• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.8°C / 10.1°C
  0 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.9°C / 6.0°C
  1 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 10.1°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  0 BF
  75%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 0.2°C / 5.0°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.0°C / 1.4°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.9°C / 9.6°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.8°C
  6 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.8°C / 13.5°C
  3 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.5°C
  2 BF
  70%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.8°C / 4.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 8.8°C / 13.8°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.0°C / 10.3°C
  1 BF
  70%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 3.3°C
  0 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.0°C / 6.1°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  83%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας στο επίκεντρο

 • A-
 • A+
Αντί το κράτος να σχεδιάζει υπηρεσίες που εξυπηρετούν το ίδιο, οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες και την εμπειρία του πολίτη, που είναι ο χρήστης τους.

Μια μεγάλη αλλαγή συντελείται στη χώρα αυτό το διάστημα. Οπως επισημαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η εστίαση αφορά συνολικά τον παραγωγικό ιστό και την οικονομία. Ο χώρος του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι από τους πρώτους στους οποίους φαίνεται η αλλαγή αυτή. Με παρεμβάσεις τόσο αμιγώς τεχνολογικές όσο και θεσμικές βλέπουμε από τη μια τη θεαματική ανταπόκριση των πολιτών στις νέες ψηφιακές υπηρεσίες κι από την άλλη την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα.

Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής. Μέσα στη δυσχερή αυτή συνθήκη παρουσιάστηκε η απόλυτη ανάγκη της συνέχειας της λειτουργίας του κράτους, με όσο το δυνατόν λιγότερες συναλλαγές με φυσική παρουσία των πολιτών. Ετσι επισπεύσαμε την υλοποίηση της πλατφόρμας gov.gr, όπου συγκεντρώσαμε 501 ψηφιακές υπηρεσίες Ελληνικού Δημοσίου που υπήρχαν ήδη διάσπαρτες.

Με την φιλοσοφία ότι το κράτος πρέπει να έχει απέναντι στον πολίτη ενιαίο πρόσωπο, σχεδιάσαμε την πλατφόρμα με προσέγγιση πολιτοκεντρική, δηλαδή από τη σκοπιά του πολίτη. Για πρώτη φορά, αντί το κράτος να σχεδιάζει υπηρεσίες που εξυπηρετούν το ίδιο, οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες και την εμπειρία του πολίτη, που είναι ο χρήστης τους.

Με την ίδια φιλοσοφία ξεκινήσαμε και την απλούστευση διαδικασιών με στόχο η διεκπεραίωση των λεγόμενων «γεγονότων ζωής» να πραγματοποιείται με όσο το δυνατόν λιγότερες ουρές. Η αρχή έγινε, εντελώς συμβολικά, με τη διαδικασία δήλωσης γέννησης, η οποία αρχίζει και τελειώνει στο μαιευτήριο. Μια σειρά από απλουστεύσεις και ψηφιοποιήσεις, όπως η ενοποίηση 25 πιστοποιητικών δικαστικής φερεγγυότητας σε ένα, έφεραν εξοικονόμηση χρόνου, κόστους και ενέργειας για τις επιχειρήσεις. Ακόμη διαλειτουργικότητες ανάμεσα στις διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου, δηλαδή η «επικοινωνία» των διαφόρων συστημάτων, έκαναν πολύ πιο εύκολη τη συναλλαγή των επιχειρήσεων με το κράτος.

Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι η αυτόματη άντληση της φορολογικής ενημερότητας για μια σειρά πληρωμών σε προμηθευτές του Δημοσίου. Επίσης κατά γενική ομολογία η διαδικασία έκδοσης εξουσιοδότησης και υπεύθυνης δήλωσης ψηφιακά μέσω του gov.gr έχει γλιτώσει τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες από εκατοντάδες ώρες αναμονής και ταλαιπωρίας.

Τα αποτελέσματά μας είναι απολύτως μετρήσιμα: από τα 8,8 εκατομμύρια ηλεκτρονικών συναλλαγών του 2018 (δηλαδή το άθροισμα των συνδέσεων των πολιτών σε ψηφιακές πλατφόρμες συν τις περιπτώσεις αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ υπηρεσιών και μητρώων του Δημοσίου) μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 έχουμε ήδη ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια.

Παράλληλα δείχνουμε εξίσου μεγάλη προσοχή όχι μόνο στο να μη δημιουργούμε νέες εκκρεμότητες, αλλά να κινούμαστε με ταχύτητα και καινοτόμες ιδέες στις συνθήκες της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της δημοπρασίας για το φάσμα του 5G: η Ελλάδα ολοκλήρωσε μια σειρά από δεκάδες απαιτητικές νομοθετικές και διοικητικές ενέργειες εντός χρονοδιαγράμματος, μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που ολοκληρώνουν τη μετάβαση στα δίκτυα πέμπτης γενιάς.

Και παράλληλα, μέσα από το Ταμείο «Φαιστός», δίνουμε την απαραίτητη ενίσχυση για την ενθάρρυνση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και την προσέλκυση επενδύσεων με επίκεντρο το 5G. Δημιουργούμε έτσι τις συνθήκες για την ταχεία ανάπτυξη δικτύων και «οικοσυστημάτων καινοτομίας» γύρω από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, που σύμφωνα με μελέτη για το υπουργείο μας αναμένεται να δημιουργήσουν έως και 69.000 νέες θέσεις εργασίας και ακαθάριστη προστιθέμενη αξία 12,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.

Τέλος, αναπόσπαστο κομμάτι του προγραμματισμού μας είναι η αναβάθμιση των υποδομών. Και χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουμε πλέον τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε το σύνολο της στρατηγικής μας. Το 1/4 των πόρων αυτού του Ταμείου πρόκειται να κατευθυνθούν, μέσω του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», σε περισσότερα από 450 ψηφιακά έργα, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Σε αυτά τα έργα περιλαμβάνεται και το σύνολο των μεγάλων έργων υποδομής που καθυστερούσαν χρόνια: Gov-ERP, HRMS, CRM, ΣΗΔΕ και τόσα άλλα είτε ξεκινούν για πρώτη φορά, είτε επιταχύνεται η υλοποίησή τους.

Η στρατηγική μας αυτή στέλνει ένα σαφές μήνυμα στις επιχειρήσεις εντός και εκτός της χώρας: ότι η Ελλάδα αλλάζει. Και αλλάζει γιατί υπάρχει η βούληση να θέσουμε τη χώρα σε κίνηση με καθημερινές παρεμβάσεις, λεπτομερή σχεδιασμό και αναπτυξιακό όραμα. Εχοντας τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας στο επίκεντρο, προσελκύουμε επενδύσεις και ενθαρρύνουμε εγχώριες πρωτοβουλίες που παράγουν πλούτο, καινοτομία και καλές θέσεις εργασίας.

*υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης


Το ένθετο για τον Ψηφιακό μετασχηματισμό περιλαμβάνει τα εξής άρθρα: 

 • Η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας στο επίκεντρο
 • Η ψηφιακή μετάβαση οφείλει να είναι δίκαιη και συμπεριληπτική
 • Ψηφιοποίηση και Τηλεπικοινωνίες στην καρδιά της στρατηγικής του ΑΔΜΗΕ
 • Η πρόκληση για την επόμενη ημέρα
 • Η ΜΥΤΙLINEOS ηγέτης και στον ψηφιακό μετασχηματισμό
 • Οι ΜμΕ και οι χρηματοδοτήσεις
 • Εγιναν βήματα, αλλά είμαστε ακόμη πολύ πίσω
 • Ο Δρακουμέλ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
 • Η «επανάσταση» της εποχής μας, οι παγίδες και οι στόχοι
 • Στο σταυροδρόμι του μετασχηματισμoύ
 • Ποιοι και πώς συμβάλλουν στην ψηφιακή τους αναβάθμιση
 • Ενορχηστρώνοντας το τελευταίο μίλι της διανομής αγαθών
 • Ενα νέο μοντέλο εξυπηρέτησης για τους ασφαλισμένους

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυτοαπογραφή... κι ό,τι βγει
Η ΕΛΣΤΑΤ επιχειρεί χωρίς προσωπικό, οργάνωση και υπευθυνότητα να καταγράψει κτίρια και πληθυσμό για τη φετινή απογραφή.
Αυτοαπογραφή... κι ό,τι βγει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βελτιώσεις για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών
Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών εξυπηρέτησης η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων, ψηφιακών υπηρεσιών και υποδομών, που μειώνουν τον χρόνο αναμονής και...
Βελτιώσεις για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Tρισδιάστατη» αλληλεγγύη από την κοινότητα των makers
Από τις πρώτες μέρες της υγειονομικής κρίσης εμφανίστηκαν πανελλαδικά πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, με εγχειρήματα που ειδικεύονται στην τρισδιάστατη εκτύπωση να δηλώνουν άμεση διαθεσιμότητα για την κατασκευή...
«Tρισδιάστατη» αλληλεγγύη από την κοινότητα των makers
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η κοινή πλανητική μοίρα μας
«Η τεχνικο-οικονομική ενοποίηση του κόσμου, λόγω της διάδοσης του επιθετικού καπιταλισμού το ΄90. γέννησε ένα πελώριο παράδοξο, το οποίο η πανδημία του κορονοϊού κατέστησε ήδη φανερό σε όλους.
Η κοινή πλανητική μοίρα μας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δίκτυα τεχνολογικής αλληλοβοήθειας στις γειτονιές μας
H πρωτοβουλία λειτουργεί τόσο ως κόμβος ενημέρωσης και δράσης αλλά και ως πλατφόρμα ψηφιακών εργαλείων-ελεύθερου λογισμικού, ενώ παράλληλα επιδιώκει τη δημιουργία ανοιχτού δικτύου συνεργασίας
Δίκτυα τεχνολογικής αλληλοβοήθειας στις γειτονιές μας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εφαρμογή... παραπόνων φέρνει πιο κοντά πολίτες και δήμο
Ετοιμος να δεχτεί και με ψηφιακό τρόπο τα... παράπονα των κατοίκων της πρωτεύουσας, ο Δήμος Αθηναίων. Δημότες ή επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δηλώνουν σε πραγματικό χρόνο μέσω κινητού τηλεφώνου όσα...
Εφαρμογή... παραπόνων φέρνει πιο κοντά πολίτες και δήμο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας