• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 10.1°C
  3 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 7.5°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.0°C
  4 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.9°C
  2 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.7°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.0°C / 6.5°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 2.9°C
  3 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  2 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 11.0°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 7.9°C
  3 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 11.4°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 6.9°C
  2 BF
  65%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.4°C
  1 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 9.8°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.3°C / 6.6°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 7.2°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  2 BF
  72%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Β. Νιτσιάκος: «Μας έκοψαν οι μυστικές υπηρεσίες»

 • A-
 • A+
Σε εμπλοκή «πατριωτικών» κύκλων παραεξουσίας αποδίδει το κόψιμο της επιχορήγησης στην Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων ο πρόεδρός της και προαναγγέλλει προσφυγή στην Unesco και στα ευρωπαϊκά όργανα.

Μπορεί το υπουργείο Πολιτισμού να σιώπησε χθες και να μην έδωσε καμία απάντηση στα καταγγελλόμενα από την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων για αναίτιο και αναιτιολόγητο κόψιμο από την επιχορήγηση του προγράμματος που είχε καταθέσει, δεν σιώπησε όμως ο πρόεδρος της Εταιρείας, Βασίλης Νιτσιάκος, ο οποίος επανήλθε με ανοιχτή επιστολή αλλά και δηλώσεις του στις οποίες κάνει λόγο για ευθεία εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών της χώρας και «“πατριωτική” αλητεία».

Ειδικότερα, μιλώντας στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4» ο κ. Νιτσιάκος δήλωσε ότι η όλη μεθόδευση «δεν είναι προσβλητική μόνο για μένα, που είμαι και συνεργάτης του υπουργείου Πολιτισμού ως πρόεδρος του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης και διευθυντής του Τομέα Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και για 50 ακόμη διαπρεπείς επιστήμονες που συγκρότησαν την Εταιρεία».

Πώς την εξηγεί; «Μόνο με όρους σκοτεινών διαδρομών μπορεί να ερμηνευτεί. Είμαι σε θέση να γνωρίζω τι ακριβώς έχει συμβεί, αλλά αυτά είναι ζητήματα που αφορούν τις μυστικές υπηρεσίες του κράτους. Αν (αυτό) είναι κράτος. Αυτές οι μυστικές υπηρεσίες συνεργάζονται με πολύ συγκεκριμένους ανθρώπους οι οποίοι εκφράζουν μια “πατριωτική” αλητεία κι είναι κρίμα για τη Δημοκρατία μας, είναι κρίμα, το λέω με μεγάλη θλίψη, διότι έχουν παραβεί, πέρα από τους κανόνες της χρηστής διοίκησης, και τους κανόνες της UNESCO, στην οποία θα καταφύγουμε, όπως και στα ευρωπαϊκά όργανα. Είναι θέμα που αφορά τον πυρήνα της δημοκρατίας και ελεύθερης λειτουργίας της επιστήμης και επιστημόνων».

Φαίνεται, δε, ότι ο κ. Νιτσιάκος είχε κάποιου είδους επαφή με την κυβέρνηση για το θέμα αφού, όπως λέει, «δυστυχώς κάποιοι στην κυβέρνηση, έχοντας κάνει μια κεντροδεξιά στροφή, θέλουν να διχάσουν και τους επιστήμονες, αν και όλοι οι επιστήμονες των ανθρωπιστικών σπουδών είναι μαζί μας, οι μόνοι που διαφοροποιούνται είναι κάτι απίστευτοι τύποι που κινούνται στους διαδρόμους των μυστικών υπηρεσιών με μυστικά κονδύλια και ούτω καθ’ εξής. Επικοινωνήσαμε με τα ανώτερα κλιμάκια της κυβέρνησης και οι απαντήσεις που πήραμε είναι τέτοιες που δεν μπορώ να τις δημοσιοποιήσω τώρα».

Οπως λέει, «η UNESCO έχει κανόνες, προωθεί την άυλη και την πολυμορφία της άυλης κληρονομιάς και δεν κατανοούμε γιατί εξαιρούμαστε από την επιχορήγηση για τη μελέτη της βλάχικης κληρονομιάς που είναι συστατικό στοιχείο της νεοελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Θα πάμε όπου χρειαστεί για να υποστηρίξουμε τα δίκαιά μας, κυρίως την τιμή μας, την πατριωτική, την επιστημονική τιμή μας, δεν είμαστε σκουπίδια. Θα πρέπει να καταλάβουν κάποιοι της παραεξουσίας ότι αυτά δεν μπορεί να περάσουν έτσι και η κυρία Μενδώνη να έχει ενδώσει στις πιέσεις αυτές».

Απαντώντας στην ερώτηση τι ακριβώς ενόχλησε τις μυστικές υπηρεσίες, διευκρινίζει πως αυτές «θεωρούν ότι οποιαδήποτε ενασχόληση με το Βλάχικο θέτει ζητήματα μειονότητας. Είμαστε ξεκάθαροι: δεν υπάρχει βλάχικο έθνος, οι Βλάχοι είναι συστατικό του ελληνικού έθνους, ο βλάχικος πολιτισμός είναι σημαντικό κομμάτι του νεοελληνικού πολιτισμού, οποιαδήποτε εξαίρεση ή διάκριση θα οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκουν, ότι δηλαδή στην Ελλάδα υφίστανται διακρίσεις οι Βλάχοι. Αυτό δεν το θέλουμε, γι’ αυτό προσπαθήσαμε ενδοκυβερνητικά, φτάνοντας μέχρι τον πρωθυπουργό, να εξηγήσουμε ότι έχουμε δίκιο». Οπως τονίζει, «εμείς όμως δεν θα απαλλοτριώσουμε την ταυτότητά μας, ούτε τον πατριωτισμό μας. Αν η πατρίδα μας είναι “μητριά” μας, ας μας το πούνε».

Στη βάση αυτής της τοποθέτησης, όπως λέει, «προκαλώ την κυρία Μενδώνη να ζητήσει την παραίτησή μου από το Λαογραφικό Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, εγώ δεν είμαι φταίχτης σε κάτι, πληρώνω τα έξοδά μου από την τσέπη μου, στο όνομα του πατριωτικού και επιστημονικού μου χρέους, ας μου το ζητήσει η υπουργός, αλλά δεν θα το κάνω μόνος μου, κι ας εξηγήσει στην UNESCO γιατί το κάνει, περιμένω να το εξηγήσει».

Ερωτώμενος αν το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί σχετίζεται με παλιότερες θέσεις του που είχαν γίνει αιτία να δεχθεί επιθέσεις από ακροδεξιούς, διευκρινίζει πως «οι επιθέσεις που έχω δεχθεί έχουν να κάνουν με τη γενικότερη δράση μου εναντίον του ρατσισμού, υπέρ της φιλίας στα Βαλκάνια και υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι βαθιά μου πίστη ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Αυτές οι απόψεις έγιναν αιτία της στοχοποίησής μου».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάθημα... ανατομίας στον σταθμό Βενιζέλου
Εμφανίστηκε η υπ. Πολιτισμού στο σκάμμα με τις αρχαιότητες για πρώτη φορά ύστερα από 8 χρόνια! ● Αμετακίνητοι στην εγκληματική απόφαση για τεμαχισμό και απόσπαση οι υπουργοί και η συντροφιά τους.
Μάθημα... ανατομίας στον σταθμό Βενιζέλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απάντηση με στοιχεία στις «μαγκιές» της Λίνας Μενδώνη
Ο προϊστάμενος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας, Μιχάλης Λυχούνας επισημαίνει τα προβλήματα στη μελέτη που θέτουν σε κίνδυνο την ένταξη του έργου στην UNESCO στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.
Απάντηση με στοιχεία στις «μαγκιές» της Λίνας Μενδώνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετωπική με αφορμή τη σαββατιάτικη εργασία
Το υπουργείο Πολιτισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης έβγαλαν από τα ρούχα τους τους εργαζόμενους στο αρχαιολογικό κομμάτι του μετρό, καθώς αιφνιδιαστικά τους ζήτησαν να εργάζονται και τα...
Μετωπική με αφορμή τη σαββατιάτικη εργασία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο τέλος του 2024 η λυπητερή
Ανησυχίες για το ύψος των αποζημιώσεων που θα δοθούν στον ανάδοχο για την περίοδο 2020-2022 ● Οι πανηγυρισμοί της Μενδώνη και της Αττικό Μετρό και τα χρονοδιαγράμματα που όλο αλλάζουν
Στο τέλος του 2024 η λυπητερή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι πολίτες και... ο ΣΥΡΙΖΑ φταίνε για τις καθυστερήσεις!
Επιβεβαίωση της αποκάλυψης της «Εφ.Συν.» στην κοινή συνέντευξη Τύπου των Κώστα Καραμανλή και Λίνας Μενδώνη • «Ανάδειξη» θεωρούν την απόσπαση των αρχαιοτήτων • «Τέλη του 2023» επιμένουν για το χρονοδιάγραμμα.
Οι πολίτες και... ο ΣΥΡΙΖΑ φταίνε για τις καθυστερήσεις!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας