Σε ποτάμι που φουσκώνει μετατρέπεται το κύμα διαμαρτυριών που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή το εκβιαστικό μήνυμα της efood σε διανομείς «γίνεσαι freelancer ή έφυγες». Μπορεί η εταιρεία να αναδιπλώθηκε μετά την κατακραυγή, όμως «ο ασκός του Αιόλου» δεν πρόκειται να κλείσει εύκολα. Το φλέγον ζήτημα των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και για πρώτη φορά ένα κίνημα αλληλεγγύης και υπεράσπισης εργασιακών δικαιωμάτων που αναδείχθηκε από το διαδίκτυο πήρε τεράστια δημοσιότητα και πέτυχε σε ελάχιστο χρόνο χειροπιαστά αποτελέσματα.
Μόνο που στην πραγματικότητα δεν πρόκειται ούτε για νίκη του ακτιβισμού του twitter, ούτε αφορά μόνο τη μία από τις δυο μεγαλύτερες ψηφιακές πλατφόρμες διανομής έτοιμου φαγητού, μαζί με τη Wolt. Πίσω από τα δεκάδες χιλιάδες hashtags, όπως αποκαλούνται τα συνθήματα με το σύμβολο της δίεσης που προέτρεπαν τους χρήστες της πλατφόρμας να διαγράψουν την εφαρμογή από τις συσκευές τους, έχουν προηγηθεί πολύχρονες εργατικές διεκδικήσεις διανομέων και κούριερ.
Οι χιλιάδες πλέον εργαζόμενοι στις ψηφιακές πλατφόρμες απέκτησαν ευρεία αναγνωρισιμότητα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, καθώς ήταν κυριολεκτικά πανταχού παρόντες. Ωστόσο πριν από τον κορονοϊό όσο και εν μέσω της πανδημίας, πολλοί από τους δικυκλιστές με τα μπλε και τα κόκκινα γιλέκα, όπως και οι συνάδελφοί τους σε μεμονωμένους εργοδότες, συμμετείχαν σε συνδικαλιστικούς αγώνες όχι στο διαδίκτυο, αλλά στον δρόμο, με μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις, καταγγελίες στο ΣΕΠΕ και παρεμβάσεις στο υπουργείο Εργασίας, συχνά με αντίτιμο εκδικητικές απολύσεις και διώξεις. Μέσα από τη δράση πρωτοβάθμιων σωματείων και συνδικάτων, οι ντελιβεράδες και οι κούριερ διεκδίκησαν και κατοχύρωσαν βασικά εργασιακά δικαιώματα, όπως επίδομα καυσίμων-συντήρησης οχήματος ίσο με 15% του κατώτερου μισθού και άλλες διατάξεις που προβλέπει ο νόμος 4611/2019.
Μέχρι σήμερα πολλοί εργοδότες δεν τηρούν τις έννομες υποχρεώσεις τους, ενώ συχνά είναι τα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Η περίπτωση της efood, που επιχείρησε να μετατρέψει μισθωτούς σε freelancers, δεν είναι μεμονωμένη. Αλλωστε η Wolt χρησιμοποιεί αποκλειστικά το μοντέλο του «συνεργάτη - αυτοαπασχολούμενου», παρά τη σχετική εγκύκλιο που ορίζει τη διανομή φαγητού ως εξαρτημένη σχέση εργασίας. Η efood απασχολεί τους «αγαπημένους μας riders» με τρίμηνες συμβάσεις, μέσω της εργολαβικής Manpower, βαθμολογώντας τους μέσω ενός αδιαφανούς συστήματος με «batch» από το 1 ώς το 3. Θεωρητικά τα «batch» (δέσμη παραγωγής) κοστολογούν τα μικρο-μπόνους ανά παραγγελία (50 λεπτά του ευρώ για τους «αριστούχους», 30 λεπτά για τους δεύτερους και μηδέν μπόνους για τους τρίτους). Πρακτικά όμως χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία απόλυσης - μη ανανέωσης σύμβασης.
«Τελικά αποδεικνύεται περίτρανα πως είναι ψέματα όσα είχαν ειπωθεί στις συνεντεύξεις και την εκπαίδευση. Είναι ψέματα οι διαβεβαιώσεις που είχαν σταλεί στα κινητά των συναδέλφων πως στον ένα χρόνο εργασίας όσοι έχουν σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου με τη MANPOWER (για λογαριασμό της efood) αποκτούν τα ίδια δικαιώματα με τους εργαζόμενους με σύμβαση αορίστου στην efood», σημειώνει μεταξύ άλλων η κοινή ανακοίνωση του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ν. Αττικής και της ΣΒΕΟΔ (https://sveod.gr/?p=2984).
Οι δυο συνδικαλιστικές οργανώσεις, σε μια πρωτοφανή σύμπραξη, καλούν σε προειδοποιητική στάση εργασίας την Τετάρτη 22/9, 12.00-16.00, με προσυγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Πεδίον του Αρεως και μοτο-πορεία που θα καταλήξει στα γραφεία της efood στο Ν. Ηράκλειο, με στάση έξω από το υπουργείο Εργασίας. Βασικά αιτήματα, «να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις, σε αορίστου με απευθείας πρόσληψη από την efood με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», να δοθεί τέλος στο σύστημα αξιολόγησης-batch και να υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας