• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.5°C / 17.0°C
  2 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 15.2°C
  0 BF
  89%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.0°C / 14.0°C
  2 BF
  87%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.8°C
  1 BF
  92%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 7.3°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.6°C / 11.8°C
  3 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 18.2°C
  2 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  4 BF
  100%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.9°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  6 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  85%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.5°C / 11.5°C
  2 BF
  82%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 10.6°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.8°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.7°C / 17.2°C
  5 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  2 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 10.7°C / 14.4°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  91%

Στην ένθετη, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης

© Spamd5 | Dreamstime.com

Βαριές καταγγελίες κατά του δημάρχου Αλεξανδρούπολης για αντιδημοκρατική συμπεριφορά

 • A-
 • A+

Αντιμέτωπος με ένα μπαράζ βαρύτατων καταγγελιών για πρωτοφανείς αυταρχικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές σε επίπεδο τουλάχιστον τοπικής αυτοδιοίκησης ήρθε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης. 

Είναι γεγονός πως ο κ. Ζαμπούκης ίσως είναι ο μοναδικός δήμαρχος που κατάφερε σύσσωμη η αντιπολίτευση, από το ΚΚΕ μέχρι και τις παρατάξεις της λαϊκής Δεξιάς, να τον κατηγορεί για πληθώρα αντιδημοκρατικών πρακτικών, όπως η εκδικητική υποβάθμιση δημοτικής υπαλλήλου, επειδή είναι συγγενικό πρόσωπο πολιτικού αντιπάλου, η προσπάθεια φίμωσης πολιτικών αντιπάλων και ΜΜΕ μέσω εξοντωτικών αγωγών, η τρομοκράτηση των δημοτικών υπαλλήλων και η αναξιοκρατία στην επιλογή προϊσταμένων. 

Πράγματι ο δήμαρχος της πόλης σε 1,5 χρόνο θητείας έχει καταθέσει δεκαεφτά μηνύσεις και αγωγές εναντίον δημοτικών συμβούλων και δημοσιογράφων, αξιώνοντας πάνω από 200.000 ευρώ ως αποζημίωση. Μάλιστα, από τη «μέγκενη» των αγωγών που έχει καταθέσει ο δήμαρχος δεν ξέφυγε ούτε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Παύλος Μιχαηλίδης, που είναι και πρώτος ξάδελφος του κ. Ζαμπούκη!

Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για πρακτικές που μετατρέπουν σε αίθουσα δικαστηρίου το Δημαρχείο, που εκφοβίζουν τους δημοτικούς σύμβουλους, ακυρώνουν τον πολιτικό ρόλο του δημοτικού συμβουλίου, απειλώντας τη δημοκρατική του υπόσταση. 

Αφορμή για το μπαράζ των αγωγών του κ. Ζαμπούκη ήταν η υπόθεση ξηλώματος ενός παρτεριού σε πεζόδρομο της πόλης, τον Μάιο του 2020, στον οποίο διατηρεί επιχείρηση εστίασης η οικογένεια του αντιπροέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης. Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Παύλος Μιχαηλίδης ενημερώθηκε από πολίτες και μετέβη στο σημείο ζητώντας να σταματήσουν οι παράνομες εργασίες, κάνοντας παράλληλα δηλώσεις για το θέμα, οι οποίες θεωρήθηκαν από τον δήμαρχο συκοφαντικές.

Σε άλλη περίπτωση, τοπικά ΜΜΕ μηνύθηκαν επειδή ανέδειξαν την απόφαση της δημοτικής αρχής να προμηθευτεί ηλεκτρικά ποδήλατα για τις ανάγκες της δημοτικής αστυνομίας από επιχείρηση που ανήκει σε συγγενικό πρόσωπο του αντιδημάρχου της, Θόδωρου Βουρδόλη! 

Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο πραγματοποιήθηκε μάλιστα στον απόηχο της επίσημης καταγγελίας του συλλόγου εργαζομένων για εκφοβισμό υπαλλήλων, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις χωρίς κάποιο παράπτωμα απομακρύνονται από τις θέσεις τους με σκοπό να απαξιωθούν επειδή η δημοτική αρχή επιθυμεί να επιβάλει την πολιτική της με το «έτσι θέλω», όπως χαρακτηρίστηκαν αναφέρουν οι εργαζόμενοι στην επιστολή τους.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι κατέφυγε στη δικαιοσύνη γιατί εκεί νιώθει εμπιστοσύνη. Αλγεινή εντύπωση, όμως, προκάλεσε και η προσπάθειά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του με αυθαίρετους συμψηφισμούς χωρίς να αναφερθεί εκτενώς στην «ταμπακέρα», επικαλούμενος τις μηνύσεις που του έχει καταθέσει ο πολιτικός του αντίπαλος Βαγγέλης Λαμπάκης, που εξηγεί ίσως τις μεταξύ τους αντεγκλήσεις, πλην όμως δεν δίνει πειστικές απαντήσεις για τις υπόλοιπες ενέργειες του δημάρχου κατά δημοτικών συμβούλων, δημοσιογράφων και υπαλλήλων.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως ο κ. Ζαμπούκης πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη νωρίτερα από τους εγκαλούμενούς του, καθώς του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία εναντίον του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος, επειδή επέλεξε να πληρώσει τα αναδρομικά των υπαλλήλων Δημοτικής Επιχείρησης παρότι υπήρχαν ήδη τελεσίδικες αποφάσεις από Ανώτατα Δικαστήρια που δεν επέτρεπαν τις συγκεκριμένες πληρωμές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν πέρασε η πρόταση του δημάρχου να πάρει η πλατεία το όνομα του Ανθιμου
Μετά από ψηφοφορία δεν εγκρίθηκε από το κοινοτικό συμβούλιο η πρόταση του δημάρχου Αλεξανδρούπολης για μετονομασία της πλατείας Ελευθερίας σε Ανθιμου Α’.
Δεν πέρασε η πρόταση του δημάρχου να πάρει η πλατεία το όνομα του Ανθιμου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο δήμ(ι)ος της διαφάνειας
Σε ακόμη ένα βήμα ενίσχυσης της αδιαφάνειας και της έλλειψης δημοκρατίας στις αποφάσεις των θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης προχώρησε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης.
Ο δήμ(ι)ος της διαφάνειας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εισαγγελική παρέμβαση για τις καταγγελίες του δημάρχου Πύργου
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας, με αφορμή τις δημόσιες καταγγελίες που έκανε ο Παναγιώτης Αντωνακόπουλος (ότι κυκλοφορούν πολίτες, στους οποίους...
Εισαγγελική παρέμβαση για τις καταγγελίες του δημάρχου Πύργου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήμαρχος μέσω Δικαιοσύνης για την Αλεξανδρούπολη
Μπορεί οι πολίτες της Αλεξανδρούπολης να ανέδειξαν νικητή στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στις 2 Ιουνίου την παράταξη του Γιάννη Ζαμπούκη, αλλά θα πληροφορηθούν ποιον δήμαρχο θα έχουν λίγο πριν ή λίγο...
Δήμαρχος μέσω Δικαιοσύνης για την Αλεξανδρούπολη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Καθήκον του Τύπου η άσκηση κριτικής σε δημόσια πρόσωπα»
Δικαιώθηκε η εφημερίδα «Documento» στη γνωστή αντιδικία της με τη σύζυγο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβας Γκραμπόφσκι, με μια δικαστική απόφαση που αναγνωρίζει το καθήκον...
«Καθήκον του Τύπου η άσκηση κριτικής σε δημόσια πρόσωπα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μηνύσεις κατά του «τοπικού Ερντογάν» της Γλυφάδας
Βαρύτατες καταγγελίες έχουν φτάσει μέχρι τις εισαγγελικές αρχές εναντίον του δημάρχου Γλυφάδας Γ. Παπανικολάου. Κατηγορείται από στελέχη της αντιπολίτευσης αλλά και από πρώην συνεργάτες του για «σκηνοθετημένες...
Μηνύσεις κατά του «τοπικού Ερντογάν» της Γλυφάδας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας