• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 18.4°C / 23.5°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 21.6°C
  3 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 20.5°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.7°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 19.8°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 16.2°C
  1 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 19.4°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 21.8°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.5°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.9°C / 18.4°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 14.5°C / 17.8°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.8°C
  3 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.6°C / 23.8°C
  1 BF
  62%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 21.2°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  86%

Η Κατερίνα Δούκα, κοινωνική λειτουργός, και ο Δημήτρης Κορδάτος, ψυχίατρος και υπεύθυνος της μονάδας που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και λειτουργεί από τα μέσα Ιουλίου του 2013

Φωτ.: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ψυχοδιαγνωστικά με ημερομηνία λήξης

 • A-
 • A+

Στις 20 Ιουλίου λήγει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που χρηματοδοτεί τα επτά Πολυδύναμα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ, με αποτέλεσμα να μένουν στον αέρα εκατοντάδες θεραπευόμενοι αλλά και δεκάδες εργαζόμενοι.

Τα κέντρα αυτά απευθύνονται σε εφήβους και ενηλίκους που αντιμετωπίζουν κάποια ψυχιατρική διαταραχή συγχρόνως με ένα είδος εξάρτησης, κατάσταση που είναι γνωστή ως συννοσηρότητα ή διπλή διάγνωση.

Συνολικά λειτουργούν επτά Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο, Καλαμάτα, Ιωάννινα, Μυτιλήνη) που είναι στελεχωμένα με ψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, νοσηλευτές και ειδικευμένους συμβούλους τοξικοεξάρτησης.

Οι άνθρωποι των Κέντρων ακολουθούν μία συνδυαστική προσέγγιση. Αρχικά πραγματοποιείται ραντεβού προκειμένου να διαπιστωθεί αν τίθεται θέμα διπλής διάγνωσης.

Αν δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, τότε τα άτομα παραπέμπονται στην αντίστοιχη δομή.

Στην περίπτωση όμως που διαπιστωθεί συννοσηρότητα, τότε το άτομο αναλαμβάνει κάποιος από τους θεραπευτές και ξεκινάει μία σταθερή ψυχιατρική παρακολούθηση και φαρμακευτική αγωγή όπου αυτή χρειάζεται.

Αφού ο θεραπευόμενος σταθεροποιηθεί ψυχιατρικά και απέχει από την εξάρτηση, τότε προχωράει στην ομάδα σταθεροποίησης όπου μία φορά την εβδομάδα πραγματοποιείται ατομική συνεδρία με τον θεραπευτή, τρεις φορές την εβδομάδα ομαδικές δραστηριότητες καθώς και μία θεραπευτική ομάδα.

«Κυρίως πρόκειται για χρόνια ψυχιατρικά περιστατικά αλλά και χρόνια σε ό,τι αφορά την εξάρτηση. Εδώ έγκειται η μεγάλη αδυναμία του ελληνικού συστήματος υγείας και ψυχικής υγείας» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Κορδάτος, ψυχίατρος και υπεύθυνος του Ψυχοδιαγνωστικού Κέντρου της Αθήνας.

«Και οι δύο συνιστώσες της διπλής διάγνωσης, τόσο η ψυχική διαταραχή όσο και η εξάρτηση, είναι καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από υποτροπές. Σπάνια δηλαδή είναι ένα επεισόδιο και τέρμα. Οπότε στην πορεία αυτοί οι άνθρωποι πολύ συχνά θα βρίσκονται σε κάποια από τις δύο πλευρές της νοσηρότητας -ή συχνά και στις δύο- και χρειάζεται να υπάρχουν τέτοιες μονάδες προκειμένου να αντιμετωπίζονται αυτές οι περιπτώσεις σταδιακά, μόνιμα και σε βάθος χρόνου».

Η μονάδα που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας λειτουργεί από τα μέσα Ιουλίου του 2013 και από τότε έχει βοηθήσει εκατοντάδες άτομα με διπλή διάγνωση.

Ανθρωποι όλων των ηλικιών έχουν παρακολουθήσει τα θεραπευτικά προγράμματα του Κέντρου. Οπως μας πληροφόρησαν οι εργαζόμενοι εκεί, κατά μέσον όρο εξυπηρετούν πάνω από 70 άτομα κάθε μήνα, ενώ μέχρι και τον περασμένο Απρίλιο είχαν δει 324 θεραπευόμενους.

Συνολικά πάνω από 2.000 θεραπευόμενοι -χωρίς να υπολογίζονται τυχόν τα μέλη του κοντινού τους οικογενειακού περιβάλλοντος- έχουν παρακολουθηθεί από τους 42 εργαζόμενους των επτά Κέντρων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Προτάσεις για παράταση

Φωτ.: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ κατέθεσε προ ημερών προτάσεις σχετικά με την 8μηνη παράταση λειτουργίας του προγράμματος, ενώ την προηγούμενη Τετάρτη οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του Κέντρου της Αθήνας απέστειλαν επιστολή στο υπουργείο Υγείας, την οποία κοινοποίησαν τόσο στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όσο και στο υπουργείο Οικονομικών.

«Στην πραγματικότητα αντί να κλείσει το Κέντρο χρειάζεται επέκταση. Ακόμη και η 8μηνη παράταση δεν επαρκεί γιατί τον Φεβρουάριο θα είμαστε πάλι στο ίδιο σημείο» μας λέει η Κατερίνα Δούκα, κοινωνική λειτουργός στο Κέντρο, ενώ η παιδοψυχίατρος Αννα Μιχέλη τονίζει την αναγκαιότητα λειτουργίας αυτής της δομής προκειμένου να μην αποκλείονται από την περίθαλψη τα άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση συννοσηρότητας.

Η Βάλια Αμαργιανού μάς μεταφέρει τον φόβο του κόσμου που ανησυχεί για τη δημιουργία ενός ντόμινο όπου η μία δομή θα κλείνει μετά την άλλη, ενώ ο υπεύθυνος της μονάδας, Δ. Κορδάτος, υποστηρίζει ότι είναι κρίμα να πάει χαμένη όλη αυτή η εμπειρία από ένα πρόγραμμα που καλύπτει ένα τόσο βασικό κομμάτι στον τομέα της ψυχικής υγείας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Δύο νέα αεροσκάφη στο ΕΚΑΒ, νέος εξοπλισμός στα νοσοκομεία
Εκσυγχρονισμό των αερομεταφορών του ΕΚΑΒ και εγκατάσταση νέου ιατρικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία προβλέπει το σχέδιο νόμου για την κύρωση συμβάσεων της δωρεάς του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στον...
Δύο νέα αεροσκάφη στο ΕΚΑΒ, νέος εξοπλισμός στα νοσοκομεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανθρώπινη διαβίωση ή αγώνας για επιβίωση
Έρευνα της «Εφ.Συν.» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Ιωάννινα ανέδειξε ένα πλήθος προβλημάτων στις πανεπιστημιακές εστίες της χώρας. Οι οικότροφοι φοιτητές περιγράφουν την άθλια κατάσταση των κτιρίων που τους...
Ανθρώπινη διαβίωση ή αγώνας για επιβίωση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενας γιατρός για 700 καρκινοπαθείς
Χωρίς ογκολόγο έμεινε το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, όταν ο μοναδικός γιατρός του νοσοκομείου πήρε άδεια, με αποτέλεσμα να μείνουν στον αέρα δεκάδες ασθενείς.
Ενας γιατρός για 700 καρκινοπαθείς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τριψήφιες Πιερία και Λάρισα, υψηλός αριθμός κρουσμάτων και σε άλλες περιοχές
Κάθε άλλο παρά καθησυχάζουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ: 4 περιοχές έχουν τριψήφιο νούμερο, αυξημένο το επιδημιολογικό φορτίο και σε άλλα σημεία της χώρας.
Τριψήφιες Πιερία και Λάρισα, υψηλός αριθμός κρουσμάτων και σε άλλες περιοχές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι μέγιστες θερμοκρασίες των επόμενων ημερών
Σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνει ο υδράργυρος στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες. Η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει σε Πάτρα και Λάρισα τους 37 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την πρόγνωση του Meteo.gr.
Οι μέγιστες θερμοκρασίες των επόμενων ημερών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στους δρόμους ξανά οι φοιτητές
Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής συνολικά 28 πανεπιστημιακές σχολές σε όλη τη χώρα τελούσαν υπό κατάληψη, με τον αριθμό τους να αυξάνεται συνεχώς μετά από αποφάσεις γενικών συνελεύσεων τμημάτων.
Στους δρόμους ξανά οι φοιτητές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας