• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 22.5°C
  2 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 21.1°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 22.0°C
  3 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.5°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 18.7°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 15.1°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.4°C
  2 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 21.1°C
  2 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 19.0°C
  1 BF
  60%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 21.2°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 21.0°C
  1 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 21.5°C
  2 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.2°C / 20.7°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  92%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ποιοι παίρνουν σειρά για την τρίτη δόση

 • A-
 • A+
Δεν θα είναι υποχρεωτική η αναμνηστική δόση • Ποιο είναι το σκεπτικό της απόφασης για τη χορήγησή της σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ανακοινώσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού σχετικά με τις επόμενες πληθυσμιακές ομάδες που θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την τρίτη (αναμνηστική) δόση του εμβολίου κατά της νόσου Covid-19.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει θετικά για τη χορήγησή της σε ανασοκατασταλμένα άτομα, σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Η πλατφόρμα των ραντεβού για άτομα ανοσοκατασταλμένα που επιθυμούν να κάνουν και τρίτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19, άνοιξε την περασμένη Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου και αφορά αφορά περίπου 285.000 άτομα. Όπως δήλωσε την Κυριακή ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έχουν κλειστεί 10.000 ραντεβού. 

Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης της Δευτέρας, για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η χορήγηση ενισχυτικής δόσης θα αποφασιστεί για τα άτομα που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, αλλά και στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Τις σχετικές ανακοινώσεις είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας και επανέλαβε ο κ. Θεμιστοκλέους, λέγοντας πως «τη Δευτέρα θα εξειδικεύσουμε, τις ηλικιακές ομάδες για την γ΄ δόση και θα γίνει με mRΝA εμβόλια. Τέλος τα εμβόλια Johnson & Johnson, και AstraZeneca».

Έπονται οι υγειονομικοί

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση της περασμένης Δευτέρας, δήλωσε πως εξετάζονται κι άλλες πληθυσμιακές ομάδες που μπορεί να προτεροποιηθούν όσον αφορά στη χορήγηση τρίτης δόσης, όπως είναι η ομάδα των υγειονομικών. 

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του εμβολιασμού υγειονομικών με την αναμνηστική δόση, σημειώνοντας πως η ομάδα αυτή έρχεται σε καθημερινή επαφή με ασθενείς και εκτίθεται στον ιό. Υπογράμμισε πως είναι καθοριστικής σημασίας η τρίτη δόση στους υγειονομικούς για την αποφυγή λοιμώξεων, αλλά και για το γεγονός ότι θα επιβραδυνθεί το σύστημα Υγείας, εάν οι ίδιοι ασθενήσουν και απομακρύνονται από τα καθήκοντά τους. 

Το σκεπτικό της απόφασης για την τρίτη δόση

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τη νόσο Covid-19, εξήγησε το σκεπτικό της απόφασης για την τρίτη δόση, λέγοντας ότι «οι επιστήμονες ξεχωρίζουν την τρίτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους-άνω των 80- όπου η τρίτη δόση φαίνεται ότι δεν είναι αναμνηστικός εμβολιασμός, αλλά ενίσχυση της ανοσίας, διότι δεν απάντησαν πολύ καλά στις πρώτες δόσεις λόγω ανοσοκαταστολής και λόγω ηλικίας».

Ανάγκη να λάβουν τρίτη δόση εμβολίου προκύπτει και για τους άνω των 60 ετών, καθώς σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται και από την ηλικία. «Έχουμε ανακοινώσει», προσθέτει η κ. Παπαευαγγέλου, «ότι και οι άνω των 60 ετών θα χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου, διότι διάφορες εργαστηριακές μελέτες, αλλά και επιδημιολογικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι όσο πιο μεγάλος σε ηλικία είναι κάποιος και όσο πιο μεγάλο διάστημα έχει περάσει από την δεύτερη δόση του, -τουλάχιστον ένα 6μηνο- τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να κολλήσει τον ιό», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι πιθανότητες είναι μικρές για να νοσήσει βαριά και να πεθάνει.

Στους υγειονομικούς υπάρχει διαφορετική προσέγγιση, σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία. Είναι αυτοί με ιστορικό έκθεσης στον ιό. Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για τη μετάδοση του ιού στο εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και για την αποφυγή αποδυνάμωσης του συστήματος υγείας που μπορεί να προκύψει εάν μεγάλος αριθμός υγειονομικών νοσήσει.

Όσο για το ενδεχόμενο χορήγησης της τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι ακόμα υπάρχει σκεπτικισμός.

Δεν είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση

Το περίγραμμα των επικείμενων ανακοινώσεων για την χορήγηση της τρίτης δόσης περιέγραψε την Κυριακή, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δίνοντας περαιτέρω διευκρινίσεις. 

Αυτό που ξεχωρίζει από τις δηλώσεις του κ. Θεμιστοκλέους είναι το γεγονός πως η τρίτη δόση εμβολίου δεν θα είναι υποχρεωτική, απλά θα υπάρχει σύσταση προς συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Υπογράμμισε, επίσης, ότι ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη δόση θα πρέπει να έχει μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα 6-8 μηνών. 

Οι διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν

Ωστόσο, ενώ πολλές χώρες δρομολογούν σιγά-σιγά ή επεκτείνουν τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης στους ενήλικες πολίτες τους, οι μεγάλοι οργανισμοί Υγείας εμφανίζουν συγκλίνουσες τοποθετήσεις στον εν λόγω θέμα και προειδοποιούν τον παγκόσμιο πληθυσμό. 

Η χορήγηση μιας τρίτης, αναμνηστικής δόσης εμβολίων για τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 στο σύνολο του πληθυσμού δεν δικαιολογείται στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι τα εμβόλια παραμένουν πολύ αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής νόσησης, ακόμη και απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα, εκτιμούν εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) της FDA (ομοσπονδιακή υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ) και διαφόρων ερευνητικών ινστιτούτων σε όλον τον κόσμο.

Επίσης, πρόσφατα η συμβουλευτική επιτροπή του FDA απάντησε με ένα ηχηρό «όχι» στη γενίκευση της χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου της Pfizer, στο σύνολο του πληθυσμού άνω των 16 ετών. Σύμφωνα με το Reuters, η απόφαση αυτή ενδεχομένως θα βάλει φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης Μπάιντεν να ξεκινήσει τη χορήγηση της τρίτης δόσης από την επόμενη εβδομάδα.

Συνεχείς οι εκκλήσεις για εμβολιασμό 

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι (και) ο φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος. 

Για τον λόγο αυτό, απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις προς όσους πολίτες δεν τον έχουν κάνει ακόμα, να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εικονικοί εμβολιασμοί: Απολύθηκαν οι δύο υγειονομικοί στον Παλαμά Καρδίτσας
Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας αποφάσισε οριστική παύση των καθηκόντων τους.
Εικονικοί εμβολιασμοί: Απολύθηκαν οι δύο υγειονομικοί στον Παλαμά Καρδίτσας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Εμείς κάναμε το χρέος μας και το εμβόλιο, η κυβέρνηση τι κάνει;»
Πολίτες όλων των ηλικιών που εμβολιάστηκαν την Παρασκευή σε Μαρούσι και Περιστέρι εξηγούν στην «Εφ.Συν.» τους λόγους που προχώρησαν στον εμβολιασμό τους και επικρίνουν εκτός λίγων εξαιρέσεων τα μέτρα...
«Εμείς κάναμε το χρέος μας και το εμβόλιο, η κυβέρνηση τι κάνει;»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εμβολιασμοί εφήβων και κυρώσεις σε ανεμβολίαστους συγκεκριμένων επαγγελμάτων
Παρουσιάζεται το σχέδιο για τον εμβολιασμό εφήβων. Στα σκαριά κι ένα πρώτο πλαίσιο για υποχρέωση εμβολιασμού εργαζομένων. Διάγγελμα Μητσοτάκη.
Εμβολιασμοί εφήβων και κυρώσεις σε ανεμβολίαστους συγκεκριμένων επαγγελμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
36χρονη με θρομβοπενία, λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό της
Άλλο ένα περιστατικό που θεωρείται πως ίσως συνδέεται με παρενέργεια εμβολίου κατά της νόσου Covid-19, έρχεται στο προσκήνιο της επικαιρότητας.
36χρονη με θρομβοπενία, λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό της
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προβληματίζουν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών στις κρίσιμες ηλικίες
Οι άνω των 60 ετών είναι οι πλέον ευάλωτοι σε βαριά νόσηση και θάνατο από Covid-19, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της πανδημίας στη χώρα
Προβληματίζουν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών στις κρίσιμες ηλικίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πλατφόρμες... αδιαφάνειας
«Παγκόσμια πρωτοτυπία να ανακοινώνεται η λειτουργία της πλατφόρμας για τους εμβολιασμούς πριν καν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την προμήθειά της», λέει η Ενωση Πληροφορικών Ελλάδας ● Η ΕΠΕ επανέρχεται και στα...
Πλατφόρμες... αδιαφάνειας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας