• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.8°C / 10.1°C
  1 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.9°C / 6.3°C
  0 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 9.9°C
  3 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  0 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.2°C / 5.7°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / 0.6°C
  2 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.5°C / 9.6°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.8°C
  6 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 2.9°C / 8.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  3 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.5°C
  2 BF
  56%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.8°C / 5.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 8.8°C / 13.8°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.0°C / 10.3°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 2.7°C
  1 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.0°C / 6.4°C
  1 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  82%

Θανάσης Καμπαγιάννης

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκλογές ΔΣΑ: Επιβράβευση της στασιμότητας ή ανάδειξη του ρεύματος αγώνα;

 • A-
 • A+

Με την εφαρμογή των μνημονίων, η άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος έχει καταστεί δυσκολότερη για το μεγάλο κομμάτι των δικηγόρων που επιλέγουν είτε το άνοιγμα ενός γραφείου είτε την παροχή εργασίας σε άλλους δικηγόρους. Η αύξηση των εξόδων (φορολογίας, ΦΠΑ 24% και ασφαλιστικών εισφορών) έχει φέρει σε δύσκολη θέση πολλές δεκάδες δικηγόρων, ενώ ο νέος δικηγόρος επιλέγει κυρίως τον δρόμο της έμμισθης δικηγορίας, λόγω αδυναμίας να ανταποκριθεί στα αυξημένα τρέχοντα έξοδα. Μιας έμμισθης δικηγορίας που χαρακτηρίζεται από την «έλλειψη» κανόνων και συγκεκριμένα από τα μη οριοθετημένα ωράρια, μη προσδιορισμένο αντικείμενο εργασίας (ο ασκούμενος και ο νέος δικηγόρος αναλαμβάνουν τη «χαμαλοδουλειά» της κατάθεσης δικογράφων ή και της πληρωμής λογαριασμών κ.ά.), ενώ η αμοιβή βασίζεται στη «συμφωνία» μεταξύ του δικηγόρου-εργοδότη και του έμμισθου. Τέλος, η διακοπή της σχέσης εργασίας δε συνεπάγεται και την καταβολή αποζημίωσης απόλυσης, αλλά ονομάζεται «διακοπή συνεργασίας». Στις δε πρόσφατες καραντίνες, υπήρξαν δικηγορικά γραφεία που προχώρησαν σε «αναστολή» των συνεργασιών χωρίς την καταβολή μισθού ή αποζημίωσης.

Ύστερα από τρεις καραντίνες και ισάριθμα κλεισίματα των δικαστηρίων σε χρονικό διάστημα ενός έτους και κάποιων μηνών, η μόνη αποζημίωση που έλαβε ο δικηγόρος είναι το ποσό των 600 ευρώ, που αρχικά θα λάμβανε ως αποζημίωση για τη συμμετοχή σε πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης (το οποίο τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε) και το ποσό των 400 ευρώ στην περίπτωση που ο δικηγόρος εμφάνιζε μείωση εισοδημάτων από το έτος 2019 στο έτος 2020 σε ποσοστό 20% (αν ένας δικηγόρος είχε μηδενικά εισοδήματα τα έτη 2019 και 2020 δεν δικαιούνταν το επίδομα!).

Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει μια σειρά μέτρων που αλλάζουν άρδην το τοπίο στους εργασιακούς χώρους, αλλά και συνολικά στην κοινωνία. Εκμεταλλευόμενη την πανδημία, η κυβέρνηση «απαγόρευσε» τις διαδηλώσεις, επιβάλλοντας δήθεν περιορισμούς που στην πράξη είναι μη εφαρμοστέοι, ενώ ο Νόμος 4808/2021 (γνωστός και ως νόμος Χατζηδάκη) θεσμοθέτησε την κρατική (και υπουργική) παρέμβαση στο εσωτερικό των σωματείων, στις διαδικασίες τους (γενικές συνελεύσεις) και νομιμοποιεί πλέον την απεργοσπασία.

Σε αυτό το τοπίο υποβάθμισης του δικηγορικού λειτουργήματος και ταυτόχρονης επίθεσης σε δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έλαμψε δια της απουσίας του. Η πλειονότητα των μελών και η ηγεσία του Διοικητικού Συμβουλίου επέλεξαν τον δρόμο της σιωπής σε όσες αλλαγές αφορούσαν και αφορούν την κοινωνία (π.χ. νόμος Χατζηδάκη) και τον δρόμο της «φωνής βοώντος εν τη ερήμω», όταν οι ρυθμίσεις περιελάμβαναν ή εξαιρούσαν τους δικηγόρους. Πέρα από κάποιες ανακοινώσεις της Ολομέλειας και του ΔΣΑ, πόσο διεκδικητική στάση κράτησε ο ΔΣΑ σχετικά με το κλείσιμο των δικαστηρίων και την άρνηση επιδότησης των δικηγόρων τις περιόδους της καραντίνας;

Ο ΔΣΑ, ο οποίος με τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. «συνέστηνε» το «ναι» στο δημοψήφισμα του 2015, αποδεικνύοντας την απόσταση μεταξύ ηγεσίας του ΔΣΑ και κοινωνίας, πρέπει να αποκτήσει διεκδικητική φωνή και άποψη για τα τεκταινόμενα στην κοινωνία. Δεν μπορεί να συνεχίσει την πορεία υποταγής στα συμφέροντα των δικηγορικών εταιρειών και μεγάλων δικηγορικών γραφείων, την πορεία «υπακοής» στους κυβερνώντες και της (ταυτόχρονης) απομάκρυνσης των δικηγόρων από την κοινωνία και τις ανάγκες της. Χρειάζεται στις εκλογές του ΔΣΑ να αναδειχτεί το ρεύμα της αντίστασης, του αγώνα για την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών, της καταστολής και των αντιδημοκρατικών νόμων. Η συλλογικότητα «Εναλλακτική Παρέμβαση-Δικηγορική Ανατροπή» συμμετέχει στις εκλογές του ΔΣΑ στις 28 και 29 Νοέμβρη 2021, με επικεφαλής τον αγωνιστή εντός και εκτός δικαστικών αιθουσών Θανάση Καμπαγιάννη. Στόχος της «Εναλλακτικής Παρέμβασης-Δικηγορικής Ανατροπής» είναι η ενεργή συμμετοχή των δικηγόρων στις συλλογικές διαδικασίες, η έκφραση των αγωνιστικών διαθέσεων ανατροπής των αντιλαϊκών και αντεργατικών πολιτικών και ο αγώνας για διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και στήριξης των κινητοποιήσεων της νεολαίας και του λαού για το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλειά και στη ζωή.

*Δικηγόρος

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Βερβεσός vs Αναστασόπουλος
Το 50+1% των ψήφων δεν συγκέντρωσε κανείς υποψήφιος κι έτσι οι δύο πρώτοι, Δημήτρης Βερβεσός και Δημήτρης Αναστασόπουλος, θα αναμετρηθούν ξανά στις 5-6 Δεκεμβρίου.
Βερβεσός vs Αναστασόπουλος
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Οι δικηγόροι εκλέγουν προέδρους και διοικητικά συμβούλια στους συλλόγους τους
Μέχρι τις επτά το απόγευμα ψηφίζουν σήμερα οι δικηγόροι στους 63 συλλόγους της χώρας, για την ανάδειξη νέων προέδρων και νέων μελών των Διοικητικών Συμβουλίων τους. Διήμερες οι εκλογές στους μεγάλους συλλόγους.
Οι δικηγόροι εκλέγουν προέδρους και διοικητικά συμβούλια στους συλλόγους τους
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Βολές Καμπαγιάννη κατά Βερβεσού για αθέμιτες πρακτικές τραπεζών
Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΔΣΑ άσκησε έντονη κριτική στη διοίκηση και τον απερχόμενο πρόεδρο, Δημήτρη Βερβεσό, με αφορμή «καταγγελίες για παράνομες και κερδοσκοπικές πρακτικές σε βάρος δικηγόρων» από...
Βολές Καμπαγιάννη κατά Βερβεσού για αθέμιτες πρακτικές τραπεζών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συλλήψεις δικηγόρων, ενώ ασκούσαν τα νομικά τους καθήκοντα
Πρωτοφανείς συλλήψεις δικηγόρων την ώρα που ασκούσαν τα καθήκοντά τους, στοίβαγμα περισσότερων από εξήντα προσαχθέντων (και μετέπειτα συλληφθέντων) σε κλούβες και μεταφορά τους σε κλειστό αμφιθέατρο της...
Συλλήψεις δικηγόρων, ενώ ασκούσαν τα νομικά τους καθήκοντα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας