• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 18.4°C
  3 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 16.2°C
  3 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.5°C / 19.3°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.5°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 16.0°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.4°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 21.5°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 15.6°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  2 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 18.6°C
  2 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  3 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 13.7°C / 16.7°C
  3 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  2 BF
  65%
EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φωτοδότες και ερωτήματα για τη Βόρεια Εύβοια

 • A-
 • A+
Κυρ. Μητσοτάκης και Στ. Μπένος με μια παρέλαση χορηγών παρουσίασαν χθες στο Μαξίμου τον σχεδιασμό για την ανασυγκρότηση της πυρόπληκτης περιοχής. ● Πολλά από τα έργα που ονομάστηκαν «φωτοδότες» συνδέονται με τις 14 μελέτες που έχουν ήδη ανατεθεί και υλοποιούνται με χορηγίες. ● Αγνωστο τι μπορεί να περιμένει η Εύβοια από όλα όσα ανακοινώθηκαν.

Με μια παρέλαση χορηγών, χθες, από το μέγαρο Μαξίμου και περιγραφή των πρώτων έργων που ονομάστηκαν «φωτοδότες», προωθεί η κυβέρνηση αυτό που ονομάζει σχεδιασμό για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας, έχοντας αναθέσει την κεντρική ευθύνη των επιλογών στον Σταύρο Μπένο.

Πολλά από τα έργα-«φωτοδότες» συνδέονται με τις 14 μελέτες που έχουν ήδη ανατεθεί σε μελετητές και υλοποιούνται με χορηγίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις περισσότερες περιπτώσεις, η επιλογή των μελετητών έγινε προσωπικά από τον Σταύρο Μπένο, αν και υπάρχει νομοθεσία που θα επέτρεπε στους χορηγούς να είναι εκείνοι που θα επιλέξουν εκείνους που θα αναλάβουν την εκπόνηση της μελέτης.

Αλλωστε, ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της οργάνωσης «Διάζωμα» είναι εκείνος, όπως αναφέρει η χθεσινή ενημέρωση του Μαξίμου, που «ορίστηκε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, επικεφαλής ενός καινοτόμου σχεδίου για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας».

Το σχέδιο αυτό, με τίτλο «Το νέο δάσος: Στο κέντρο της ζωής και της βιώσιμης ανάπτυξης», έχει, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ολιστικό και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα» και «το όχημα για την υλοποίησή του είναι το σπουδαίο εργαλείο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) που δεσπόζει στο ΕΣΠΑ 2021-2027». Το ερώτημα είναι τι έχει να περιμένει από όλα αυτά η Βόρεια Εύβοια, που αφέθηκε να κατακαίγεται επί δέκα μέρες τον περασμένο Αύγουστο. Τα έργα-«φωτοδότες» είναι:

1) Διαδημοτικός Αναπτυξιακός Οργανισμός

Θα δημιουργηθεί με έδρα τον Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού, στο Γυάλινο Κτίριο, «θα είναι υπεύθυνος για τη σωστή λειτουργία του προγράμματος και θα μεριμνά καθημερινά, ώστε όλη η «αλυσίδα» πόρων και υπηρεσιών να διατηρεί υψηλή ποιότητα».

2) Δύο Πολυδύναμα ΚΕΠ

Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών θα εγκατασταθούν στους δύο πληγέντες δήμους, Ιστιαίας - Αιδηψού και Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Αννας, για να λειτουργούν ως «υποκαταστήματα του κράτους», με εκπαιδευμένους υπαλλήλους που θα συλλέγουν τα δικαιολογητικά με συγκεκριμένες προθεσμίες διεκπεραίωσης. Θα λειτουργήσουν στο χωριό Βασιλικά και στο παλαιό δημαρχείο Αγ. Αννας.

3) Δύο Κέντρα Χωρικού Σχεδιασμού

Τα κέντρα αυτά συνδέονται με δύο από τις μελέτες που έχουν ήδη ανατεθεί για τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια των πληγέντων Δήμων, τα οποία, όπως αναφέρεται, θα είναι διακριτά, αλλά θα εκπονηθούν με συντονισμό, χρονικό και θεματικό, μεταξύ τους, καθώς και με τις υπόλοιπες μελέτες και δράσεις που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο του ολιστικού σχεδιασμού της Βόρειας Εύβοιας. Αναφέρεται, επίσης, ότι τα «Καθολικά Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια» θα περιλαμβάνουν και τις προστατευόμενες περιοχές, ενώ «φρουροί» για τη σωστή εφαρμογή και επιτήρηση θα είναι οι δήμοι. Δεν αναφέρεται σαφώς αν θα εγκριθούν από τα υπόλοιπα όργανα που διαθέτει το Δημόσιο.

4) Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «ΣτηρίΖΟΥΜΕ Βόρεια Εύβοια»

Αποτελεί πρόταση της Επιτροπής Μπένου, εγκρίθηκε από το υπουργείο Παιδείας και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την οργάνωση εκδρομών από όλα τα σχολεία της χώρας, προκειμένου οι μαθητές να «βιώσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», να γνωρίσουν επαγγελματίες που ζουν από το δάσος κ.λπ.

5) Προστασία οικισμών από φωτιά

Στόχος είναι η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, όταν υπάρχει μίξη δασών - οικισμών, με αφετηρία τα χωριά Γούβες και Κεραμεία. Η ζώνη θα καθαρίζεται, θα φυτεύεται με τα κατάλληλα φυτά και θα εφοδιάζεται με αποθήκες νερού, συστήματα εκτόξευσης νερού και αυτοματισμούς ενεργητικής δασοπυρόσβεσης.

6) Δομές Υγείας

Προτείνεται για τον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού η αγορά ενός ψηφιακού μαστογράφου και για τον Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Αννας η αγορά ενός σύγχρονου ασθενοφόρου αυτοκινήτου προνοσοκομειακής φροντίδας, το οποίο θα ανταποκρίνεται σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

7) Συντήρηση, Σήμανση και Ανάδειξη Σηματοδοτημένων Πεζοπορικών Διαδρομών

Αφορά τον Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού», με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών που ενδιαφέρονται για πεζοπορικό - ορειβατικό τουρισμό

8) Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής

Στην Κοινότητα Φαράκλας, του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Αννας.

Μελέτες που έχουν ήδη ανατεθεί

● Master plan για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας, με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ. Χορηγία: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Εκπόνηση: ΕΤΑΜ Α.Ε. Νίκος Δρακωνάκης.

● Master plan για το «Νέο Δάσος», προϋπολογισμού 140.000 ευρώ. Χορηγία Φουρλή - ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ανάθεση από Διάζωμα στην «ΥΛΗ - Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος - Ηλίας Αποστολίδης».

● Μελέτη για τη δημιουργία χώρου καινοτομίας, προϋπολογισμού 50.000 ευρώ. Χορηγία από Ιδρυμα Λάτση, εκπόνηση από ΕΜΠ.

● Μελέτες για το Ψηφιακό Κύμα και την Πράσινη Ζώνη, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ. Χορηγία Ιδρυμα Λάτση, εκπόνηση από Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ).

● Στρατηγική μελέτη υποδομών της Νήσου Ευβοίας, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ. Χορηγία Ιδρύματος Λασκαρίδη, εκπόνηση Δρόμος - Κωνσταντίνος Ζέκκος.

● Μελέτη ολοκληρωμένου αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού για τον πολιτισμό, προϋπολογισμού 20.000. Χορηγία Ιντεραμέρικαν, ανάθεση από Διάζωμα στην ΕΤΑΜ - Νίκος Δρακωνάκης.

● Μελέτη υλοποίησης της ανασυγκρότησης του αγροδιατροφικού τομέα της Β. Εύβοιας, προϋπολογισμού 200.000. Χορηγία Ιδρυμα Καπεταν - Βασίλη, εκπόνηση Ιδρυμα Καπεταν-Βασίλη-Ξενοφών Κάππας.

● Μελέτη για τα κοινωνικά δίκτυα της Βόρειας Ευβοίας, προϋπολογισμού 100.000. Χορηγία και εκπόνηση από ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ.

● «Μελέτη για το ανθρώπινο (πληθυσμιακό/δημογραφικό) δυναμικό της Βόρειας Ευβοίας», προϋπολογισμού 100.000. Χορηγία και εκπόνηση από ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ.

● Στρατηγικός Σχεδιασμός Marketing για την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Εύβοιας, προϋπολογισμού 30.000. Χορηγία από Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, ανάθεση από διάζωμα στη Marketing Greece.

● Καταγραφή των επιτυχημένων διεθνών πρακτικών στον τομέα της ανάκαμψης τουριστικών προορισμών, έπειτα από φυσικές καταστροφές, προϋπολογισμού 30.000. Χορηγία και εκπόνηση από Toposophy.

● Eκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού, προϋπολογισμού 210.000 ευρώ, και του ΕΠΣ του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Αννας, προϋπολογισμού 190.000. Και στα δύο χορηγοί είναι: Ιδρυμα Κανελλόπουλου, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ΕΛΠΕΝ, ZARA. Τα εκπονούν Στυλιανός Τσακίρης, Θεοδούλη Μωυσιάδου, Γιάννης Λιαλιάρης, Κωστής Νικολόπουλος με επιστημονική επίβλεψη του πρώην υφυπουργού Περιβάλλοντος και νυν πρωθυπουργικού συμβούλου Δημήτρη Οικονόμου.

● Μελέτη εξειδίκευσης του συνολικού Master plan, προϋπολογισμού 18.600 ευρώ. Χορηγία ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, εκπόνηση ΕΤΑΜ-Ν. Δρακωνάκης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγραψαν τους Ευβοιώτες στα παλιά τους τα... Κανδήλια
«Μποϊκοτάζ» από 12 στελέχη της Ν.Δ. σε εκδήλωση πρωτοβουλίας πολιτών της Βόρειας Εύβοιας που ζητούν την κατασκευή παραλιακού δρόμου Λίμνης-Πολιτικών ● Μόνο τρεις από τους προσκληθέντες καταδέχτηκαν να...
Εγραψαν τους Ευβοιώτες στα παλιά τους τα... Κανδήλια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξαναζωντανεύει στη Β. Εύβοια ο εφιάλτης του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής
Τον εφιάλτη της δημιουργίας ενός τεράστιου εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής στο Μαντούδι, μέσα στην κατεστραμμένη από τις πρόσφατες πυρκαγιές Βόρεια Εύβοια, ξαναζούν οι κάτοικοι της περιοχής.
Ξαναζωντανεύει στη Β. Εύβοια ο εφιάλτης του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θα φέρει «ηλεκτρονική ψήφο»;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τα τρία χρόνια της ψηφιακής πλατφόρμας gov.gr ανήγγειλε τη δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές ψηφιακά, τουλάχιστον για τους Ελληνες του εξωτερικού που είναι...
Θα φέρει «ηλεκτρονική ψήφο»;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκαίνια με ορατά προβλήματα στο μετρό του Πειραιά
Σε πανηγυρικό προεκλογικό κλίμα ο πρωθυπουργός παρέδωσε στο κοινό τους τρεις σταθμούς, που καθυστέρησαν 20 χρόνια, παρουσία κυβερνητικού επιτελείου αλλά και του Αντώνη Σαμαρά.
Εγκαίνια με ορατά προβλήματα στο μετρό του Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δηλώσεις για τα 2.000 ευρώ χωρίς δικαίωμα άλλης διεκδίκησης
Στο... χιόνι γράφει η «Αττική Οδός» τις δημόσιες υποσχέσεις του πρωθυπουργού για χωρίς όρους αποζημίωση των εγκλωβισμένων της κακοκαιρίας «Ελπίς» με 2.000 ευρώ κατόπιν ενεργειών του.
Δηλώσεις για τα 2.000 ευρώ χωρίς δικαίωμα άλλης διεκδίκησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας