Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Και εγένετο... Συνήγορος του Ψυχικά Ασθενούς

Το Γραφείο Συνηγορίας θα υποδέχεται άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, καθώς και φιλικά ή συγγενικά τους πρόσωπα, θα καταγράφει καταγγελίες παραβίασης δικαιωμάτων παρέχοντας (δωρεάν) ενημέρωση, δικτύωση, νομική βοήθεια

Πιλοτική «Πλατφόρμα Δράσης για τα Δικαιώματα στην Ψυχική Υγεία»

Και εγένετο... Συνήγορος του Ψυχικά Ασθενούς

  • A-
  • A+

Mια σημαντική πρωτοβουλία για ένα σοβαρό και άρρητο ζήτημα, όπως είναι τα δικαιώματα ασθενών με μείζονα ή ελάσσονα ψυχικά προβλήματα, υλοποιείται αυτές τις μέρες. Πρόκειται για την «Πλατφόρμα Δράσης για τα Δικαιώματα στην Ψυχική Υγεία», μια πρωτοβουλία της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, με εταίρους την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων.

Δεδομένου ότι σε συνθήκες οικονομικής κρίσης οι ψυχικά πάσχοντες αποτελούν τα πιο συχνά θύματα διακρίσεων ακόμη και στα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως αυτό της πρόσβασης στην υγεία, στην παιδεία και στην αξιοπρεπή διαβίωση, η συγκεκριμένη πιλοτική ενέργεια (αρχικής διάρκειας ενός χρόνου) φιλοδοξεί να βελτιώσει πρακτικά και ουσιαστικά τις ζωές ατόμων και ομάδων αποκλεισμένων από το Δίκαιο και την εκπροσώπηση.

«Αυτή τη στιγμή στο Δαφνί υπάρχει ασθενής με κάταγμα ισχίου εδώ και 3 χρόνια, που δεν χειρουργήθηκε γιατί υπάρχει (έγγραφη) διάγνωση διευθυντή του ΚΑΤ ότι λόγω της σχιζοφρένειας, από την οποία πάσχει, στην περίπτωσή του δεν ενδείκνυται χειρουργική επέμβαση. Ο ασθενής γύρισε στο ψυχιατρείο και, εκτός της ψυχικής ασθένειας, δεν μπορεί καν να κινηθεί».

Αυτή ήταν μία από τις πιο ακραίες αφηγήσεις που ακούστηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στο περιθώριο της παρουσίασης του προγράμματος στα γραφεία της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής.

Οπως έγινε γνωστό, ακόμα και πιο απλές διαδικασίες, όπως η δυνατότητα να υποβληθεί ένας ασθενής ψυχιατρείου σε μια μαγνητική τομογραφία σε άλλο νοσοκομείο, μπορεί να αποδειχτούν εξαιρετικά δύσκολες.

Αν συμπεριφορές του τύπου «μην αφήνετε μπροστά μου στην ουρά τον τρελό» σε κάποια δημόσια υπηρεσία ή σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση είναι διαδεδομένες και συχνά περνούν απαρατήρητες, υπάρχουν σοβαρότερα περιστατικά για τα οποία δεν μαθαίνουμε ποτέ.

Στη χθεσινή εκδήλωση, για παράδειγμα, έγινε αναφορά σε καταγγελία που έφτασε στον Συνήγορο του Πολίτη για ασθενή, ο οποίος αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, πίνοντας καυστικό υγρό.

Οδηγήθηκε σε τρία διαφορετικά νοσοκομεία της Αθήνας και, ενώ το πρώτιστο ζήτημα ήταν η αντιμετώπιση των εσωτερικών εγκαυμάτων, οι αρμόδιοι έλεγαν: «Πίσω από το περιστατικό υπάρχει κατάθλιψη, άρα εγώ δεν μπορώ να χειριστώ το παθολογικό πρόβλημα».

Το αποτέλεσμα ήταν ο ασθενής να γυρνά από νοσοκομείο σε νοσοκομείο επί 25 μέρες και στο τέλος να πεθάνει.

Ιστορίες ανθρώπων, των οποίων τα στοιχειώδη δικαιώματα πολλές φορές αμφισβητούνται ακόμα και από επαγγελματίες της ψυχικής υγείας.

Σε ένα πρόσφατο παράδειγμα ασθενούς στο Δαφνί, του απαγορεύτηκε να προαυλιστεί πάνω από 15 λεπτά αντί για διάστημα δύο ωρών που προβλεπόταν.

Οταν ο ασθενής διαμαρτυρήθηκε στον συνοδό του, εκείνος του απάντησε «πες το, αλλά ποιος θα σε πιστέψει;».

Κέντρο όλων των δράσεων της πλατφόρμας -που περιλαμβάνει σύμπραξη ψυχιάτρων, ψυχολόγων και δικηγόρων- θα αποτελέσει το Γραφείο Συνηγορίας.

Το Γραφείο Συνηγορίας θα υποδέχεται άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, καθώς και φιλικά ή συγγενικά τους πρόσωπα, θα καταγράφει καταγγελίες παραβίασης δικαιωμάτων, παρέχοντας (δωρεάν) ενημέρωση, δικτύωση, νομική βοήθεια.

Θα υποδέχεται ακόμα επαγγελματίες υγείας και συναφών κλάδων, αλλά και κάθε πολίτη που ανησυχεί ότι θίγονται δικαιώματα εξαιτίας εν εξελίξει ψυχικής διαταραχής.

Παράλληλες δράσεις του προγράμματος θα είναι η πιλοτική καταγραφή περιστατικών παραβίασης, η συγγραφή εγχειριδίου για την προάσπιση των δικαιωμάτων στην ψυχική υγεία και πάνω από όλα η προσπάθεια να θεσμοθετηθεί στην Ελλάδα η συνηγορία για τους ψυχικά ασθενείς.

Ζητήματα που συνδέουν το ενδοψυχικό με το διαπροσωπικό ξεκινούν από την παθολογία και φτάνουν στην κοινωνική παθολογία, σε μια χώρα όπου ακόμα δεν εφαρμόζεται, από δικαστές και ψυχιάτρους, ο νόμος 2071 του 1992, που παρέχει νομική προστασία σε όλους τους ακούσια έγκλειστους σε ψυχιατρεία, οι οποίοι αγνοούν παντελώς τα δικαιώματά τους.

Info:

Για επικοινωνία με το «Γραφείο Συνηγορίας για Ζητήματα Ψυχικής Υγείας», οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του στην Αρριανού 7 στο Παγκράτι ή στο τηλ. 2107238009 (ώρες λειτουργίας: Δευτ. 11.00-15.00, Τετ. 16.00-20.00, Παρ. 18.00-21.00).

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα Μνημόνια έβλαψαν σοβαρά την υγεία και την παιδεία
​Τις δραματικές επιπτώσεις στην υποβάθμιση της παιδείας, της υγείας και εν γένει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα από την εφαρμογή των τριών προγραμμάτων λιτότητας από το 2010 έως το 2018 διαπιστώνει...
Τα Μνημόνια έβλαψαν σοβαρά την υγεία και την παιδεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κοινωνικά στιγματισμένοι
Οι προκλήσεις για την πρόληψη, οι ελλείψεις στα αντιρετροϊκά φάρμακα σε δημόσια νοσοκομεία και ο στιγματισμός των οροθετικών είναι η αρνητική πλευρά της γενικότερα καλής εικόνας επισημάνθηκε σε συνέντευξη...
Κοινωνικά στιγματισμένοι
ΥΓΕΙΑ
Τέλος τα επισκεπτήρια για τον φόβο των ιώσεων
Μια απλή κίνηση κάνει το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» των Ιωαννίνων για να σηκώσει «τείχος» στις ιώσεις της εποχής και τη μετάδοσή τους μέσα στους χώρους του νοσοκομείου. Με απόφαση της διοίκησης, «λόγω έξαρσης των...
Τέλος τα επισκεπτήρια για τον φόβο των ιώσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καθαιρέθηκε ο Νίκος Οικονομόπουλος από τον Ερυθρό Σταυρό
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, καθώς χθες, έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου, καθαιρέθηκε ύστερα από πρόταση μομφής ο μέχρι χθες πρόεδρος Νίκος...
Καθαιρέθηκε ο Νίκος Οικονομόπουλος από τον Ερυθρό Σταυρό
ΥΓΕΙΑ
«Κρύβεται» η διοίκηση του 401 για τις TAVI
Αναπάντητο έχει μείνει το αίτημα των επιθεωρητών Υγείας για τις υψηλού κόστους καρδιο­χειρουργικές επεμβάσεις τύπου TAVI. Αν η νομοθεσία είχε εφαρμοστεί, περισσότερα από τα μισά πιστοποιημένα κέντρα θα έπρεπε...
«Κρύβεται» η διοίκηση του 401 για τις TAVI
ΥΓΕΙΑ
Νέες δομές φροντίδας ατόμων με άνοια
Την ίδρυση νέων δομών στήριξης και φροντίδας ατόμων με άνοια σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε η Εταιρεία...
Νέες δομές φροντίδας ατόμων με άνοια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας