Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.5° 16.4°
3 BF
56%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
18.6° 15.5°
3 BF
66%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.3° 16.5°
3 BF
59%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
58%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.1°
2 BF
67%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.0° 14.6°
0 BF
61%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.1°
2 BF
29%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
2 BF
69%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
17.1° 16.1°
4 BF
74%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.8°
2 BF
67%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.4° 17.2°
2 BF
59%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.2° 16.2°
1 BF
65%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
72%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.0° 17.9°
0 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 17.5°
2 BF
54%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
66%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.8° 16.7°
0 BF
40%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.3°
2 BF
81%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
16°C
19.4° 15.3°
3 BF
89%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.3° 14.3°
2 BF
46%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 03 Μαρτίου, 2024

Άνω κάτω ο δήμος Μυτιλήνης: Καταγγελίες εργαζομένων για παρενόχληση και μπούλινγκ UPD

Αναστάτωση επικρατεί στην πρωτεύουσα της Λέσβου από τις επώνυμες καταγγελίες δύο γυναικών κατά άνδρα σε ανώτερο πόστο από εκείνες, τον οποίον κατηγορούν για ψυχολογική βία και σεξιστικές συμπεριφορές, Μετά τις καταγγελίες οι δύο γυναίκες μετακινήθηκαν από τα πόστα τους.

Την είδηση έφερε στο φως η εφημερίδα «Τα Νέα της Λέσβου», αλλά οι δύο γυναίκες, μόνιμες υπάλληλοι στον τομέα καθαριότητας στα απορριμματοφόρα μίλησαν επωνύμως σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας stonisi.gr, για τα σχεδόν καθημερινά περιστατικά σεξιστικής συμπεριφοράς, στα όρια της σεξουαλικής παρενόχλησης, απειλές και ψυχολογικό πόλεμο.

Οι δύο εργαζόμενες, η Κ. Ψ και η Δ. Κ. έχουν, πλέον, προχωρήσει σε έγγραφη αναφορά κατά του άνδρα, ενώ επισημαίνουν ότι έχει τοποθετηθεί σε υψηλότερο πόστο, ωστόσο, σε σχέση με τα τυπικά προσόντα δεν είναι ανώτερός τους. 

Αίσθηση έχει προκαλέσει, ακόμη, το γεγονός ότι, ενώ οι γυναίκες, διαζευγμένες με παιδιά, κατέθεσαν αναφορά στον Δήμο Μυτιλήνης στις 13 Οκτωβρίου, την επόμενη ημέρα ενημερώθηκαν ότι αλλάζουν πόστο, καταγγέλλοντας ότι κάτι τέτοιο απαξιώνει την καταγγελία τους και αποτελεί υποβάθμιση. Μάλιστα, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα stonisi.gr, η στη μία εκ των δύο προτάθηκε να παραμείνει στο πόστο της, αφού υπογράψει χαρτί πως δεν έχει πρόβλημα με τον ανώτερό της, τον οποίο έχει ήδη καταγγείλει.

Για το θέμα τοποθετήθηκε ο γενικός γραμματέας του Δήμου Μυτιλήνης, Η. Κουντουρέλλης, ο οποίος επισημαίνει ότι η μετακίνηση των δύο γυναικών είναι ευνοϊκή λύση, με καλύτερο ωράριο, ενώ δεσμεύεται για τα ωράρια και τις υπερωρίες τους. Υποστήριξε, ακόμη, ότι ο καταγγελλόμενος δεν μπορεί να μετακινηθεί γιατί δεν υπάρχει αντικαταστάτης.

Πρώτη απάντηση από την αντιδήμαρχο, διαμαρτυρίες στο δημοτικό συμβούλιο

Για το θέμα απάντησε, μέσω ανακοίνωσης, η αντιδήμαρχος καθαριότητας, Δήμητρα Αλεξανδρή, η οποία υποστήριξε ότι οι καταγγελίες θα διερευνηθούν σε βάθος, χωρίς, ωστόσο να τοποθετείται για το ζήτημα της μετακίνησης των δύο υπαλλήλων από τις θέσεις τους.

Η ανακοίνωση

Είδε το φως της δημοσιότητας μια επώνυμη , αναφορά-καταγγελία δύο εργαζομένων στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Μυτιλήνης. Δεν θα αναφερθώ στην υπηρεσιακή-πειθαρχική διαδικασία διερεύνησης των καταγγελιών, που με εντολή Δημάρχου έχει ξεκινήσει και στην περίπτωση επιβεβαίωσης τους, στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων. 

Θα αναφερθώ στις προσωπικές επαφές που έκανα με τις δύο εργαζόμενες και στις δικές μου ενέργειες ως πολιτικής προϊσταμένου. «Άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμό τόσο εκείνες, όσο και τον καταγγελλόμενο. Πιστή στην αρχή: "Μηδενί δίκην δικάσεις πριν αμφί μύθον ακούσεις". 

Έχω εμπιστοσύνη τόσο στον κ. Γενικό Γραμματέα του Δήμου, όσο και στην Διευθύντρια της Υπηρεσίας Καθαριότητας, ότι θα πράξουν το καθήκον τους και ότι προβλέπει ο νόμος. 

Ως Αντιδήμαρχος, κυρίως ως γυναίκα και μητέρα κοριτσιού διαβεβαιώνω ότι οι συγκεκριμένες καταγγελίες θα διερευνηθούν σε βάθος και όλα θα βγουν στο φως. Ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι και όλοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας ήμασταν και είμαστε υπέρ της νομιμότητας και διαφάνειας ειδικότερα σε ζητήματα που θίγεται το άτομο και η προσωπικότητα του.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ, ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ, ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ & ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

Καμία γυναίκα μόνη!

Για το θέμα αυτό όπως μας είπαν ενημέρωσαν προφορικά κατά τη διάρκεια του περασμένου Χειμώνα την αρμόδια Αντιδημαρχία  αλλά και γραπτά από την Τετάρτη 13/10/2021, τον  γραμματέα του Δήμου Μυτιλήνης και την  αρμόδια Αντιδημαρχία!

Οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, όπως τις περιγράφουν οι καταγγέλλουσες, από το σημείο αυτό και έπειτα πραγματικά αποτελούν την απόλυτη προσβολή και απαξίωση της εργαζόμενης γυναίκας! Απόλυτη υποκρισία, καμιά διάθεση να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του!

Ούτε λίγο ούτε πολύ οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής τοποθετούν τον προϊστάμενο και τις εργαζόμενες στο «κάδρο της ίσης ευθύνης», και προτείνουν, ΑΚΟΥΣΤΕ! ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ!! την αλλαγή περιβάλλοντος στις εργαζόμενες και επειδή αυτές αρνήθηκαν τους ζητήθηκε να υπογράψουν πως δεν έχουν κανένα πρόβλημα να εργάζονται στο πόστο τους!

Τους ζητήθηκε αυτό τη στιγμή που οι ίδιες έχουν καταγγείλει τον «προϊστάμενό» τους, που σημειωτέον αν και έχει προσληφθεί ως εργάτης «αναβαθμίστηκε» (από ποιους άραγε και γιατί) σε ρόλο επιστάτη!

Και εδώ τα ερωτήματα προς τη Δημοτική αρχή και τη διεύθυνση της αρμόδιας υπηρεσίας είναι πολλά και αμείλικτα!

  • Δεν ξέρετε πως σύμφωνα με το Ν. 4808/2021και την κύρωση της σύμβασης 190 του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας που αναφέρεται στη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, από τη στιγμή που θα γίνει καταγγελία ο καταγγελλόμενος είναι αυτός που πρέπει να αποδείξει την αθωότητά του και άρα μέχρι που να γίνει αυτό πρέπει να προστατευτούν οι καταγγέλλοντες αλλά και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι-εργαζόμενες στο συγκεκριμένο περιβάλλον!
  • Και αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει πως εκείνος που έπρεπε να απομακρυνθεί από το χώρο εργασίας είναι ο καταγγελλόμενος  «προϊστάμενος» κι όχι οι εργαζόμενες!
  • Σε ποιο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπεται ο εξαναγκασμός των εργαζομένων, που έχουν καταγγείλει τη σεξουαλική παρενόχληση, και που αρνούνται όπως έχουν δικαίωμα να απομακρυνθούν από το χώρο εργασίας τους, σε υπογραφή δήλωσης πως δεν έχουν πρόβλημα με το πόστο τους! Τι εξυπηρετεί άραγε η επίμονη εκμαίευση μιας τέτοιας έγγραφης δήλωσης! Με ποιο δικαίωμα η Δ/νση της υπηρεσίας ζήτησε κάτι τέτοιο από τις εργαζόμενες;
  • Συμφωνεί η Δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος με τους μέχρι τώρα χειρισμούς γύρω από το συγκεκριμένο θέμα;

Περιμένοντας τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα νιώθουμε την ανάγκη να δηλώσουμε τη στήριξή μας σε κάθε εργαζόμενο και ιδιαίτερα σε κάθε γυναίκα που δίνει τον καθημερινό αγώνα της επιβίωσης με αξιοπρέπεια!

Δηλώνουμε πως θα σταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στο πλευρό κάθε εργαζόμενου-ης που κακοποιούνται με οποιοδήποτε τρόπο στο χώρο εργασίας τους!

Ζητάμε από τη Δημοτική αρχή να εξασφαλίσει τη συνέχιση της εργασίας των δύο εργαζομένων γυναικών στο χώρο που δούλευαν μέχρι τη μέρα της καταγγελίας χωρίς προαπαιτούμενα και υπεύθυνες δηλώσεις!

Ζητάμε την απομάκρυνση του καταγγελλόμενου από το συγκεκριμένο χώρο εργασίας! 

Ζητάμε να δώσει εντολή ο Δήμαρχος για ΕΔΕ ανεξάρτητα από την παραπομπή του καταγγελλόμενου  στο πειθαρχικό, γιατί τα πειθαρχικά αργούν να συνεδριάσουν!

Ζητάμε από το Υπουργείο Εσωτερικών και από τη Δημοτική αρχή να προχωρήσουν γρήγορα στην εφαρμογή του θεσμού του Συμβούλου ακεραιότητας όπως προβλέπεται από το νόμο 4795/2021 που αποσκοπεί στην προστασία από τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας.

Τέλος καλούμε όλες  τις παρατάξεις και ιδιαίτερα οι γυναίκες Δημοτικές Συμβούλους  να στηρίξουν τις εργαζόμενες γυναίκες που προέβησαν σε αυτή την καταγγελία

Για την παράταξη ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

Ανδρεαδέλλη βασιλική

Ζερβού Μαρία

Μαλλιαρός Δημήτρης

Χιωτέλλη Εριφύλη

Να χυθεί άπλετο φως

Εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας σε κάθε γυναίκα - θύμα βίας στο χώρο δουλειάς της, ζητάμε να προχωρήσουν άμεσα, γρήγορα και ουσιαστικά όλες οι διαδικασίες ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση εδώ και τώρα.

Καλούμε τη δημοτική αρχή να πάρει άμεσα θέση επί του θέματος και να απαντήσει ξεκάθαρα για τους άστοχους μέχρι τώρα χειρισμούς της. Να απαντήσει δηλαδή για ποιο λόγο μετακινήθηκαν οι καταγγέλλουσες από το πόστο εργασίας τους αντί να προστατευθεί το εργασιακό τους περιβάλλον και οι συνθήκες εργασίας τους . Να απαντήσει επίσης για ποιο λόγο ενώ -όπως οι καταγγέλλουσες επισημαίνουν- έχουν αναφέρει αυτή τη κατάσταση εδώ και καιρό σε ανωτέρους τους δεν κινήθηκε καμία νόμιμη διαδικασία εξέτασης των καταγγελιών.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης βρίσκονται και θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή καταδίκης αυτών των περιστατικών, υψώνουμε χωρίς φόβο τη φωνή μας και θα δώσουμε τη μάχη μέχρι να απαλλαγεί η κοινωνία μας από τη δυσωδία που γεννά αυτή η κατάσταση.

Μυτιλήνη, 16.10.2021

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Μυτιλήνης

Νίκη Τσιριγώτη

Στρατής Κόμβος 

Παναγιώτης Βαλάκος

Ανεξάρτητες Δημ. Σύμβουλοι Δ. Μυτιλήνης, Εριφύλη Γιαννάκα - Βάσω Χοχλάκα

Έκπληκτες διαβάσαμε στον έντυπο και ηλεκτρονικό τοπικό τύπο τις καταγγελίες που έκαναν δύο γυναίκες, μόνιμες υπάλληλοι του Δήμου Μυτιλήνης, σύμφωνα με τις οποίες κατηγορούν τον άτυπο προϊστάμενό τους για ψυχολογική πίεση και σεξουαλική παρενόχληση.

Το θεωρούμε επιβεβλημένη ανάγκη ως Δημοτικοί Σύμβουλοι και ειδικότερα ως Γυναίκες να ενημερωθούμε από τη Δημοτική Αρχή για την αλήθεια των δημοσιευμάτων αυτών, κι αν όντως είναι αλήθεια θα θέλαμε να μάθουμε από πότε έχει ενημερωθεί και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί. 

Καταδικάζουμε κάθετα τέτοια φαινόμενα, και ως γυναίκες αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξή μας στις καταγγέλουσες, και σε όλες τις γυναίκες-εργαζόμενες οι οποίες δέχονται βία σε οποιαδήποτε μορφή στους χώρους εργασίας τους. 

Σήμερα αισθανόμαστε ντροπή και αγανάκτηση γι' αυτό το περιστατικο στο Δήμο μας και βεβαιώνουμε ως Δημοτικοί Σύμβουλοι πως σε ότι μας αφορά, μέσα από τον θεσμικό μας ρόλο, θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην απονομή της τάξης και της εύρυθμης εργασιακής λειτουργίας των υπαλλήλων και ειδικότερα όσων υφίστανται παρενόχληση στα πλαίσια του εργασιακού τους περιβάλλοντος, που δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις  τα θύματα είναι οι γυναίκες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Άνω κάτω ο δήμος Μυτιλήνης: Καταγγελίες εργαζομένων για παρενόχληση και μπούλινγκ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας