• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 17.6°C
  3 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 14.5°C
  2 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.0°C
  1 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.3°C
  0 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  4 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.0°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 11.4°C
  1 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 18.6°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  5 BF
  81%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 17.3°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.5°C
  3 BF
  71%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 14.4°C
  0 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 15.6°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  1 BF
  88%
EUROKINISSI/ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Τσιμέντο να γίνει», λέει ο δήμος για χώρο πρασίνου στο Πολύγωνο

 • A-
 • A+
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων αποχαρακτήρισε αδόμητη έκταση 490 τ.μ., που είχε απαλλοτριωθεί το 1988 και ουδέποτε καταβλήθηκαν οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες. ● Η δημοτική αρχή αγνόησε τις εκκλήσεις των κατοίκων να παραμείνει κοινωφελές το οικόπεδο ή τουλάχιστον να μετατραπεί σε νηπιαγωγείο.

Ενας ένας χάνονται οι κοινωφελείς χώροι σε πυκνοκατοικημένες αθηναϊκές γειτονιές, παρά την αναμφισβήτητη ανάγκη ύπαρξής τους. Στη συνοικία του Πολυγώνου, ένας αδόμητος χώρος έκτασης 490 τ.μ., που από το 1988 και μέχρι πρότινος ήταν χώρος πρασίνου, αποχαρακτηρίστηκε στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων και μετατράπηκε σε οικοδομήσιμο χώρο.

Αν και είχε αποφασιστεί η απαλλοτρίωσή του πριν από 32 χρόνια, ο Δήμος Αθηναίων ουδέποτε κατέβαλε αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη ζητώντας την άρση της απαλλοτρίωσης.

Εχοντας διαθέσιμη και την επιλογή της επανεπιβολής της απαλλοτρίωσης, η δημοτική αρχή προτίμησε την οικοδόμηση του οικοπέδου. Οι προτάσεις των κατοίκων της περιοχής να παραμείνει ο κοινωφελής χαρακτήρας του οικοπέδου και να δημιουργηθεί εκεί νηπιαγωγείο δεν εισακούστηκαν.

Ο λόγος για το αδόμητο οικόπεδο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ανηφορίτη και Μεσημβρίας. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων το 1988, τροποποιήθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο και το ακίνητο χαρακτηρίστηκε χώρος πρασίνου και χώρος Δημοτικού Κέντρου Νέων.

Η απαλλοτρίωση όμως έμεινε στα χαρτιά. Οι ιδιοκτήτες, χωρίς να έχουν αποζημιωθεί, ζήτησαν την αποδέσμευση του ακινήτου, ενώ σχετική προσφυγή τους είχε γίνει δεκτή από το Πρωτοδικείο Αθηνών το 2011.

Οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων εισηγήθηκαν στη δημοτική αρχή δύο επιλογές: είτε να άρει την απαλλοτρίωση και να μετατρέψει τον χώρο σε οικοδομήσιμο είτε να επανεπιβάλει την απαλλοτρίωση (που ήρθη αυτοδικαίως μετά την παρέλευση 15ετίας) και να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 429.710 ευρώ. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του δήμου, η επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης μπορεί να γίνει «μόνο για τον ίδιο σκοπό».

Ωστόσο, ο αρμόδιος οργανισμός του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ: Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας) απάντησε ότι «δεν υφίσταται αναγκαιότητα δέσμευσης του ακινήτου» για τη δημιουργία Δημοτικού Κέντρου Νέων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την οικοδόμηση του ακινήτου, εξέλιξη που τελεσιδίκησε με αποφάσεις τις Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου στις 15 Νοεμβρίου και απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας (ουσιαστικά πέρασε με ψήφους της δημοτικής αρχής, καταψήφισαν «Ανοιχτή Πόλη» και «Λαϊκή Συσπείρωση», απείχε η παράταξη «Αθήνα Είσαι Εσύ»).

«Η ουσία είναι ότι η γειτονιά έχει ανάγκη από κοινωφελείς και κοινόχρηστους χώρους, μια ανάγκη τεκμηριωμένη από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Αλλά εμείς αυτό που βλέπουμε είναι να αποχαρακτηρίζονται και να χτίζονται χώροι και να περιορίζονται οι δυνατότητες για κοινωφελείς και κοινόχρηστους χώρους. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια πλέον», υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.» ο Φ. Παπαθεοδώρου, πρόεδρος του Πολιτιστικού-Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέντρου Αμπελοκήπων.

Ο σύλλογος είχε αντιδράσει πριν ληφθεί η προαναφερθείσα απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, στέλνοντας επιστολή στον πρόεδρο της επιτροπής (είναι ο δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης) και στα υπόλοιπα μέλη της, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις.

Μία από αυτές ήταν να παραμείνει ο κοινωφελής χαρακτήρας του χώρου ώστε να κατασκευαστεί νηπιαγωγείο για τις ανάγκες της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης. Αλλωστε, η συζήτηση το περασμένο καλοκαίρι για την εφαρμογή του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού μέτρου στην Αθήνα ανέδειξε τις ελλείψεις σε κοινωφελείς χώρους, όπως τόνισε ο σύλλογος στην επιστολή του, θυμίζοντας ότι το αποτέλεσμα των επιλογών της δημοτικής αρχής ήταν να τοποθετήσει προκάτ οικίσκους νηπιαγωγείων σε χώρο που ήταν δεσμευμένος για την κατασκευή του 24ου Λυκείου, παραπέμποντας την κατασκευή της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας στο… άγνωστο μέλλον.

Ανεπισήμως και μόνο, στελέχη της δημοτικής αρχής έχουν πει στη γειτονιά ότι είναι αδύνατη η κατασκευή νηπιαγωγείου στο οικόπεδο, λόγω κλίσης του εδάφους. Η απάντηση αυτή δεν έχει πείσει τους κατοίκους, που αντιτείνουν ότι και σε άλλα σημεία της Αθήνας με αντίστοιχα μορφολογικά χαρακτηριστικά έχουν χτιστεί σχολεία, όπως το Δημοτικό σχολείο που δημιούργησε ο Δημήτρης Πικιώνης στα Πευκάκια (πρόποδες Λυκαβηττού).

Ουσιαστικός διάλογος με τη δημοτική αρχή δεν έχει γίνει. Αν και -όπως μαθαίνουμε- ο Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων είχε ζητήσει να τοποθετηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, δεν του δόθηκε ο λόγος. Η απόφαση αποχαρακτηρισμού ελήφθη με συνοπτικές διαδικασίες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες καταγγελίες για το παρκάκι της Ιακωβάτων
Νέες παρεμβάσεις, όπως την εκ νέου υποβολή καταγγελιών στις αρμόδιες υπηρεσίες και νέα συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο της Αθήνας, ετοιμάζουν οι κάτοικοι των Κάτω Πατησίων, προκειμένου να αποτρέψουν την κοπή...
Νέες καταγγελίες για το παρκάκι της Ιακωβάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ούτε ένα δέντρο λιγότερο, ούτε ένα παιδί σε κοντέινερ»
Κινητοποίηση για το παρκάκι στην Ιακωβάτων «Το πάρκο θα μείνει, το έργο δεν θα γίνει». «Οχι κοντέινερ και κλουβιά, ναι στα δέντρα για τα παιδιά». Δύο από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη διάρκεια της πορείας...
«Ούτε ένα δέντρο λιγότερο, ούτε ένα παιδί σε κοντέινερ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αντάρτικο» κατά Μπακογιάννη για το παρκάκι Βουρνάζου
Αυτοδιοικητικά στελέχη της Ν.Δ., με επικεφαλής τη σύζυγο του Μάκη Βορίδη, απέρριψαν την εισήγηση της δημοτικής αρχής να μετατραπεί σε χώρο πράσινου η ελεύθερη έκταση δίπλα στον σταθμό του μετρό Αμπελοκήπων.
«Αντάρτικο» κατά Μπακογιάννη για το παρκάκι Βουρνάζου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Κ. Μπακογιάννης μηνύει εργολάβο του Μεγάλου Περίπατου
Σε μήνυση κατά εργολάβου που έχει εμπλακεί στα έργα του Μεγάλου Περίπατου προχώρησε ο Κ. Μπακογιάννης, με φόντο το… διαρκές εργοτάξιο της Πανεπιστημίου.
Ο Κ. Μπακογιάννης μηνύει εργολάβο του Μεγάλου Περίπατου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιλέγει την αντιδικία με τους κατοίκους Εξαρχείων ο Μπακογιάννης
Παρέμβαση ενώπιον του ΣτΕ απέναντι στην προσφυγή δημοτών του με την οποία ζητείται η αναστολή εργασιών για την κατασκευή σταθμού Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων αποφάσισε ο δήμος.
Επιλέγει την αντιδικία με τους κατοίκους Εξαρχείων ο Μπακογιάννης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας