• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 12.0°C / 18.0°C
  1 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.5°C / 18.8°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.8°C / 16.5°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.9°C / 14.8°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.1°C / 11.2°C
  1 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.8°C / 16.1°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  4 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 17.7°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  1 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.2°C / 16.7°C
  2 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  1 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.6°C / 16.7°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  1 BF
  58%

Φωτορεαλιστική γραφιστική απεικόνιση της Πανεπιστημίου μετά τα έργα «Μεγάλου Περιπάτου»

Πηγή: Δήμος Αθηναίων
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Πανεπιστημίου πάει... «περίπατο»

 • A-
 • A+
Ολο το 2022 και πλέον θα εξελιχθούν τα έργα στη μεγάλη λεωφόρο της Αθήνας στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Μεγάλος Περίπατος» του δήμου. ● Στα 3 εκατ. ευρώ το κόστος που προβλέπει, μεταξύ άλλων, διαπλάτυνση πεζοδρομίων, φύτευση 87 πλατάνων, 59 παγκάκια κ.ά. ● Συνεχίζει η διοίκηση Μπακογιάννη να αποφεύγει την ανοιχτή διαβούλευση που είχε υποσχεθεί.

Κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 2022 θα εξελιχθούν τα έργα του «Μεγάλου Περιπάτου» στην οδό Πανεπιστημίου, με τη δημοτική αρχή Αθηναίων να δίνει υποσχέσεις για μια λεωφόρο-βουλεβάρτο, για τη λιγότερη δυνατή όχληση στη λειτουργία της πόλης κατά την εξέλιξη των εργασιών, να ζητά την κατανόηση αλλά και τη συνεργασία των πολιτών, αλλά και να επιμένει να αποφεύγει την ανοιχτή διαβούλευση –που είχε υποσχεθεί– για την αποτίμηση της μέχρι σήμερα εφαρμογής του αμφιλεγόμενου πρότζεκτ.

Οπως έχει γράψει πρώτη η «Εφ.Συν.» (από τις 5/10/2021), οι μόνιμες παρεμβάσεις του «Μεγάλου Περιπάτου» επεκτείνονται –από την πλατεία Συντάγματος όπου έχουν ήδη ξεκινήσει– στην οδό Πανεπιστημίου, δηλαδή στο τμήμα του έργου που δέχτηκε τη μεγαλύτερη κριτική.

Η μελέτη διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων του εμβληματικού αθηναϊκού δρόμου προωθήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο συμβούλιο της 1ης δημοτικής κοινότητας και αναμένει προσεχώς να πάρει τον δρόμο της προς το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων. Από τη μελέτη έλειπε κάθε στοιχείο οικονομικής αποτίμησης της ανάπλασης της Πανεπιστημίου. Το συγκεκριμένο ερώτημα, μαζί με άλλα, έρχεται τώρα να το απαντήσει η δημοτική αρχή Κώστα Μπακογιάννη, δίνοντας και περαιτέρω πληροφορίες.

Πηγή: Δήμος Αθηναίων

Οι παρεμβάσεις στην Πανεπιστημίου, λοιπόν, έχουν προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ και θα ξεκινήσoυν τέλος του 2021, με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει την ολοκλήρωση των εργασιών σε 12-15 μήνες. «Το έργο θα εξελίσσεται τμηματικά ακριβώς για να μην υπάρξει αναστάτωση στη λειτουργία της πόλης και όχληση στις δραστηριότητες των πολιτών», αναφέρει σημείωμα της δημοτικής αρχής. Υπενθυμίζεται ότι η κίνηση των Ι.Χ. οχημάτων θα γίνεται από τρεις λωρίδες ενώ άλλη μία (τέταρτη) λωρίδα θα αφεθεί αποκλειστικά για χρήση των λεωφορείων.

Η δημοτική αρχή επικαλείται στοιχεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που δείχνουν ότι μειώθηκαν οι διελεύσεις των Ι.Χ. οχημάτων από την Πανεπιστημίου κατά 16%, αλλά –ταυτόχρονα– αυξήθηκαν κατά 8% οι διελεύσεις ταξί και μοτοσικλετών. Οσον αφορά τον χρόνο που απαιτεί ένα όχημα να διασχίσει την Πανεπιστημίου, μειώθηκε κατά 14% τον φετινό Σεπτέμβριο συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο του 2020 (τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2021 οι χρόνοι εμφανίζονται να μειώθηκαν κατά 30% συγκριτικά με το αντίστοιχο δίμηνο του 2020).

Αυτή η μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου, πάντως, δεν φαίνεται να έχει γίνει αισθητή στους πολίτες που χρησιμοποιούν την παρέμβαση του «Μεγάλου Περιπάτου»: σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα κοινού του ΑΠΘ και του Παντείου (πραγματοποιήθηκε Απρίλιο-Αύγουστο του 2021) το 74% των συμμετασχόντων συμφώνησε με την άποψη ότι προκλήθηκαν σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις των κατοίκων εντός και πέριξ της περιοχής του έργου και το 55% απάντησε ότι το πρότζεκτ δεν μείωσε τη διέλευση των Ι.Χ. από το κέντρο της Αθήνας.

Πάντως η δημοτική αρχή θέλει να εμφανιστεί πως έχει βγάλει συμπεράσματα από την πιλοτική εφαρμογή του πρότζεκτ και προβαίνει σε διορθώσεις, αφήνοντας έτσι τέσσερις (συγκεκριμένα 3+1) λωρίδες στην κυκλοφορία, ενώ το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τρεις (2+1). Η διατήρηση της τέταρτης λωρίδας κυκλοφορίας στην Πανεπιστημίου είχε γίνει γνωστή σε δημοτικό συμβούλιο του περσινού Ιουλίου, με τον δήμαρχο να υιοθετεί μερικώς σχετική πρόταση του επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ», Παύλου Γερουλάνου. Στην επίμαχη συνεδρίαση ο κ. Μπακογιάννης είχε παραδεχτεί ότι ο κυκλοφοριακός φόρτος είχε αυξηθεί κατά 15% τον Ιούλιο του 2020, συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2019.

Κατά τα λοιπά, για την ανάπλαση της Πανεπιστημίου η δημοτική αρχή προαναγγέλλει φαρδιά πεζοδρόμια με απρόσκοπτη προσβασιμότητα. Με τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων θα αποδοθούν επιπλέον 4.270 τ.μ. στους πεζούς και θα διαμορφωθούν επιπλέον χώροι πρασίνου 2.260 τ.μ., με μεγάλα παρτέρια με θάμνους, ενώ θα φυτευτούν και 87 νέοι μεγάλοι πλάτανοι στις δυο πλευρές του δρόμου.

Πηγή: Δήμος Αθηναίων

«Η κίνηση ποδηλάτων και άλλων μέσων μικρής κινητικότητας έχει προβλεφθεί σε συγκεκριμένη διάταξη λωρίδας και θα θεσμοθετηθεί ως μικτής χρήσης όταν θα το επιτρέψει η σχετική νομοθεσία», περιγράφει η δημοτική αρχή. Ως ένα βασικό στοιχείο του σχεδίου παρουσιάζονται τα 59 υπαίθρια καθιστικά που θα τοποθετηθούν στη σκιά των δέντρων. Θα τοποθετηθούν ακόμη 112 σύγχρονα φωτιστικά LED ενώ θα δημιουργηθούν 5 δημόσιες κρήνες με πόσιμο νερό.

Σε κάθε περίπτωση, ο «Μεγάλος Περίπατος» προχωρά χωρίς την ευρύτερη διαβούλευση που είχε υποσχεθεί η δημοτική αρχή κι ενώ σχεδόν 9 στους 10 πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα κοινού των δυο Πανεπιστημίων εξέφρασαν αρνητική γνώμη για τη δοκιμαστική λειτουργία του.

Η ανοιχτή διαβούλευση αποτελεί βασική προϋπόθεση πριν από την υλοποίηση οποιασδήποτε μόνιμης παρέμβασης, τόνιζε ο Διονύσιος Λατινόπουλος (αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ) στα συμπεράσματα της πρόσφατης έρευνας κοινού, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μια αποτυχία του «Μεγάλου Περιπάτου» να οδηγήσει «συνειδητά ή υποσυνείδητα» τους κατοίκους να προτιμήσουν τη στασιμότητα στις πόλεις τους και όχι μοντέλα αστικής βιωσιμότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Κ. Μπακογιάννης ενοχλήθηκε που του χαλάνε το όνειρο
Πέρασε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο το νέο «όραμα» που επιδιώκει τον εξοστρακισμό των Ι.Χ. από το κέντρο. ● Σκληρή κριτική από τον Ν. Ηλιόπουλο καθώς «μετατρέπεται το κέντρο σε ένα τουριστικό χωριό».
Ο Κ. Μπακογιάννης ενοχλήθηκε που του χαλάνε το όνειρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι «παιχνίδι» παίζεται στα πεζοδρόμια;
Επιμένει ο Κ. Μπακογιάννης στο αμφιλεγόμενο πρότζεκτ. Στην αυριανή συνεδρίαση θα τεθεί προς έγκριση η μελέτη διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων του εμβληματικού άξονα που συνδέει το Σύνταγμα με την Ομόνοια.
Τι «παιχνίδι» παίζεται στα πεζοδρόμια;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μονιμοποιείται... ο Μεγάλος Περίπατος
Στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος γίνεται η εκκίνηση για τα μόνιμα έργα του «Μεγάλου Περιπάτου» ● Το πρότζεκτ μοιάζει να προχωρά «σαλαμο­ποιημένο», καθώς ο Δήμος Αθηναίων προβάλλει τη δράση ως ανάπλαση...
Μονιμοποιείται... ο Μεγάλος Περίπατος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεχίζει τον Περίπατο ερήμην των Αθηναίων
Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για τον «Μεγάλο Περίπατο» με άγνωστα χρονοδιαγράμματα και τους πολίτες –δηλαδή τους τελικούς αποδέκτες του έργου– αμέτοχους.
Συνεχίζει τον Περίπατο ερήμην των Αθηναίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΣτΕ ξεσκεπάζει τον Μεγάλο Περίπατο του Κ. Μπακογιάννη
Το Ανώτατο Δικαστήριο με απόφασή του ακυρώνει την ΚΥΑ με την οποία επιβλήθηκαν περιορισμοί στην κυκλοφορία αυτοκινήτων στο κέντρο της Αθήνας, με πρόσχημα την πανδημία του κορονοϊού ● Ερωτήματα για τη...
Το ΣτΕ ξεσκεπάζει τον Μεγάλο Περίπατο του Κ. Μπακογιάννη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας