• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.6°C / 11.8°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.5°C / 10.5°C
  0 BF
  46%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 13.0°C
  3 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.9°C
  0 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.1°C / 7.4°C
  3 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.6°C
  1 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.2°C / 12.7°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 14.8°C
  2 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.6°C
  2 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 10.5°C
  0 BF
  47%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 10.5°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 10.8°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.8°C / 12.0°C
  0 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.7°C / 8.8°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 10.6°C
  0 BF
  52%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  2 BF
  71%
AP Photo / Sergei Grits
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεσηκωμός ενάντια σε φάρμες μινκ στην Καστοριά

 • A-
 • A+
Τέσσερα εκτροφεία των μικρών γουνοφόρων ζώων πήραν άδεια κατασκευής σε απόσταση αναπνοής από τον παραδοσιακό οικισμό των Κορεστείων Καστοριάς και οι κάτοικοι της περιοχής οργανώνονται για να αποτρέψουν την πολυεπίπεδη καταστροφή της ορνιθοπανίδας, του υπεδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα ● Τα μινκ, μάλιστα, έχουν συνδεθεί με τη μετάδοση του κορονοϊού και θανατώνονται μαζικά σε άλλες χώρες

Tον ξεσηκωμό των κατοίκων στα Κορέστεια Καστοριάς προκαλεί η αδειοδότηση κατασκευής τεσσάρων εκτροφείων γουνοφόρων ζώων (μινκ) σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τον παραδοσιακό οικισμό. Οι κάτοικοι έχουν συστήσει συντονιστική επιτροπή που κινείται δικαστικά και ενημερώνοντας τους αρμόδιους φορείς, όπως τον Δήμο Καστοριάς, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τοπικούς βουλευτές, για τα όσα παράτυπα εκτιμούν ότι έχουν εντοπίσει σε σχέση με τη συγκεκριμένη επένδυση. Από την πλευρά τους, οι Ελληνες και Δανοί επενδυτές δηλώνουν ότι τάσσονται απόλυτα με τη νομιμότητα και επιφυλάσσονται για δικές τους νομικές κινήσεις, απαντώντας με εξώδικο στη συντονιστική επιτροπή Κορεστείων.

Οπως καταγγέλλει η επιτροπή «SOSτε τα Κορέστεια», οι επενδυτές έχουν πάρει τη σχετική αδειοδότηση παρακάμπτοντας την ανάγκη διεξαγωγής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέσω της κατάτμησης της επένδυσης σε τέσσερις μικρότερες μονάδες που θα λειτουργούν σε δύο όμορες εκτάσεις. Στο σημείο υπάρχουν και αρχαιολογικά ευρήματα που χρήζουν περαιτέρω μελέτης.

Επίσης, αυτή τη στιγμή εκκρεμεί προσφυγή της επιτροπής των κατοίκων στο τμήμα αναστολών του ΣτΕ. Οι επενδυτές, πάντως, με επιστολή σε τοπικό μέσο της Δυτικής Μακεδονίας, απαντούν ότι η κατάτμηση γίνεται καθαρά για οικονομοτεχνικούς λόγους και για λόγους διασποράς κινδύνου και ότι έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας. Υπέρμαχοι της επένδυσης μιλούν ακόμη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε ανθρώπους από την τοπική κοινωνία.

Στα Κορέστεια καταγράφεται έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο μόλυνσης των παρακείμενων ποταμών καθώς ο τοπικός Λαδοπόταμος (παραπόταμος του Αλιάκμονα) συναντάται με τις πηγές της Κορομηλιάς απ’ όπου υδροδοτούνται η πόλη της Καστοριάς και άλλοι οικισμοί. Εκφράζονται όμως και εύλογες απορίες για το πώς μπορεί να κατασκευαστεί κτηνοτροφική μονάδα πάνω από πηγές, όπως και για το πόσο στεγανές μπορούν να γίνουν οι εγκαταστάσεις με τα λύματα των ζώων, όταν θα έρχονται σε επαφή με νερό που θα αναβλύζει από τη γη. Φόβοι υπάρχουν και για την έντονη δυσοσμία που πιθανότατα θα φτάνει στον γραφικό οικισμό.

Ο σύλλογος «SOSτε τα Κορέστεια» υπέβαλε στο δημοτικό συμβούλιο της Καστοριάς ψήφισμα διαμαρτυρίας το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, ενώ την ανάγκη επανεξέτασης των όρων αδειοδότησης της επένδυσης επισήμανε και η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ). Στην επιστολή της ΕΠΠ προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το υπουργείο Περιβάλλοντος επισημαίνεται ο κίνδυνος για την ορνιθοπανίδα των γειτονικών περιοχών ενταγμένων στο δίκτυο Natura 2000 εξαιτίας της διαφυγής των «ξενικών» στο προστατευόμενο οικοσύστημα σαρκοβόρων μινκ, όπως και το ότι η διαδικασία αδειοδότησης που ακολουθήθηκε, παρότι τυπικά νόμιμη, πάσχει από πλευράς ουσιαστικής νομιμότητας.

Μινκ, κορονοϊός και γουνεμπόριο

Εκατομμύρια μινκ θανατώθηκαν πρόπερσι σε Δανία, Ολλανδία και άλλες χώρες όταν «κατηγορήθηκαν» ως εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού | EPA

Απορίες όμως στους κατοίκους προξενεί και το γεγονός ότι σε περίοδο πανδημίας κι ενώ τα εκτροφεία των μινκ έχουν κατηγορηθεί ως εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού πανευρωπαϊκά και φάρμες οδηγούνται σε κλείσιμο, προκρίνεται στη χώρα μας μια τέτοιου είδους επένδυση. Χαρακτηριστικό ότι στη Δανία θανατώθηκαν 17 εκατομμύρια ζώα που εκτρέφονταν κυρίως για τη γούνα τους, με τη δραστηριότητα να οδηγείται προς απαγόρευση από το νέο έτος (2022). Εκατομμύρια μινκ θανατώθηκαν και στην Ολλανδία.

Προς την απαγόρευση της εκτροφής των μινκ προσανατολίζεται και η Σουηδία, ενώ στη Φινλανδία εγκρίθηκε πειραματικό εμβόλιο για τα μινκ! Ακόμα και στην Καστοριά, η οποία για δεκαετίες στηρίζεται οικονομικά σε παρόμοιες δραστηριότητες, υπάρχουν φωνές αμφισβήτησης για τη βιωσιμότητα της εκτροφής γουνοφόρων και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει στροφή σε ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο.

Πέρυσι, και στη χώρα μας θανατώθηκαν τουλάχιστον 2.500 μινκ στην Κοζάνη υπό τον φόβο εξάπλωσης του κορονοϊού, με κρούσματα να εντοπίζονται σε τρεις μονάδες της Βόρειας Ελλάδας. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2020 πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφεραν στο ΑΠΕ ότι «η ψύχραιμη αντιμετώπιση στη διαχείριση του ζητήματος από τη στιγμή που εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού σε τρεις μονάδες εκτροφής μινκ στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και η τεχνογνωσία των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου φαίνεται ότι δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους Δανούς εκτροφείς, καθιστώντας την Ελλάδα πόλο έλξης για την επανέναρξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας».

Στα τέλη του 2020, απαντώντας σε ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη από το ΜέΡΑ25, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη να κλείσουν τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων στη χώρα μας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι γούνες δεν «ζεσταίνουν» την Καστοριά
Την παρέμβαση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών για τη διακοπή νέων επενδυτικών σχεδίων και αφορούν τον κλάδο της γούνας, καθώς και την απένταξη του κλάδου από αναπτυξιακά προγράμματα, ζητούν η Κίνηση...
Οι γούνες δεν «ζεσταίνουν» την Καστοριά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νομοσχέδιο για τα αδέσποτα και τα ζώα συντροφιάς
Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ● Καταρχήν θετικές οι περισσότερες φιλοζωικές, περιμένουν να δουν το ν/σ που θα τεθεί προς δημόσια...
Νομοσχέδιο για τα αδέσποτα και τα ζώα συντροφιάς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξαρση καταρροϊκού πυρετού στα πρόβατα
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε χθες την ενεργοποίηση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων.
Εξαρση καταρροϊκού πυρετού στα πρόβατα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πώς και γιατί κολλάει στα σκαριά το μοντέλο Νεώριου
Aντίστροφα κυλάει ο χρόνος για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και τους 600 εργαζομένους τους ● Πλούσιο παρασκήνιο για μια επένδυση που φέρεται να έχει τη στήριξη του αμερικανικού Δημοσίου, αλλά δεν προχωρά.
Πώς και γιατί κολλάει στα σκαριά το μοντέλο Νεώριου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χαμένο το Μαρούσι στη ρουλέτα της ανάπτυξης
Με... καζίνο φαίνεται ότι θα φέρει η κυβέρνηση την επενδυτική ανάπτυξη που ευαγγελίζεται. Η «μπίλια» της ιδιότυπης ρουλέτας, ετοιμάζεται να κάτσει και στο Μαρούσι, στο κτήμα Δηλαβέρη, όπου προβλέπεται να...
Χαμένο το Μαρούσι στη ρουλέτα της ανάπτυξης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγωνία για 17.000 συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας
Ενώ είχε ρυθμιστεί η καταβολή των οφειλόμενων του 2018, αυτά δεν δόθηκαν και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς, διεμήνυσε ότι οι νομικές υπηρεσίες της ΕΤΕ έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά για την πληρωμή
Αγωνία για 17.000 συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας