• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 10.9°C / 16.8°C
  1 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 13.9°C
  1 BF
  91%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 13.8°C
  2 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.6°C
  1 BF
  95%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  100%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.2°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 18.6°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.7°C
  4 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  7°C 6.9°C / 10.0°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 8.5°C / 15.1°C
  0 BF
  89%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 16.5°C
  2 BF
  90%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.3°C / 12.7°C
  0 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.9°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  1 BF
  97%
EUROKINISSI/ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Κ. Μπακογιάννης ενοχλήθηκε που του χαλάνε το όνειρο

 • A-
 • A+
Πέρασε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο το νέο «όραμα» που επιδιώκει τον εξοστρακισμό των Ι.Χ. από το κέντρο. ● Ξεκαθάρισε ότι αποκλείει τα αστικά διόδια και την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, παρότι υπάρχουν στο εισηγητικό της πρότασης. ● Σκληρή κριτική από τον Ν. Ηλιόπουλο καθώς «μετατρέπεται το κέντρο σε ένα τουριστικό χωριό».

«Η πραγματικότητα σας χαλάει μια ωραία ιστορία, κύριε δήμαρχε». Η φράση του Ν. Ηλιόπουλου ήταν το επιμύθιο της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, κατά την οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) της Αθήνας, με τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις να ασκούν κριτική για τις προβλέψεις του, να εντοπίζουν προβληματικές αντιφάσεις αλλά και συγκεκριμένες σκοπιμότητες, καθώς και να εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί να καταστούν επιτυχημένες οι προτάσεις του Σχεδίου (όπως η παράταξη του Π. Γερουλάνου, «Αθήνα είσαι Εσύ» που υπερψήφισε – στήριξε το σχέδιο και ο Γ. Βουλγαράκης). Καταψήφισαν «Ανοιχτή Πόλη», «Λαϊκή Συσπείρωση», «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή».

Η συζήτηση έγινε σε υψηλούς τόνους, με τον δήμαρχο, Κ. Μπακογιάννη, να είναι συχνά εριστικός απέναντι στους πολιτικούς αντιπάλους του. Η πρώτη ένταση ξέσπασε με αφορμή το αίτημα τριών παρατάξεων («Ανοιχτή Πόλη», «Αθήνα είσαι Εσύ», «Λαϊκή Συσπείρωση») για αναβολή της συζήτησης για επόμενο συμβούλιο ώστε να γίνει πιο ολοκληρωμένη συζήτηση –«σημείο προς σημείο»–, παρουσία των συντακτών του ΣΒΑΚ. Το αίτημα απορρίφθηκε από τον δήμαρχο.

Το ΣΒΑΚ προτείνει μια σειρά μέτρων, σε βάθος πενταετίας ή δεκαετίας, με στόχο τον περιορισμό της κυκλοφορίας των Ι.Χ. στο κέντρο της Αθήνας. «Είναι ένα ωραίο σενάριο, με το ΣΒΑΚ να περιγράφει αυτά που πρέπει, αλλά σε μια πόλη που τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι μια τραγωδία.

Με τον τρόπο που περιορίζετε το Ι.Χ. και την υφιστάμενη κατάσταση των μέσων, δεν κάνεις τίποτε άλλο από το να διώχνεις τους κατοίκους. Κουβέντα δεν έχετε πει μέσα στην πανδημία για τα ΜΜΜ, για να μη χαλάσετε τις σχέσεις σας με την κυβέρνησή σας», τόνισε στον δήμαρχο ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Ν. Ηλιόπουλος. «Δεν διαφωνούμε στο βασικό σενάριο, αλλά δεν ζούμε σε έναν ιδανικό κόσμο και δεν περιμένουμε από τη μια στιγμή στην άλλη να λυθεί το θέμα των μέσων μεταφοράς», επισήμανε ο Γ. Μπρούλιας από την παράταξη Π. Γερουλάνου.

Πεζοδρομήσεις

Το ΣΒΑΚ αποτελεί «ένα στρατηγικό όραμα», μια «εργαλειοθήκη», όπως επισήμανε ο κ. Μπακογιάννης, αλλά «δεν είναι ευαγγέλιο», όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας του Δήμου, Αλ. Τσιατσιάμης. Συνοπτικά το ΣΒΑΚ (αναλυτικότερα παρουσιάστηκαν οι βασικές προβλέψεις του στο χθεσινό μας φύλλο) προβλέπει πεζοδρομήσεις ή/και μειώσεις λωρίδων κυκλοφορίας, σε κεντρικούς ή τοπικούς οδικούς άξονες, δημιουργία ποδηλατόδρομων, αλλά και επέκταση της ελεγχόμενης στάθμευσης σε αθηναϊκές γειτονιές (π.χ. Ανω Πατήσια, Κυψέλη), ακόμα και αστικά διόδια, δηλαδή επί πληρωμή είσοδο Ι.Χ. στο κέντρο της πόλης – μια πρόταση που χαρακτηρίζεται «ανώριμη» από το ίδιο το σχέδιο.

Απαντώντας στο χθεσινό μας δημοσίευμα, ο κ. Μπακογιάννης, αφού εξέφρασε «απογοήτευση και έκπληξη για την επιμονή σε μια ανέξοδη αντιπολίτευση», απέρριψε την πρόταση των διοδίων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο Δήμος Αθηναίων «ΔΕΝ μελετά, δεν συζητά, δεν σχεδιάζει –και όλοι γνωρίζουν ότι– ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να βάλει διόδια στις εισόδους της πόλης. Δεν έχει ούτε τη βούληση, ούτε τη δικαιοδοσία». «Τώρα τα διαψεύδει ο δήμαρχος. Αλλά στο εισηγητικό (σ.σ. του ΣΒΑΚ) αυτά υπάρχουν. Και μετά λέει ο δήμαρχος ότι η εφημερίδα (σ.σ. η “Εφ.Συν.”) τα διαστρέβλωσε», ήταν το δηκτικό σχόλιο του δημοτικού συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Στ. Λάμπρου. «Οταν έρχεται στο ΣΒΑΚ πρόταση για διόδια στο κέντρο της Αθήνας, όταν πριν ένα μήνα ο αρμόδιος υπουργός μίλαγε για διόδια στο κέντρο της Αθήνας, σημαίνει ότι υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά», τόνισε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ν. Σοφιανός.

Αμφότεροι τόνισαν ότι. βάσει του ΣΒΑΚ. «3 στις 4 θέσεις στάθμευσης θα είναι επί πληρωμή, δηλαδή μπαίνει ένα νέο χαράτσι. Παρά τα όσα αντίθετα λέτε, θέλετε τα αυτοκίνητα για εισπράξεις». Στηλίτευσαν και την πρόβλεψη του ΣΒΑΚ για ανάπτυξη μέσου σταθερής τροχιάς (τραμ ή μετρό) προς το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος: «Εδώ οι γειτονιές δεν έχουν συγκοινωνίες κι εσείς προτείνετε να πηγαίνει πελατεία στο “Νιάρχος”», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Κατηγορώντας τη δημοτική αρχή για τη δημιουργία «μιας μονοκαλλιέργειας εστίασης και τουρισμού στο κέντρο της πόλης», ο κ. Ηλιόπουλος συνέδεσε τις προβλέψεις του ΣΒΑΚ και άλλες πολιτικές της δημοτικής αρχής με το σχέδιο για μεταφορά ενός συνόλου υπουργείων και δημόσιων υπηρεσιών στις παλιές εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, «για να μετατραπεί το κέντρο σε ένα τουριστικό χωριό». «Θέλουμε μεικτές χρήσεις στην πόλη. Το λέμε κάθε φορά. Οχι, δεν έχουμε όραμα μια τουριστική μονοκαλλιέργεια», απάντησε σε υψηλούς τόνους ο κ. Τσιατσιάμης.

Απέραντο διασκεδαστήριο

Για «μεθοδεύσεις» προκειμένου «να πετάξετε τον κόσμο έξω από το κέντρο» και σχεδιασμούς που «δίνουν χάντρες και χαντρούλες, με πολύ έργο βιτρίνας» κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ο σύμβουλος της «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», Π. Κωνσταντίνου, ενώ ο Π. Κεφαλληνός από την «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή» καταλόγισε στη δημοτική αρχή σχεδιασμούς «που υπηρετούν τον τουριστικό χαρακτήρα του κέντρου και το μετατρέπουν σε ένα απέραντο διασκεδαστήριο».

Το ΣΒΑΚ περιλαμβάνει και πρόταση επαναφοράς του προγράμματος «Rethink Athens», χαρακτηρίζοντας μάλιστα το έργο «ώριμο μελετητικά» και προτείνοντας την υλοποίησή του σε βάθος πενταετίας. Στη χθεσινή του απάντηση ο δήμαρχος Αθηναίων εμφανίζεται να απορρίπτει την πρόταση αυτή, λέγοντας ότι «δεν υπήρξε ποτέ ούτε ως σχέδιο ούτε ως σκέψη η αντιδρόμηση της Ακαδημίας ή η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου», καθώς κι ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα επιστροφής του σχεδίου Rethink Athens».

Είναι αλήθεια ότι στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο εγκρίθηκε η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της Πανεπιστημίου και η διατήρηση 3 λωρίδων για Ι.Χ. και μίας για λεωφορεία. Είναι επίσης όμως αλήθεια ότι το ΣΒΑΚ περιλαμβάνει την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, όπως ακόμη είναι αλήθεια ότι μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής για τον Μεγάλο Περίπατο έχουν μιλήσει για επαναφορά τμημάτων του Rethink Athens «από την πίσω πόρτα». Κρατάμε προς το παρόν το «όχι» του δημάρχου.

Η χθεσινή απαντητική ανακοίνωση του δημάρχου στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά μας βρίσκεται ολόκληρη εδώ. Προσπερνάμε τους διάφορους αφορισμούς του κ. Μπακογιάννη και επαναλαμβάνουμε το αυτονόητο: Η «Εφ.Συν.» είναι μια ανεξάρτητη εφημερίδα και δουλειά των δημοσιογράφων της δεν είναι να γίνονται αρεστοί στα πολιτικά πρόσωπα που ασκούν εξουσία, αλλά η ενημέρωση της κοινής γνώμης, ορθά και έγκαιρα. Θα συνεχίσουμε την κριτική, πάντα με εντιμότητα και τεκμηρίωση. Η επιτυχία μας επιβεβαιώνεται από το ύφος των αντιδράσεων που εισπράττουμε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Κ. Μπακογιάννης «κρύφτηκε» πίσω από τον Πολάκη για να μην πάρει θέση κατά του Μπογδάνου
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης, θέλησε να αποφύγει να καταδικάσει την ξενοφοβική ενέργεια του βουλευτή της Ν.Δ., Κ. Μπογδάνου επικαλούμενος προσωπική επίθεση που είχε δεχθεί από τον Π. Πολάκη.
Ο Κ. Μπακογιάννης «κρύφτηκε» πίσω από τον Πολάκη για να μην πάρει θέση κατά του Μπογδάνου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Κ. Μπακογιάννης μηνύει εργολάβο του Μεγάλου Περίπατου
Σε μήνυση κατά εργολάβου που έχει εμπλακεί στα έργα του Μεγάλου Περίπατου προχώρησε ο Κ. Μπακογιάννης, με φόντο το… διαρκές εργοτάξιο της Πανεπιστημίου.
Ο Κ. Μπακογιάννης μηνύει εργολάβο του Μεγάλου Περίπατου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πόντιος Πιλάτος ο Κ. Μπακογιάννης για τη ραγδαία τουριστικοποίηση της Αθήνας
Αναντιστοιχία λόγων και πράξεων, καθώς και όψιμη προσπάθεια απόσεισης ευθυνών, καταλόγισαν στον δήμαρχο Κ. Μπακογιάννη οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων.
Πόντιος Πιλάτος ο Κ. Μπακογιάννης για τη ραγδαία τουριστικοποίηση της Αθήνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα βέλη γύρισαν μπούμερανγκ για τον δήμαρχο
O κ. Μπακογιάννης ζήτησε ο ίδιος ονομαστική ψηφοφορία πιστεύοντας ότι έτσι θα εκθέσει όσους καταψηφίσουν, ενώ ο Β. Καπερνάρος δήλωσε ότι υπερψηφίζει ζητώντας να αποχωρήσει πριν ξεκινήσει η διαδικασία.
Τα βέλη γύρισαν μπούμερανγκ για τον δήμαρχο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Πανεπιστημίου πάει... «περίπατο»
Η δημοτική αρχή επικαλείται στοιχεία του ΕΜΠ που δείχνουν ότι μειώθηκαν οι διελεύσεις των Ι.Χ. οχημάτων από την Πανεπιστημίου κατά 16%, αλλά –ταυτόχρονα– αυξήθηκαν κατά 8% οι διελεύσεις ταξί και μοτοσικλετών.
Η Πανεπιστημίου πάει... «περίπατο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας