• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.3°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 11.3°C / 14.4°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.0°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  1 BF
  92%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 13.9°C
  3 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.9°C
  2 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 7.3°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.6°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  3 BF
  84%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 17.7°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 15.1°C
  0 BF
  90%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  3 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 17.1°C
  2 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  0 BF
  96%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εμμεσο σαμποτάζ στην καλλιέργεια μαστίχας

 • A-
 • A+
Εφαρμόζοντας το μέτρο του γεωγραφικού περιορισμού των αιτούντων άσυλο, το υπουργείο Μετανάστευσης εγκλωβίζει Πακιστανούς εργάτες γης που έρχονται από την ηπειρωτική Ελλάδα στη Χίο για τα μαστιχόδεντρα, αλλά δεν μπορούν να φύγουν.

Μπορεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να απέσυρε πανικόβλητο από τις αντιδράσεις την εγκύκλιο που προέβλεπε τον εγκλεισμό στα συνοριακά ΚΥΤ όλων των προσφύγων που εισέρχονται σε ελληνικό έδαφος και ανεξαρτήτως περιφερειακής ενότητας, αλλά επιμένει να εγκλωβίζει μετανάστες από την ενδοχώρα στα νησιά, επιβάλλοντάς τους τον γνωστό γεωγραφικό αποκλεισμό.

Πρόκειται για περιπτώσεις ανθρώπων που βρίσκονται στην Ελλάδα ακόμα και για χρόνια, χωρίς όμως να έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου, προσπαθώντας να συμπληρώσουν το χρονικό διάστημα των επτά ετών που προβλέπει η νομοθεσία ώστε να αποκτήσουν δικαίωμα διαμονής στη χώρα.

Στην προσπάθειά τους αυτή και προκειμένου να αποδείξουν την επταετία μόνιμης διαμονής, σύμμαχό τους έχουν τα εργόσημα, δηλαδή τα ένσημα αγροτικής ασφάλισης που προκύπτουν από ειδική δίπτυχη επιταγή που εκδίδεται από τον εργοδότη για την αμοιβή τους, επιβαρυμένη με την ασφαλιστική εισφορά.

Η οποία στη συνέχεια παρακρατείται από τον ΟΓΑ και έτσι ο εργαζόμενος είναι ασφαλισμένος, ενώ και ο εργοδότης καλύπτεται νομικά σε αστικό και ποινικό επίπεδο.

Προκειμένου όμως οι παράτυποι μετανάστες να αποκτήσουν πρόσβαση στη διαδικασία του εργοσήμου θα πρέπει να αποκτήσουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. Ετσι υποχρεούνται αργά ή γρήγορα να υποβάλουν αίτημα ασύλου, αλλά αυτό γίνεται εύκολα κατορθωτό μόνο στα συνοριακά ΚΥΤ, όπου την καταγραφή τους αναλαμβάνει η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής.

Αυτομάτως, όμως, με την έκδοση της κάρτας αιτούντος άσυλο επιβάλλεται και ο «Γεωγραφικός Περιορισμός» που τους εγκλωβίζει στα νησιά αυτά! Διαφορετικά, ίσως να περιμένουν και χρόνια προκειμένου να καταγραφεί το αίτημα ασύλου, αν προσπαθήσουν να το υποβάλουν στην Αθήνα, όπου ζει μόνιμα η πλειονότητά τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση τριών Πακιστανών, στην καταγωγή, εργατών γης, που έφτασαν στη Χίο το καλοκαίρι προκειμένου να εξασφαλίσουν κάποια μεροκάματα στην καλλιέργεια της μαστίχας. Εφτασαν στο νησί, υπέβαλαν αίτημα ασύλου για πρώτη φορά ώστε να αποκτήσουν το δικαίωμα εργασίας, εργάστηκαν, αλλά πλέον δεν μπορούν να φύγουν!

Είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στη Χίο έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία, στερούμενοι το μεροκάματο μια και οι καλλιεργητικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί· και μένουν άστεγοι, αφού δεν εγγράφονται στο δυναμικό της ΒΙΑΛ, στερούμενοι έτσι ακόμα και τη δυνατότητα στέγασης εκεί καθώς και το δικαίωμα σίτισης! Αξίζει να αναφερθεί ότι στις καλλιέργειες μαστίχας στη Χίο η συντριπτική πλειονότητα είναι Πακιστανοί εποχικοί εργάτες γης.

Πόρος επιβίωσης

Η δυσλειτουργία που περιγράψαμε μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο μέλλον για τους επαγγελματίες αγρότες που αναζητούν εργατικά χέρια, μια και ειδικά οι Πακιστανοί δεν αποκτούν εύκολα πρόσβαση στο άσυλο και φρόντιζαν να συνδυάσουν την εργασία με την υποβολή της σχετικής αίτησης στο νησί.

Το παράδοξο είναι ότι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είναι και βουλευτής Χίου, άρα γνωρίζει την κρισιμότητα της κατάστασης, μια και το μαστίχι αποτελεί πόρο και όρο επιβίωσης για πάνω από 5.000 νοικοκυριά στο νησί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανά στα δικαστήρια για το Θόλος ο Μηταράκης
Στο Πρωτοδικείο Χίου προσφεύγει τώρα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προκειμένου να πετύχει την άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής της νέας υπερδομής-φυλακής για πρόσφυγες στο Θόλος της Χίου.
Ξανά στα δικαστήρια για το Θόλος ο Μηταράκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον αέρα οι νέες προσφυγικές δομές
Καταγγελίες για ευνοϊκή μεταχείριση των τριών μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ και Μυτιληναίος, στις οποίες είχαν ανατεθεί απευθείας οι δομές σε Χίο, Λέσβο και Σάμο.
Στον αέρα οι νέες προσφυγικές δομές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα βράχια πετάνε τους πρόσφυγες στη Χίο
Την πρόθεσή του για την κατασκευή νέας δομής για πρόσφυγες στο ακρωτήρι "Ακρα Παχύ" αποκάλυψε ο Νότης Μηταράκης. Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι νησιώτες.
Στα βράχια πετάνε τους πρόσφυγες στη Χίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Δήμος Χίου «ξεσπιτώνει» το υπ. Μετανάστευσης από τη ΒΙΑΛ
Την έξωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου από τη ΒΙΑΛ και την επιστροφή του ακινήτου καθώς και των γύρω εκτάσεων στον Δήμο Χίου αποφάσισε το Πολυμελές Πλημμελειοδικείο Χίου.
Ο Δήμος Χίου «ξεσπιτώνει» το υπ. Μετανάστευσης από τη ΒΙΑΛ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Σφάζονται» στη Χίο Μηταράκης και Συμπαραστάτης του Πολίτη
Πρωτοφανής παρέμβαση του υπουργού για την απομάκρυνση του δεύτερου από την θέση του στη Περιφέρεια. Αιτία ήταν αρθρογραφία του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Δημότη με αιχμές κατά του Νότη Μηταράκη.
«Σφάζονται» στη Χίο Μηταράκης και Συμπαραστάτης του Πολίτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας