• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 27.9°C
  4 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.6°C / 26.6°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.2°C / 30.5°C
  2 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  60%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 23.7°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 20.1°C
  3 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  1 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 27.1°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  4 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  5 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  64%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  0 BF
  47%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 27.7°C
  0 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 27.7°C
  4 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.3°C / 26.0°C
  0 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 25.1°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  84%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναψε φωτιές η Μαρία Σπυράκη

 • A-
 • A+
Ολο το παρασκήνιο για την κόντρα στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ με την υποψηφιότητα για διδακτορικό της ευρωβουλευτίνας της Νέας Δημοκρατίας.

Σφοδρή διαμάχη ξέσπασε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, με αφορμή τη διαδικασία υποψηφιότητας για διδακτορικό που κατέθεσε η ευρωβουλευτίνα της Ν.Δ., Μαρία Σπυράκη.

Ομάδα καθηγητών του τμήματος υποστηρίζει ότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες και το τυπικό για την υποψηφιότητα, θεωρώντας ότι αυτό πλήττει την αξιοπιστία του τμήματος και μάλιστα άνευ λόγου, αφού το τυπικό μέρος της διαδικασίας θα μπορούσε να τύχει «θεραπείας», δηλαδή να αποκατασταθεί πλήρως, αν γινόταν από την αρχή, πόσο μάλλον που η κ. Σπυράκη διαθέτει τα προσόντα για την υποψηφιότητα. Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής θέλουν την κ. Σπυράκη με επιστολή της να παραιτήθηκε του διδακτορικού στο τμήμα.

Η ιστορία ξεκίνησε με την πρόεδρο του τμήματος, Κυριακή Κοσμίδου, στη συνεδρίαση της συνέλευσης του τμήματος (118/16-12-2020) να ζητά προκήρυξη θέσης άμισθου υποψήφιου διδάκτορα σε πεδίο συναφές με τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα, αίτημα το οποίο η συνέλευση ενέκρινε. Δυόμισι μήνες μετά, στη συνεδρίαση της Συνέλευσης του τμήματος με αριθμό 121/11-2-2021, η πρόεδρος κομίζει έγγραφο τριμελούς επιτροπής αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων για τη θέση διδάκτορα, στο οποίο κρίνεται ως κατάλληλη υποψήφια η ευρωβουλευτίνα της Ν.Δ. Η Συνέλευση εγκρίνει τη σχετική πρόταση.

Ωστόσο, δύο μήνες μετά και στη διάρκεια Συνέλευσης στην οποία θα εγκρίνονταν τα πρακτικά προηγούμενων Συνελεύσεων, αναφύεται πρόβλημα νομιμότητας και τίθεται θέμα ότι η ανακήρυξη της κ. Σπυράκη ως υποψήφιας διδάκτορος δεν ήταν σύννομη.

Συγκεκριμένα, στη Συνέλευση του τμήματος με αριθμό 125/22-4-2021 διαπιστώνεται ότι: α) ενώ η Συνέλευση είχε εγκρίνει την προκήρυξη της θέσης την οποία κατέλαβε η κ. Σπυράκη στο γνωστικό αντικείμενο Energy Risk Management (Διαχείριση Κινδύνων σε θέματα ενέργειας), αντ’ αυτής, η προκήρυξη αφορούσε το γνωστικό αντικείμενο Energy Economics (Οικονομικά της Ενέργειας) και β) η τριμελής επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων για τη θέση δεν είχε συσταθεί με απόφαση της Συνέλευσης, όπως ο νόμος ορίζει και, επιπλέον, τα γνωστικά αντικείμενα των μελών της ήταν άσχετα με το αντικείμενο των Οικονομικών της Ενέργειας.

Το πρόβλημα είναι τέτοιο που στην ίδια Συνέλευση (υπ' αριθμ. 125) η πρόεδρος του τμήματος κ. Κοσμίδου φέρεται να δηλώνει στα μέλη του τμήματος ότι η κ. Σπυράκη προτίθεται να υποβάλει την παραίτησή της από τη θέση και την υποψηφιότητα. Η Συνέλευση, εκτιμώντας ότι η ακύρωση της σχετικής διαδικασίας στην οποία εμπλεκόταν πολιτικό πρόσωπο –γεγονός που δεν θα έκανε καλό στη φήμη του τμήματος– ήταν η δέουσα ενέργεια, δέχθηκε με ανακούφιση τη δήλωση της προέδρου. Μάλιστα, για τυπικούς λόγους, η Συνέλευση των καθηγητών του τμήματος δέχθηκε να γραφεί στα πρακτικά ότι οι παρατυπίες προέκυψαν «εκ παραδρομής».

Από τα στοιχεία που διαθέτει η «Εφ.Συν.» προκύπτει πως τα μέλη της Συνέλευσης θεώρησαν τη δήλωση της προέδρου ως αληθινή και ανέμεναν την παραίτηση της κ. Σπυράκη, για να κλείσει και τυπικά το θέμα. Ωστόσο, παραδόξως, η συζήτηση για το θέμα δεν περιλήφθηκε ποτέ στα πρακτικά της 125ης Συνέλευσης και γι' αυτό ένας αριθμός μελών της, στη Συνέλευση με αριθμό 132/29-6-2021, αρνήθηκε να επικυρώσει τα πρακτικά της 125ης.

«Δεν παραιτείται»

Το θέμα είναι ότι, στο μεσοδιάστημα, και ενώ οι καθηγητές του τμήματος περίμεναν την παραίτηση της κ. Σπυράκη, αποδείχθηκε ότι όχι μόνο ματαίως περίμεναν, αλλά η παραίτηση τότε δεν εστάλη. Διότι στη συνεδρίαση της Συνέλευσης 132 τέθηκε ευθέως το ερώτημα στην πρόεδρο γιατί δεν έχει φτάσει στη γραμματεία του τμήματος η παραίτηση, για να λάβουν την απάντηση από την πρόεδρο ότι «η κ. Σπυράκη άλλαξε γνώμη και δεν παραιτείται»!

Το θέμα, βέβαια, στην αλληλουχία αυτών των γεγονότων ήταν ότι οι καθηγητές δεν είχαν ακούσει ποτέ από την κ. Σπυράκη αν παραιτείται ή όχι. Στις έντονες διαμαρτυρίες που ακούστηκαν στην ίδια Συνέλευση, η πρόεδρος του τμήματος (132) κάλεσε τους καθηγητές που διαμαρτύρονταν να… πάνε οι ίδιοι και να το ζητήσουν από την κ. Σπυράκη.

Το θέμα έφτασε μέχρι τον περασμένο Ιούλιο, όταν η Συνέλευση του τμήματος συνήλθε με τηλεδιάσκεψη (133/15-7-2021), στη διάρκεια της οποίας καθηγητές –Νίκος Βαρσακέλης, Παναγιώτης Φουσέκης, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Δημήτρης Μάρδας, Στέλλα Κωστοπούλου- (ξανα)έβαλαν ευθέως το πρόβλημα νομιμότητας που υπάρχει, καθώς το θέμα μπορεί να πλήξει το γόητρο και τη φήμη του τμήματος, λόγω της εμπλοκής πολιτικού προσώπου στην υπόθεση και ζήτησαν να ακυρωθεί η διαδικασία και να επαναπροκηρυχθεί η θέση, για να εκλείψουν οι σκιές, αφού δεν γίνεται ο τομέας Διοίκησης Επιχειρήσεων να προκηρύσσει θέση σε Οικονομικά της Ενέργειας.

Μάλιστα, οι πλέον καλόπιστοι καθηγητές αναρωτιούνταν στο «παιχνίδι της ευθύνης» ακόμη και αν η κ. Σπυράκη είπε ποτέ στην πρόεδρο αν θα παραιτηθεί ή αν η πρόεδρος είπε ότι θα της ζητήσει να παραιτηθεί. Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με την κ. Σπυράκη και την κ. Κοσμίδου, θέτοντας υπόψη τους το ζήτημα. Η κ. Σπυράκη δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση, η κ. Κοσμίδου απάντησε ότι «όλη η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι νόμιμη και έγινε με πλήρη διαφάνεια».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενυπόγραφες καταγγελίες για το ΑΠΘ
Στα χέρια του πρύτανη του ΑΠΘ και από εκεί στον εισαγγελέα έφτασαν χθες μία επώνυμη καταγγελία απόφοιτης του πανεπιστημίου για σεξουαλική παρενόχληση από συνταξιούχο καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας.
Ενυπόγραφες καταγγελίες για το ΑΠΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ακαδημαϊκή κοινότητα παίρνει θέση για το μετρό
Οι κοσμήτορες πέντε σχολών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ενώθηκαν για να ανακοινώσουν ένα μεγάλο συνέδριο, για να βγει κεντρική θέση στο ζήτημα των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου ● Σαφείς οι αποστάσεις από τη...
Η ακαδημαϊκή κοινότητα παίρνει θέση για το μετρό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οργιο προπαγάνδας για το άσυλο στο ΑΠΘ
Το ναρκεμπόριο είναι κακούργημα. Η ληστεία είναι κακούργημα. Για τα κακουργήματα δεν χρειάζεται καμιά άδεια για να εισέλθει η αστυνομία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Κι όμως, παρότι τις τελευταίες μέρες η...
Οργιο προπαγάνδας για το άσυλο στο ΑΠΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η Ροτόντα είναι μνημείο, πρέπει να παραμείνει ως τέτοιο»
Ο ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Βελένης, παρεμβαίνει μέσω της «Εφ.Συν.» στον δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει με αδόκιμο τρόπο και κυρίως με το πείσμα του μητροπολίτη Ανθιμου να...
«Η Ροτόντα είναι μνημείο, πρέπει να παραμείνει ως τέτοιο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ υπέρ της μετονομασίας της οδού Χρυσοχόου
Προτρέπει τον Δήμο Θεσσαλονίκης να υπερασπιστεί την απόφαση του 2018 • Πώς σχολιάζει την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου για τον στρατηγό
Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ υπέρ της μετονομασίας της οδού Χρυσοχόου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας