• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 20.2°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 20.5°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 21.0°C
  1 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.1°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 18.2°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 15.4°C
  1 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  2 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 20.8°C
  5 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.9°C
  4 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.8°C
  5 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  0 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 16.2°C
  2 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.5°C / 19.4°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  1 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 20.4°C
  2 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.3°C / 20.5°C
  0 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.5°C / 18.9°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  46%

Προβλέπονται αποζημιώσεις προς τον επιβάτη για καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτημάτων ενώ ο συγκοινωνιακός φορέας που διαπιστώνεται ότι έχει υποπέσει σε παράπτωμα, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Οι επιβάτες δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις...

 • A-
 • A+

Αποζημίωση από 20 έως και 3.000 ευρώ προβλέπεται για τους επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, των ΚΤΕΛ, των τουριστικών λεωφορείων που εκτελούν διεθνείς μεταφορές, αλλά και στις συγκοινωνιακές επιχειρήσεις που λειτουργούν σε ορισμένους δήμους.

Θεσπίζονται μέτρα για άτομα με αναπηρία, για παιδικά καροτσάκια, ποδήλατα και ζώα, καθορίζονται κανόνες συμπεριφοράς για οδηγούς και ελεγκτές, ενώ τα πρόστιμα για όσους ταξιδεύουν χωρίς εισιτήριο παραμένουν στα ίδια επίπεδα, το 60πλάσιο του προβλεπόμενου κομίστρου.

Τι προβλέπεται

Η πρώτη Χάρτα για τον επιβάτη των οδικών μεταφορών θεσμοθετήθηκε με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Χρ. Σπίρτζη και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 1181 Β). Τα σημαντικότερα μέτρα προβλέπουν:

■ Ανάρτηση των δρομολογίων στο Διαδίκτυο και στους κεντρικούς σταθμούς του κάθε μέσου, ώστε να ενημερώνονται οι επιβάτες και να υποβάλλουν ενστάσεις σε περίπτωση υπερβολικών καθυστερήσεων.

■ Δικαίωμα στα άτομα με κινητικά και άλλα προβλήματα να εξυπηρετούνται από το προσωπικό των φορέων παροχής συγκοινωνιακού έργου. Διευκολύνσεις προβλέπονται και για τα παιδικά καρότσια. Θεσπίζεται η μεταφορά μικρών διαστάσεων χειραποσκευών, ενώ επιτρέπεται να ταξιδεύουν τα μικρά κατοικίδια αλλά μέσα σε ειδικά κουτιά.

■ Είσοδο των σπαστών ποδηλάτων σε λεωφορεία και τρόλεϊ, με την προϋπόθεση ότι δεν θα εμποδίζουν την κίνηση των υπόλοιπων επιβατών. Σε μετρό, Ηλεκτρικό και τραμ επιτρέπεται η είσοδος δύο ποδηλάτων σε κάθε συρμό και από την τελευταία πόρτα, εκτός και αν ο οδηγός ζητήσει να μην ισχύσει το μέτρο λόγω μεγάλου αριθμού επιβατών.

■ Δημιουργία ειδικών υπηρεσιών για την εξέταση των παραπόνων. Ο επιβάτης έχει δικαίωμα να καταθέσει την καταγγελία του μέσα σε τρεις μήνες από το περιστατικό. Η εκδίκαση από την πρωτοβάθμια επιτροπή γίνεται μέσα σε ένα μήνα. Υπάρχει δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή.

Προβλέπονται αποζημιώσεις προς τον επιβάτη για καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτημάτων, ενώ ο συγκοινωνιακός φορέας, ιδιωτικός ή δημόσιος, που διαπιστώνεται ότι έχει υποπέσει σε παράπτωμα, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο από 150 έως 3.000 ευρώ.

Χάρτα του επιβάτη εφαρμόζεται από χρόνια για τους επιβάτες των αεροπλάνων και των πλοίων. Η επέκτασή της στις οδικές μεταφορές αποτελεί εναρμόνιση με το κοινοτικό Δίκαιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραιτήθηκε μαινόμενος
Με κριτική για τη... δωρεάν μετακίνηση των ανέργων υπέβαλε χθες την παραίτησή του ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος βρισκόταν στη διοίκηση του φορέα από τον Δεκέμβριο του 2013 και το...
Παραιτήθηκε μαινόμενος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενα... παράφωνο «κύκνειο άσμα»
Ξεπέρασε τον εαυτό του ο απερχόμενος πρόεδρος του ΟΑΣΑ Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος, κατά τη χθεσινή ακρόαση φορέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, πρότεινε να προστεθεί στο πολυνομοσχέδιο διάταξη σύμφωνα...
Ενα... παράφωνο «κύκνειο άσμα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέλος από σήμερα τα δωρεάν ΜΜΜ
Εληξε από σήμερα η δωρεάν μετακίνηση με τις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας, που ίσχυσε από τις 26 Ιουνίου στο πλαίσιο των μέτρων της κυβέρνησης για την ανακούφιση των πολιτών που πλήττονται από την αργία...
Τέλος από σήμερα τα δωρεάν ΜΜΜ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απερχόμενοι μεν, καταγγέλλοντες δε
Εκτός από τις βόμβες στον ΟΑΣΑ, χθες έσκασαν άλλες δύο «στρακαστρούκες» στον χώρο των αστικών συγκοινωνιών. Λίγο πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους οι νέες διοικήσεις, ο απερχόμενος αναπληρωτής πρόεδρος του...
Απερχόμενοι μεν, καταγγέλλοντες δε
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απότομο φρενάρισμα στα έσοδα του ΟΑΣΑ
Η τιμολογιακή πολιτική που χαράχτηκε για τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών επί υπουργίας Χρυσοχοΐδη δείχνει τώρα τα πρώτα της (αρνητικά) αποτελέσματα, καθώς λεωφορεία και μέσα σταθερής τροχιάς, που...
Απότομο φρενάρισμα στα έσοδα του ΟΑΣΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δύο νέα προβλήματα με το ηλεκτρονικό εισιτήριο
Δύο νέα «αγκάθια» ανέκυψαν με το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Το πρώτο έρχεται από την ιδιωτική πλέον ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που από αύριο και μέχρι νεωτέρας θα εκδίδει μηνιαίες κάρτες οι οποίες θα γίνονται αποδεκτές από όλα τα...
Δύο νέα προβλήματα με το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας