Εσφιζε από δίψα για ζωή ,δημιουργία το «Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας» της ,παρούσας από το 1963, «Πανελλήνιας Ενώσης Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων Παίδων Νοητικά Υστερούντων» («ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ»).
Αλήθεια, η προηγούμενη διατύπωση δεν συνιστά συναισθηματική κορύφωση αλλά ήταν το απτό συμπέρασμα της χθεσινής εκδήλωσης στις εγκαταστάσεις της (Σταμάτας 31).
Παρουσίαση έκδοσης, με κείμενα ,ζωγραφικά έργα, δημιουργίες εθελοντών της «ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ» εντός του εγκλεισμού της πανδημίας ,με τίτλο «Μένουμε σπίτι δημιουργώντας: Εργα και Ημέρες με τον Covid-19». Κοστίζει 15 ευρώ, τα έσοδα από τις πωλήσεις προορίζονται για το ταμείο της Ενωσης.
Πριν και μετά την ανάγνωση κειμένων από τους συγγραφείς-κατοίκους Διονύσου ,το θεατρικό δρώμενο από τρόφιμους με νοητική υστέρηση ,τις βραβεύσεις αθλητών του σωματείου «Διόνυσος» (Εμμανουηλίδης ,Μακρή) που επίσης εδρεύει εκεί αλλά και παρολυμπιονικών (Κωστάκης ,Πανανός) ,ομιλητές της εκδήλωσης ουσιαστικά ανέδειξαν την ανεπάρκεια της κοινωνίας μας που μοχθεί για την ύπαρξη του αυτονόητου! Αυτό συνιστά «η τάχα ευήμερη κοινωνία των ανθρώπων» όπως ανέφερε στην ανάγνωση του κειμένου του ένας από τους κατοίκους-συγγραφείς της έκδοσης.
Καλεσμένος και ο Αρης Πανανός ,«γνωστός μαχητής» για την εξασφάλιση δικαιωμάτων και συνθηκών ισότιμης διαβίωσης ,μέλος της Παρολυμπιακής Επιιτροπής: «Δημόσιες δομές για συμπολίτες με νοητική υστέρηση ,γενικότερα με κινητικές δυσκολίες, δεν υπήρχαν ,δεν υπάρχουν ,μόνο κατ εξαίρεση… Οι γονείς δίνουμε και την ψυχή μας για τα παιδιά μας!». Δύσκολα μπορούμε να σταχυολογήσουμε τις αναφορές των υπόλοιπων ομιλητών ,ακριβώς επειδή ήταν καίριες: Ομηρος Εμμανουηλίδης (πρόεδρος «ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ»): «Στόχος μας είναι να γίνει πολυδύναμος ο χώρος μας ώστε να συμβάλουμε στην κοινωνική ένταξη των τροφίμων… Δεν κάλεσα πολιτικούς στην σημερινή συνύπαρξη ,θα έρθουν…μόνοι τους στην επόμενη προεκλογική περίοδο!». Ξένια Καϊρη (ψυχολόγος της «ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ»): «Το τελευταίο πρόγραμμα που «τρέχει» στην «ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ» είναι αυτό των δεξιοτήτων ελεύθερου χρόνου για την αυτονομία και την δημιουργική απασχόληση ,την ανάδειξη των ταλέντων που βεβαιώνω πως έχουν οι κάτοχοι νοητικής υστέρησης».
Μεσολάβησαν οι ομιλίες έξι εκπαιδευόμενων με νοητική υστέρηση για τις «όμορφες ώρες μας στην «ΠΕΓΚΠΑΠ» ,ανακοινώθηκε η απόφαση του Δήμου Διονύσου να εγκαταστήσει στάση λεωφορείου μπροστά από τις εγκαταστάσεις (σ.σ:ο ορισμός του αυτονόητου για συμπολίτες-και-με νοητική υστέρηση!). Η ψυχαναλύτρια Εμιλυ Αθανασιάδη ,είτε το συνειδητοποίησε είτε όχι, υπέγραψε τις ίδιες αναφορές με κορύφωση του κειμένου απ το βιβλίο της «Ιμερτ»: «Αέναα αναζητώ απαντήσεις για τον ανθρώπινο πόνο» γράφει… Στην «τάχα ευήμερη κοινωνία των ανθρώπων» όπως ακούσαμε σε άλλο κείμενο-παιδί κι αυτό της αντίστασης στον εγκλεισμό.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας