• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 19.8°C
  5 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 16.9°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 13.0°C / 18.2°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 6.9°C / 11.6°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 14.3°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 12.6°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  5 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  6 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  5 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 16.0°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 20.0°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 15.0°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  53%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαμαρτυρία φοιτητών στη Θεσσαλονίκη για τις εστίες

 • A-
 • A+
Από τις 7 Σεπτεμβρίου η διοίκηση του ΑΠΘ ψάχνει τρόπους να βγάλει φοιτητές από τις εστίες.

Ανέστιοι 600 φοιτητές... στις φοιτητικές εστίες της Θεσσαλονίκης! Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες, όπως άλλωστε αναγκάζονται να κάνουν κάθε χρόνο, για το άλυτο πρόβλημα των φοιτητικών εστιών τα μέλη του ΣΟΦΕΘ (Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών). «Δυο χρόνια έχουν να μπουν φοιτητές στις εστίες», κατήγγειλαν, ενώ εκκρεμούν εκατοντάδες αιτήσεις δικαιούχων για ένα δωματιάκι.

Τα προβλήματα των φοιτητικών εστιών στη Θεσσαλονίκη είναι πολλά και χρονίζοντα, όμως αυτό που πραγματικά «καίει» κι επείγει, σύμφωνα με τον ΣΟΦΕΘ, είναι να δοθούν απαντήσεις από τις πρυτανικές αρχές σχετικά με τις 600 αιτήσεις φοιτητών για δωμάτιο στην εστία, τη στιγμή που δεν αξιοποιούνται κτίρια τα οποία βρίσκονται στην ευθύνη του Πανεπιστημίου.

«Δυστυχώς ο μόνος τρόπος που βρίσκει το Πανεπιστήμιο για να απελευθερωθούν κατειλημμένα δωμάτια είναι να πιέζει τους φοιτητές με αντίτιμο στο εστιατόριο. Βάζουν αντίτιμο 3,5 ευρώ για όσους έχουν περάσει τα «ν+2» έτη για το φαγητό. Ηδη αυτοί οι φοιτητές δεν δικαιούνται φαγητό, ενώ τα προηγούμενα χρόνια δικαιούνταν. Ο σύλλογός μας έχει ως αίτημα να ανεγερθούν νέες εστίες και να επισκευαστούν υπάρχοντα δωμάτια, να αξιοποιηθεί η αναξιοποίητη περιουσία του ΑΠΘ, που διαθέτει αρκετά κτίρια, ώστε να δεχθούμε φοιτητές», ανέφερε η πρόεδρος του ΣΟΦΕΘ, Αντζελα Λάρδα, ζητώντας «να μη στρεφόμαστε ενάντια σε φοιτητές που έχουν κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες να τελειώσουν στην ώρα τους τις σπουδές τους, είτε λόγω ανάγκης εργασίας είτε λόγω δυσκολιών με την τηλεκπαίδευση...».

Παράλληλα, οι εστιακοί φοιτητές διαμαρτύρονται για τα χρονίζοντα προβλήματα των εστιών, στα οποία επανειλημμένως έχει αναφερθεί με ρεπορτάζ η «Εφ.Συν.» και σχετίζονται με απουσία συντήρησης, καθαριότητας, προβληματικούς ανελκυστήρες, θέματα σίτισης και αρκετά ακόμη.

«Η κατάσταση παραμένει εκρηκτική. Εχουν δυο χρόνια να πραγματοποιηθούν εισδοχές νέων φοιτητών, ενώ τα κτίρια βρίσκονται υπό κατάρρευση», καταγγέλλουν οι φοιτητές των εστιών και ζητούν: έκτακτο κονδύλι χρηματοδότησης, ανέγερση νέου κτιρίου εστιών και αξιοποίηση όλων των κτιρίων που είναι περιουσία του ΑΠΘ, καθημερινά rapid tests και αναλώσιμα (μάσκες, αντισηπτικά).

Αντί να ψάχνει να βρει λύσεις γι’ αυτά, όμως, από τις 7 Σεπτεμβρίου η διοίκηση του ΑΠΘ ψάχνει τρόπους να βγάλει φοιτητές από τις εστίες. Με σχετικό έγγραφό της ζητά να εγκαταλείψουν τα δωμάτια οι «ν+2», όσοι έχουν ορκιστεί και όσοι δεν έχουν τη φοιτητική ιδιότητα για διάφορους άλλους λόγους. «Η επίθεση δεν έχει τελειωμό! Θέλουν να πετάξουν τους φοιτητές εκτός εστιών. Είναι ένα βαθιά ταξικό μέτρο, αν αναλογιστούμε ότι αυτοί οι φοιτητές θα αναγκαστούν να δουλέψουν για να πληρώσουν τα νοίκια, ενώ παράλληλα θα έχουν να αντεπεξέλθουν στις σκληρά εντατικοποιημενες σχολές τους και μάλιστα υπό τον φόβο των διαγραφών. Να πάμε κόντρα στην πολιτική των ταξικών φραγμών! Ολοι στη Γενική Συνέλευση του ΣΟΦΕΘ, Τρίτη 28/09 στις 6 μ.μ.», αναφέρουν μέλη του Συλλόγου που οργανώνονται απέναντι σε αυτές τις πολιτικές.

Θέμα υπάρχει όμως και με τις συνέπειες της πανδημίας, όπως εξηγούν οι φοιτητές. «Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα απολύτως μέτρο για τα Πανεπιστήμια. Ενώ είχε όλο τον χρόνο για να διαμορφώσει τα Πανεπιστήμια ώστε να θωρακιστούν υγειονομικά, επιλέγει να μη δώσει ούτε ένα ευρώ για υγειονομικό υλικό, όπως αντισηπτικά και μάσκες, για δωρεάν τεστ στους φοιτητές, για εξαερισμό στις αίθουσες και για ουσιαστική πρόσληψη καθηγητικού προσωπικού.

Σε ακόμα πιο αβέβαιη κατάσταση βρίσκονται οι εστίες, καθώς δεν έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, αλλά οι φοιτητές αντιμετωπίζουν για ακόμα μια ακαδημαϊκή περίοδο προβλήματα στα μπάνια, χαλασμένα ασανσέρ, προβλήματα με τη θέρμανση και άλλα. Την ίδια ώρα που επείγουν όλα αυτά τα ζητήματα στις εστίες και στα Πανεπιστήμια, η κυβέρνηση επιλέγει συνειδητά να δώσει 30 εκατομμύρια ευρώ για πανεπιστημιακή αστυνομία και άλλα πολλά εκατομμύρια σε μεγαλοεπιχειρήσεις όπως είναι η Aegean, η Αττική Οδός και άλλες...», τονίζουν οι φοιτητές δείχνοντας ότι ούτε άσχετοι είναι ούτε τρώνε κουτόχορτο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φάκελος στον εισαγγελέα για τα κορονοπάρτι στο ΑΠΘ
Ο πρύτανης του ΑΠΘ περιέγραψε στον εισαγγελέα μια παράνομη οικονομική δραστηριότητα με τζίρο πολλών χιλιάδων ευρώ, με νοθευμένα ποτά και με καταστάσεις ανεξέλεγκτες στο Πανεπιστήμιο.
Φάκελος στον εισαγγελέα για τα κορονοπάρτι στο ΑΠΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπαναχώρησε ο καθηγητής που προκάλεσε αναστάτωση στη φοιτητική κοινότητα
Τα… μαζεύει τώρα, τα περί πειθαρχικών διώξεων δυο φοιτητριών, ο καθηγητής νομικής του ΑΠΘ που προκάλεσε αναστάτωση στη φοιτητική κοινότητα αποφασίζοντας αυθαίρετα να εξετάσει προφορικά στο μάθημά του, μόνο...
Υπαναχώρησε ο καθηγητής που προκάλεσε αναστάτωση στη φοιτητική κοινότητα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην Εισαγγελία οι υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στο ΑΠΘ
Ο προϊστάμενος της Eισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε χθες τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης μετά τις καταγγελίες φοιτητριών του ΑΠΘ για σεξουαλική κακοποίηση.
Στην Εισαγγελία οι υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στο ΑΠΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΑΠΘ... διδάσκει μπίζνες!
Την ώρα που φοιτητές του φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενα κτίρια ιδιοκτησίας μοναστηριών (!), το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας παραχωρεί ανεκτίμητης αξίας δωρεά στην παραλιακή για να γίνει ξενοδοχείο.
Το ΑΠΘ... διδάσκει μπίζνες!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΑΠΘ «πετάει έξω» εστιακούς φοιτητές
Εξωση από τις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ σε όσους έχουν ξεπεράσει κατά δύο χρόνια τη διάρκεια των σπουδών τους! Ανω-κάτω η φοιτητική κοινότητα από το «ειδοποιητήριο» των πρυτανικών αρχών, που περιλαμβάνει και...
Το ΑΠΘ «πετάει έξω» εστιακούς φοιτητές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας