• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 17.8°C
  2 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 10.6°C / 15.3°C
  0 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.1°C / 17.0°C
  3 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.8°C / 14.7°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 11.8°C
  0 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 11.6°C / 16.6°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.3°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 16.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 18.5°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 15.7°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 15.5°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  8°C 7.9°C / 10.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.5°C / 12.8°C
  1 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 18.0°C
  4 BF
  57%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.7°C
  2 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.7°C / 15.4°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  60%
EUROKINISSI/ ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ούτε ο Θεός δεν τους σώζει

 • A-
 • A+
Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Β. Εύβοια και η οργή για την ολιγωρία ● Μέχρι και ο Αδωνις Γεωργιάδης ομολόγησε τη μη πραγματοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, αδειάζοντας τον Κυρ. Μητσοτάκη ● Πόνεσε η κριτική του καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιου Λέκκα για τα λάθη στη θωράκιση της πολύπαθης περιοχής ● Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την ανικανότητα της κυβέρνησης.

Μέχρι και στον Θεό φτάνει να τα ρίξει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αποσείσει τις σοβαρές ευθύνες της για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια, την ώρα που την ολιγωρία της καταγγέλλουν ακόμα και «γαλάζιοι» τοπικοί άρχοντες της περιοχής, και η οποία έρχεται να προστεθεί τώρα στην κατάρρευση του «επιτελικού κράτους» μπροστά στο φαινόμενο των πυρκαγιών, γεγονός που έστρωσε βέβαια το έδαφος για τη νέα καταστροφή που ζει σήμερα η Εύβοια, όσο και αν υπήρξαν κυβερνητικές φωνές που προσπάθησαν ακόμα και να αποσυνδέσουν τις πλημμύρες από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου -προσπαθώντας να αποκρούσει τις καταγγελίες του καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιου Λέκκα ότι δεν έγιναν στοχευμένες ενέργειες με καινοτόμες διαδικασίες προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά αντ’ αυτού «πήγαμε σε ολιστικές καταστάσεις, που δεν βοηθάνε»- υποστήριξε χθες ότι η κυβέρνηση έχει κάνει «πολύ στοχευμένες ενέργειες, σε χρόνο ο οποίος δεν έχει σε τίποτα να συγκριθεί με αντίστοιχες αντιδράσεις στο παρελθόν» και επιχείρησε να μεταθέσει την ευθύνη στον... Θεό, λέγοντας ότι «με τον Θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς, δυστυχώς. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα ακραία φυσικά φαινόμενα». Στο ίδιο πλαίσιο υποστήριξε ότι «κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό να θωρακίσουμε τις περιοχές και να περιορίσουμε τις συνέπειες από τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες στον βαθμό που αυτές συνδέονται, δυστυχώς, με τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου».

Αλλά την ίδια ώρα ήρθε ο Αδωνις Γεωργιάδης να ομολογήσει τη μη πραγματοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, λέγοντας (Real FM): «Από την αρχή ξέραμε ότι είναι παντελώς ανέφικτο να προλάβεις να κάνεις αντιπλημμυρικά έργα σε ενάμιση μήνα. Νομίζω ότι δεν έχει να κάνει αυτό με κάποια γραφειοκρατία. Μόνο οι μελέτες για να γίνει ένα αντιπλημμυρικό έργο θέλουν αρκετούς μήνες». Με αυτόν τον τρόπο «άδειασε» και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη που στη συζήτηση του Αυγούστου στη Βουλή για τις πυρκαγιές (25.8.2021) έλεγε ότι «παντού έχουν ήδη ξεκινήσει αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, κάτι στο οποίο αποδίδω ιδιαίτερη σημασία» και ότι «ήδη στις περιοχές της Εύβοιας, οι οποίες θα είναι και οι πιο επιρρεπείς σε πλημμύρες, έχουν πάει μικτά κλιμάκια του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Συνεργάζονται τα Δασαρχεία, τα οποία έχουν την ευθύνη για τα αντιπλημμυρικά και τα αντιδιαβρωτικά έργα εντός των δασών, οι περιφέρειες και οι δήμοι, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν να υπάρξει η καλύτερη δυνατή αντιπλημμυρική θωράκιση, να απομακρυνθούν τα πολλά καμένα δέντρα, να κατασκευαστούν τα κορμοδέματα, τα κορμοπλέγματα με τη συνδρομή όλων των δασικών συνεταιρισμών. Ετσι ώστε να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τα εδάφη, να βοηθήσουμε τη φυσική αναγέννηση και ταυτόχρονα να περιορίσουμε, στο μέτρο του εφικτού, πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα».

Εκ των πραγμάτων, τα πλημμυρικά φαινόμενα εμφανίστηκαν με την πρώτη φθινοπωρινή βροχή. Ως προς το τι έργα έχουν γίνει, το υπουργείο Περιβάλλοντος περιγράφει την ολοκλήρωση κορμοδεμάτων-κορμοφραγμάτων μήκους 37,7 χλμ., κάτι που παραπέμπει σε αντιδιαβρωτικά περισσότερο -και όχι αντιπλημμυρικά- έργα. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, έχουν ολοκληρωθεί και εγκριθεί από τα οικεία Δασαρχεία πέντε μελέτες αντιδιαβρωτικών και μία αντιπλημμυρικών έργων για εκτάσεις που υπάγονται στο Δασαρχείο Λίμνης, ενώ αντίστοιχα έχουν ολοκληρωθεί κι εγκριθεί τρεις μελέτες αντιδιαβρωτικών και μία αντιπλημμυρικών για περιοχές που υπάγονται στο Δασαρχείο Ιστιαίας.

Ουσιαστικά, μοιάζει να επιβεβαιώνονται τα στοιχεία που είχε δώσει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Αννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, για ολοκλήρωση του 10% των αντιδιαβρωτικών έργων στην περιοχή του, ενώ για τα αντιπλημμυρικά έργα είχε τονίσει ότι «δεν έχουν ξεκινήσει». Ιδια εικόνα -αντικρούοντας την κυβερνητική- έδωσε και ο δήμαρχος Ιστιαίας - Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς, σύμφωνα με τον οποίο δεν έχουν ξεκινήσει ούτε τα αντιπλημμυρικά, ούτε τα αντιδιαβρωτικά έργα στις πυρόπληκτες περιοχές. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα ήταν ακόμη μια καταστροφή στην πολυβασανισμένη Εύβοια, από βροχοπτώσεις «ήπιας έντασης» που έριξαν νερό «ίσα ίσα για να ποτιστούν οι ελιές», όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Αθήνα 9,84» ο κ. Κοντζιάς, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι προέρχεται από τη Ν.Δ. και στην προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο είχε θητεύσει ως αντιπεριφερειάρχης στη διοίκηση Κώστα Μπακογιάννη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Περιοδεία του ΣΥΡΙΖΑ

Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις πληγείσες περιοχές της βόρειας Εύβοιας

EUROKINISSI

Τους δύο δημάρχους, όπως και κατοίκους της Εύβοιας, συνάντησε σε περιοδεία του στις πλημμυρισμένες -και πυρόπληκτες- περιοχές κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ αντικρίζοντας «αποκαρδιωτικές εικόνες».

Οι καταστροφές «ήταν προδιαγεγραμμένες από τη στιγμή που δύο μήνες μετά τη φωτιά δεν έχει ξεκινήσει κανένα απολύτως αντιπλημμυρικό έργο, ενώ παράλληλα επικρατεί ένα επιτελικό χάος ανοργανωσιάς και κατανομής αρμοδιοτήτων, που έχει εγκαταλείψει τους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας έρμαια στις διαθέσεις των φυσικών φαινομένων», τόνισαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προειδοποιώντας ότι «δεκάδες χωριά και κωμοπόλεις της Βόρειας Εύβοιας κινδυνεύουν από παρόμοιες καταστροφές και η κυβερνητική ανικανότητα απειλεί πλέον ευθέως την επιβίωση της περιοχής».

«Οι καταστροφές στην πυρόπληκτη Εύβοια και σε άλλες περιοχές της χώρας, π.χ. Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, με την πρώτη φθινοπωρινή βροχή επιβεβαιώνουν ότι η έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας συνιστά ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος του λαού, που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και λαϊκές περιουσίες», τονίζει το ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας την κυβερνητική… επίκληση στον Θεό «μνημείο θράσους και κυνισμού».

«Τα αντιπλημμυρικά έργα δεν μπορούν να περιμένουν. Είναι προτεραιότητα για όλες τις περιοχές που έπληξαν οι πυρκαγιές», τονίζει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

«Ενα απόλυτα προβλέψιμο και υπό φυσιολογικές συνθήκες διαχειρίσιμο φυσικό φαινόμενο, γιγαντώθηκε σε συνέπειες από την αδιαφορία και την ολιγωρία του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη που μαζί με τα ιδιωτικά τσιράκια του -βλ. ανάδοχοι δασών Α.Ε.- πνίγηκαν στις λάσπες στη Βόρεια Εύβοια», αναφέρει το ΜέΡΑ25.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δυνατή μπόρα 2 ώρες, ζημιές αμέτρητες, θωράκιση μηδέν
Τη δεύτερη πράξη του ίδιου δράματος βιώνουν οι Εύβοια και οι κάτοικοί της, καθώς τις πυρκαγιές του καλοκαιριού διαδέχτηκε η καταστροφή για την οποία όλοι προειδοποιούσαν: οι πλημμύρες με την πρώτη φθινοπωρινή...
Δυνατή μπόρα 2 ώρες, ζημιές αμέτρητες, θωράκιση μηδέν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα έργα που δεν έγιναν, τα χρήματα που δεν δόθηκαν
Το βεβαρημένο «ιστορικό» της Εύβοιας σε φυσικές καταστροφές, που συνδυάζει μεγάλες πλημμύρες και πυρκαγιές, από μόνο του υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων.
Τα έργα που δεν έγιναν, τα χρήματα που δεν δόθηκαν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαρροή μαζούτ στο Μαντούδι
Μόλις υποχώρησαν τα νερά από τις πλημμύρες του πρόσφατου κυκλώνα, οι κάτοικοι βρέθηκαν μπροστά σε μια εκτεταμένη, όπως περιγράφουν, διαρροή πετρελαιοειδών από δεξαμενές που ανήκουν στην «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι». Η...
Διαρροή μαζούτ στο Μαντούδι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεγάλος Περίπατος στην Πανεπιστημίου, χωρίς αντιπλημμυρικό η Ριζούπολη
Την έναρξη πιο ουσιωδών έργων απαιτούν οι γειτονιές της Αθήνας , ενώ ο δήμος ξεκινά τα έργα για την ανάπλαση της Πανεπιστημίου.
Μεγάλος Περίπατος στην Πανεπιστημίου, χωρίς αντιπλημμυρικό η Ριζούπολη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο «Μπάλλος» έφυγε, οι πληγές μένουν
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κατέγραψε μεγάλα ύψη βροχής με τον μεγαλύτερο όγκο νερού να πέφτει σε Ιθάκη, Αγιον Ορος και Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας.
Ο «Μπάλλος» έφυγε, οι πληγές μένουν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Εγκλημα εκ προμελέτης και όχι εγκληματική αδιαφορία»
Οδοιπορικό της «Εφ.Συν» στα πλημμυροκαμένα της Βόρειας Εύβοιας περνώντας από τουλάχιστον 8 μεγάλα χωριά με τους κατοίκους να ζουν με τον φόβο της επόμενης κακοκαιρίας.
«Εγκλημα εκ προμελέτης και όχι εγκληματική αδιαφορία»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας