• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 12.0°C / 18.0°C
  1 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.5°C / 18.8°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.8°C / 16.5°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.9°C / 14.8°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.1°C / 11.2°C
  1 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.8°C / 16.1°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  4 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 17.7°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  1 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.2°C / 16.7°C
  2 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  1 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.6°C / 16.7°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  1 BF
  58%

Μαρίνα Γαλανού, τρανς ακτιβίστρια

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η δυσαναπλήρωτη απώλεια της Μαρίνας Γαλανού

 • A-
 • A+
Ο θάνατος της ακτιβίστριας προκάλεσε σοκ και θλίψη στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, αλλά και σε όλους όσοι αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. ● Με τους αγώνες της κατάφερε να βγάλει τα δικαιώματα των τρανς από το περιθώριο, να δώσει μάχες στο Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, να προσπαθήσει να αλλάξει την κοινωνία μας και να το καταφέρει σε μεγάλο βαθμό.

Σοκ και οδύνη προκαλεί στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, στον χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε κάθε δημοκρατικό άνθρωπο ο θάνατος της ακτιβίστριας Μαρίνας Γαλανού το βράδυ του Σαββάτου, επηρεάζοντας βαθιά όχι μόνο όσους τη γνώριζαν προσωπικά και είχαν συνεργαστεί μαζί της, αλλά και όλους όσοι ήξεραν τους αγώνες μιας γυναίκας-πρότυπο για κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται να διεκδικήσει το δικαίωμα στη διαφορετικότητα.

Το κενό που αφήνει πίσω της είναι αδιαμφισβήτητα δυσαναπλήρωτο, όμως πρόλαβε να ανοίξει μπροστά μας τον δρόμο: να βγάλει τα δικαιώματα των τρανς από το περιθώριο, να δώσει μάχες στο Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, να προσπαθήσει να αλλάξει την κοινωνία μας και να το καταφέρει σε μεγάλο βαθμό.

Με προσήλωση, μαχητικότητα, επιμονή και αξιοπρέπεια. Με την ίδια αξιοπρέπεια που αντιμετώπισε την ασθένειά της: χωρίς να αποκαλύψει ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο πριν από έξι μήνες, δεν έπαψε να αγωνίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η μακροχρόνια προσφορά της είναι αδύνατον να αποτυπωθεί σε λέξεις, όμως μια σύντομη αναφορά στο έργο της αρκεί για να δείξει το εύρος του αγώνα της. Από το 1997 δραστηριοποιήθηκε στο πεδίο των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων και υπήρξε ιδρυτικό μέλος και γενική γραμματέας στο ΣΑΤΤΕ, την πρώτη τρανς οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών.

Το 2004 ιδρύει τον «Πολύχρωμο Πλανήτη», το πρώτο γκέι, λεσβιακό και τρανς βιβλιοπωλείο και εκδοτικό οίκο στην Αθήνα. «Είμαι από τους ανθρώπους που άμα αποφασίσουν κάτι δεν υπάρχει περίπτωση να μη γίνει. Ηθελα να συγκεντρωθεί σε έναν χώρο όλη η γκέι, λεσβιακή, αμφί και τρανς λογοτεχνία, δοκίμια και ποίηση και επιπλέον να γίνει ένας εκδοτικός οίκος που θα φιλοξενεί τη ΛΟΑΤ έκφραση και τον πολιτισμό. Να γνωριστούμε μεταξύ μας και να ξεπεράσουμε επιτέλους τη “ροζ” εικόνα που διαχέεται στα μίντια, να μιλήσουμε για τη σημαντική συνεισφορά της δικής μας έκφρασης στη λογοτεχνία», έλεγε σε συνέντευξή της στην «Εφ.Συν.» στις 11.5.2013 («Εφ.Συν.», «Οι τρανς γυναίκες είμαστε εδώ και τα θέλουμε όλα»).

Το 2010 προχωρά με άλλες τρανς στην ίδρυση του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών και αναλαμβάνει την προεδρία, δίνοντας αγώνα κατά του κοινωνικού αποκλεισμού των τρανς ατόμων, κατά των διώξεών τους από την αστυνομία της Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνοντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τα μέλη του Σωματείου που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης μέσα στην οικονομική κρίση, προχωρώντας σε καταγγελίες εναντίον των δραστών τρανσφοβικής ρητορικής και τρανσφοβικών εγκλημάτων.

Την ίδια ώρα αναλαμβάνει έναν επίμονο αγώνα για την εκπαίδευση των πολιτικών και της κοινωνίας σχετικά με τα δικαιώματα και τον στιγματισμό των τρανς, όπως και για τη νομική κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, με λεπτομερείς και τεκμηριωμένες παρεμβάσεις σε νομοσχέδια και προτάσεις νομοθετικών αλλαγών, όπως και με παρεμβάσεις της στον Τύπο. Δημιουργεί άλλωστε την πρώτη ιστοσελίδα με τρανς θέματα (transs.gr) και εν συνεχεία το διαδικτυακό περιοδικό t-zine.gr, στο οποίο αρθρογραφεί και η ίδια.

Και καταφέρνει πάρα πολλά. Τον Μάρτιο του 2013 η ταυτότητα φύλου συμπεριλαμβάνεται στη διάταξη του Ποινικού Κώδικα για τα εγκλήματα μίσους, ενώ είναι γνωστό το περιστατικό κατά το οποίο αναλαμβάνει να διαφωτίσει σχετικά τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου. «Για μας είναι μια μεγάλη νίκη γιατί μέχρι τότε δεν υπήρχαμε πουθενά για το ελληνικό κράτος», έλεγε.

Ακολούθησαν και άλλες νίκες, με σημαντικότερη τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου το 2017. Τότε ήταν μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και κατά την ψήφιση του νόμου έγινε πρωτοσέλιδο η φωτογραφία της στο θεωρείο της Βουλής μαζί με άλλα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ενώ έκτοτε δίνει συνεχή αγώνα για τη βελτίωση του νόμου. Στους αγώνες της συγκαταλέγεται η πρώτη χορήγηση ασύλου σε πρόσφυγα λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, τα σεμινάρια εκπαίδευσης χειριστών της υπηρεσίας Ασύλου, το συνεχές ενδιαφέρον για τους ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες, ενώ μέσα στο καλοκαίρι πρόλαβε να δει άλλη μια μάχη να κερδίζεται: τα τρανς άτομα περιλήφθηκαν στις εργασιακές ομάδες που επιδοτούνται οι εργοδότες για την πρόσληψή τους.

Διετέλεσε εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, τακτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας και τελευταία μετείχε στην Επιτροπή για τη χάραξη στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ.

Τον Μάρτιο του 2018, η «Εφ.Συν.» διένειμε μια αναθεωρημένη και επαυξημένη έκδοση του εγχειριδίου της «Ταυτότητα και Εκφραση Φύλου». Τον Ιούλιο του 2021 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «ΛΟΑΤΚΙ Πρόσφυγες στην Ελλάδα».

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: «Η Ελλάδα έχασε σήμερα μια σημαντική προσωπικότητα, μια γενναία και ακαταπόνητη αγωνίστρια για ισότητα και δικαιοσύνη. [...] Μαχητική, στοχοπροσηλωμένη και ταυτόχρονα ρεαλίστρια, έδωσε τιτάνιες μάχες για τα δικαιώματα των τρανς, με ήθος και ακεραιότητα και δίδαξε σε όλα, όλες, όλους μας, πώς οι διεκδικήσεις μιας ευάλωτης κοινότητας μπορούν να γίνουν νόμος του κράτους. Της οφείλουμε πολλά και είναι χρέος μας απέναντί της η συνέχιση των αγώνων της».

Ειρήνη Αγαθοπούλου, βουλευτίνα ΣΥΡΙΖΑ, τομεάρχης Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Μάθαμε πολλά από τη Μαρίνα. Και είχαμε ακόμη πολλά να μάθουμε. Οπως είχαμε και πολλές μάχες να δώσουμε ακόμα. Μαρίνα, σου υποσχόμαστε ότι θα το κάνουμε όσο δυναμικά θα το έκανες κι εσύ».

Αλέξης Πατέλης, διευθυντής Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού: «Γνώρισα έναν άνθρωπο που έδωσε τη ζωή του για να προστατεύσει άλλους. Που νοιαζόταν και δεν άφηνε πέτρα που να μη σηκώσει για να βοηθήσει. Μαρίνα μου, καλό ταξίδι. Μένει μέσα μας η φλόγα σου. Μας εμπνέεις».

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «Δεν πρωτοστάτησε απλώς στη διεκδίκηση. Εργαζόταν ακατάπαυστα για να προβληματίσει, να στρέψει την προσοχή, να προετοιμάσει, να προτείνει με πληρότητα σε νομικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο τη νομοθετική στροφή και βελτίωση της θέσης ανθρώπων που κάποτε θεωρούνταν υποδεέστεροι».

Σήμερα το μεσημέρι θα την αποχαιρετήσουμε στον Πειραιά, στο μέρος που γεννήθηκε και αγάπησε. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί στις 12.30 μ.μ. στον Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου της Μητρόπολης Πειραιά στο Κοιμητήριο Σχιστού. Επιθυμία της ήταν, αντί στεφάνων, να στηριχτεί το έργο του ΣΥΔ στον λογαριασμό:

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ: ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: 5052088126112. ΙΒΑΝ: GR95 0172 0520 0050 5208 8126 112
SWIFT – BIC: PIRBGRAA –
ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΞΗ: ΔΩΡΕΑ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΜΑΡΙΝΑΣ ΓΑΛΑΝΟΥ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε υπόθεση #MeToo και ο σκηνοθέτης του «Σασμού»
Ο Κώστας Κωστόπουλος αναγνωρίζει το πρόσωπό του στην καταγγελία για βιασμό, αλλά τη διαψεύδει και παραιτείται από την τηλεοπτική σειρά ● Η απάντηση της ηθοποιού Ελενας Αθανασοπούλου που τον κατηγορεί ότι την...
Σε υπόθεση #MeToo και ο σκηνοθέτης του «Σασμού»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νεκρή γυναίκα στο λιμάνι του Πειραιά
Μια γυναίκα, 44 χρονών, ελληνικής καταγωγής, εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις της το πρωί της Κυριακής στην πύλη Ε8 του κεντρικού λιμανιού του Πειραιά.
Νεκρή γυναίκα στο λιμάνι του Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δύο ηλικιωμένες αδελφές βρέθηκαν νεκρές στη Θεσσαλονίκη
Τις δύο ηλικιωμένες εντόπισε ο ανιψιός τους μέσα στο σπίτι τους στην Πυλαία. Η νεκροψία - νεκροτομή αναμένεται να αναδείξει τα ακριβή αίτια του θανάτου τους.
Δύο ηλικιωμένες αδελφές βρέθηκαν νεκρές στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή στο Π. Φάληρο - οι αρχές ζητούν πληροφορίες
Πληροφορίες για γυναίκα που εντοπίστηκε νεκρή μέσα στη θάλασσα στις 17/9/2021 στην περιοχή κοντά στη Δημοτική Πινακοθήκη Παλαιού Φαλήρου, αναζητά το Α' Λιμενικό Τμήμα Φλοίσβου του Λιμεναρχείου Σαρωνικού. 
Γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή στο Π. Φάληρο - οι αρχές ζητούν πληροφορίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Εφυγε» ξαφνικά ο δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, Ανδρέας Τζέλλης
«Ήταν ο άνθρωπος που μας οδήγησε στη δικαίωση και που υπέμεινε μαζί μας πεντέμισι χρόνια δικαστικής διαδικασίας» τόνισε σε ανακοίνωσή της η οικογένεια Φύσσα.
«Εφυγε» ξαφνικά ο δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, Ανδρέας Τζέλλης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεχείς ανατροπές στην υπόθεση του θανάτου 26χρονης στη Φολέγανδρο
Στο Α.Τ. του νησιού οδηγήθηκε ο φίλος της που αναζητείτο από χθες. Απειλούσε να αυτοκτονήσει. Αναμένονται εισαγγελέας και γιατρός.
Συνεχείς ανατροπές στην υπόθεση του θανάτου 26χρονης στη Φολέγανδρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας