• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 7.5°C / 13.4°C
  1 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.6°C / 9.6°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 11.6°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 4.7°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  0 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.1°C / 7.6°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.4°C / 3.5°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 11.2°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 14.2°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.1°C / 12.9°C
  2 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 11.2°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.5°C / 4.9°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.8°C / 7.3°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 8.8°C / 13.8°C
  2 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.7°C / 13.7°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 4.9°C / 8.8°C
  1 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.7°C / 9.7°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  81%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αυτοαπογραφή... κι ό,τι βγει

 • A-
 • A+
H φετινή απογραφή έχει ιδιαίτερη σημασία αφού είναι ανάγκη να αποτυπωθούν οι πολλαπλές σοβαρές οικονομικές, κοινωνικές, δημογραφικές και άλλες επιπτώσεις των μέτρων της δεκαετίας των τριών μνημονίων αλλά και της πανδημίας.

Μετά την καταγεγραμμένη αποτυχία της πρόσφατης απογραφής γεωργίας - κτηνοτροφίας, δυσοίωνη είναι και η εικόνα της επερχόμενης απογραφής κτιρίων και πληθυσμού από την αποψιλωμένη σε προσωπικό ΕΛΣΤΑΤ, σε μια διαδικασία που δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται με την απαιτούμενη οργάνωση και υπευθυνότητα.

Διαχρονικά η εκάστοτε απογραφή χαρακτηρίζεται λόγω της σπουδαιότητας αλλά και της πολυπλοκότητάς της ως «η μεγαλύτερη επιχείρηση που διεξάγει το κράτος σε περίοδο ειρήνης», όμως η φετινή απογραφή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αφού είναι ανάγκη να αποτυπωθούν οι πολλαπλές σοβαρές οικονομικές, κοινωνικές, δημογραφικές και άλλες επιπτώσεις των μέτρων της δεκαετίας των τριών μνημονίων αλλά και της πανδημίας.

Την ώρα που η ΕΛΣΤΑΤ αναζητά τουλάχιστον 60.000 απογραφείς (συν 15.000 εφεδρικούς, με συνολικό μισθολογικό κόστος απογραφέων 40,9 εκατ. ευρώ) σε όλη την επικράτεια για να αναλάβουν το έργο της συλλογής των δεδομένων για την απογραφή πληθυσμού, αποθαρρυντικά είναι τα σημάδια από τη διαδικασία της απογραφής κτιρίων. Σχεδόν σε όλους τους νομούς καταγράφονται προβλήματα σχετικά με την επαφή των τομεαρχών με τους πολίτες καθώς υπάρχει δυσπιστία και επιθετικότητα από μέρος των πολιτών.

Ενδεικτικό είναι το επεισόδιο που διαδραματίστηκε πρόσφατα σε περιοχή του νομού Χανίων, όπου ένας τομεάρχης κρατήθηκε παράνομα σε κατοικία από ιδιοκτήτες μέχρι να έρθει η Αστυνομία, η οποία δικαιολόγησε όχι τον εργαζόμενο που έκανε τη δουλειά του, αλλά τον ιδιοκτήτη της κατοικίας. Ειδικά σε νομούς όπως στην Αργολίδα, όπου στα ανατολικά υπάρχουν βίλες και κτίσματα που είναι αδύνατον να τα πλησιάσει κανείς, έχουν δημιουργηθεί αρκετά επεισόδια με προπηλακισμούς των εργαζομένων της ΕΛΣΤΑΤ.

Προετοιμασία

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο ολοκληρώνεται η απογραφή των κτιρίων (η έναρξή της μετατέθηκε δυο φορές μέσα στο καλοκαίρι) από τους 12.500 τομεάρχες, που θεωρείται ένα προπαρασκευαστικό στάδιο για την απογραφή πληθυσμού, καθώς η αρχή θα πρέπει να γνωρίζει σε ποια κτίρια θα πρέπει να απευθυνθούν οι απογραφείς.

H βάση για την επιτυχία των δυο απογραφών (κατοικιών - πληθυσμού) είναι ακριβώς αυτή η δουλειά των τομεαρχών (εργαζόμενοι με απλή σύμβαση εργασίας με την ΕΛΣΤΑΤ), οι οποίοι αναλαμβάνουν να ταυτοποιούν την κάθε κατοικία και την εντάσσουν μέσα σε ένα κλειστό σύστημα δρόμων ή σταθερών σημείων όπου θα δουλέψει ο απογραφέας από τα τέλη Οκτωβρίου.

Εντοπίζεται ήδη δυσκολία να δοθούν σωστά οι πληροφορίες σχετικά με τις κατοικίες, πόσο μάλλον για τις ακριβείς συντεταγμένες που ζητούνται, οι οποίες είναι εξαρτημένες από την ύπαρξη δικτύου, από την καλή διάθεση του ιδιοκτήτη της κατοικίας, από τη δυνατότητα πρόσβασης και από τη θέληση των τομεαρχών, οι οποίοι είναι συμβασιούχοι. «Πολλοί από αυτούς παραιτούνται συνεχώς ή κάνουν ημιτελή και πρόχειρη δουλειά δικαιολογημένα πολλές φορές λόγω των δυσκολιών των περιοχών και της ανταπόκρισης του κοινού», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» εργαζόμενος στην ΕΛΣΤΑΤ με πολυετή πείρα.

Σημειώνεται πως η ΕΛΣΤΑΤ έχει χάσει μεγάλο μέρος του μόνιμου προσωπικού της τα τελευταία 10 χρόνια, με αποτέλεσμα οι ενεργοί μόνιμοι υπάλληλοι μαζί με τους έχοντες θέση ευθύνης (διευθυντές - τμηματάρχες) να ανέρχονται σε 625 άτομα, εκ των οποίων τα 2/3 βρίσκονται στην κεντρική υπηρεσία, η οποία δεν ασχολείται με τη συλλογή πρωτογενών δεδομένων. Στο ισχνό αυτό –και λόγω της κατανομής του προβληματικό– προσωπικό η μόνη ενίσχυση υπήρξε η πρόσληψη 301 υπαλλήλων ΙΔΟΧ για 8μηνη εργασία, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν ξαναπάρει μέρος σε τέτοιου είδους εργασία.

Ως προς τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί φέτος, ακόμα ένα σημαντικό πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι στο εγκατεστημένο λογισμικό στα τάμπλετ που θα χρησιμοποιούν οι τομεάρχες δεν υπάρχει πρόβλεψη για μη αστικές περιοχές και άλλες όπου δεν υπάρχουν οικοδομικά τετράγωνα.

Επιπλέον, το πρόγραμμα δεν προβλέπει τις εκτός οικισμών κατοικίες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν ολόκληρες περιοχές εκτός καταγραφής. Οπως εξηγούν στην «Εφ.Συν.» υπάλληλοι, υπάρχουν χιλιάδες κατοικίες που δεν ανήκουν πουθενά διοικητικά, αλλά δεν υπάρχουν οδηγίες πού να ενταχθούν, ούτε από τις περιφέρειες ούτε από τους υπευθύνους της απογραφής.

Επιφυλάξεις

Φέτος, λόγω και της πανδημίας, θα είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που οι πολίτες θα κληθούν να... αυτοαπογραφούν. Η «Εφ.Συν.» απέδειξε με στοιχεία (27.8.2021 «Μαύρη τρύπα στην αυτοαπογραφή») πως η ΕΛΣΤΑΤ ξόδεψε 101,5 εκατ. ευρώ για να μη γνωρίζει τελικά τον γεωργικό πλούτο της χώρας.

Οι υποβληθείσες γεωργικές εκμεταλλεύσεις που καταγράφηκαν ως ενεργές ανέρχονται σε 442.282 σε όλη τη χώρα, μειωμένες κατά 38,3% από την τελευταία απογραφή γεωργίας-κτηνοτροφίας του 2009. Από τις 31 Μαΐου 2021 («Η Ελλάδα αυτοαπογράφεται ξεκινώντας από τα... χωράφια», «Εφ.Συν.») είχαμε διατυπώσει τις σοβαρές επιφυλάξεις για την ακολουθούμενη διαδικασία της αυτοαπογραφής γεωργίας-κτηνοτροφίας, όπως τις εξέφραζαν και έμπειροι υπάλληλοι της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας σε διαφορετικά μέρη της χώρας.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως παρότι απέχουμε λιγότερο από έναν μήνα από την έναρξη της απογραφής πληθυσμού, δεν έχει γίνει καμιά καμπάνια για τη σημασία της απογραφής και τη σωστή συμπλήρωση των απογραφικών δελτίων.

Στα απογραφικά δελτία τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.» δεν φαίνεται να περιλαμβάνονται κρίσιμα στοιχεία, όπως: το εισόδημα, η ανεργία, το θρήσκευμα, ο αριθμός των Ελλήνων που μετανάστευσαν, τα παιδιά από αλλοδαπούς γονείς που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και πόσοι απέκτησαν ελληνική υπηκοότητα στη διάρκεια της δεκαετίας 2011-2021. Σημειώνεται πως θέμα προσωπικών δεδομένων δεν τίθεται, διότι τα στοιχεία της απογραφής που αφορούν πρόσωπα παραμένουν απολύτως απόρρητα.

Με κωδικό

Για την αυτοαπογραφή, που ξεκινά στις 22 Οκτωβρίου (ημερομηνία αναφοράς), θα περνάει ο απογραφέας από τις κατοικίες του τμήματός του και θα αφήνει έναν κωδικό με τον οποίο ο κάτοικος και υπεύθυνος του νοικοκυριού θα αυτοαπογράφεται μέσω ενός συνδέσμου (link). Αν αυτό δεν γίνει μέσα σε κάποιες μέρες, θα επικοινωνεί ο απογραφέας μαζί του για να προχωρήσει η διαδικασία είτε τηλεφωνικά είτε με συνάντηση στο σπίτι. Στη συνέχεια, τα στοιχεία των ερωτηματολογίων θα καταχωριστούν από τους απογραφείς σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Εγκλημα εκ προμελέτης και όχι εγκληματική αδιαφορία»
Οδοιπορικό της «Εφ.Συν» στα πλημμυροκαμένα της Βόρειας Εύβοιας περνώντας από τουλάχιστον 8 μεγάλα χωριά με τους κατοίκους να ζουν με τον φόβο της επόμενης κακοκαιρίας.
«Εγκλημα εκ προμελέτης και όχι εγκληματική αδιαφορία»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάμος: εγκατάλειψη ένα χρόνο μετά τον Εγκέλαδο
Πολλοί κάτοικοι του νησιού βιώνουν συνθήκες απελπισίας διαμένοντας σε «κίτρινα» κτίρια, καθώς δεν τους έχουν ακόμη καταβληθεί η επιδότηση ενοικίου και βασικές παροχές.
Σάμος: εγκατάλειψη ένα χρόνο μετά τον Εγκέλαδο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας