• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.3°C / 25.7°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 23.3°C
  3 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.5°C / 24.0°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 16.0°C / 19.9°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 14.8°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.1°C / 23.0°C
  3 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 23.8°C
  3 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  5 BF
  70%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.4°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.5°C / 22.3°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 24.3°C
  0 BF
  75%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.3°C / 22.7°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  0 BF
  85%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για λιποταξία κατηγορεί τους πανεπιστημιακούς γιατρούς η ΕΙΝΑΠ

 • A-
 • A+
Αντίδραση από την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς με αφορμή έγγραφο της Ιατρικής Σχολής Αθήνας που αναφέρει πως δεν θα γίνονται δεκτοί από εδώ και πέρα ασθενείς πάσχοντες από Covid-19 στις πανεπιστημιακές κλινικές.

Για πράξη μονομερούς κήρυξης λιποταξίας από τη μάχη ενάντια στην πανδημία καταγγέλλει τους πανεπιστημιακούς γιατρούς το μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο σωματείο νοσοκομειακών γιατρών στη χώρα, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ). Αιτία, όπως εξηγεί η ΕΙΝΑΠ σε μια πύρινη επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη, ήταν η κοινοποίηση στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας και στους διοικητές Α’ και Β’ ΥΠΕ εγγράφου από την Ιατρική Σχολή Αθήνας το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει πως δεν θα γίνονται δεκτοί από εδώ και πέρα ασθενείς πάσχοντες από Covid-19 στις πανεπιστημιακές κλινικές και πως θα διοχετεύονται για νοσηλεία αποκλειστικά σε κλινικές του ΕΣΥ.

Επιχειρώντας να απαντήσει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας, διέψευσε την ύπαρξη τέτοιου εγγράφου λέγοντας ότι «δεν έχει γίνει καμία αίτηση σε κανένα νοσοκομείο από πανεπιστημιακές κλινικές να μειώσουν τα κρεβάτια τους και δεν έχουν μειωθεί πουθενά στην Ελλάδα τα κρεβάτια των πανεπιστημιακών κλινικών που θεραπεύουν Covid».

Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, η αιτιολογία που προβάλλεται στο έγγραφο της Ιατρικής Σχολής Αθήνας για αυτήν την αλλαγή ρότας είναι οι εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις που επιτελούνται στις πανεπιστημιακές κλινικές και η εκπαίδευση προπτυχιακών φοιτητών. Αιτιολογία «επιεικώς νηπιώδης, αντιεπιστημονική και έωλη», καθώς δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των πανεπιστημιακών κλινικών οι εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των εξειδικευμένων ιατρικών πράξεων για λοιπές παθήσεις επιτελείται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Ούτε η εκπαίδευση είναι αποκλειστικό προνόμιο των πανεπιστημιακών κλινικών, όταν το 75% των ειδικευόμενων γιατρών εκπαιδεύεται σε τμήματα του ΕΣΥ, σημειώνει το σωματείο.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί επισημαίνουν ότι «αποτελεί πραγματική επίδειξη θράσους και αλαζονείας το αφήγημα πως οι κύριοι κύριοι καθηγηταί θα δώσουν “οδηγίες” στους γιατρούς του ΕΣΥ σχετικά με την περίθαλψη ασθενών Covid», καθώς οι γιατροί του ΕΣΥ στα ΤΕΠ, στις πτέρυγες νοσηλείας και στις ΜΕΘ δίνουν τη μάχη ενάντια στην πανδημία εδώ και 18 μήνες και «δεν έχουν καμία ανάγκη ιατρικής καθοδήγησης από γιατρούς που σιώπησαν όταν επιφανείς εκπρόσωποί τους δήλωναν δημοσίως ότι ο ιός δήθεν δεν μεταδίδεται με τη μετάληψη γιατί επισυμβαίνει κάποιο υπερφυσικό θαύμα». Επιπλέον, «δεν έχουν καμία ανάγκη να λάβουν ιατρικές οδηγίες από συναδέλφους που σιώπησαν όταν άλλοι επιφανείς εκπρόσωποί τους εδώ και 18 μήνες εφευρίσκουν τις πιο αστείες αντιεπιστημονικές δικαιολογίες για να δικαιολογήσουν εκ των υστέρων προειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν πως δεν πρόκειται να δεχτούν την αποκλειστική ενασχόληση του ΕΣΥ με μία μόνο νόσο, καθώς είναι άκρως επικίνδυνο για τον πληθυσμό, θίγει την εκπαίδευση των ειδικευόμενων και προωθεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περίθαλψης, καλούν τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Αθήνας να ανακαλέσει άμεσα την απαράδεκτη αυτή απόφαση και προειδοποιούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της συναίνεσης στον αποκλεισμό ασθενών Covid-19 από δημόσιες πανεπιστημιακές κλινικές καθώς θα είναι υπόλογη για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο. Ντάνι Βέργου

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Υπερδιπλασιασμός των κρουσμάτων στην εξεταστική
Η εξέλιξη της επιδημίας στα ΑΕΙ κατά τη διάρκεια της εξεταστικής φαίνεται να διαψεύδει την επιλογή της κυβέρνησης αλλά και των πρυτανικών αρχών για υποτίμηση της δυναμικής της επιδημίας και καθησυχασμό.
Υπερδιπλασιασμός των κρουσμάτων στην εξεταστική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επικίνδυνη έλλειψη σε 450 φάρμακα
Οταν ένας ασθενής χρειάζεται να πάει από φαρμακείο σε φαρμακείο, να διασχίζει χιλιόμετρα, από γειτονιά σε γειτονιά, και πάλι να μην καταφέρνει να βρει το απαραίτητο για την υγεία του φάρμακο, τότε είναι βέβαιο...
Επικίνδυνη έλλειψη σε 450 φάρμακα
ΥΓΕΙΑ
Βολές κατά Οικονόμου για τη μεταφόρτωση ευθυνών στους γιατρούς
Η ΕΙΝΑΠ μιλά για άθλια προσπάθεια μεταφόρτωσης στους γιατρούς των σοβαρότατων κυβερνητικών ευθυνών για τις ελλείψεις κλινών ΜΕΘ.
Βολές κατά Οικονόμου για τη μεταφόρτωση ευθυνών στους γιατρούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θεσσαλονίκη: 20 κρούσματα σε ιδιωτική κλινική ηλικιωμένων
Συρροή κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφηκε σε ιδιωτική κλινική της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, την ώρα που η πόλη βρίσκεται στο επίκεντρο της προέλασης του τελευταίο κύματος της πανδημίας.
Θεσσαλονίκη: 20 κρούσματα σε ιδιωτική κλινική ηλικιωμένων
ΥΓΕΙΑ
Aμετανόητη η κυβέρνηση επιμένει να μη στηρίξει το ΕΣΥ, αλλά τους ιδιώτες
Τα κρούσματα, οι εισαγωγές, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι εκτοξεύονται, ενώ το υπουργείο Υγείας κάνει συμφωνίες με πέντε ιδιωτικές κλινικές • Τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα σε απελπιστική κατάσταση.
Aμετανόητη η κυβέρνηση επιμένει να μη στηρίξει το ΕΣΥ, αλλά τους ιδιώτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αστικοί θρύλοι και δραματικές αλήθειες για τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας
Σέρρες, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις δραματικές συνέπειες του σχεδιασμού αντιμετώπισης της πανδημίας στα νοσοκομεία τους.
Αστικοί θρύλοι και δραματικές αλήθειες για τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας