Αθήνα, 26°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
26°C
27.4° 22.6°
3 BF
43%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.8° 24.3°
4 BF
36%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
24°C
28.2° 23.8°
2 BF
59%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.9°
3 BF
41%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
22.4° 20.9°
2 BF
68%
Βέροια
Αίθριος καιρός
25°C
28.0° 24.6°
1 BF
48%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
24°C
24.4° 24.4°
1 BF
25%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
29°C
28.5° 28.5°
1 BF
42%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
22°C
24.3° 21.6°
4 BF
52%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 21.8°
3 BF
50%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
22°C
22.4° 20.8°
3 BF
49%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
73%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 25.9°
4 BF
44%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.1°
3 BF
36%
Λαμία
Αίθριος καιρός
25°C
25.5° 23.5°
2 BF
46%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.8°
3 BF
48%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
25°C
26.5° 24.2°
2 BF
33%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.3° 21.6°
3 BF
65%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
25°C
25.7° 25.3°
2 BF
40%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
24°C
23.6° 23.6°
0 BF
43%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Το σχέδιο του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη να καταργήσει το πρόγραμμα «Αθλητισμός για Ολους» αποκαλύπτεται σιγά σιγά σε όλη του την έκταση -σε αυτό το επεισόδιο με τη συνεργασία του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη

«Αθλητισμός για... λίγους» στο Αττικό Αλσος

Με τις ευλογίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και τα στραβά μάτια της Περιφέρειας Αττικής λιγοστεύουν δραματικά οι ελεύθεροι χώροι μαζικής άθλησης, πολλοί εκ των οποίων ιδιωτικοποιούνται και μάλιστα χωρίς κανένα αντίτιμο για το Δημόσιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σκανδαλώδης υπόθεση του αποκλεισμού της ελεύθερης άθλησης στο Αττικό Αλσος και της δωρεάν παραχώρησης των γηπέδων τένις σε ιδιώτες, σε έναν χώρο που φιλοξενούσε καθημερινά δεκάδες κόσμου ενώ ταυτόχρονα εκεί επί 10 χρόνια υλοποιούνταν προγράμματα δωρεάν προπονήσεων για ενήλικες και παιδιά από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Από την περασμένη Δευτέρα, στα 4 γήπεδα έχει μπει λουκέτο και όποιος θέλει να αθληθεί τις περισσότερες ώρες της εβδομάδας θα αναγκαστεί να πληρώνει.

Ξεκάθαρες αποδεικνύονται γι’ αυτήν την εξέλιξη οι ευθύνες τόσο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού όσο και της Περιφέρειας Αττικής και βέβαια των πολιτικών προϊσταμένων τους, του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη.

Η υπόθεση ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, όταν με αιφνιδιαστική ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής (135/19-1-21) παραχωρήθηκε η χρήση και εκμετάλλευση των γηπέδων τένις σε ιδιωτικό αθλητικό σωματείο, στον Ομιλο Αντισφαίρισης Νέας Ιωνίας, έναν όμιλο μάλιστα που δεν είχε πρόβλημα στέγασης. Αυτό που συνέβη ήταν ότι ξαφνικά τροποποιήθηκε η προγραμματική σύμβαση που ήδη υπήρχε μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ), κατόπιν αιτήματος της τελευταίας.

Με λίγα λόγια, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ζήτησε, όπως αναγράφεται στην απόφαση στη «Διαύγεια», την παραχώρηση των γηπέδων σε ιδιώτες (αναγνωρισμένα σωματεία) χωρίς αντίτιμο, ουσιαστικά με απευθείας ανάθεση, με την εξής «πρόβλεψη»: τα σωματεία θα υλοποιούν προγράμματα δωρεάν άθλησης των πολιτών για 7 ώρες ημερησίως. Οπως αναφέρεται στην απόφαση της Περιφέρειας, «σε αντάλλαγμα της δωρεάν υλοποίησης των προγραμμάτων άθλησης για όλους τους πολίτες, τα εν λόγω αθλητικά σωματεία αφενός δικαιούνται να χρησιμοποιούν και εκμεταλλεύονται τις εγκαταστάσεις αυτές για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, αφετέρου αναλαμβάνουν με δικές τους δαπάνες όλες τις απαιτούμενες εργασίες για τη λειτουργία, την τυχόν επισκευή και συντήρηση των εγκαταστάσεων».

Δηλαδή σε έναν χώρο δημόσιο, όπου ήδη γίνονταν δωρεάν μαθήματα από επαγγελματίες, μπαίνει ιδιώτης, δεν πληρώνει τίποτα, ούτε καν το ρεύμα -όπως προκύπτει-, αποκομίζει κέρδος, αποκλείει την πρόσβαση και απλά στο ένα από τα 4 γήπεδα τένις θα δίνει ένα 7ωρο στο κοινό (όποτε θέλει), μέσα στο οποίο θα πραγματοποιούνται τα... μαθήματα, τα οποία φυσικά γίνονταν και πριν από υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» προς τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νίκο Πέππα για το πώς γίνεται να μην υπάρχει καν οικονομικό αντίτιμο στην παραχώρηση ενώ δημιουργείται προφανές σημαντικό όφελος για τον ιδιωτικό όμιλο αντισφαίρισης, μας απάντησε πως πρόκειται για απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, επιβεβαιώνοντάς μας ότι πράγματι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη υποχρέωσης πληρωμής για τον ιδιώτη.

«Ενα άθλημα που θεωρούνταν ελιτίστικο την τελευταία δεκαετία έγινε στη γειτονιά μας λαϊκό. Εκατοντάδες κόσμου χρησιμοποιούσε αυτά τα γήπεδα. Τώρα μας το παίρνουν πίσω, βάζουν λουκέτο. Η Περιφέρεια Αττικής ιδιωτικοποιεί τον αθλητισμό και αποκλείει την ελεύθερη άθληση από το Αττικό Αλσος» υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.» ο Φώτης Σουρτζής, εκπροσωπώντας κατοίκους και αθλούμενους του Αττικού Αλσους, ωφελούμενους του προγράμματος «Αττικό Αλσος - Αθληση για όλους».

Οι ίδιοι ζητούν την ανάκληση της τροποποίησης της σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ώστε να απομακρυνθεί κάθε ιδιωτικός φορέας από τη διαχείριση και εκμετάλλευση των γηπέδων του Αττικού Αλσους, και την επιστροφή της διαχείρισης στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως το αίτημα της ΓΓΑ είχε κατατεθεί προς την Περιφέρεια Αττικής ήδη από τον Ιούνιο του 2020, κάτι που αποδεικνύει πως το σχέδιο του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη να καταργήσει το πρόγραμμα «Αθλητισμός για Ολους», που αποκαλύφθηκε το φετινό καλοκαίρι («Εφ.Συν.», 23.8.2021, «Για λίγους ο αθλητισμός»), είχε τεθεί σε εφαρμογή πολύ νωρίτερα. Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος με προσωπική εντολή στις υπηρεσίες της ΓΓΑ, η οποία κοινοποιήθηκε στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποφάσισε τη διακοπή της οικονομικής συμμετοχής της ΓΓΑ στα Προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού, τα οποία και υλοποιούνται μέσω των δήμων.

Την ίδια ώρα, δεκάδες άλλοι ανοιχτοί χώροι άθλησης της Αττικής, με την ευθύνη και των δήμων, κλείνουν ή συνήθως υποβαθμίζονται μέχρι να εξαθλιωθούν τελείως και να αλλάξει η χρήση τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μακρόχρονης υποβάθμισης αποτελούν τα πολύ δημοφιλή ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ στο Δημοτικό Γήπεδο Παλαιού Φαλήρου τα οποία έχουν αφεθεί στη μοίρα τους (επικίνδυνες παλιές μπασκέτες χωρίς προστατευτικά, φθαρμένο και ασυντήρητο ταρτάν με μπαλώματα, έλλειψη φωτισμού κ.α.). Και όλα αυτά ενώ τα διπλανά γήπεδα τένις, τα οποία βέβαια δεν διατίθενται δωρεάν, όπως και η όμορη πισίνα, συντηρούνται πολύ καλύτερα. Το χειρότερο όλων είναι πως ενώ τα γήπεδα στην Αττική παρέμεναν κλειστά επί σχεδόν ένα χρόνο εξαιτίας των πρωτοκόλλων του κορονοϊού, δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη στα περισσότερα για την απαιτούμενη συντήρηση και αναβάθμισή τους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Αθλητισμός για... λίγους» στο Αττικό Αλσος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας