Με αλλαγές που επήλθαν μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, κατατίθεται στην επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο περί θητείας και μεταθέσεων των οπλιτών και μέριμνας προσωπικού του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Η πλέον σημαντική αλλαγή, που επιβεβαιώθηκε κι από τον ίδιο τον Πάνο Καμμένο με δηλώσεις του στο Mega, είναι η συνταξιοδότηση των στρατιωτικών στο 58ο έτος τους.
«Γίνονται ήδη πολλές μεταρρυθμίσεις σε σχέση με τη συνταξιοδότηση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν θα φεύγει κανείς πριν από τα 58. Δεν μπορεί να έχουμε αποστράτους 40 χρονώ, 45 χρονώ. Οι άνθρωποι δεν έχουν και τι να κάνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αμυνας.
Στο νομοσχέδιο επίσης υπάρχουν αλλαγές στο θέμα της στράτευσης ανυπότακτων, επέκταση της εφαρμογής των ευεργετικών διατάξεων του άρθρου για τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος και η προσθήκη στις μεταθέσεις των οπλιτών-γονέων που μέλος της οικογένειάς τους πάσχει από ανίατο ή δυσίατο νόσημα (όπως οι πολύτεκνοι, οι γονείς τριών τέκνων και οι γονείς μονογονεϊκών οικογενειών μετατίθενται κατόπιν σχετικής αναφοράς τους). Διευρύνονται, τέλος, τα όρια για την επίδοση «λίαν καλώς» της βαθμολογίας των σπουδαστών στις Στρατιωτικές Σχολές.
Παράλληλα, το νομοσχέδιο προσφέρει ανακούφιση σε μια μερίδα των αντιρρησιών συνείδησης και συγκεκριμένα σε όσους είναι ανυπότακτοι ή έχουν υπάρξει στο παρελθόν και στη συνέχεια είτε εκπλήρωσαν την εναλλακτική υπηρεσία είτε θα υποβάλουν αίτηση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016 για να την εκπληρώσουν. Για αυτή την κατηγορία των αντιρρησιών συνείδησης λοιπόν αίρονται οι ποινικές και διοικητικές συνέπειες της ανυποταξίας.
Ποιους αφορά η ρύθμιση
Σύμφωνα με την Αλεξία Τσούνη, από το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης (EBCO), η ρύθμιση ουσιαστικά αφορά όσους α) αντιμετώπισαν διώξεις πριν από τη θέσπιση της εναλλακτικής κοινωνικής θητείας, αλλά στη συνέχεια εκπλήρωσαν την εναλλακτική θητεία, β) δεν έχουν κάνει αίτηση για εναλλακτική υπηρεσία, αλλά σκοπεύουν να κάνουν ή έκαναν αφού πρώτα υπήρξαν ανυπότακτοι, γ) έκαναν αίτηση για εναλλακτική θητεία, αλλά απορρίφθηκε από την αρμόδια επιτροπή.
Σημειώνεται ότι η άρση των ποινικών και διοικητικών συνεπειών δεν αφορά μόνο τους αντιρρησίες συνείδησης, αλλά κάθε ανυπότακτο που έχει εκπληρώσει τη στρατιωτική θητεία ή θα καταταγεί μέχρι τις 31/12/2016. Για τους αντιρρησίες συνείδησης πάντως μπορεί η συγκεκριμένη ρύθμιση να είναι θετική, αλλά βέβαια δεν λύνει μια σειρά από σημαντικά ζητήματα, όπως η «τιμωρητικού» χαρακτήρα διάρκεια της εναλλακτικής υπηρεσίας, η οποία είναι 15 μήνες, ή το γεγονός ότι οι αντιρρησίες συνείδησης αν και είναι πολίτες δικάζονται από στρατοδικεία.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας