• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.5°C
  2 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 11.6°C
  1 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 8.0°C / 14.4°C
  3 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 9.9°C
  0 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.4°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  0 BF
  96%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 16.6°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 13.8°C
  0 BF
  92%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 11.0°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 12.8°C
  0 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.5°C / 7.5°C
  1 BF
  96%

Από τη συγκέντρωση και την πορεία αλληλεγγύης στο κέντρο της Αθήνας για τον Δημήτρη Κουφοντίνα όταν κινδύνευε η ζωή του από την απεργία πείνας

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακροβατικό σκεπτικό της εισαγγελέως Λαμίας

 • A-
 • A+
Με έναν ιδιότυπο συλλογισμό βρήκε κενά στον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα και επομένως προέκρινε ως επιλογή τον νέο Π.Κ. που προβλέπει μεγαλύτερο διάστημα έκτισης ποινής έως ότου ο κρατούμενος θεμελιώσει δικαίωμα απόλυσης με όρους.

Οταν η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου έλεγε δημοσίως ότι δεν κατανοεί την επιμονή του Δημήτρη Κουφοντίνα στην απεργία πείνας λόγω της -αυθαίρετης- μεταγωγής του στον Δομοκό, εφόσον τον Σεπτέμβρη θα έχει συμπληρώσει το απαιτούμενο διάστημα εγκλεισμού και θα μπορεί να καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης, ήταν φανερό ότι απλά ήθελε να ξεμπερδεύει η ίδια με τις «δυσάρεστες» απεργίες πείνας.

Πράγματι λοιπόν ο κρατούμενος -όπως και άλλοι κρατούμενοι με πολλά ισόβια- υπέβαλε το αίτημα αποφυλάκισής του με όρους εφόσον έχει ήδη συμπληρώσει το προβλεπόμενο διάστημα των 19 ετών έκτισης ποινής.

Να όμως που η εισαγγελέας Λαμίας με ένα ακροβατικό σκεπτικό αποφάσισε να απορρίψει το αίτημα διότι, κατά τη γνώμη της, «από την επισκόπηση των διατάξεων του προϊσχύσαντος και του νέου Ποινικού Κώδικα (Ν. 4619/2019) προκύπτει σαφώς ότι, το πρώτον, με τον νέο Π.Κ. ρυθμίστηκε αυθεντικά και ρητώς η περίπτωση της υφ’ όρον απόλυσης καταδικασθέντος που εκτίει περισσότερες ποινές ισόβιας κάθειρξης σε παραμονή τουλάχιστον 25 χρόνων στη φυλακή. Αντίθετα, στον προϊσχύοντα Π.Κ. το διάστημα οριζόταν στα 19 έτη».

Στη συνέχεια, όμως, η εισαγγελέας, προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο της επιβεβλημένης εφαρμογής του ευνοϊκότερου νόμου για τον κάθε κρατούμενο, συμπεραίνει ότι δεν τίθεται θέμα διαχρονικού δικαίου και επομένως εφαρμογής του ηπιότερου νόμου. Επειδή λοιπόν, κατά το σκεπτικό της εισαγγελέως, η οποία και επικαλείται «την επικρατούσα στη νομολογία και θεωρία άποψη», υπήρχε κενό στον προηγούμενο κώδικα σχετικά με τον ευεργετικό υπολογισμό στις περιπτώσεις πολλών ισοβίων, φρονεί ότι ο κρατούμενος πρέπει να έχει εκτίσει 25 έτη συνολικά! Εξάλλου, με το ίδιο σκεπτικό αναφέρεται και στο δικαίωμα της άδειας που συρρικνώθηκε από τις αλλαγές Μητσοτάκη στον νέο Π.Κ.

Στην αρνητική πρότασή της η εισαγγελέας Λαμίας επιχειρηματολογεί προκειμένου να στηρίξει τη νομική αυτή ακροβασία με μια πρόταση που, εκτός του ότι μεσολαβούν πριν μπει τελεία 143 (!) λέξεις, καταφεύγει σε ένα πήγαινε-έλα διατάξεων ερμηνεύοντας την άποψή της ως εφαρμογή του διαχρονικού δικαίου που αποτυπώνει και τη βούληση του νομοθέτη.

Με τον αυθαίρετο και ακατανόητο -ας μας επιτρέψει- αυτό συλλογισμό, η εισαγγελέας βρήκε κενά στον προηγούμενο Π.Κ. και επομένως προέκρινε ως επιλογή τον νέο Π.Κ. που προβλέπει μεγαλύτερο διάστημα έκτισης ποινής έως ότου ο κρατούμενος θεμελιώσει δικαίωμα απόλυσης με όρους.

Από τον νέο Π.Κ. όμως επιλέγει να αγνοήσει το άρ. 2 που προβλέπει ρητά ότι εφαρμόζεται πάντα ο επιεικέστερος νόμος όπως και το άρ. 465 σύμφωνα με το οποίο για τα αδικήματα που τελέστηκαν μέχρι την ισχύ του νέου Π.Κ. ισχύουν οι διατάξεις του προηγούμενου για την υφ’ όρον απόλυση. Κατά συνέπεια εφαρμόζει με το ιδιότυπο σκεπτικό της α λα καρτ μόνο τις διατάξεις περιορισμού των δικαιωμάτων ενός κρατούμενου πάση θυσία.

Προσθέτει δε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο ευμενέστερος νόμος ειδικά για τις ποινές ισοβίων διότι, όπως τις χαρακτηρίζει, εκ της φύσεώς τους εκτίονται αυτούσιες, είναι αυτοτελείς και αυθύπαρκτες και δεν συγχωνεύονται. Η ίδια, τέλος, προτείνει να εκτίσει ο κατηγορούμενος 25 χρόνια στη φυλακή διότι γι’ αυτόν δεν ισχύει ο ευμενέστερος νόμος.

Δεν γνωρίζουμε αν οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης και οι ποινικολόγοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά με το ιδιότυπο αυτό σκεπτικό για την απόρριψη του δικαιώματος αποφυλάκισης, όταν μάλιστα θεωρούσε δεδομένο και χρονικά σωστό το αίτημα και η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, που έλεγε δημόσια το αυτονόητο, έστω κι αν το έλεγε για λόγους σκοπιμότητας: «Ο Κουφοντίνας μπορεί να αιτηθεί απόλυση σε λίγους μήνες και δεν έχει λόγο να εκβιάζει την πολιτεία για μια μεταγωγή!».

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ο κρατούμενος πληροί όλες τις αναφερόμενες στον νόμο προϋποθέσεις, όπως τις παραθέτει και η εισαγγελέας Λαμίας, με βάση τις οποίες πρόσφατα έγιναν και γίνονται αποφυλακίσεις. Μαζί με την πρωτοφανούς σκεπτικού εισαγγελική πρόταση ο Δ. Κουφοντίνας, παρά την τόσο επιβαρυμένη υγεία (κινείται ακόμα με καροτσάκι και ετοιμάζεται για χειρουργείο στη σπονδυλική στήλη) και το σοβαρό πρόβλημα που του δημιουργεί η εισπνοή καπνού, κλήθηκε πρόσφατα να πάει σε κοινό κελί μαζί με άλλους.

Για τη συνέχεια, ο λόγος στο Δικαστικό Συμβούλιο Λαμίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυστηρότερες ποινές και συρρίκνωση δικαιωμάτων για τους πολίτες
Περιστέλλεται η ελευθερία λόγου και σκέψης, αφού και ένα απλό σχόλιο θα μπορεί να οδηγήσει σε δίωξη για «υποκίνηση σε τρομοκρατία».
Αυστηρότερες ποινές και συρρίκνωση δικαιωμάτων για τους πολίτες
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Ο νόμος αγνοείται
Στο Δικαστικό Συμβούλιο της Λαμίας, όπως και στην εισαγγελέα που πρότεινε, ίσως δεν αρέσει ο Ποινικός Κώδικας, ούτε και η διαχρονική εφαρμογή ενός μέτρου που χαρακτηρίζει το Δίκαιο.
Ο νόμος αγνοείται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δογματικώς προβληματικό» το νομοσχέδιο Τσιάρα
Οι ποινικολόγοι θεωρούν άστοχες έως χονδροειδείς τις παρεμβάσεις για την αυστηροποίηση των ποινών, την αποδυνάμωση της χρηματικής ποινής και τη συρρίκνωση της κοινωφελούς εργασίας.
«Δογματικώς προβληματικό» το νομοσχέδιο Τσιάρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηξεραν ότι στο αυτοκίνητο είναι Αθίγγανοι και «γάζωσαν τον γιο μας, όχι τις ρόδες»
Η οικογένεια του θύματος, με υπόμνημά της στην ανακρίτρια Πειραιά, ζητάει πλήρη διαλεύκανση της ανθρωποκτονίας, με αναπαράσταση στο σημείο του εγκλήματος και διερεύνηση του ρατσιστικού κινήτρου.
Ηξεραν ότι στο αυτοκίνητο είναι Αθίγγανοι και «γάζωσαν τον γιο μας, όχι τις ρόδες»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δ. Κουφοντίνας: την απόρριψη της αποφυλάκισής του εισηγείται η εισαγγελέας
Η αρμόδια εισαγγελέας με εισήγησή της στο δικαστικό συμβούλιο της Λαμίας πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης του Δ. Κουφοντίνα ο οποίος στις 5 Σεπτεμβρίου συμπλήρωσε 19 χρόνια στη φυλακή.
Δ. Κουφοντίνας: την απόρριψη της αποφυλάκισής του εισηγείται η εισαγγελέας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι αυτονόητα ούτε στη δικαοσύνη;
Ο δικαστικός και εισαγγελικός χώρος δεν διακρίνονται δυστυχώς ούτε για τον προοδευτισμό ούτε για τη σύγχρονη ματιά σε ένα καλύτερο σύστημα δικαίου για όλους.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι αυτονόητα ούτε στη δικαοσύνη;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας