• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.4°C / 34.0°C
  4 BF
  25%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 32.6°C / 37.7°C
  4 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 36.0°C
  1 BF
  31%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 34.6°C
  4 BF
  22%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 33.0°C / 33.7°C
  0 BF
  21%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 32.0°C
  4 BF
  15%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  3 BF
  14%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.8°C / 31.5°C
  5 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.9°C
  3 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.0°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 35.9°C
  3 BF
  24%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.9°C / 33.9°C
  3 BF
  18%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.3°C / 33.8°C
  3 BF
  22%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.8°C
  4 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 34.0°C
  3 BF
  18%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.8°C / 35.3°C
  4 BF
  34%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.7°C / 34.4°C
  3 BF
  24%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  1 BF
  28%
ΑΛΕΚΟΣ ΤΣΑΜΠΑΣ

Κατά της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ (και) ο Δήμος Περάματος

 • A-
 • A+

Να αποσύρει το νομοσχέδιο και να τηρήσει την ισχύουσα σύμβαση παραχώρησης ελληνικού Δημοσίου-ΟΛΠ ζητά ο Δήμος Περάματος από την κυβέρνηση, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του στην κυβερνητική πρόθεση να μεταβιβάσει το 16% των μετοχών του ελληνικού Δημοσίου στην COSCO, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία δεν υλοποίησε τις συμβατικές της υποχρεώσεις για την εκτέλεση έργων ύψους 293 εκ ευρώ, όπως προβλέπεται στη Σύμβαση Παραχώρησης (Ν.4404/2016).

Ταυτόχρονα χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το γεγονός πως τόσο σοβαρά ζητήματα να προχωρούν εν κρυπτώ, χωρίς να προηγείται η αναγκαία δημόσια διαβούλευση με τη συμμετοχή όλων των παραγωγικών φορέων του Πειραιά που σχετίζονται με το λιμάνι και με τους αιρετούς εκπροσώπους των παραλιμένιων δήμων.

Η δημοτική αρχή επισημαίνει οτι πως η τροποποίηση της σύμβασης επιφέρει αρνητικές συνέπειες για τις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις της Ζώνης, για τους παραγωγικούς κλάδους που συνδέονται με το λιμάνι, αλλά και για τους εργαζόμενους και δυστυχώς, αυτή η εξέλιξη οδηγεί στη μείωση των αναπτυξιακών προοπτικών της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και γίνεται σε βάρος των τοπικών κοινωνιών.

«Είναι επιβεβλημένο να διαφυλαχτεί το δημόσιο συμφέρον, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία ευθύνη του ελληνικού δημοσίου για τις καθυστερήσεις, παρά μόνο του ιδιώτη επενδυτή», τονίζει και υπογραμμίζει πως η τροποποίηση της σύμβασης θέτει ένα αρνητικό νομικό προηγούμενο και προκαλεί βλάβη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ στέλνει το μήνυμα στους επενδυτές, πως μπορούν να συμπεριφέρονται ανεξέλεγκτα στη χώρα μας, καθώς δεν είναι υποχρεωμένοι εν τοις πράγμασι να τηρούν τα συμφωνηθέντα.

Η δημοτική αρχή σημειώνει ακόμα:

«Ειδικότερα, η Σύμβαση Παραχώρησης προβλέπει ότι ο ΟΛΠ έχει την υποχρέωση να ολοκληρώσει τις υποχρεωτικές αυτές επενδύσεις εντός της πρώτης πενταετούς επενδυτικής περιόδου (2016-2021), η διάρκεια της οποίας έληξε τον περασμένο Αύγουστο. Η εμπρόθεσμη υλοποίηση των υποχρεωτικών επενδύσεων θα προσέδιδε προστιθέμενη οικονομική αξία στο λιμάνι του Πειραιά, θα άνοιγε προοπτικές βιωσιμότητας και ανάπτυξης για το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτό προς όφελος και των εργαζομένων, και θα συνέβαλλε στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.»

»Η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου που εισάγει προς ψήφιση στη βουλή την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, επιδιώκει την τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης προς όφελος της COSCO και σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου, απαλλάσσοντάς την εταιρεία από την καταβολή ποινικών ρητρών για την μη εκτέλεση των έργων των υποχρεωτικών επενδύσεων που προέβλεπε η σύμβαση παραχώρησης. Με το ίδιο σχέδιο νόμου η κυβέρνηση δίνει στην COSCO παράταση 5 ετών για την εκτέλεση των έργων αυτών με δυνατότητα νέας παράτασης για άλλα 5 χρόνια, ενώ της παραχωρεί και το υπολειπόμενο 16% των μετοχών που έπρεπε να της μεταβιβασθούν με την ολοκλήρωση των επενδύσεων, χωρίς οι επενδύσεις να έχουν υλοποιηθεί.»

»Η μεθόδευση αυτή πλήττει το δημόσιο συμφέρον όχι μόνον επειδή δεν εκτελέσθηκαν εγκαίρως τα έργα αλλά και επειδή με τη μεταβίβαση του 16% των μετοχών που αποτελούσαν εγγύηση για την εκτέλεση των έργων, το Δημόσιο στερείται τα έσοδα από τα αντίστοιχα μερίσματα.»
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι Nαυπηγοεπισκευαστές απαντούν στην Cosco-ΟΛΠ
Εκρηκτικό είναι το κλίμα στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς τα σχέδια της Cosco-OΛΠ για την ίδρυση ναυπηγείου στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, προκαλούν την οργή των ναυπηγοεπισκευαστών.
Οι Nαυπηγοεπισκευαστές απαντούν στην Cosco-ΟΛΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεδριάζει η ΕΣΑΛ για COSCO, διαμαρτύρονται οι παραλιμένιοι δήμοι
Το απόγευμα της Τετάρτης οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των παραλιμένιων δήμων, ενώ θα συνεδριάζει η ΕΣΑΛ για το Master Plan της COSCO.
Συνεδριάζει η ΕΣΑΛ για COSCO, διαμαρτύρονται οι παραλιμένιοι δήμοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεσηκώθηκε το Πέραμα
Μια σοβαρή αντιδικία, με απρόβλεπτες εξελίξεις, ανάμεσα στον Δήμο Περάματος και τον ΟΛΠ-Cosco προέκυψε τη Δευτέρα. Μήλον της έριδος, η επέκταση της προβλήτας ΙΙΙ στον δυτικό τομέα που προγραμματίζει να κάνει ο...
Ξεσηκώθηκε το Πέραμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χαμόγελα κάτω στο λιμάνι
Αποδόθηκαν στους Δήμους Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος και Σαλαμίνας χώροι της χερσαίας λιμενικής ζώνης, που εξαιρέθηκαν από τη Σύμβαση Παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου-ΟΛΠ. Τη χρήση και...
Χαμόγελα κάτω στο λιμάνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σπίτια «στοιχειωμένα» από τον φόβο βιομηχανικής τραγωδίας
Φτώχεια, ρύπανση, καρνάγια, μηχανουργεία, παράγκες και τα «καζάνια του θανάτου», όπως τα αποκαλεί ο λαός, είναι οι λέξεις, οι εικόνες που αποτυπώνουν, που καθορίζουν το Πέραμα, το οποίο μάλλον οφείλει το όνομά...
Σπίτια «στοιχειωμένα» από τον φόβο βιομηχανικής τραγωδίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ο δήμος Περάματος στο κέντρο των αποφάσεων του ΟΛΠ»
Στην πρόσφατη εκλογή του στο ΔΣ του ΟΛΠ αναφέρθηκε ο δήμαρχος Περάματος, λέγοντας ότι «η εκλογή του έρχεται να ικανοποιήσει ένα πολυετές και πάγιο αίτημα του δήμου για τη συμμετοχή του στη διοίκηση του...
«Ο δήμος Περάματος στο κέντρο των αποφάσεων του ΟΛΠ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας