Ακροπατούν στην… κυριολεξία τα γυρίσματα της χολιγουντιανής ταινίας «Αναλώσιμοι 4» που γίνονται στη Θεσσαλονίκη, καθώς αφενός καταγγέλθηκε πως υπάρχουν τρεις εργαζόμενοι τραυματίες, ο ένας μάλιστα πολύ σοβαρά, αφετέρου διαψεύστηκε η καταγγελία με λιτή ανακοίνωση της εταιρείας παραγωγής, αλλά χωρίς λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Mega, τραυματίες είναι ένας τεχνικός και δύο κασκαντέρ, με τον τεχνικό, ο οποίος προέρχεται από τη Βουλγαρία, να δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Ο πρώτος τραυματισμός φέρεται να έγινε πριν από μέρες στην περιοχή της κοινότητας Βασιλικών, μερικά χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη όπου στηνόταν σκηνικό καραβιού. Οπως μεταδόθηκε μάλιστα, η κατάσταση του εργαζόμενου είναι κρίσιμη και γι’ αυτό κλήθηκε και η οικογένειά του στην πόλη. Οι τραυματισμοί των κασκαντέρ φέρεται να έγιναν στη διάρκεια των γυρισμάτων.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η εταιρεία παραγωγής χαρακτηρίζει ανακριβείς τις πληροφορίες αυτές, σημειώνοντας στη λιτή ανακοίνωση πως η παραγωγή «λαμβάνει όλες τις απαιτούμενες προφυλάξεις για να εγγυηθεί την ασφάλεια του συνεργείου».
Σε ό,τι αφορά βέβαια το ατύχημα στην περιοχή των Βασιλικών, η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται σε εργατικό ατύχημα στις 11 Οκτωβρίου στην περιοχή Θέρμης κατά τη διάρκεια στησίματος των σκηνικών της ταινίας, όταν 58χρονος άντρας έπεσε από ύψος κατά τη διάρκεια εργασιών ελαιοχρωματισμού. Ο εργαζόμενος μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., είχε μεταφερθεί σε σοβαρή κατάσταση στο εφημερεύον νοσοκομείο.
Είναι εξηγήσιμο μεν ότι δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες για ατυχήματα σαν κι αυτά, αφού τα γυρίσματα πραγματοποιούνται σε καθεστώς πλήρους αποκλεισμού για τρίτους, συνθήκη γνωστή από όσα ισχύουν στα γυρίσματα που γίνονται στη Μέκκα του κινηματογράφου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις ΗΠΑ είναι γνωστό παράλληλα πως μπορεί τα συμβόλαια εχεμύθειας να δένουν πολλούς σε τοίχο σιωπής, ωστόσο υπάρχουν συνδικάτα τεχνικών και ηθοποιών που ενδιαφέρονται για όλους τους εργαζόμενους πίσω από το γκλάμουρ των πρωταγωνιστών. Μάλιστα είναι γνωστές από το παρελθόν πολλές και πολύ σκληρές αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Στη χώρα μας ανάλογη κουλτούρα δεν υπάρχει μεν, αλλά μη φτάσουμε να πούμε ή να παραδεχτούμε ότι δεχόμαστε πως η όποια «γκλαμουριά» θαμπώνει τους «ιθαγενείς» και τους μετατρέπει επιπλέον σε άλαλους μπροστά σε τέτοια περιστατικά. Απορίας άξιον λοιπόν σε ποιο Εργατικό Δίκαιο υπάγονται αυτοί οι εργαζόμενοι ξένης εταιρείας, που δραστηριοποιείται όμως στο έδαφος της χώρας μας.
Οι εργατικές ενώσεις, τα συνδικάτα, η ΓΣΕΕ ενδιαφέρονται αποκλειστικά μόνο για ελληνικής καταγωγής εργαζόμενους; Το υπουργείο Εργασίας έχει να πει κάτι; Από το υπουργείο Πολιτισμού δεν περιμένουμε σχεδόν τίποτα. Η Επιθεώρηση Εργασίας -έστω ό,τι έχει απομείνει από αυτήν- έχει δικαιοδοσία ελέγχου και αναζήτησης ευθυνών; Εγινε έρευνα για τις συνθήκες του ατυχήματος στα Βασιλικά; Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έχει κάποιο λόγο ή μόνο σπεύδει σε «ξεναγήσεις» στα σκηνικά και φωτογραφήσεις με τους πρωταγωνιστές; Και συγγνώμη από όσους ξεχάσαμε και δεν αναφέρουμε, αλλά θα έπρεπε να ενδιαφερθούν.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας