• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 20.7°C
  3 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.2°C / 21.6°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.7°C / 22.0°C
  3 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.7°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.1°C / 18.5°C
  3 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 15.9°C
  1 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 21.5°C
  5 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  5 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 21.1°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  1 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 17.9°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.5°C / 19.9°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 20.4°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.3°C / 21.0°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.7°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  46%

Από τον σεισμό του 2020 στο νησί της Σάμου

EUROKINISSI/ΜΑΝΩΛΗΣ ΘΡΑΒΑΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σάμος: εγκατάλειψη ένα χρόνο μετά τον Εγκέλαδο

 • A-
 • A+
Πολλοί κάτοικοι του νησιού βιώνουν συνθήκες απελπισίας διαμένοντας σε «κίτρινα» κτίρια, καθώς δεν τους έχουν ακόμη καταβληθεί η επιδότηση ενοικίου και βασικές παροχές. ● Υπόμνημα 30 σημείων για τους λόγους της ανύπαρκτης κρατικής αρωγής θα υποβάλει στον πρωθυπουργό το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ενα χρόνο μετά τον φονικό σεισμό στη Σάμο, το νησί όχι μόνο δεν έχει επουλώσει τις πληγές του αλλά αυτές παραμένουν ανοιχτές και επικίνδυνες για τις ζωές των κατοίκων και των επισκεπτών. Οι πληγέντες του σεισμού το μόνο που έχουν εισπράξει είναι αδυναμία επίλυσης ακόμα και βασικών ζητημάτων, όπως της καταβολής του επιδόματος ενοικίου, ενώ πολλοί ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να κατοικούν σε κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί “κίτρινα” ή και “κόκκινα”, ρισκάροντας τη ζωή τους σε περίπτωση επανάληψης μιας ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Ζημιές σε δημόσια κτήρια και υποδομές, σχολεία και επαγγελματικούς χώρους, ιστορικά κτήρια και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου χάσκουν σε πολλά σημεία του νησιού. Πολλοί εργαζόμενοι βρέθηκαν στον δρόμο ή έχασαν τις δουλειές τους γιατί επιχειρήσεις καταστράφηκαν ή άργησαν πολύ να ανοίξουν.

Η τραγική πραγματικότητα της Σάμου αποτυπώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, όπου εκεί με πρωτοβουλία της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Σάμου -που δημιουργήθηκε μετά το σεισμό- αποφασίστηκε και με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη να υποβληθεί σχετικό υπόμνημα τριάντα σημείων, όπου αναλύονται όλοι οι λόγοι που στη Σάμο η κρατική αρωγή αργεί εδώ και ένα χρόνο.

Κοινός παρονομαστής, όπως και στην περίπτωση του σεισμού της Βρύσας στη Λέσβο στις Ιουνίου 2017, η αδυναμία λόγω υποστελέχωσης της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) να ανταποκριθεί στον αριθμό των χιλιάδων αιτούντων από όλη την Ελλάδα, αφού οι λίγες δεκάδες υπάλληλοι που τη στελεχώνουν έρχονται αντιμέτωποι με νέα περιστατικά φυσικών καταστροφών όλα αυτά τα χρόνια.

«Είναι περίπου 70 ειδικευμένοι υπάλληλοι και από το 2017 κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν καταστροφές σε Λέσβο, σε Κω, στη Σάμο, τη Λάρισα, την Κοζάνη, την Καρδίτσα, στις πρόσφατες φωτιές και τώρα στον σεισμό στη Κρήτη, Σίγουρα ξεχνάω και μερικά περιστατικά» είπε χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.» ο πρώην άμισθος συντονιστής για τον σεισμό της Βρύσας Βασίλης Τεντόμας, που παραιτήθηκε, όπως άλλωστε έπραξε πρόσφατα και ο ανάλογος συντονιστής στη Σάμο, πρώην βουλευτής της ΝΔ Θ. Θαλασσινός, κάτω από το βάρος του όγκου των αναγκών και της μη ανταπόκρισης των θεσμών.

Αιτία, το πλήθος νομοθετικών κενών που προκύπτουν για κάθε περίπτωση και η έλλειψη ενός μηχανισμού επίλυσης των θεμάτων που ανακύπτουν. Ειδικότερα όταν πρόκειται για παραδοσιακούς οικισμούς και πέτρινα διατηρητέα κτίρια ή για περιπτώσεις κτιρίων με αμφίβολο ιδιοκτησιακό καθεστώς, γι' αυτά που τελούν υπό κατάσχεση από τράπεζες και αναρίθμητες άλλες περιπτώσεις, η κάθε μία με τη δική της ιδιαιτερότητα.

Ακόμα και η έκδοση μιας άδειας κατεδάφισης φαντάζει γολγοθάς, με τα πληγωμένα και επικίνδυνα κτίρια να χάσκουν ετοιμόρροπα πάνω από τους περαστικούς. «Προβλήματα όμως που θα μπορούσαν να έχουν λυθεί με τις κατάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες» επισημαίνει ο πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Σάμου, Μανώλης Κάρλας, που εξουσιοδοτήθηκε μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου να παραδώσει το σχετικό υπόμνημα στο πρωθυπουργό.

Τα αιτήματα

«Πέραν όμως αυτών, αισθανόμαστε και πολίτες δεύτερης κατηγορίας» τονίζει ο κ. Κάρλας. “Ενώ στην Κρήτη και στην Εύβοια υπήρξε μέριμνα για μια γενναία προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής ύψους από 3.000 έως και 14.000 ευρώ, στη Σάμο ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που δεν εισπράττουν ούτε το επίδομα ενοικίου. Με αποτέλεσμα να μένουν σε επικίνδυνα σπίτια αφού αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα φακέλου και τις αμοιβές των μηχανικών”.

Συνοπτικά στο υπόμνημα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα αιτήματα: πλήρης στελέχωση της Δ.Α.Ε.Φ.Κ., εφάπαξ έκτακτη ενίσχυση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής και στους σεισμοπαθείς της Σάμου, οικήματα με μικροζημιές που οι ιδιοκτήτες τους προτιμούν την αποκατάσταση με δικά τους έξοδα να μπορούν νόμιμα να το πράξουν, επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης των οικοδομικών αδειών και κατεδαφίσεων, χρηματοδοτήσεις στον δήμο για κατεδαφίσεις και επισκευές και μια σειρά ακόμα παρεμβάσεων σε νομοθετικά και χρηματοδοτικά ζητήματα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αστεγες 500 οικογένειες στη Σάμο
Εκατοντάδες κτίρια έχουν κριθεί προσωρινά ακατοίκητα από το σεισμό. ● Ζητείται η άμεση κατεδάφιση όσων απειλούνται με κατάρρευση σύντομα.
Αστεγες 500 οικογένειες στη Σάμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επτά βήματα για τα ετοιμόρροπα κτίσματα
Σε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή υπουργών και φορέων - ΟΑΣΠ, ΤΕΕ, ΚΕΔΕ - συζητήθηκαν τα βήματα για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, μετά την τραγική απώλεια των δύο μαθητών στη Σάμο, την περασμένη...
Επτά βήματα για τα ετοιμόρροπα κτίσματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σύσκεψη για τα ετοιμόρροπα
Τηλεδιάσκεψη για το χρονίζον πρόβλημα των ετοιμόρροπων κτισμάτων θα πραγματοποιηθεί σήμερα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Σύσκεψη για τα ετοιμόρροπα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Οπου περνούν μηχανικοί μία οικογένεια μένει άστεγη...»
Η Σάμος κήδεψε τα δύο ανήλικα και μετρά τις πληγές της ● Οι κάτοικοι σπεύδουν να ζητήσουν τον έλεγχο των κτισμάτων όπου διαμένουν ή εργάζονται.
«Οπου περνούν μηχανικοί μία οικογένεια μένει άστεγη...»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δύο μαθητές, θύματα του Εγκέλαδου
Δύο μαθητές Λυκείου, 17 και 15 ετών, έχασαν τη ζωή τους μετά τον ισχυρότατο και μεγάλης διάρκειας σεισμό, 6,7 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Σάμου.
Δύο μαθητές, θύματα του Εγκέλαδου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας