• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 2.8°C / 8.4°C
  0 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 7.8°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 9.5°C
  1 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.1°C / 6.5°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.3°C / 1.8°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.1°C / 10.6°C
  0 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 9.9°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 5.9°C
  1 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.6°C
  3 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.5°C / 6.6°C
  2 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.9°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.5°C / 4.5°C
  1 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.4°C / 5.0°C
  0 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 8.8°C
  2 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.8°C / 8.6°C
  0 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 6.0°C
  1 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.8°C / 7.8°C
  1 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  1 BF
  72%
ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ/ EUROKINISSI

Για το ΥΠΕΝ καλώς καμωμένα, «καρφώνει» ο δήμαρχος Ιστιαίας - Αιδηψού

 • A-
 • A+

Στην επικοινωνία ποντάρει για άλλη μια φορά η κυβέρνηση προκειμένου να κρύψει τις ευθύνες της για τις νέες καταστροφές που βιώνει η Βόρεια Εύβοια. Την ώρα που οι τοπικοί άρχοντες επισημαίνουν ότι δεν έχουν ξεκινήσει καν τα αντιπλημμυρικά έργα, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις, ανακοινώνοντας πως πάνω από 700 δασεργάτες εργάζονται στις πυρόπληκτες περιοχές του νησιού και ότι δεκάδες χιλιόμετρα αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Ειδικότερα, σε σημερινή ανακοίνωσή του το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει ότι «συνολικά, στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας εργάζονται 16 Δασικοί Συνεταιρισμοί από διαφορετικές περιοχές της χώρας, με περισσότερους από 700 δασεργάτες για την υλοποίηση έργων αποκατάστασης και προστασίας. 

Έως τώρα έχουν ολοκληρωθεί οι εξής εργασίες:
• 34.000 μέτρα κορμοδεμάτων.
• 1.000 μέτρα κλαδοπλεγμάτων.
• 2.000 μέτρα σανιδότοιχων.
• 700 μέτρα κορμοφραγμάτων».

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ , «συνεχίζεται η εκπόνηση των μελετών αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων με βάση την ιεράρχηση των περιοχών σύμφωνα με την αναγνωριστική μελέτη.

Μέχρι την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, είχαν ολοκληρωθεί από τα οικεία Δασαρχεία και εγκριθεί από τη Διεύθυνση Δασών Ευβοίας πέντε μελέτες αντιδιαβρωτικών και μία αντιπλημμυρικών έργων για εκτάσεις που υπάγονται στο Δασαρχείο Λίμνης.  Αντίστοιχα, έχουν ολοκληρωθεί και εγκριθεί τρεις μελέτες αντιδιαβρωτικών και μία αντιπλημμυρικών για περιοχές που υπάγονται στο Δασαρχείο Ιστιαίας».

Επιπλέον, το ΥΠΕΝ αναφέρει ότι «με ταχύτατες διαδικασίες εξασφαλίστηκε και η απαραίτητη χρηματοδότηση για τη στήριξη των Δασικών Συνεταιρισμών της περιοχής». «Στις 9 Σεπτεμβρίου εγκρίθηκαν πιστώσεις ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για τα Δασαρχεία Λίμνης και Ιστιαίας, ενώ μέσω του νεοσύστατου θεσμού του «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης» εξασφαλίστηκαν κονδύλια άνω των 2,3 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων σε τρεις κρίσιμες υδρολογικές λεκάνες της περιοχής», προσθέτει η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ που για να δικαιολογηθεί για τις καθυστερήσεις αναφέρει ότι σε προηγούμενες πυρκαγιές τα  έργα ξεκίνησαν ένα χρόνο μετά.

Το κυβερνητικό αφήγημα γκρεμίζει η πραγματικότητα με τις εικόνες καταστροφής αλλά και οι τοπικές Αρχές.  

Ο Δήμαρχος Ιστιαίας - Αιδηψού Ιωάννης Κοντζιάς,  μιλώντας στον Αθήνα 9.84,τόνισε ότι δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει ούτε αντιπλημμυρικά αλλά ούτε και αντιδιαβρωτικά έργα στις πληγείσες από τη φωτιά περιοχές, χαρακτηρίζοντας τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο  «ήπιας έντασης» και  οι οποίες -όπως χαρακτηριστικά είπε- ήταν «ίσα ίσα για να ποτιστούν οι ελιές».

«Έχουμε ευθύνη που δεν καταφέραμε να περιορίσουμε εγκαίρως τη φωτιά και τώρα, που χάσαμε το δάσος κι έχει αλλάξει η φυσιογνωμία του τόπου μας, είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα».

«Η Βόρεια Εύβοια, εξακολουθεί να ταλαιπωρείται. Μια ήπια βροχή που υπό άλλες συνθήκες θα ερχόταν ως ευλογία τα προηγούμενα χρόνια, προξένησε μεγάλες ζημιές οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν ήταν αναμενόμενες, απλά και μόνο επειδή άλλαξε μια πολύ σπουδαία παράμετρος, δηλαδή το δάσος το οποίο χάθηκε και το οποίο μας προστάτευε», επισήμανε.

Περιγράφοντας τις εικόνες καταστροφής, εξήγησε ότι τα ρέματα δεν άντεξαν το φορτίο του νερού και πως «όλος ο τόπος έγινε ένα ποτάμι».

«Πάρα το γεγονός ότι ήταν καθαρισμένα τα ρέματα, τα ποτάμια, οι αποστραγγιστικές τάφροι, δεν άντεξαν τον όγκο του νερού γιατί ουσιαστικά, χωρίς το δάσος, η δύναμη του νερού πολλαπλασιάζεται. Καταστράφηκαν υποδομές, γέφυρες, δρόμοι, δίκτυα ύδρευσης, πλημμύρισαν σπίτια. Από την πλευρά μας, δώσαμε προσβάσεις, απεγκλωβίσαμε κόσμο με τα μηχανήματα έργου. Όμως, όλα αυτά είναι καταδρομικές κινήσεις που ουσιαστικά δε λύνουν το πρόβλημα».

Τέλος, απηύθυνε έκκληση να γίνουν γενναίες παρεμβάσεις, λέγοντας ότι τα όρια και της κοινωνίας και της Αυτοδιοίκησης έχουν ξεπεραστεί προ πολλού. «Είναι η ώρα να γίνουν παρεμβάσεις. Έχουμε εισηγήσεις από επιστήμονες ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα μόνιμα. Πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα τα απαραίτητα έργα ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτόν αλλά και τους επόμενους χειμώνες».

Αντίστοιχα, τα στοιχεία που δίνει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης είναι χαρακτηριστικά: έχει ολοκληρωθεί περίπου το 10% των αντιδιαβρωτικών έργων (κορμοδέματα, κορμοφράγματα κ.λπ.), τα οποία εξελίσσονται «με καλό ρυθμό», αλλά τα –πιο ουσιώδη για την θωράκιση της περιοχής– αντιπλημμυρικά έργα βρίσκονται στο 0%! «Δεν έχουν ξεκινήσει», ξεκαθαρίζει αναφερόμενος στα διοικητικά όρια του δήμου του.

Αιχμές για τη διαχείριση μετά τις πυρκαγιές άφησε χθες και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας. Ο κ. Λέκκας εξέφρασε την άποψη πως δεν έγιναν οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να αποφευχθούν οι καταστροφικές πλημμύρες.

«Αναμφίβολα είχαμε μια μεγάλη βροχόπτωση στην περιοχή, η οποία προκάλεσε όλα αυτά τα φαινόμενα, αλλά θα πρέπει να προβληματιστούμε και να δούμε τα πράγματα από την αρχή. Ότι χρειάζονται στοχευμένα έργα σε συγκεκριμένες περιοχές, καινοτόμα έργα που θα αποτρέψουν τις πλημμύρες. Θα έπρεπε να γίνουν καινοτόμα έργα, σε πολύ επιλεγμένα σημεία, παρεμβάσεις της κοίτης, εκεί που το δυναμικό διάβρωσης και η βροχή και η μορφολογία και η γεωλογία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των πλημμυρικών φαινομένων» είπε χθες στο OPEN. «Δυστυχώς πήγαμε σε μια ολιστική κατάσταση, που προέβλεπε παρεμβάσεις σε όλη την περιοχή. Δεν μπορούμε να προλάβουμε, δεν έχουμε δυνατότητες να παρέμβουμε σε όλη την περιοχή, πρέπει να παρέμβουμε σε συγκεκριμένα σημεία», συνέχισε.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
MEDIA
Η Εύβοια πνίγηκε, η κυβέρνηση πέρα βρέχει
Βιβλικές εικόνες καταστροφής με δυο ώρες μπόρα στην πυρόπληκτη Εύβοια. Πλημμύρα κρατικής ολιγωρίας παρά τις υποσχέσεις για άμεση θωράκιση των καμένων περιοχών
Η Εύβοια πνίγηκε, η κυβέρνηση πέρα βρέχει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αιχμές Λέκκα για Β. Εύβοια: Πώς θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τις πλημμύρες
Την άποψη πως δεν έγιναν οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να αποφευχθούν οι καταστροφικές πλημμύρες που σάρωσαν τη νύχτα περιοχές της Βόρειας Εύβοιας εξέφρασε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού...
Αιχμές Λέκκα για Β. Εύβοια: Πώς θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τις πλημμύρες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμπαιγμός Πέτσα για την Εύβοια: Μη συνδέουμε πυρκαγιές με πλημμύρες [βίντεο]
Τρέλα αποφάσισε να πουλήσει πρωί πρωί από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, την ώρα που οι κάτοικοι της Εύβοιας δοκιμάζονται σκληρά για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες.
Εμπαιγμός Πέτσα για την Εύβοια: Μη συνδέουμε πυρκαγιές με πλημμύρες [βίντεο]

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας