• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 30.2°C
  0 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.8°C / 27.7°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 28.7°C
  2 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.2°C / 24.2°C
  1 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 22.6°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.0°C / 21.5°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 28.2°C
  1 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 27.7°C
  1 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  79%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  1 BF
  52%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  61%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.2°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.8°C / 30.3°C
  0 BF
  40%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 23.3°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  72%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξώδικο στην «Εφ.Συν.» από τον πύραρχο Γ. Καραμανλή

 • A-
 • A+

Εξώδικο έστειλε την Παρασκευή στην «Εφ.Συν.» ο πύραρχος Γ. Καραμανλής για δημοσίευμα του περασμένου Ιουλίου («Με εντολή Χαρδαλιά μπήκαν ασθενείς στη χώρα!», «Εφ.Συν.» 7.7.2021). Η υπόθεση αφορούσε την ανταλλαγή μηνυμάτων δυο αξιωματούχων του «Ελ. Βενιζέλος» προκειμένου να επιτραπεί ή όχι η είσοδος της Φενερμπαχτσέ μετά τη διαπίστωση ότι μέλη της αποστολής είχαν πυρετό.

Το εξώδικο

Οπως πολύ καλά γνωρίζετε, το περιεχόμενο του εν λόγω δημοσιεύματος αναφέρεται σε ένα υποτιθέμενο περιστατικό που έλαβε χώρα στο αεροδρόμιο «Ελ Βενιζέλος» την 21-10-20, με την άφιξη της τουρκικής ομάδας μπάσκετ «ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΞΕ», προκειμένου να συμμετάσχει σε αγώνα με αντίπαλο την ομάδα του Παναθηναϊκού την επομένη ημέρα 22-10-2020.

Στο δημοσίευμα αναγράφετε, μεταξύ άλλων, συγκεκριμένα τηλεφωνικά μηνύματα που φέρονται να έγιναν, μέσω κινητών τηλεφώνων, μεταξύ του αρμοδίου αξιωματικού Πολιτικής Προστασίας και του επικεφαλής αυτής, όπου ο δεύτερος, κατά το ρεπορτάζ σας, δίνει εντολή να επιτραπεί η είσοδος στο χώρο του αεροδρομίου της τουρκικής ομάδας, παρά το γεγονός ότι τέσσερα μέλη της είχαν πυρετό.

Ωστόσο στο ίδιο δημοσίευμα και στη δεύτερη αποτύπωση υποτιθέμενης ανταλλαγής τηλεφωνικών μηνυμάτων, μεταξύ του επικεφαλής και αρμοδίου άντρα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, γίνεται αναφορά στον «διοικητή», όπου αυτή είναι και η ιδιότητα που υπηρετώ στο Αεροδρόμιο.

Η αναφορά αυτή στην εν λόγω επικοινωνία μέσω μηνυμάτων, που οφείλω να ομολογήσω είναι ασαφής στη διατύπωση, ίσως και τεχνηέντως από μέρους σας, με ενέπλεξε σε ένα ψευδές ιστορικό και με φωτογράφισε «λεκτικά» σε τρίτους, προσβάλλοντάς με κατάφωρα και προκαλώντας τη μήνη του κόσμου.

Συγκεκριμένα αναγράφετε την εξής «στιχομυθία», μέσω υποτιθεμένων μηνυμάτων [παραθέτει τα μηνύματα του δημοσιεύματος] Στη συνέχεια δε, σχολιάζετε ότι οι συνομιλούντες υπερβαίνουν τα καθήκοντά τους, προκειμένου να εκτελέσουν άνωθεν εντολές της πολιτικής ηγεσίας, παραθέτοντας και τρίτο κύκλο τηλεφωνικών μηνυμάτων, όπου ο αξιωματικός δίνει εντολή στους κατωτέρους να περάσουν χωρίς έλεγχο τα άτομα που φέρονται ως «κρούσματα».

Προς επίρρωση δε όλων αυτών, που παρουσιάζετε ως γνήσια ντοκουμέντα επικοινωνίας μέσω μηνυμάτων, απεικονίζετε και αυτοσχέδιες φωτογραφίες τηλεφώνων με τα εν λόγω γραπτά μηνύματα.

Τέλος, στο εν λόγω άρθρο που γνωρίζετε πολύ καλά, αφού το εκδώσατε και το υπογράψατε, περιγράφετε ότι συνέπεια όλων αυτών των πράξεων και συμπεριφορών ήταν να επιτραπεί η διέλευση της τουρκικής ομάδας στον χώρο υποδοχής του αεροδρομίου και η είσοδος στην χώρα των εμπύρετων προσώπων, τα οποία στη συνέχεια μετέδωσαν, κατά τα λεγόμενά σας, τον ιό στους παίκτες του Παναθηναϊκού που επιβεβαιώθηκαν και ως κρούσματα του Covid-19.

Ως προανέφερα, η γραφή σας είναι εσκεμμένως «ομιχλώδης», τουλάχιστον όσον αφορά το πρόσωπό μου, καθώς δεν μπορεί κάποιος εύκολα να αντιληφθεί διαβάζοντας το κείμενό σας, αν ο «Διοικητής» είναι ο ίδιος αποστολέας των μηνυμάτων ή τρίτος που αναφέρονται σε αυτόν οι γράφοντες τα μηνύματα. Το σίγουρο είναι ότι από τη στιγμή που θέτετε ως δεδομένο και αληθές ότι εισήλθαν στον χώρο του αεροδρομίου άτομα εμπύρετα, μετά από γνώση περί της επιλήψιμης κατάστασής τους, σε χώρο αρμοδιότητάς μου αποτελεί από μόνο του συκοφαντικό και προσβλητικό γεγονός.

Ωστόσο, ίσως να μην προέβαινα στην κοινοποίηση της παρούσας, αν λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση του εν λόγω άρθρου, δεν με πληροφορούσαν γνωστοί μου, για μία νέα δημοσίευση ενός νέου άρθρου της ιστοσελίδας «iRafina.gr», όπου αναφερόμενο σε συγκέντρωση ατόμων στη Ραφήνα εις μνήμη των θυμάτων από τις πυρκαγιές στο Μάτι, περιλάμβανε φωτογραφία μίας παρευρισκόμενης γυναίκας να κρατάει ένα μεγάλου μεγέθους πίνακα -πλακάτ, που ανέγραφε το ονοματεπώνυμό μου, τον βαθμό μου και την ιδιότητά μου κάτω από την προαναφερθείσα φράση που περιλαμβάνεται στη δήθεν ανταλλαγή μηνυμάτων, συγκεκριμένα έγραφε: «Σιγά μην μπλέξουμε, οι άλλοι έκαψαν 100 άτομα και πήραν και βαθμό - Γ. Καραμανλής - Διοικητής Π.Υ. Κρατικού Αερολιμένα Αθηνών-Αντιπύραρχος»

Αυταπόδεικτα συνεπώς, το κείμενό σας είχε δυσμενές αντίκτυπο στο πρόσωπό μου και η αναφορά στην ιδιότητα του «Διοικητή» στην υποτιθέμενη συνομιλία μέσω μηνυμάτων, με συνέδεσε με φρικαλέες και ανήθικες φράσεις, σκέψεις και τοποθετήσεις, που όχι μόνο ουδέποτε θα ανέφερα, αλλά θίγομαι που τις διαβάζω.

Η πραγματικότητα την οποία γνωρίζετε και οφείλατε να γνωρίζετε είναι ότι εγώ με την ιδιότητα του Διοικητή της Π.Υ. του Αεροδρομίου, ουδέποτε έλαβα γνώση προσωπικά, ούτε ενημερώθηκα από τρίτους υφισταμένους μου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ή αρμοδίους της Πολιτικής Προστασίας για οιοδήποτε περιστατικό άφιξης ατόμων με πυρετό και ουδέποτε έδωσα εντολή να εισέλθουν παρατύπως ή να μην υποβληθούν στους προβλεπόμενους ελέγχους που απαιτούνται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, πολλώ δε μάλλον ουδέποτε αντάλλαξα μηνύματα ανάλογου περιεχομένου και δη για τα θύματα των πυρκαγιών όπως αναφέρετε στο δημοσίευμά σας, και ουδέποτε χρησιμοποίησα αριθμούς «πακιστανικών» τηλεφώνων προκειμένου να συγκαλύψω παράνομες συνομιλίες.

Αυτό που συνέβη την ημέρα που αναφέρετε είναι ότι με την άφιξη της τουρκικής ομάδος την 21η-10-2020, τα μέλη της οδηγήθηκαν, ως προβλέπεται, στον προκαθορισμένο χώρο όπου έγινε έλεγχος των υγειονομικών του εγγράφων, σύμφωνα με τα εθνικά υγειονομικά πρωτόκολλα αλλά και αυτά της της «ΡΙΒΑ». Κατόπιν, δε, της έγκρισης αυτών η συνοδεία εξήλθε του αεροδρομίου.

Το δημοσίευμά σας αυτό ως αποδείχτηκε, το οποίο, είτε εσκεμμένα, είτε εξ αμελείας, με εμπλέκει σε γεγονότα ευφάνταστα που ουδέποτε έλαβαν χώρα, εκτός της θλίψης και του ψυχικού άλγους που μου προκάλεσε, είχε σφοδρές συνέπειες, προσβλητικές για το πρόσωπό μου, σε τρίτους.

Αναγνώστες του κειμένου σας, όχι απλώς με ταυτοποίησαν με το πρόσωπο του Διοικητή, αλλά δεν δίστασαν να αναφέρουν τα πλήρη στοιχεία μου δημοσίως, συνδέοντας με την αποδιδόμενη στο πρόσωπό μου, από την εφημερίδα σας, της φράσης «σιγά μην μπλέξουμε, οι άλλοι έκαψαν 100 άτομα και πήραν βαθμό». Αντιλαμβάνεστε ότι στιγματίστηκα και κυριολεκτικά αποδομήθηκα, καθώς ενεπλάκην, άνευ υπαιτιότητάς μου, ψευδώς με ένα φρικιαστικό περιστατικό που μετράει ανθρώπινες απώλειες και που ουδεμία σχέση είχα είτε προσωπικά, είτε υπηρεσιακά.

Λόγω των δυσμενών συνεπειών στην προσωπικότητά μου, που έχει προκαλέσει το δημοσίευμά σας, σας καλώ με την παρούσα μου όπως εντός τριών (3) ημερών από την κοινοποίησή της, μου απαντήσετε όσον αφορά τις ως άνω διαμαρτυρίες μου σχετικά με την πρόθεσή σας ή μη για την εν λόγω εμπλοκή του ονόματός μου στο συμβάν αυτό και δημοσιεύσετε ανάλογο κείμενο, σε έγγραφη και ηλεκτρονική μορφή, που να αναφέρει ρητώς ότι το πρόσωπό μου, με το όνομα, τον βαθμό και την ιδιότητά μου, ουδεμία σχέση έχει με το περιεχόμενο του δημοσιεύματος της 7ης-7-2021 στην εφημερίδα σας και στην ιστοσελίδα σας και δεν συσχετίζεται με το πρόσωπο που αναφέρεται ως Διοικητής ή ως επικεφαλής.

Απάντηση συντάκτριας

Ο κ. Καραμανλής παραδέχεται ότι έλαβε γνώση του δημοσιεύματός μας αυθημερόν. Ομως τότε, στις 7.7.2021, δηλαδή προ τριών σχεδόν μηνών, δεν αντέδρασε καθόλου, επιβεβαιώνοντας έτσι μόνος του, ότι με τον τρόπο που έγινε το δημοσίευμα ο ίδιος δεν θίγεται, εφόσον φροντίσαμε να μη γίνεται ταύτιση των προσώπων. Το δικό του όνομα και των άλλων εμπλεκομένων έχει απαλειφθεί. Το μόνο όνομα που αναφέρεται είναι του αρμοδίου υφυπουργού και πολιτικού προϊσταμένου Ν. Χαρδαλιά, ο οποίος έφερε την ευθύνη τότε για τη διαχείριση των ζητημάτων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Δεν αναφέραμε ονόματα, ακριβώς διότι εκείνο που μας ενδιέφερε αποκλειστικά ήταν το αν τηρούνται από την κυβέρνηση όπως πρέπει και για όλους τα μέτρα για την πανδημία. Το σκεπτικό μας το σεβάστηκαν μάλιστα και οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι που αναφέρθηκαν εκτενώς σ’ αυτό το ζήτημα σε έντυπα, τηλεοπτικές ειδήσεις και το διαδίκτυο. Εξάλλου είναι δεδομένο ότι μετά τον αγώνα μεταξύ των δυο ομάδων, που έγινε την επομένη της άφιξης στο «Ελ. Βενιζέλος» της Φενερμπαχτσέ, κόλλησαν και παίκτες του ΠΑΟ.

Επικαλείται τώρα ο κ. Καραμανλής κάποια φωτογραφία με το όνομά του σε πλακάτ που είδε εκείνες τις μέρες σε επέτειο μνήμης των θυμάτων στο Μάτι χωρίς όμως να αναφέρει αν στράφηκε εναντίον του προσώπου που το κρατούσε και εκείνου που το αναπαρήγαγε στο διαδίκτυο. Πάντως τότε αντέδρασε ο κ. Καραμανλής. Το εξώδικό του κοινοποιήθηκε στην εφημερίδα αφού κατατέθηκαν οι γραπτές εξηγήσεις από τους συνηγόρους μας για την έγκληση που κατέθεσε εναντίον μας ο πρώην υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς.

Αν όμως έχει θιγεί τόσο πολύ ο ίδιος ο κ. Καραμανλής και θεωρεί ότι τα μηνύματα ήταν παραποιημένα ή κατασκευασμένα, για ποιο λόγο άραγε δεν ζήτησε αμέσως να ανοίξουν οι συγκεκριμένοι τηλεφωνικοί αριθμοί για να ξεκαθαρίσει αμέσως το θέμα; Γιατί δεν παρέδωσε αμέσως στον εισαγγελέα που ανέλαβε την έρευνα τα εμπλεκόμενα τηλέφωνα; Τώρα ακόμα κι αν ο εισαγγελέας δώσει παρόμοια εντολή είναι πολύ αμφίβολο αν θα υπάρχουν ακόμα τα μηνύματα του Οκτωβρίου 2020 και το πιθανότερο είναι να έχουν ήδη διαγραφεί από τα αρχεία της τηλεφωνικής εταιρείας.

Προφανώς το δημοσίευμα δεν τον θίγει προσωπικά. Περιορίζεται στη δημοσιοποίηση ενός μείζονος σημασίας θέματος διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας που είναι υποχρεωμένος να ερευνά και να αποκαλύπτει κάθε δημοσιογράφος. Ο ίδιος, ως υφιστάμενος του κ. Χαρδαλιά, ήταν υποχρεωμένος να εκτελεί εντολές για τις οποίες δεν μας λέει όμως τίποτα στο εξώδικό του.

Αντα Ψαρρά

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξώδικο στην ΕΣΗΕΑ για ανακοίνωση συμπαράστασης στην «Εφ.Συν.»
Ηλεκτρονικό εξώδικο προς την ΕΣΗΕΑ απέστειλε η εταιρεία «WRE ΕΛΛΑΣ» που έχει ασκήσει αγωγή με την οποία απαιτεί το ποσό των 225.000 ευρώ από τον δημοσιογράφο Τάσο Σαραντή και την εφημερίδα μας.
Εξώδικο στην ΕΣΗΕΑ για ανακοίνωση συμπαράστασης στην «Εφ.Συν.»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελία για τοξικό νέφος
Παρέμβαση των αρμόδιων αρχών για έλεγχο και δημοσιοποίηση σχετικών στοιχείων για τη φωτιά στα Άνω Λιόσια ζητά η συλλογικότητα πολιτών της Δυτικής Αττικής και Δυτικής Αθήνας «Δυτικό Μέτωπο».
Καταγγελία για τοξικό νέφος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκινά μετ’ εμποδίων ο καθαρισμός του Σέιχ Σου
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης είχε καταγγείλει με ανακοίνωσή της τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους Θεσσαλονίκης, Νεάπολης-Συκεών και Πυλαίας-Χορτιάτη ότι δεν έχουν κάνει τίποτα για την...
Ξεκινά μετ’ εμποδίων ο καθαρισμός του Σέιχ Σου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας