• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 16.2°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.1°C / 16.6°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 18.0°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.3°C / 13.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.6°C
  4 BF
  44%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 15.4°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.4°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 16.6°C
  3 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.8°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.9°C / 16.9°C
  4 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.9°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 14.7°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 19.9°C
  3 BF
  60%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  3 BF
  54%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 22.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 16.4°C
  3 BF
  50%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  0 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 16.1°C
  2 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  82%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Στα 54 εκατ. πεταμένα ευρώ το «μάρμαρο» της απομάκρυνσης των αρχαίων στη Βενιζέλου

 • A-
 • A+

Την υπερσπατάλη χρημάτων που προκύπτει από την απόφαση της κυβέρνησης και της Αττικό Μετρό για τον τεμαχισμό και την απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό «Βενιζέλου» στο μετρό επισημαίνει η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με τα μέλη της να δηλώνουν δικαιωμένα στον αγώνα τους και αποφασισμένα να συνεχίσουν τη μάχη.  

Υπολογίζοντας μάλιστα και τον ΦΠΑ από την επιπλέον χρέωση που θα επιφέρει «ένα πείσμα, ένας κομματικός ανταγωνισμος», ανεβάζουν το κόστος για την απόσπαση και «επανατοποθέτηση» των αρχαίων της Βενιζέλου σta 54 εκατομμύρια ευρώ. 

Η ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Όπως πληροφορούμαστε από τα Μέσα Ενημέρωσης και διαβάσαμε στην απόφαση της Αττικό Μετρό που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια με ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου 2021, έφτασε η ώρα να πληρώσουμε οι κάτοικοι της πόλης και της χώρας το μάρμαρο με 54 εκατομμύρια επιπλέον πεταμένα ευρώ.
 
Η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς έκανε δύο χρόνια τώρα αγώνα για να μη συμβεί αυτό. Αποκληθήκαμε επαγγελματίες ευαίσθητοι, επαγγελματίες της αντίδρασης, εμμονικοί και καριερίστες, και εισπράξαμε το μένος, την άρνηση και την αντιπάθεια πολλών από αυτούς που πιστεύουν ότι θα ολοκληρωθεί επιτέλους το μετρό αν φύγουν από κει «τα αρχαία» και ότι θα κοστίσει λιγότερο.
 
Ας μη λησμονήσουν αυτοί να προσθέσουν στα 54 και τα 24 εκατομμύρια ευρώ που εισέπραξε ο εργολάβος για την καθυστέρηση των δύο χρόνων από την αιφνίδια αλλαγή που έγινε το Σεπτέμβριο του 2019, τότε που εγκαταλείφθηκε το υλοποιούμενο μετά το 2017 έργο κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου με τα αρχαία αμετακίνητα, κατά χώραν, in situ. Έργο υλοποιούμενο με μελέτη που υπήρχε, συνταγμένη από εξειδικευμένο στις υπόγειες κατασκευές τεχνικό γραφείο της Ελλάδας, που θα έκανε την πόλη δακτυλοδεικτούμενη σε παγκόσμιο επίπεδο και θα της προσπόριζε χρήμα και φήμη που τα έχει ανάγκη για να προχωρήσει.
 
Ας προσθέσουν και την καθαίρεση των έως τότε πραγματοποιηθέντων έργων που κόστισε άλλα 5 εκατομμύρια δικά μας χρήματα. Και γιατί όλα αυτά; Για ένα πείσμα, για έναν κομματικό ανταγωνισμό, γιατί δεν τύχαμε άξιους άρχοντες στις εκλογικές διαδικασίες που συμμετείχαμε. Και όλοι εμείς οι κάτοικοι της πόλης και της χώρας καταδικαστήκαμε να υφιστάμεθα τα αποτελέσματα των παιχνιδιών τους με μελέτες για απόσπαση και «επανατοποθέτηση» που φτιάχτηκαν τώρα, και φυσικά θα πληρωθούν και αυτές και η υλοποίησή τους. Γι’ αυτό χρειάζονται και άλλα χρήματα, και άλλα χρήματα, και άλλα χρήματα, που μπαίνουν στο απίστευτο δικό τους πιθάρι των Δαναΐδων.
 
Πρέπει για τη χάρη τους να απωλέσουμε τη ντόπια ιστορία μας συγκροτημένη από το 350 μετά Χριστόν και ως το 1000, και στη συνέχεια και την παλιότερη από τον Κάσσανδρο και μετά, για να κατασκευάσουμε χώρο που μαϊμουδίζει κακότεχνα την πραγματικότητα και να τον μοσχοπληρώσουμε.
 
Εκεί που την κεντρική ανά τους αιώνες γειτονιά την έχουμε ατόφια, να πρέπει να αποδεχτούμε μιαν αχρεία σκηνοθεσία, προοπτική βαριά κι ανήκουστη, γεμάτη αρνητική πρωτοτυπία, τώρα μάλιστα που είδαμε το άθλιο παράδειγμα-πρότυπο της Αγίας Σοφίας με το πλαστό περιεχόμενο, φτιαγμένο στάχτη για τα μάτια του κόσμου.
 
Δεν ήταν αυτή η αρχαιότητα, δεν ήταν αυτό το Βυζάντιο, δεν είναι αυτή η καταγωγή μας. Με λύπη που συναγωνίζεται πένθος απώλειας παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα μαζί με τον επιστημονικό κόσμο της υφηλίου που πασκίζει ακόμη και τώρα να σταματήσει το κακό. Το αίσθημα δικαιοσύνης μέσα μας κατακρεουργήθηκε και η εμπιστοσύνη μας στους ντόπιους άρχοντες ξανεμίστηκε.
 
Η Κίνηση Πολιτών δεν θα σταματήσει εδώ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επικοινωνιακό σόου με τα αρχαία στον σταθμό Αγ. Σοφία ενόψει ΔΕΘ
Με γοργούς ρυθμούς η επανατοποθέτηση αρχαίων στον σταθμό της Αγ. Σοφίας στο μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς στην πόλη θα βρίσκεται ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ψέματα και επικοινωνιακές φιέστες για συμψηφισμό με το «έγκλημα»...
Επικοινωνιακό σόου με τα αρχαία στον σταθμό Αγ. Σοφία ενόψει ΔΕΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
20 εκατ. αποζημιώσεις για την... αδράνεια
Οι καθυστερήσεις των έργων στοιχίζουν στο Δημόσιο περισσότερα χρήματα από το κόστος της κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου με τα αρχαία στη θέση τους.
20 εκατ. αποζημιώσεις για την... αδράνεια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ντροπή για το «έγκλημα» στον σταθμό Βενιζέλου
Τρομάζεις να περάσεις από τη διασταύρωση μην τυχόν συμπέσεις με εικόνες σαν και τις προχθεσινές, με ένα μεγάλο κομμάτι πλευρικών τοίχων να κρέμονται μέρα μεσημέρι στον γερανό σαν σφάγιο στο τσιγκέλι.
Ντροπή για το «έγκλημα» στον σταθμό Βενιζέλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταστροφή και εξαπάτηση
Το ξήλωμα των αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου προχωρά χωρίς έγκριση των τροποποιητικών μελετών απόσπασης από το ΚΑΣ και την ίδια στιγμή η Αττικό Μετρό προχωρά σε συμπληρωματική σύμβαση με την ΑΚΤΩΡ, ύψους 54...
Καταστροφή και εξαπάτηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι... σύγχρονοι 300 θα «πολεμήσουν» σε δίκη τη Δευτέρα
Στις πλάτες του δικαστή που θα εξετάσει το αίτημα προσωρινής διαταγής διακοπής της απόσπασης αρχαίων από τον σταθμό Βενιζέλου πέφτει το βάρος της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης.
Οι... σύγχρονοι 300 θα «πολεμήσουν» σε δίκη τη Δευτέρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ας μιλήσουμε για βαρβάρους
Κυβέρνηση και Αττικό Μετρό επιχείρησαν να κάμψουν το ηθικό του κινήματος υπεράσπισης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου παρουσιάζοντας την απόσπαση ως τελειωμένη υπόθεση ● Η προσπάθεια όμως είχε τα αντίθετα...
Ας μιλήσουμε για βαρβάρους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας