 16.3°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 10.0°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 15.0°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.9°C / 8.6°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  4°C 3.9°C / 5.7°C
  4 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.2°C / 7.9°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 4.0°C
  5 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 14.6°C
  3 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 16.4°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 9.9°C / 14.9°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.8°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 15.6°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 16.5°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.4°C / 16.5°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 15.8°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.1°C / 16.5°C
  4 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 11.0°C
  1 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 3.7°C / 10.1°C
  4 BF
  64%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  3 BF
  78%
ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ/EUROKINISSI

Απέλυσε εργαζόμενη με οπτική αναπηρία η Διοίκηση του ΚΕΑΤ

 • A-
 • A+

Την έντονη αγανάκτηση των εργαζομένων του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αποκατάστασης Τυφλών προκάλεσε η επιλογή της Διοίκησης να απολύσει εργαζόμενη εκπαιδευτικό με οπτική αναπηρία σε ένα «κλίμα αυθαιρεσίας, αδιαφάνειας, εκφοβισμού και ημετεροκρατίας που βασιλεύει στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ)», όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΑΤ.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος αναφέρει: «Η Διοίκηση του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αποκατάστασης Τυφλών και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών απέλυσαν τυφλή εκπαιδευτικό. Νέα διαρκώς στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν το κλίμα αυθαιρεσίας, αδιαφάνειας, εκφοβισμού και ημετεροκρατίας που βασιλεύει στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ). Όπως πρόσφατα έγινε γνωστό κατά τις φετινές προσλήψεις εργαζομένων για το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ του ΚΕΑΤ μεταξύ αυτών που δεν ανανεώθηκε η σύμβασή τους ήταν και μια φιλόλογος με αναπηρία όρασης, πρώην μαθήτρια του ΚΕΑΤ, που σε ηλικία μόλις 27 χρόνων εκτός από το πτυχίο της Φιλοσοφικής, γνωρίζει δύο γλώσσες, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια, ξεκινά το μεταπτυχιακό της και ολοκληρώνει τις σπουδές της σε τρίτη γλώσσα. Στη θέση της προσλήφθηκε βλέπουσα εκπαιδευτικός.

Η απόλυση εργαζόμενου με οπτική αναπηρία αποτελεί ένα πρωτοφανές γεγονός στα χρονικά του ΚΕΑΤ. Πρόκειται για ενέργεια που θα προκαλούσε αντιδράσεις ακόμη και αν γινόταν από κάποια ιδιωτική εταιρία, πόσο μάλλον από το ΚΕΑΤ που είναι ο μοναδικός δημόσιος φορέας, ο οποίος σύμφωνα με τους ιδρυτικούς σκοπούς του είναι αρμόδιος - ανάμεσα στα άλλα – και για την εργασιακή αποκατάσταση των ανθρώπων με οπτική αναπηρία».

Αναφορικά με τη διαδικασία που εφαρμόστηκε την φετινή χρονιά από το ΚΕΑΤ, οι εργαζόμενοι ξεκαθαρίζουν: «Το ανήκουστο αυτό γεγονός είναι αποτέλεσμα των συνθηκών πλήρους αδιαφάνειας που επικράτησαν φέτος κατά τη διαδικασία των προσλήψεων, οι οποίες έγιναν "κεκλεισμένων των θυρών" με ευθύνη της διοικήτριας του Κέντρου και των Υπευθύνων του ΚΔΑΠ, ο ένας από τους οποίους είναι μάλιστα και μέλος της Διοίκησης του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών. Η αξιολόγηση των υποψηφίων έγινε για πρώτη φορά χωρίς τη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών του ΚΕΑΤ, ούτε καν της Διευθύντριας της α.μ.κ.ε που έχουν συστήσει το ΚΕΑΤ και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών "Πρωτοπορία", στην οποία έχει υπαχθεί το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. Οι αιτήσεις των υποψηφίων δεν κατατέθηκαν όπως συνήθως στο πρωτόκολλο της "Πρωτοπορία", αλλά αποστάλθηκαν σκέτα βιογραφικά στο μέιλ του ΚΔΑΠ, ενώ τα κριτήρια με τα οποία αξιολογήθηκαν οι υποψήφιοι ήταν εντελώς αυθαίρετα όπως αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα. Σε υποψήφιους με πολυετή εμπειρία στην εκπαίδευση και τη φροντίδα μαθητών με οπτική αναπηρία δεν έγινε ανανέωση της σύμβασης, ενώ στη θέση τους προσλήφθηκαν άτομα που απασχολούνται ταυτόχρονο με πλήρες ωράριο σε άλλους φορείς και με μικρότερη ειδική εμπειρία».

«Το αποκορύφωμα αποτελεί η περίπτωση της 27χρονης φιλολόγου που εκτός από προσοντούχα, ως άτομο με αναπηρία έχει απόλυτη προτεραιότητα στους πίνακες κατάταξης του Υπουργείου Παιδείας, πόσο μάλλον σε εκείνους του ΚΕΑΤ. Ο καθένας δε μπορεί να καταλάβει πόσο δύσκολο είναι να βρει δουλειά μια νέα κοπέλα με αναπηρία όρασης, όταν μάλιστα την έχει απορρίψει το ΚΕΑΤ», προσθέτει ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΚΕΑΤ.

«Η Διοίκηση του ΚΕΑΤ απέδειξε περίτρανα πόσο σαθρές και υποκριτικές είναι οι διακηρύξεις της κυβέρνησης περί απαγόρευσης των διακρίσεων, συμπερίληψης, πλουραλισμού, δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία.

Σε αντίθεση με τη λογική που διαχωρίζει και διασπά τους εργαζόμενους, ενωμένοι από την κοινή θέση και τα κοινά μας συμφέροντα στην κοινωνία οι εργαζόμενοι στο ΚΕΑΤ συνεχίζουμε να παλεύουμε για να εξασφαλίσουμε όλοι, ανεξάρτητα από φύλλο, εθνικότητα, αναπηρία ή σχέση εργασίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα και μισθό αντίστοιχο με τις σύγχρονες ανάγκες μας. Αυτή είναι θεμελιακή προϋπόθεση για να μπορεί το ΚΕΑΤ να ανταποκριθεί στην αποστολή του, που είναι η μόρφωση, η θεραπεία, η εργασιακή αποκατάσταση και η ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία των ανθρώπων με οπτική αναπηρία», καταλήγει η ανακοίνωση των εργαζομένων, και απαιτεί:

 1. Την χωρίς καμία χρονοτριβή πρόσληψη της φιλολόγου με οπτική αναπηρία στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ του ΚΕΑΤ με απόδοση όλων των ωρομισθίων που έχει χάσει μέχρι σήμερα
 2. Την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων του ΚΔΑΠ που δεν ανανεώθηκε φέτος η σύμβασή τους και αποτελούν το ίδιο θύματα των αυθαιρεσιών της Διοίκησης και της κυβερνητικής πολιτικής που θέλει τους εργαζόμενους ανασφαλείς και ευάλωτους για να μπορεί να τους χειραγωγεί.


Το κατηγορώ της Θεανούς Φωτίου

Για το γεγονός καυτηρίασε την κυβέρνηση η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, με ανάρτησή της στο Facebook, κάνοντας λόγο για «ό,τι πιο ανάλγητο και υποκριτικό έχει πράξει η Διοικήτρια και η κυβέρνηση που την καλύπτει και την στηρίζει».

«Σε έναν δημόσιο φορέα που στους σκοπούς του περιλαμβάνεται η εργασιακή αποκατάσταση των ανθρώπων με οπτική αναπηρία, και ενώ η κυβέρνηση διακηρύσσει τα συμπερίληψη και την προτεραιοποίηση των αναπήρων, το κριτήριο της αναπηρίας αγνοήθηκε τελείως στην προκήρυξη. Και μάλιστα, ενώ επρόκειτο για ήδη εργαζόμενη με πείρα και τυπικά προσόντα που είναι βέβαιο ότι την έφερναν στη κορυφή της κατάταξης.

Η διοικήτρια του ΚΕΑΤ, από την αρχή της θητείας της, έχει επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου αποπομπή και αντικατάσταση εργαζομένων του θυγατρικού ΝΠΙΔ «Πρωτοπορία», επιθυμώντας να έχει μόνον εργαζόμενους της αρεσκείας της. Ενδεικτικό της αντίληψής της είναι ότι, ενώ ήταν και η ίδια υποψήφια για θέση μόνιμου υπαλλήλου του φορέα, στο πλαίσιο της προκήρυξης 7Κ/2019 του ΑΣΕΠ, προκάλεσε απόφαση του Δ.Σ. προς το ΑΣΕΠ, για αμφισβήτηση του πίνακα κατάταξης που δεν εμφάνιζε εκείνη στην πρώτη θέση. Φυσικά, το ΑΣΕΠ απέρριψε τον έλεγχο ως ανεπίτρεπτο και μη σύννομο, αφού, ως ανεξάρτητη αρχή, υπάγεται μόνον στον έλεγχο της Βουλής.

Η απόλυση όμως της τυφλής εκπαιδεύτριας του ΚΔΑΠΑμεΑ είναι ό,τι πιο ανάλγητο και υποκριτικό έχει πράξει η Διοικήτρια και η κυβέρνηση που την καλύπτει και την στηρίζει. Ντροπή!», σχολίασε μεταξύ άλλων η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανάρτηση της Θεανούς Φωτίου στο Facebook:

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σφοδρή επίθεση στην Δ. Μιχαηλίδου για απόλυση τυφλής εκπαιδευτικού
Ο Σύλλογος ζητά να μάθει με ποια κριτήρια βαθμολογήθηκε και απορρίφθηκε η 27χρονη εκπαιδευτικός, η οποία καλύπτει όλα τα απαιτούμενα στην προκήρυξη προσόντα, όπως επίσης την άμεση επαναπρόσληψης της ίδιας, με...
Σφοδρή επίθεση στην Δ. Μιχαηλίδου για απόλυση τυφλής εκπαιδευτικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποίηση τραπεζικών υπαλλήλων ενάντια σε απολύσεις και περικοπές μισθών
Στο πόδι οι εργαζόμενοι γνωστής ελληνικής τράπεζας, οι οποίοι καταγγέλλουν αντεργατικές πρακτικές και «απειλές, φόβο και τρόμο, εκβιασμούς», εκ μέρους της Διοίκησης.
Κινητοποίηση τραπεζικών υπαλλήλων ενάντια σε απολύσεις και περικοπές μισθών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Silver Alert: Επανεμφάνιση… εργοδότη με απειλές για απολύσεις!
Είναι τουλάχιστον θλιβερό μια ευαίσθητη κοινωνικά υπηρεσία, όπως ο εντοπισμός ηλικιωμένων που έχουν εξαφανιστεί και η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο, να συνδέεται με απλήρωτη εργασία, κατάφωρη παραβίαση της...
Silver Alert: Επανεμφάνιση… εργοδότη με απειλές για απολύσεις!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία για εργαζόμενο που απολύθηκε επειδή δε δούλεψε στο ρεπό του
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών σε εταιρεία τροφίμων με αίτημα την επαναπρόσληψη εργαζόμενου, ο οποίος απολύθηκε μετά την άρνησή του να δουλέψει διπλάσιες ώρες, ακόμη και...
Διαμαρτυρία για εργαζόμενο που απολύθηκε επειδή δε δούλεψε στο ρεπό του
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απέλυσαν τυφλή εκπαιδευτικό
Για κλίμα γενικότερης «αυθαιρεσίας, αδιαφάνειας, εκφοβισμού και ημετεροκρατίας» κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι στο ΚΕΑΤ με ανακοίνωσή τους.
Απέλυσαν τυφλή εκπαιδευτικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποίηση καθαριστριών του μετρό που απολύονται εν μέσω πανδημίας
Στην απόλυση 25 καθαριστών / καθαριστριών που εργάζονται στο μετρό προχωρούν η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες), την ώρα που η πανδημία είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Κινητοποίηση καθαριστριών του μετρό που απολύονται εν μέσω πανδημίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας