• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.2°C / 39.1°C
  3 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.6°C / 39.4°C
  3 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 40.4°C
  2 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 35.9°C
  3 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 34.1°C
  4 BF
  40%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  37°C 33.5°C / 40.1°C
  2 BF
  16%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.4°C / 36.5°C
  2 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  39°C 39.1°C / 39.1°C
  3 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 37.1°C
  4 BF
  43%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.9°C
  3 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 34.4°C
  3 BF
  33%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 32.3°C
  4 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  37°C 35.7°C / 36.9°C
  0 BF
  23%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.1°C / 38.3°C
  2 BF
  21%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.1°C / 34.8°C
  4 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  38°C 36.5°C / 38.2°C
  3 BF
  14%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.5°C / 32.3°C
  3 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.7°C / 34.2°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.7°C / 37.7°C
  1 BF
  15%
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο παρά ένα υπέγραψαν τη σύμβαση για το Πάρκο

 • A-
 • A+
Επειτα από αγώνα 30 ετών στη Δυτική Θεσσαλονίκη και οριακά προτού εκπνεύσει η προθεσμία για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ υπογράφηκε η σύμβαση που θα μετατρέψει το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο.

Πάνω στο νήμα κυριολεκτικά πριν χαθεί ο χρόνος και τα χρήματα του ΕΣΠΑ υπογράφηκε χθες η σύμβαση για την εργολαβία η οποία θα μετατρέψει το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο. Σε 18 μήνες από σήμερα, έπειτα από 30 χρόνια αγώνων της κοινωνίας ολόκληρων των δυτικών συνοικιών Θεσσαλονίκης και τέσσερα χρόνια μετά την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου στον τοπικό ομώνυμο δήμο, αυτό που έμοιαζε άπιαστο όνειρο αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα.

Είχε ξεκινήσει στις 8 Μαρτίου 2017, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός παρέδιδε επίσημα το πρώην στρατόπεδο των 336 στρεμμάτων στον Δήμο Παύλου Μελά για 99 χρόνια, προκειμένου να μετατραπεί σε «μητροπολιτικό πάρκο, πνεύμονα πρασίνου, πολιτισμού αλλά και ψυχαγωγίας».

Τα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν λύθηκαν ουκ ολίγα γραφειοκρατικά ζητήματα, γεννήθηκαν άλλα, τα οποία για την πρώτη τουλάχιστον φάση του μεγάλου έργου ξεπεράστηκαν πάνω στο νήμα, γι’ αυτό και η αγωνιώδης παρατήρηση του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα προς την εργολήπτρια εταιρεία χθες στη διάρκεια υπογραφής της σύμβασης «να τηρήσουμε πιστά τα χρονοδιαγράμματα». Διότι το έργο πρέπει να παραδοθεί μέχρι το τέλος του 2023.

«Ηρθε η ώρα να υπογράψουμε, σας καλωσορίζω στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά. Δεκαετίες αγώνων και διεκδικήσεων σήμερα αποκτούν νόημα και ουσία» είπε εισαγωγικά ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, συμπυκνώνοντας σε λίγες λέξεις όσα προηγήθηκαν και όσα αναμένονται. Ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν, την τέως και τη νυν κυβέρνηση, πρώην δημάρχους και τον περιφερειάρχη, τονίζοντας ότι με τις νέες χρήσεις το πρώην στρατόπεδο «θα είναι ένας πνεύμονας πρασίνου και θα μπολιαστεί ο αστικός ιστός μέσα στη φύση, θα ενώσουμε την ιστορία με το παρόν και το μέλλον». Για ένα νέο τοπόσημο στη Θεσσαλονίκη μίλησε ο κ. Τζιτζικώστας, τονίζοντας ότι είχε υποσχεθεί τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και έτσι γίνεται «πράξη ένα όραμα δεκαετιών για τη δυτική Θεσσαλονίκη, το μεγαλύτερο και πιο εμβληματικό έργο ελεύθερου, δημόσιου χώρου πρασίνου που ώς το τέλος του 2023 θα παραδώσουμε στους πολίτες».

Τη σύμβαση για το έργο, ύψους περίπου 11 εκατομμυρίων ευρώ, υπέγραψαν οι κ. Δεμουρτζίδης, Τζιτζικώστας και ο εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας «Δυναμική Εργων Α.Ε. - Τεχνική Ανάπτυξη», Αθανάσιος Παπανικολάου, ο οποίος σημείωσε πως η εταιρεία έχει πλήρη συναίσθηση της σπουδαιότητας και της ιστορικής σημασίας του έργου που έχει αναλάβει.

Με την ολοκλήρωση της εργολαβίας θα οριοθετηθεί με περίφραξη ο χώρος και θα έχουν αποκατασταθεί πλήρως ο καθαρισμός του πρώην στρατοπέδου, θα φυτευτούν χιλιάδες δέντρα (περίπου 8.000) και θάμνοι, θα δημιουργηθεί δενδρόκηπος και θα φτιαχτούν οι υποδομές (ηλεκτροφωτισμός, νερό, αποχέτευση κ.λπ.), θα κατασκευαστούν τρία αναψυκτήρια, ενώ θα κατεδαφιστούν τα άνευ αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας κτίρια τα οποία σήμερα είναι ερείπια.

Το πάρκο που θα προκύψει θα διαθέτει έξι πύλες εισόδου-εξόδου για τους πεζούς και θα είναι ανοιχτό με βάση ωράριο, το οποίο θα καθοριστεί από το δημοτικό συμβούλιο. Τώρα αναμένεται φυσικά η εξέλιξη σχετικά με το δεύτερο μέρος της ανάπλασης, που δεν είναι άλλο από την αποκατάσταση των ιστορικών κτιρίων που διασώζονται, με πρώτο το εμβληματικό –επονομαζόμενο Α2– εμβαδού 3.353,14 τ.μ, στο οποίο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, πρόκειται να στεγαστούν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και τμήματα υπηρεσιών του νέου δημαρχείου.

Υπάρχει πάντα και η απορία σχετικά με το κτίριο Α3, στο οποίο σύμφωνα με τις ανακοινώσεις –άνευ λεπτομερειών– τρέχουν μελέτες (;) για δημιουργία Μουσείου Εκθεμάτων από τις Ανασκαφές του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Για τους ενεργούς πολίτες της Θεσσαλονίκης αλλά και όλους τους αναγνώστες της «Εφ.Συν.» που ενδιαφέρονται, θυμίζουμε τα δημοσιεύματά μας (25/2/2021, «“Σαπίζει” το στρατόπεδο Παύλου Μελά»· 5/3/2021, «Ο σταθμός Βενιζέλου και το πάρκο Παύλου Μελά»· 16.03.2021, «Παρέμβαση πολιτών για το στρατόπεδο Παύλου Μελά») τα οποία αποτελούν μια περιεκτική ανασκόπηση στις αιτίες των καθυστερήσεων και μια καλή βάση εκκίνησης για την παρακολούθηση της υπόθεσης για το δεύτερο και οριστικό στάδιο της μεταμόρφωσης του πρώην στρατοπέδου σε αυτό που πάντα ζητούσαν οι πολίτες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο σταθμός Βενιζέλου και το πάρκο Παύλου Μελά
Απάντηση του Δήμου Παύλου Μελά για το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» σχετικά με τις αδειοδοτήσεις για την αποκατάσταση κτιρίων και το μουσείο αρχαιολογικών ευρημάτων των ανασκαφών του μετρό.
Ο σταθμός Βενιζέλου και το πάρκο Παύλου Μελά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκστρατεία για να μπουν δημόσιες βρύσες στους δήμους
Με σύνθημα «Δημόσιες βρύσες παντού - Οχι στο πλαστικό!» οι εργαζόμενοι της Εταιρεία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης και οι οργανώσεις «Καλλιστώ» και «Water Warriors» συγκεντρώνονται σήμερα στο κέντρο της...
Εκστρατεία για να μπουν δημόσιες βρύσες στους δήμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι κάτοικοι θέλουν πάρκο, όχι τα... οχυρά Ρούπελ
Κύμα σφοδρών αντιδράσεων έχει ξεσπάσει στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης Θεσσαλονίκης με αφορμή ανάπλαση που ξεκίνησε ο δήμος για την οποία οι κάτοικοι λένε ότι μόνο την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής...
Οι κάτοικοι θέλουν πάρκο, όχι τα... οχυρά Ρούπελ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανά απ’ την αρχή η μετονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου
Την επανάληψη των διαδικασιών από την αρχή για την υπόθεση μετονομασίας της οδού που έφερε το όνομα του κατοχικού φρουράρχου Θεσσαλονίκης Αθανασίου Χρυσοχόου προτείνει η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ξανά απ’ την αρχή η μετονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας