• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 24.7°C
  2 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.9°C / 25.7°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.3°C
  1 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  88%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 22.0°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.4°C
  1 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.2°C / 28.8°C
  3 BF
  40%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  5 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  4 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 26.8°C
  2 BF
  56%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 25.5°C / 26.7°C
  2 BF
  73%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  1 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 25.5°C
  1 BF
  48%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.3°C / 22.1°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 24.7°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  2 BF
  75%
ercintl.org
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέο μπλόκο στη δίκη της ΜΚΟ ERCI

 • A-
 • A+
Παράταση στην αγωνία και στην ταλαιπωρία των 24 κατηγορουμένων της οργάνωσης που εδώ και 3 χρόνια πιέζουν να γίνει η δίκη. ● Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης έκρινε τον εαυτό του αναρμόδιο και στέλνει την υπόθεση στο Τριμελές Εφετείο, γιατί ανάμεσα στους κατηγορούμενους περιλαμβάνεται και ένας δικηγόρος.

«Αναρμόδιο» έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης τον εαυτό του και στέλνει τη δίκη της υπόθεσης της ΜΚΟ ERCI στο Τριμελές Εφετείο, δίνοντας ταυτόχρονα παράταση στην αγωνία και την ταλαιπωρία των 24 κατηγορούμενων που εδώ και τρία χρόνια πιέζουν στην κατεύθυνση της πραγματοποίησής της.

Αιτία για τη νέα μετάθεση της ημερομηνίας απονομής δικαιοσύνης, η προχειρότητα και η βιασύνη που επέδειξαν οι διωκτικές αρχές, στέλνοντάς την να δικαστεί στο εν λόγω δικαστήριο και ένας δικηγόρος που περιλαμβάνεται στους κατηγορούμενους. Μετά τη διαπίστωση αυτού του γεγονότος, το δικαστήριο κατέληξε στην αναρμοδιότητά του.

«Ουσιαστικά πρόκειται για μια αφορμή που βρήκε το δικαστήριο, ώστε να μη κρίνει στην ουσία τις υπόλοιπες ενστάσεις που διατυπώθηκαν» σχολίασαν παρατηρητές της διαδικασίας. Πρόκειται για ενστάσεις που υποβλήθηκαν από τους συνηγόρους υπεράσπισης και αφορούν πολλά και σημαντικά ζητήματα που, όπως έχουμε γράψει, γεννούν μέχρι και αξιώσεις για ακυρότητα του κλητηρίου θεσπίσματος.

Σύμφωνα με μερικές από αυτές τις ενστάσεις, οι κλήσεις για τη δικάσιμο σε πλείστες περιπτώσεις δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια των κατηγορούμενων, ενώ σε κάποιους κατοίκους εξωτερικού έφτασαν στην ελληνική γλώσσα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το «παρών» έδωσαν μόλις δέκα από τους 24 κατηγορούμενους, ενώ απουσιάζει η 25χρονη Σύρια ηρωίδα Σάρα Μαρντίνι, η οποία μετά την αποφυλάκισή της έχει ζητήσει εφτά φορές να της επιτραπεί η είσοδος στη χώρα προκειμένου να αντικρούσει τις κατηγορίες, χωρίς όμως το ελληνικό κράτος να της το επιτρέπει - το ίδιο αυτό κράτος που την προφυλάκισε για 102 ημέρες ως ύποπτη φυγής!

Πιο χαρακτηριστική ακόμα η περίπτωση ενός εκ των κατηγορούμενων που βαρύνεται με το πλημμέλημα της «βοήθειας σε εγκληματική οργάνωση», ενώ η «εγκληματική οργάνωση» (κακούργημα) δεν έχει καν οριστικοποιηθεί ως κατηγορία και σίγουρα δεν θα εξεταζόταν σε αυτή τη δίκη. «Αυτό μόνο ως καταπάτηση του τεκμηρίου αθωότητας μπορεί να ερμηνευτεί» ήταν το σχόλιο ενός εκ των παρατηρητών της διαδικασίας. Ανάλογες και οι τοποθετήσεις των συνηγόρων που χαρακτήρισαν το κατηγορητήριο «μνημείο σκοπιμότητας και προχειρότητας», συμφωνώντας ωστόσο με την πρόταση του εισαγγελέα για τη μεταφορά της δίκης στο Τριμελές Εφετείο, ώστε να δοθεί ο χρόνος θεραπείας των αδυναμιών που παρουσιάστηκαν και να οδηγηθούν οι κατηγορούμενοι σε μια δίκαιη δίκη.

Εξω από το δικαστήριο έδωσαν το «παρών» πλήθος αλληλέγγυων πολιτών, καθώς και μεγάλος αριθμός ξένων δημοσιογράφων. «Είναι απογοητευτικό που πρέπει να περιμένουμε περισσότερο και να ξανακάνουμε όλα όσα κάναμε, αλλά είμαι αισιόδοξη γιατί δεν είμαστε μόνοι και ο κόσμος παλεύει για εμάς και μαζί μας», δήλωσε η Σάρα Μαρντίνι από τη Γερμανία όπου ζει με την οικογένειά της.

Από την πλευρά του ο έτερος κατηγορούμενος, Σιν Μπάιντερ, δήλωσε «θυμωμένος» από την αναμονή και τη μετέωρη κατάσταση που τους έχει επιβληθεί.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις μιας δίκαιης δίκης. Ηδη σήμερα δεν γίνεται έρευνα και διάσωση και οι άνθρωποι εξακολουθούν να πνίγονται. Δεν ζητάμε προνομιακή μεταχείριση. Ζητάμε μόνο να σεβαστούν η Ε.Ε. και η Ελλάδα τους δικούς τους νόμους. Υπάρχουν διατάξεις στις διεθνείς συμβάσεις για τη θάλασσα που προβλέπουν ότι η Ε.Ε. και τα συμβαλλόμενα κράτη παρέχουν τη δυνατότητα επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. Αυτό λέει ο νόμος.

Το ίδιο και η Παγκόσμια Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ξοδεύουμε χιλιάδες ευρώ και χρόνο σ' αυτό το δικαστήριο μόνο και μόνο επειδή προσπαθούν να ποινικοποιήσουν την έρευνα και διάσωση», συμπλήρωσε, τονίζοντας και την άδικη προφυλάκιση της Σάρας Μαρτίνι με το επιχείρημα ότι ήταν ύποπτη φυγής, ενώ τώρα δεν της επιτρέπουν ούτε να έρθει για την απολογία της.

«Φούσκα» χαρακτήρισε την υπόθεση και ο πρώην διευθυντής της ERCI στη Λέσβο, Νάσος Καρακίτσος: «Εδώ και τρία χρόνια είμαστε στιγματισμένοι, με μεγάλο κόστος στην προσωπική και την επαγγελματική μας ζωή». Ευχαρίστησε τις δεκάδες διεθνείς και ελληνικές οργανώσεις που τους στηρίζουν: «Μαζί μας δικάζονται όλο όσοι βρέθηκαν εδώ να βοηθήσουν με την προσφυγική κρίση».

Θυμίζουμε ότι η ΜΚΟ ERCI βρέθηκε στο στόχαστρο των αρχών το 2018 εξαιτίας της δράσης της στη διάσωση προσφύγων που κινδύνευαν να πνιγούν.

Κατηγορήθηκε για διακίνηση ανθρώπων και πέντε μέλη της, μεταξύ τους και η Σύρια ηρωίδα πρόσφυγας Σάρα Μαρντίνι, προφυλακίστηκαν ως διακινητές. Η δικογραφία της αστυνομίας κάνει λόγο για έξι κακουργήματα, μεταξύ των οποίων η κατασκοπία, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η διακίνηση προσφύγων.

Η οριστικοποίηση αυτών των κατηγοριών ακόμα εκκρεμεί, ενώ χτες θα εκδικάζονταν μόνο τα πλημμελήματα προκειμένου να μην παραγραφούν λόγω παρέλευσης τριετίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Οχι» ατιμώρητη η ρατσιστική βία
Ο Ματθαίος Μερμηγκούσης πρωτόδικα είχε καταδικαστεί για απρόκλητη επίθεση εναντίον του νοσηλευτή στο Νοσοκομείο Χίου, Γιάννη Κουτσοδόντη, όταν ο τελευταίος επιχείρησε να δώσει τις πρώτες βοήθειες σε έναν...
«Οχι» ατιμώρητη η ρατσιστική βία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εχασε τον 6χρονο γιο του, τον έβαλαν και φυλακή...
Αν και το ελληνικό Λιμενικό Σώμα ειδοποιήθηκε για το έκτακτο περιστατικό, χρειάστηκαν αρκετές ώρες για να φτάσουν στο σημείο, ωστόσο, δεν προχώρησαν σε διάσωση.
Εχασε τον 6χρονο γιο του, τον έβαλαν και φυλακή...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ναυάγιο με έξι νεκρούς πρόσφυγες
Με το πρώτο φως της ημέρας, περαστικοί και ψαράδες της Μυτιλήνης, στην περιοχή της Επάνω Σκάλας, εντόπισαν τα πρώτα πτώματα που είχε ξεβράσει το κύμα.
Ναυάγιο με έξι νεκρούς πρόσφυγες
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ξεκινά η εμβληματική δίκη για υπόθεση έρευνας και διάσωσης στη Λέσβο
Αρχίζει σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης η δίκη της 25χρονης Σύριας Σάρα Μαρντίνι, εθελόντριας της ΜΚΟ ERCI, του 26χρονου Γερμανού Σιν Μπίντερ, του 40χρονου Νάσου Καρακίτσου και άλλων 22 ατόμων
Ξεκινά η εμβληματική δίκη για υπόθεση έρευνας και διάσωσης στη Λέσβο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δεν ήταν η θάλασσα, δεν ήταν ο αέρας, είναι οι πολιτικές και ο φόβος»
Διεθνής καμπάνια ενημέρωσης για να αποσυρθούν οι βαριές κατηγορίες εναντίον δύο προσφύγων, οι οποίοι επέβαιναν σε βάρκα που ναυάγησε ανοιχτά της Σάμου.
«Δεν ήταν η θάλασσα, δεν ήταν ο αέρας, είναι οι πολιτικές και ο φόβος»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια αναβολή πολύ βολική για το υπουργείο Μετανάστευσης
Διά της πλαγίας οδού επιχειρεί το Δημόσιο και ειδικότερα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να οικειοποιηθεί το οικόπεδο στο όρος Θόλος, όπου σκοπεύει να κατασκευάσει τη γιγάντια δομή-φυλακή για πρόσφυγες...
Μια αναβολή πολύ βολική για το υπουργείο Μετανάστευσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας