• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.8°C / 11.3°C
  1 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.5°C / 9.6°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 4.0°C / 11.0°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  3°C -0.1°C / 3.3°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 7.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.7°C / 8.2°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.4°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.2°C
  2 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  2 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 6.9°C
  2 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  2 BF
  74%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.1°C / 10.4°C
  1 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  2 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.7°C / 8.3°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  86%
EPA
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο δεύτερος θάνατος ενός προσφυγόπουλου

 • A-
 • A+
Μέσα στις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στο καμπ της Μαλακάσας, το παιδί βρήκε τραγικό θάνατο από τις ρόδες ενός φορτηγού στις αρχές του χρόνου. Η ταφή του έγινε σε χριστιανικό νεκροταφείο και σήμερα οι γονείς του ζητούν να πενθήσουν το παιδί τους σύμφωνα με το μουσουλμανικό εθιμοτυπικό.

Είναι αρχές του 2021, στις 8 Ιανουαρίου, όταν ο Χασιμπολάχ, ένα πεντάχρονο προσφυγόπουλο από το Αφγανιστάν, βρίσκει τραγικό θάνατο από τις ρόδες ενός φορτηγού μέσα στο καμπ της Μαλακάσας. Ο οδηγός, εργαζόμενος του συνεργείου που εκτελεί έργα επέκτασης του καμπ, δεν αντιλαμβάνεται την παρέα των παιδιών που παίζουν σε απόσταση αναπνοής από τις σκηνές, με αποτέλεσμα να παρασύρει το πεντάχρονο παιδί τραυματίζοντάς το θανάσιμα.

Οι γονείς του Χασιμπολάχ, ο Εσπαντιάρ και η Ζαζνεγκάρ Φαγκίρι, με τα 6 παιδιά τους έφτασαν από το Μπαγκλάν του Αφγανιστάν στην Ελλάδα πριν από περίπου δύο χρόνια. Σήμερα, απαρηγόρητοι, μας ξετυλίγουν το νήμα της υπόθεσης και ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Ημασταν μέσα στη σκηνή μαζί με τα παιδιά. O Χασιμπολάχ έπαιζε με άλλα 8 παιδιά και η Ζαζνεγκάρ έπλενε ρούχα, όταν μας βρήκαν κάποια από τα παιδιά και μας είπαν ότι χτύπησε. Ο πρώτος που πήγε στο σημείο ήμουν εγώ», διηγείται ο Εσπαντιάρ: «Τότε κατάλαβα ότι το ατύχημα ήταν θανατηφόρο».

Ηταν άλλος ένας τραγικός θάνατος σε προσφυγική δομή. Τρία χρόνια νωρίτερα, το 2018, σε μια υπόθεση με πανομοιότυπα χαρακτηριστικά, είχε χάσει τη ζωή του άλλο ένα πεντάχρονο προσφυγόπουλο στο καμπ του Καρά Τεπέ.

Ο υπαίτιος του δυστυχήματος στη Μαλακάσα αναγνωρίστηκε και πριν από περίπου έναν μήνα οι γονείς κατάφεραν να παραλάβουν τη δικογραφία. Το ποινικό σκέλος αναμένεται να εκδικαστεί τον Φεβρουάριο, με τον υπαίτιο να αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, ενώ το αστικό σκέλος, που αφορά την αποζημίωση της οικογένειας, τον Απρίλιο.

«Είναι μεγάλη η ευθύνη του οδηγού του φορτηγού, διότι ξεκίνησε προτού να ελέγξει αν είναι ασφαλές το πεδίο. Μπήκε σε έναν χώρο με πολλούς πεζούς οδηγώντας ένα όχημα μεγάλο και μακρύ. Οταν ξεκινάς ένα τέτοιο φορτηγό, ελκυστήρα-ρυμουλκούμενο, ως επαγγελματίας οδηγός οφείλεις να ελέγχεις για να μη θρηνούμε θύματα. Είναι μεγάλη η ψυχική οδύνη της οικογένειας», επισημαίνει ο Νίκος Παπαδάτος, δικηγόρος της οικογένειας.

Η περιπέτεια της οικογένειας δεν τελειώνει όμως στην αίθουσα του δικαστηρίου. Μπροστά τους έχουν ακόμη μία μάχη. Αμέσως μετά το τροχαίο, όπως καταγγέλλουν οι γονείς, η διοίκηση του καμπ τούς ζήτησε να υπογράψουν έγγραφα χωρίς την παροχή διερμηνείας, νομίζοντας προς πρόκειται για έγγραφα μεταφοράς τους από το καμπ της Μαλακάσας σε διαμέρισμα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ στην Αθήνα: «Στην πραγματικότητα υπογράψαμε έγγραφα στα ελληνικά που δεν καταλαβαίναμε, και χωρίς δυνατότητα μετάφρασης δώσαμε τη συγκατάθεσή μας για να ταφεί ο γιος μας σε χριστιανικό νεκροταφείο», μας λένε.

Σήμερα οι γονείς κάνουν έκκληση για εκταφή από το Νεκροταφείο Σχιστού και ζητούν από την ελληνική πολιτεία το αυτονόητο: το δικαίωμα να πενθήσουν το παιδί τους σύμφωνα με το μουσουλμανικό εθιμοτυπικό.

Είναι ένα τείχος στο οποίο πέφτουν διαρκώς οι μουσουλμανικές κοινότητες στην Ελλάδα. Με το μοναδικό μουσουλμανικό νεκροταφείο να βρίσκεται 760 χιλιόμετρα μακριά, στη Θράκη, η Αθήνα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που στερεί από τους -περισσότερους από 300.000- κατοίκους, πιστούς του Ισλάμ τη δυνατότητα ταφής όπως ορίζει η θρησκεία τους, ενώ μόλις πέρυσι έγινε το πρώτο τζαμί, ύστερα από δεκαετίες καθυστερήσεων και αναλγησίας.

Για πολλούς μουσουλμάνους, και μάλιστα για τους πρόσφυγες που διαμένουν σε προσφυγικές δομές, καμπ ή διαμερίσματα, η εκ νέου ταφή είναι μια εξαιρετικά πολυδάπανη διαδικασία και συχνά καταφεύγουν στις κοινότητές τους για οικονομική στήριξη. Το κόστος όμως δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και ψυχολογικό: είναι χιλιάδες οι μουσουλμάνοι που πρέπει να διανύσουν χιλιάδες χιλιόμετρα για να καταφέρουν να πενθήσουν τους δικούς τους.

Η έκκληση της οικογένειας να δημιουργηθεί ένα μουσουλμανικό κοιμητήριο κοντά στον τόπο διαμονής τους επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη χιλιάδων πιστών για τη δημιουργία ενός μουσουλμανικού κοιμητηρίου στην Αττική, αίτημα καταχωνιασμένο στο συρτάρι για χρόνια, παρά το γεγονός πως έχει παραχωρηθεί τμήμα 20 στρεμμάτων για τον ενταφιασμό μουσουλμάνων από την Ιερά Σύνοδο: «Ζητάμε να είμαστε κοντά στο παιδί μας. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να ζητήσουμε, όχι μόνο εμείς αλλά και οι χιλιάδες μουσουλμάνοι που αναγκάζονται να θρηνούν τους ανθρώπους τους στη Θράκη», τονίζουν.

❗ Σήμερα στις 15.00 θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου στο Pars Restaurant στο Χαλάνδρι (Κων. Παλαιολόγου 15), με θέμα τη δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Αττική.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
...Κι η φωνή τους τον κόσμο αλλάζει
Δεκάδες σχολεία από όλη την Αθήνα συμμετέχουν στην καλλιτεχνική δράση «Let The Children Talk» που διοργανώνεται στον Αγιο Δημήτριο, με εκθέσεις φωτογραφίας, εικαστικών, ντοκουμέντων από τη ζωή των προσφύγων...
...Κι η φωνή τους τον κόσμο αλλάζει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αβοήθητος πέθανε στον Ελαιώνα 41χρονος πρόσφυγας
Την τελευταία του πνοή άφησε ο 41χρονος Βάρες Αλί, κάτοικος του καμπ του Ελαιώνα, τα ξημερώματα της Τετάρτης εντός της δομής, περιμένοντας μάταια επί ώρες τη διακομιδή του σε νοσοκομείο.
Αβοήθητος πέθανε στον Ελαιώνα 41χρονος πρόσφυγας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Βύρωνας, «βράχος» στο πλευρό των τριών προσφυγόπουλων
Κινδυνεύει με απέλαση η κουρδική οικογένεια Αλί από το Ιράκ. Στήριξη από τους καθηγητές του 4ου Γυμνασίου όπου φοιτούν τρία από τα πέντε παιδιά της οικογένειας, αλλά και από την Ζ' ΕΛΜΕ.
Ο Βύρωνας, «βράχος» στο πλευρό των τριών προσφυγόπουλων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πώς πέθανε το μόλις ενός έτους προσφυγόπουλο στο Καρά Τεπέ;
Τα αποτελέσματα της νεκροψίας - νεκροτομής αναμένεται να δώσουν απαντήσεις στο μυστήριο γύρω από τον ξαφνικό θάνατο ενός μωρού στον προσφυγικό καταυλισμό της Λέσβου.
Πώς πέθανε το μόλις ενός έτους προσφυγόπουλο στο Καρά Τεπέ;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γιορτή αποφοίτησης στο καμπ της Ριτσώνας
Την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, που συνέπεσε με το καλοκαιρινό κλείσιμο του αυτοοργανωμένου σχολείου της δομής, γιόρτασαν οι πρόσφυγες μαθητές με εκδηλώσεις και δρώμενα.
Γιορτή αποφοίτησης στο καμπ της Ριτσώνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας