• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 18.4°C / 23.5°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 21.6°C
  3 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 20.5°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.7°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 19.8°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 16.2°C
  1 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 19.4°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 21.8°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.5°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.9°C / 18.4°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 14.5°C / 17.8°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.8°C
  3 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.6°C / 23.8°C
  1 BF
  62%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 21.2°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  86%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολεοδομικός σχεδιασμός στον αέρα

 • A-
 • A+
Το έργο της πολεοδομικής ανασυγκρότησης, που εξήγγειλε στομφωδώς η κυβέρνηση με στόχο να μπει τάξη στο χωροταξικό χάος της χώρας, κινδυνεύει να ναυαγήσει στα ρηχά και να χρεωθεί τελικά στους φορολογούμενους αντί για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ναυαγεί στα ρηχά το πρώτο μεγάλο έργο του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορά τον πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας με προϋπολογισμό 400 εκατομμύρια ευρώ. Οι πρώτες προκηρύξεις απειλούνται με ματαίωση λόγω εκπτώσεων που προσεγγίζουν το 80%, το υπουργείο Περιβάλλοντος ρίχνει τις ευθύνες στον τεχνικό κόσμο και μελετά αλλαγή όρων και ο χρόνος μετρά αντίστροφα καθώς υπάρχουν σφικτές προθεσμίες και το κόστος θα μετακυληθεί στους φορολογουμένους.

Το έργο πολεοδομικής ανασυγκρότησης είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση με τον τίτλο «Πρόγραμμα Κωνσταντίνος Δοξιάδης» και στόχο να καλυφθεί το χωροταξικό χάος που χαρακτηρίζει την Ελλάδα, καθώς πλήθος περιοχών στερούνται μελετών και σχεδιασμού σχετικά με το τι, πού και πώς μπορεί να οικοδομηθεί.

«Για πρώτη φορά υλοποιείται για πάνω από το 70% της επικράτειας παράλληλος πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός με ακρίβεια και αυστηρές προδιαγραφές που θα θέσουν κανόνες και θα βάλουν τάξη στον χώρο συντεταγμένα και με ασφάλεια δικαίου» ανακοίνωνε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον περασμένο Σεπτέμβριο, με τον αρμόδιο υφυπουργό Νίκο Ταγαρά να υπόσχεται «κανόνες και τάξη» και τον δεύτερο κύκλο των 130 μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) να αναμένεται στις αρχές Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ όμως έγιναν γνωστές οι προσφορές για τον πρώτο κύκλο των 12 πρώτων πολεοδομικών μελετών στους Δήμους Ηλιδας, Γρεβενών, Μεγίστης, Σύρου, Ιθάκης, Καρπάθου, Αίγινας, Μάνδρας, Πάτμου, Κεντρικών Τζουμέρκων κ.ά. και οι εκπτώσεις έως 77% που πρόσφεραν ενδιαφερόμενοι για να αναλάβουν ορισμένες από αυτές. Τέτοιου ύψους εκπτώσεις σηματοδοτούν ισχυρό κίνδυνο για τη μη υλοποίηση των έργων, πολλοί άρχισαν να θέτουν ερωτήματα και η συζήτηση φούντωσε για το ποιος μπορεί να φταίει και αν οι διαγωνισμοί αυτοί θα ακυρωθούν.

Σε επιστολή του προς το υπουργείο Περιβάλλοντος ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) μιλά για εκπτώσεις που «ευτελίζουν τη διαδικασία» και τις συνδέει με την επιλογή να γίνουν διαγωνισμοί με μόνο κριτήριο τη χαμηλότερη οικονομική προσφορά.

Ο ΣΕΠΟΧ χαρακτηρίζει «άστοχη την επιλογή να μην εφαρμόζεται παράλληλα αξιολόγηση των προσφορών με βάση κριτήρια τεχνικής ικανότητας» των υποψηφίων, τονίζει τον κίνδυνο να εκτεθούν οι ελληνικές αρχές απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ανάγκη να επανεξεταστεί η διαδικασία των αναθέσεων.

Σφιχτό χρονοδιάγραμμα

Το θέμα έθεσαν με ερώτησή τους στη Βουλή και 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτη υπογράφουσα την Πέτη Πέρκα, οι οποίοι μιλούν για προβληματικούς και φωτογραφικούς όρους, θυμίζοντας το σφιχτό χρονοδιάγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης (για όσα έργα δεν έχουν πλήρως παραδοθεί έως το 2025 η χρηματοδότηση χάνεται και θα πληρωθεί από τους φορολογουμένους) και τον ρόλο του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) που έχει αναλάβει ανάθεση, επίβλεψη και παραλαβή «ενώ δεν διαθέτει τεχνικές υπηρεσίες».

Φαίνεται όμως ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν ακολούθησε καν τις «οδηγίες» του Δημήτρη Οικονόμου, αρμόδιου υφυπουργού Περιβάλλοντος έως τον Ιανουάριο του 2021 και νυν σύμβουλο του πρωθυπουργού για θέματα Πολεοδομίας. Σε συνέντευξή του στη θεματική ιστοσελίδα ecopress.gr τον περασμένο Αύγουστο, ο κ. Οικονόμου παραδεχόταν την καθυστέρηση του προγράμματος σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες που μιλούσαν για έναρξη των προκηρύξεων τον Φεβρουάριο και ολοκλήρωσή τους τον Νοέμβριο του 2021. Με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών ο Δ. Οικονόμου ζητούσε να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί μιλώντας για «άμεση προκήρυξη μεγάλου αριθμού μελετών».

Επίσης μιλούσε για την «πολύ δυσμενή εμπειρία από αναθέσεις με κριτήριο μόνο την οικονομική προσφορά και μεγάλες εκπτώσεις», ζητώντας «διαδικασίες που θα λαμβάνουν υπόψη και ποιοτικά κριτήρια». Γιατί λοιπόν το υπουργείο δεν άκουσε τον πρωθυπουργικό σύμβουλο; Πηγές του ΥΠΕΝ, στο οποίο απευθύνθηκε η «Εφ.Συν.», προαναγγέλλουν ότι στις επόμενες προκηρύξεις θα ισχύσει αξιολόγηση και όχι μόνο οικονομική προσφορά.

Οσον αφορά, δε, τις πρώτες δώδεκα προκηρύξεις, μεταθέτουν τις ευθύνες στους μελετητές και συμβούλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έλεγαν ότι «οι εκπτώσεις θα κυμαίνονταν στο 30%». «Θέλαμε να δούμε αν θα επαληθευτούν οι προβλέψεις», λένε οι πηγές, ρίχνοντας το φταίξιμο στον «τεχνικό κόσμο που δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα που κάναμε, τον τεχνικό κόσμο που ήξερε ότι θα έρθουν εκατοντάδες μελέτες και επομένως το ΥΠΕΝ θα επανεξετάσει τις προκηρύξεις βάζοντας και τεχνική αξιολόγηση».

Δικαστικές προσφυγές

Τι θα συμβεί όμως με τις πρώτες 12 προκηρύξεις που είναι ήδη στον αέρα; Οι ίδιες πηγές παραδέχονται ότι υπάρχει «πολύ μικρή πιθανότητα» να ακυρωθούν κάποιες από τις αναθέσεις. Υπάρχει όμως μεγάλη πιθανότητα, λένε, να μη λάβουν το έργο οι μειοδότες.

Ενεργοποιούν δηλαδή την πρόβλεψη του νόμου για την αιτιολόγηση της μεγάλης έκπτωσης, που σημαίνει ότι θα έρθουν οι μειοδότες και αν δεν δικαιολογήσουν τη μεγάλη έκπτωση, μπορεί το έργο να καταλήξει στον δεύτερο, τον τρίτο ή όποιον μειοδότη κριθεί κατάλληλος.

Εννοείται ότι μια τέτοια διαδικασία ανοίγει τον δρόμο για δικαστικές προσφυγές και διαμάχες και πολεμικό κλίμα στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση από εκείνη που θα ήταν επιθυμητή, για να έρθει σε πέρας μια υπόθεση που απαιτεί την εμπλοκή και τη συνεργασία χιλιάδων ειδικών επιστημόνων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χωροταξικό: μία που το ψήφισαν, μία που θα το αλλάξουν...
Νέο χωροταξικό νομοσχέδιο φαίνεται πως ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών προωθεί αναστολή στην εξέταση ενστάσεων στο Κτηματολόγιο για 200.000 ιδιοκτησίες.
Χωροταξικό: μία που το ψήφισαν, μία που θα το αλλάξουν...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΣτΕ πάγωσε τα χαμόγελα της κυβέρνησης
Απέτυχαν οι κυβερνητικοί αρμόδιοι, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, να περιορίσουν τις κατεδαφίσεις και να κλείσουν το μάτι σε νέες αυθαιρεσίες, δίνοντας τη δυνατότητα να χτιστούν και δασικές εκτάσεις που δεν είναι...
Το ΣτΕ πάγωσε τα χαμόγελα της κυβέρνησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι κάνεις, Μπακογιάννη; Εργα σπέρνω
Για τη δεύτερη φάση των έργων του «Μεγάλου Περιπάτου» θα χρειαστούν πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το μόνο που δεν αναμενόταν ήταν μια νέα εξαγγελία για το ίδιο πακέτο, όπως είχε ανακοινωθεί στην πρώτη φάση...
Τι κάνεις, Μπακογιάννη; Εργα σπέρνω
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γρίφος με τους δασωθέντες αγρούς
Προβληματισμό για τις επιπτώσεις στα δασικά οικοσυστήματα με τη διάταξη του νομοσχεδίου - σκούπα που επιτρέπει την εκχέρσωση 6,9 εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων.
Γρίφος με τους δασωθέντες αγρούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο ΤΑΙΠΕΔ τα έργα στον Υμηττό
Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ξεκινήσει από την αρχή του χρόνου τις διαδικασίες απευθείας ανάθεσης έργων δασοπροστασίας σε διάφορες περιοχές.
Στο ΤΑΙΠΕΔ τα έργα στον Υμηττό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πράσινο»... για εκχερσώσεις
Διάταξη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών επιτρέπει με απλά μέσα τον αποχαρακτηρισμό εκτάσεων που θεωρείται ότι έγιναν δασικές λόγω εγκατάλειψης της αγροτικής καλλιέργειας.
«Πράσινο»... για εκχερσώσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας