• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 17.3°C
  2 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 12.8°C
  0 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.0°C
  3 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 6.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.2°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 7.3°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  2 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.7°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 19.1°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  4 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  3 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ψιχάλες
  9°C 7.5°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.5°C / 7.5°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.8°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.6°C
  3 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.4°C / 12.7°C
  2 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 12.9°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  89%
EUROKINISSI/ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απέτυχαν τα σχέδια Πατούλη

 • A-
 • A+
Ο εποπτεύων Δήμος Αθηναίων ανέλαβε τελικά τις ευθύνες του και η προσωρινή διοίκηση του πολύπαθου Γηροκομείου Αθηνών ορίστηκε από μέλη που είχε προτείνει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Mε απόφαση του δικαστηρίου ορίστηκε νέα προσωρινή διοίκηση στο πολύπαθο Γηροκομείο Αθηνών και ταυτόχρονα μπήκε προσωρινά τέλος στις κοινές προσπάθειες του Ζ. Κολιού και του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη να προχωρήσουν σε εγγραφή νέων μελών και προσωρινής διοίκησης της επιλογής τους. Τελικά, ο εποπτεύων Δήμος Αθηναίων ανέλαβε τις ευθύνες του και η προσωρινή διοίκηση ορίστηκε από μέλη που είχε προτείνει το Δημοτικό Συμβούλιο. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Η μεγάλη περιουσία του Γηροκομείου, τα φιλάνθρωπα κληροδοτήματα ανθρώπων που είχαν την ψευδαίσθηση ότι βοηθούν τους γέροντες συνανθρώπους τους, παραμένουν έρμαια στις ορέξεις πάσης φύσεως παραγόντων. Οπως καταγγέλλεται, στο μάτι κάποιων φαίνεται να έχουν μπει τα τρία πολύ μεγάλα οικόπεδα τεράστιας αξίας, στον Παράδεισο Αμαρουσίου. Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, παρακάμπτοντας τον εποπτεύοντα Δήμο Αθηναίων, αν και γνωρίζει ασφαλώς τον τρόπο διοίκησης Κολιού και με τις «ευλογίες» του Αρχιεπισκόπου, σχεδίασε τη «διάσωση» του Γηροκομείου.

Ετσι ο δοτός -με δικαστικές αποφάσεις- πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης, Ζώης Κολιός, που την κατέχει με το έτσι θέλω εδώ και τριάμισι χρόνια και με τη βοήθεια καταλοίπων της παλιάς διοίκησης Μπούμπα, θεωρώντας ότι το Γηροκομείο τούς ανήκει, «ξαφνικά» παραιτήθηκε. Οχι βέβαια επειδή όλα αυτά τα χρόνια διοικούσε σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας, κατά παράβαση όλων των δικαστικών εντολών, εκμισθώνοντας ακίνητα και προσλαμβάνοντας πρόσωπα με άσχετες για τη φροντίδα των ηλικιωμένων ειδικότητες (π.χ. συνταξιούχο αστυνομικό για διευθυντή, όταν ρητά απαγορεύεται).

Ούτε παραιτήθηκε διότι αμέλησε να διενεργήσει αρχαιρεσίες ούτε γιατί έπαιρνε παρατάσεις της θητείας του με ψεύτικες προφάσεις με μηνύσεις και αναφορές στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Οι υβριστικές αναρτήσεις του στο διαδίκτυο για τακτικά μέλη του σωματείου, που χαρακτήριζε «λαμόγια» και «αριστερούς που πάνε να φάνε τη περιουσία του Γηροκομείου», προκάλεσαν ερωτήσεις βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την κυβέρνηση, όπως πάντα, να σφυρίζει αδιάφορα, παραπέμποντας και εδώ το μπαλάκι στη Δικαιοσύνη.

Ο Ζώης Κολιός διατηρεί συνοικιακό λογιστικό και μεσιτικό γραφείο, είναι γραμμένος στον κατάλογο των πραγματογνωμόνων του Πρωτοδικείου και με την ιδιότητα αυτή διορίσθηκε μέλος προσωρινής διοίκησης. Οι ακροδεξιές του απόψεις (υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος ΠΑΤΡΙΕ που συνεργάστηκε με τον καταδικασμένου χρυσαυγίτη Δημήτρη Κουκούτση) και οι εκκρεμούσες εναντίον του 14 μηνύσεις (δύο σε βαθμό κακουργήματος) κάθε άλλο παρά αντιπροσωπεύουν το Ιδρυμα. Το μόνο που του ανατέθηκε με δικαστική εντολή ήταν να διενεργήσει αρχαιρεσίες για ανάδειξη τακτικής διοίκησης.

Το σχέδιο

Οπως προκύπτει όμως από την αλληλογραφία Πατούλη – Κολιού, εδώ κι έναν χρόνο περίπου σχεδίαζαν τον διορισμό νέας προσωρινής διοίκησης της επιλογής τους. Στην από 1-10-2021 αίτηση της Περιφέρειας Αττικής για διορισμό προσωρινής διοίκησης στο Γηροκομείο περιγράφονται όλες οι μεταξύ τους συνομιλίες αλλά και εκείνες με τον Αρχιεπίσκοπο. Στην αίτηση αναφέρεται, εκτός από την εμπλοκή του Αρχιεπισκόπου, και ο Ιατρικός Συλλόγος Αθηνών, όταν σχέση με το Γηροκομείο δεν έχει κανείς εκ των δύο. Στην προσωρινή διοίκηση που οι ίδιοι πρότειναν, μετείχαν δύο ιερείς, δύο μέλη του ΙΣΑ και αντιπεριφερειάρχες. Βασικό τους αίτημα, το δικαίωμα εγγραφής νέων μελών στο σωματείο και η παραμονή της νέας προσωρινής διοίκησης στην εξουσία για 8 μήνες (μέχρι δηλαδή να αποκτήσουν τα νέα μέλη το δικαίωμα εκλέγεσθαι). Προφανής σκοπός, να διενεργήσουν αρχαιρεσίες για ανάδειξη τακτικής διοίκησης με τις ψήφους των νέων μελών και συμβούλιο από τα νέα μέλη.

Ο κ. Κολιός και οι σύμβουλοί του παραιτήθηκαν αιφνίδια και τελείως μυστικά, όπως αναφέρεται στην αίτηση, για να ξεκινήσει ο κ. Πατούλης με τον πληρεξούσιο δικηγόρο της οικογένειας των καταδικασθέντων για κακουργήματα Μπούμπα και Διονυσόπουλου το σχέδιο «διάσωσης» του Γηροκομείου. Η αίτηση αυτή προσδιορίστηκε τάχιστα προς εκδίκαση, παίρνοντας, την 1.10.2021, δικαστική εντολή για σχηματισμό προσωρινής διοίκησης από τα μέλη που οι ίδιοι πρότειναν. Στη Γιορτή των Ηλικιωμένων στο Γηροκομείο, που παρίστατο ο κ. Πατούλης, ανακοίνωσαν δημόσια ότι η διοίκηση του Γηροκομείου περιέρχεται στην Περιφέρεια Αττικής και στον λόγο του ανέφερε ότι ως δήμαρχος Αμαρουσίου είχε στο παρελθόν διαφωνίες με το Γηροκομείο αλλά τώρα... επήλθε ειρήνη.

Μη νόμιμη η αίτηση

Η αίτηση ήταν μη νόμιμη, γιατί από καμιά διάταξη η Περιφέρεια δεν νομιμοποιείται να ζητήσει δικαστικά τον διορισμό προσωρινής διοίκησης όταν ελλείπει η διοίκηση σε φιλανθρωπικό σωματείο. Το δικαίωμα αυτό το έχουν μόνο τα μέλη και ο ασκών εποπτεία επί φιλανθρωπικών ιδρυμάτων Δήμος Αθηναίων, στον οποίο όμως δεν κοινοποίησαν την αίτηση, προφανώς για να υφαρπάξουν την απόφαση και να επιτύχουν δικαστικό διορισμό προσωρινής διοίκησης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων άμεσα ενημερώθηκε από μέλη του σωματείου για την ενέργεια αυτή και αντέδρασε τη Δευτέρα 4.10.2021, ημέρα εκδίκασης της αίτησης της περιφέρειας. Ο Δ.Α. υπέβαλε αίτηση διορισμού προσωρινής διοίκησης με πρόσωπα της επιλογής του Δημοτικού Συμβουλίου, αναγκάζοντας την Περιφέρεια Αττικής και τον δικηγόρο να παραιτηθούν της αιτήσεώς τους. Η αίτηση δικάστηκε προχθές και χθες το πρωί εκδόθηκε η απόφαση για διορισμό προσωρινής διοίκησης από τα μέλη που πρότεινε ο Δ.Α., ενώ δεν τους δόθηκε καμία αρμοδιότητα για εγγραφή νέων μελών.

Αμέσως μετά τη δικαστική απόφαση, εξέδωσε ανακοίνωση η παράταξη Ανοιχτή Πόλη, εκφράζοντας την αισιοδοξία της που έστω και αργά ο Δ.Α. ανέλαβε τις ευθύνες του. «Η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί σημαντικό βήμα για την επαναφορά του ιδρύματος στην κανονικότητα και στο σημαντικό κοινωνικό του έργο [...] Με παρεμβάσεις μας μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο διεκδικήσαμε, μαζί με ευαισθητοποιημένους πολίτες και εργαζόμενους του Γηροκομείου, την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας του και την αποτροπή της επανάληψης φαινομένων κακοδιαχείρισης»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνταξιούχος αστυνομικός επικεφαλής του Γηροκομείου
Επιδεινώνονται τα προβλήματα στο Γηροκομείο Αθηνών με τον «προσωρινό» πρόεδρο του ιδρύματος να παραβιάζει τον κανονισμό και να προσλαμβάνει συνταξιούχο αστυνομικό για τη θέση.
Συνταξιούχος αστυνομικός επικεφαλής του Γηροκομείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων για την ανάκαμψη του πολύπαθου Γηροκομείου
Την έκδοση προσωρινής διαταγής για τον διορισμό νέας 11μελούς προσωρινής διοίκησης θα ζητήσει από το δικαστήριο ο δήμος σχετικά με το γηροκομείο Αθηνών.
Παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων για την ανάκαμψη του πολύπαθου Γηροκομείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΣτΕ ξεσκεπάζει τον Μεγάλο Περίπατο του Κ. Μπακογιάννη
Το Ανώτατο Δικαστήριο με απόφασή του ακυρώνει την ΚΥΑ με την οποία επιβλήθηκαν περιορισμοί στην κυκλοφορία αυτοκινήτων στο κέντρο της Αθήνας, με πρόσχημα την πανδημία του κορονοϊού ● Ερωτήματα για τη...
Το ΣτΕ ξεσκεπάζει τον Μεγάλο Περίπατο του Κ. Μπακογιάννη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έλεγχοι της Περιφέρειας Αττικής στα γηροκομεία
Τα πολλαπλά κρούσματα κορονονοϊού σε γηροκομεία έχει σημάνει συναγερμό στην Περιφέρεια Αττικής που σπεύδει στην αδειοδότηση όσων πληρούν τις προϋποθέσεις και το κλείσιμο (σε είκοσι μέρες) εκείνων που δεν τη...
Έλεγχοι της Περιφέρειας Αττικής στα γηροκομεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η αλληλεγγύη έδωσε λίγη ζωή στο Γηροκομείο
Ενα «βουνό» από είδη πρώτης ανάγκης έχει στο Γηροκομείο Αθηνών, πρώτα από κατοίκους των Αμπελοκήπων και συλλογικότητες, ύστερα από τον «Ρουβίκωνα» και εσχάτως από τον Γ. Πατούλη.
Η αλληλεγγύη έδωσε λίγη ζωή στο Γηροκομείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας