• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 16.8°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 13.0°C
  0 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 15.4°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.6°C / 12.3°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 7.4°C
  1 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 14.6°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 17.5°C
  1 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.9°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.5°C / 11.5°C
  1 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.5°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 12.8°C / 16.0°C
  0 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.4°C / 16.3°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.1°C / 11.6°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.6°C / 13.1°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  90%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με απόφαση Λίνας Μενδώνη δεν υπάρχει βλαχική γλώσσα!

 • A-
 • A+
Προκλητική η προσπάθεια της υπ. Πολιτισμού να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη διακοπή χρηματοδότησης Επιστημονικού Φορέα Πολιτισμού των Βλάχων. ● Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη, η κ. Μενδώνη... εξαφάνισε αιώνες πολιτισμού και γλώσσας, επικαλούμενη άσχετο με το αντικείμενο σύμβουλό της.

Ως «Πόντιος Πιλάτος» εμφανίστηκε χθες στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, με θέμα: «Αναχρονιστικός Αποκλεισμός Επιστημονικού Φορέα Πολιτισμού των Βλάχων από το ΥΠΠΟΑ», αποφεύγοντας να απαντήσει στην ερώτηση αν υπάρχει εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών στο σταμάτημα χρηματοδότησης προγράμματος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων, επιμένοντας στο κόψιμο της επιχορήγησης και προσπαθώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι αμφισβητείται η επιστημονική επάρκεια όσων συμμετέχουν στην Εταιρεία» και αναγγέλλοντας ότι… δεν υπάρχει βλαχική γλώσσα.

Τόσο στην πρωτολογία όσο και στη δευτερολογία του ο κ. Αρσένης αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» (28.9.2021, «Βλάχοι και «σκοτεινές δυνάμεις»», 29.9.2021, «Β. Νιτσιάκος: «Μας έκοψαν οι μυστικές υπηρεσίες»») όπου υπήρχε η καταγγελία του προέδρου της Εταιρείας, Βασίλη Νιτσιάκου, για εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών στη ματαίωση της επιχορήγησης που είχε εγκριθεί αρχικά και είχε αναρτηθεί μάλιστα στη «Διαύγεια».

Μόνο στο τέλος της δευτερολογίας της η υπουργός απάντησε με νύξη ότι «δεν χρειάζεται λοιπόν να προσπαθούμε να βρούμε φαντάσματα για το τι μεσολάβησε. Είναι πολύ απλά τα πράγματα. Υπάρχει αντίδραση από τους ίδιους τους Βλάχους και μάλιστα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία τους, επαναλαμβάνω 121 σύλλογοι».

Αρα η επιστημονική αλήθεια είναι θέμα πλειοψηφίας συλλόγων; Η υπουργός απαντά πως «η προσέγγιση του ζητήματος από ένα τμήμα μόνο -και μάλιστα με επιχορήγηση της πολιτείας- ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας εντάσεων μεταξύ των περισσότερων συλλόγων, αμφισβήτησης των επιστημονικών μεθόδων και συμπερασμάτων και γενικότερης πόλωσης». Τι απαντά στο γεγονός ότι η πρόταση της Εταιρείας είχε αξιολογηθεί πολύ ψηλά στον σχετικό κατάλογο για τις επιχορηγήσεις από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού; Τίποτα απολύτως.

Ελπίζουμε, δε, και ευχόμαστε να μην αποτελέσει αιτία άλλων προβλημάτων η αναφορά της ότι «η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Συλλόγων Βλάχων, που εκπροσωπεί το σύνολο σχεδόν των βλάχικων συλλόγων της Ελλάδας ως φορέας πολιτισμού, εκφράζει παγίως την άποψη ότι ως «βλαχική» νοείται το σύνολο των τοπικών διαλέκτων μίας μη ομογενοποιημένης και μη κωδικοποιημένης προφορικής γλώσσας και ότι δεν υπάρχει ενιαία μορφή κοινά αποδεκτή από όλες τις ομάδες των βλαχοφώνων τόσο στην Ελλάδα όσο και στις γύρω βαλκανικές χώρες».

Το «πρόβλημα» το εντοπίζει ο κ. Νιτσιάκος με νέα παρέμβασή του στην «Εφ.Συν.»: «Ακουσα με μεγάλη έκπληξη αλλά και θλίψη ταυτόχρονα την υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη να διαβάζει παλαιότερη ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, η οποία εκτός του ότι είναι πέρα για πέρα αντιεπιστημονική είναι και εθνικά επικίνδυνη, διότι αναφέρεται σε ιδιώματα και διαλέκτους ωσάν να μην υφίσταται αυτόνομη βλαχική γλώσσα! Να μας πουν, λοιπόν, οι υποβολείς αλλά και ίδια η υπουργός εάν είναι ιδιώματα και διάλεκτοι, ποίας γλώσσας είναι; Διότι της ελληνικής δεν είναι.

Επιπλέον, από πού συμπεραίνουν ότι στόχος της έρευνάς μας είναι η ομογενοποίηση της γλώσσας, τη στιγμή που εμείς ακόμα και στο καταστατικό μας αναφερόμαστε στην πολυμορφία της και σε όλες τις γεωγραφικές διαφοροποιήσεις και εκδοχές; Η κυρία υπουργός υπέπεσε ακόμα στο λάθος να συγκρίνει μια Επιστημονική Εταιρεία με πολιτιστικούς συλλόγους, προχωρώντας σε μια αριθμητική λες και η αλήθεια είναι θέμα πλειοψηφίας!

Αφήνουμε κατά μέρος το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι σύλλογοι είναι σφραγίδα και το μόνο που κάνουν είναι χοροί και πανηγύρια. Γνωρίζει η υπουργός το επάγγελμα και την ειδικότητα του υποβολέα της; Γνωρίζει ότι τα λιγοστά μέλη μιας διακοσμητικής επιστημονικής επιτροπής έχουν παραιτηθεί διότι κανείς δεν τους ρωτούσε για τίποτα;

Τελικά, η επιστημονική επιτροπή αξιολόγησης και γνωμοδότησης, που ίδια η υπουργός διόρισε, τι ρόλο έχει σε αυτή την υπόθεση; Φαίνεται ότι η κ. υπουργός επέλεξε εκ των υστέρων και με άλλα κριτήρια σαν σύμβουλό της έναν άσχετο με το αντικείμενο που θέλει να εμφανίζεται σαν θεματοφύλακας της ελληνικότητας των Βλάχων απανταχού της υφηλίου, εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα.

Ενημερώνουμε την κυρία υπουργό ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νομικά, διοικητικά και πολιτικά μέσα στο πλαίσιο της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, προκειμένου να υπερασπιστούμε τα δίκαιά μας και την αξιοπρέπειά μας. Αναμένουμε και τις παρεμβάσεις των άλλων βουλευτών της αντιπολίτευσης με μεγάλο ενδιαφέρον. Ο αυτουργός έχει αποκαλυφθεί. Θα υπάρξει και συνέχεια...».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Β. Νιτσιάκος: «Μας έκοψαν οι μυστικές υπηρεσίες»
Σε εμπλοκή «πατριωτικών» κύκλων παραεξουσίας αποδίδει το κόψιμο της επιχορήγησης στην Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων ο πρόεδρός της Βασίλης Νιτσιάκος.
Β. Νιτσιάκος: «Μας έκοψαν οι μυστικές υπηρεσίες»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάθημα... ανατομίας στον σταθμό Βενιζέλου
Εμφανίστηκε η υπ. Πολιτισμού στο σκάμμα με τις αρχαιότητες για πρώτη φορά ύστερα από 8 χρόνια! ● Αμετακίνητοι στην εγκληματική απόφαση για τεμαχισμό και απόσπαση οι υπουργοί και η συντροφιά τους.
Μάθημα... ανατομίας στον σταθμό Βενιζέλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν ανακαλεί η κυρία Μενδώνη
Κατά την κ. Μενδώνη, ο αρχαιολόγος «μπορεί να εκφράσει τις αντιρρήσεις του κανονικά και μέσω της υπηρεσίας του». Ομως ο κ. Λυχούνας έχει ενημερώσει γραπτώς την υπηρεσία του για όλες τις παρατηρήσεις.
Δεν ανακαλεί η κυρία Μενδώνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απάντηση με στοιχεία στις «μαγκιές» της Λίνας Μενδώνη
Ο προϊστάμενος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας, Μιχάλης Λυχούνας επισημαίνει τα προβλήματα στη μελέτη που θέτουν σε κίνδυνο την ένταξη του έργου στην UNESCO στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.
Απάντηση με στοιχεία στις «μαγκιές» της Λίνας Μενδώνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δύο χρόνια φαγούρας
Για παράβαση καθήκοντος με στόχο τη συγκάλυψη σκανδάλου κατηγορεί την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Βερναρδάκης.
Δύο χρόνια φαγούρας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ντροπή για το «έγκλημα» στον σταθμό Βενιζέλου
Τρομάζεις να περάσεις από τη διασταύρωση μην τυχόν συμπέσεις με εικόνες σαν και τις προχθεσινές, με ένα μεγάλο κομμάτι πλευρικών τοίχων να κρέμονται μέρα μεσημέρι στον γερανό σαν σφάγιο στο τσιγκέλι.
Ντροπή για το «έγκλημα» στον σταθμό Βενιζέλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας