• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 7.2°C / 12.9°C
  0 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.6°C / 8.0°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 11.5°C
  1 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 4.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.6°C / 6.1°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 1.4°C
  1 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.2°C / 10.7°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 11.6°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 15.2°C
  2 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.5°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 6.7°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 6.8°C / 13.8°C
  0 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 13.1°C
  1 BF
  71%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 3.2°C / 6.6°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.7°C / 8.1°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  1 BF
  75%

Η άδεια οπλοφορίας και οπλοκατοχής του Περράκη πάντως έδωσε στη Χρυσή Αυγή τη δυνατότητα να έχει και με τη βούλα έναν ακόμα ένοπλο χρυσαυγίτη στη διάθεσή της

EUROKINISSI/ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Οπλοφορεί κι όποιον πάρει ο Χάρος

 • A-
 • A+

Η είδηση έκανε τον γύρο των ΜΜΕ. Χρυσαυγίτης βγάζει πιστόλι στη μέση του δρόμου. Πυροβολεί τουλάχιστον 6 φορές στον αέρα. Το γεγονός συνέβη κατά τη διάρκεια χρυσαυγίτικης επίθεσης σε αντιεξουσιαστές στα Πατήσια το Σάββατο 13/6/2015. Ο πιστολέρο, που έθεσε σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα όσων πολιτών βρέθηκαν στο σημείο, είναι ο Πέτρος Περράκης, αποσπασμένος στα γραφεία της Χρυσής Αυγής από την ΟΣΥ Α.Ε. (Οδικές Συγκοινωνίες).

Πώς όμως έφτασε να γίνει ο «πιστολέρο των Πατησίων»; Πώς ενώ αποσπάστηκε στη Χρυσή Αυγή για γραμματειακή υποστήριξη έγινε ένοπλος φρουρός των γραφείων της και πώς μετά από αλλεπάλληλες αρνήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας της αστυνομίας να του χορηγήσει άδεια οπλοφορίας και οπλοκατοχής, τελικά την πήρε; Η «Εφ.Συν.» καταγράφει το χρονικό της απόσπασης του χρυσαυγίτη φρουρού στη ναζιστική οργάνωση και της απόκτησης άδειας οπλοκατοχής.

Ο Περράκης δούλευε στην ΟΣΥ Α.Ε. ως προσωπικό ασφαλείας και φρούρησης. Μάλιστα το 2007 εκπαιδεύτηκε για περισσότερο από έναν μήνα στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της αστυνομίας και συγκεκριμένα στο Τμήμα Ειδικής Αστυνομικής Εκπαίδευσης Λαγονησίου. Στις 21 Απριλίου 2010 (οποιαδήποτε ομοιότητα με ημερομηνίες του παρελθόντος είναι συμπτωματική...) πήρε άδεια οπλοφορίας και του επετράπη να φέρει ένα από τα όπλα που κατέχει νόμιμα ο ΗΛΠΑΠ. Με τον όρο όμως να οπλοφορεί μόνο κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του στον ΗΛΠΑΠ και μετά το πέρας της εργασίας του να παραδίδει το όπλο.

Τρεις μήνες μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 και την είσοδο της ναζιστικής οργάνωσης στο Κοινοβούλιο, συγκεκριμένα στην 1/9/2012, ο Περράκης αποσπάται από την ΟΣΥ Α.Ε. στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και από εκεί διατίθεται στα γραφεία της Χρυσής Αυγής για «γραμματειακή υποστήριξη». Βέβαια, δεν ασκεί τα καθήκοντα για τα οποία αποσπάστηκε αλλά, όπως ο ίδιος δηλώνει, εκτελεί χρέη φρουρού. Ενίοτε μοιράζει και φυλλάδια της Χρυσής Αυγής στον δρόμο, όπως έκανε στις 13/6/2015 στα Κάτω Πατήσια, πριν αρχίσει να πυροβολεί στον αέρα.

Μόνο που, έχοντας απομακρυνθεί από το εργασιακό περιβάλλον του ΗΛΠΑΠ, δεν έχει πλέον το δικαίωμα να οπλοφορεί κι έτσι, μόλις δύο μέρες μετά την απόσπασή του, στις 3/9/2012, υποβάλλει αίτηση στην αστυνομία για χορήγηση άδειας αγοράς, κατοχής και οπλοφορίας πυροβόλου όπλου. Μάλιστα, για να στηρίξει την αίτησή του ανάμεσα σε άλλα ισχυρίζεται ότι τα γραφεία της Χρυσής Αυγής είναι στόχος τρομοκρατών.

Οι γνωμοδοτήσεις

Το Τ.Α. Αγ. Βαρβάρας, συνηγορώντας στη χορήγηση άδειας, αποστέλλει την αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της αστυνομίας. Στη συνέχεια το 3ο Τμήμα Οπλων και Εκρηκτικών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας τη στέλνει με τη σειρά του στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Στις 26/10/2012 η αρμόδια εισαγγελέας πείθεται από τους ισχυρισμούς του Περράκη και γνωμοδοτεί θετικά για την άδεια οπλοφορίας του, με την αιτιολόγηση ότι συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι για την ατομική του ασφάλεια. Ομως, παρά τη θετική εισαγγελική εισήγηση, το 3ο Τμήμα Οπλων και Εκρηκτικών διαπιστώνει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος για τη χορήγηση της άδειας και στις 19/11/2012 η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής τελικά απορρίπτει την αίτηση του Περράκη.

Στις 6/12/2012 ο Περράκης επανέρχεται με ένσταση, την οποία η αρμόδια αστυνομική υπηρεσία και πάλι απορρίπτει στις 11/2/2013 για τους ίδιους λόγους. Ο Περράκης όμως απτόητος στέλνει νέα αναφορά στις 17/2/2013, στην οποία, πέρα από τους γνωστούς ισχυρισμούς, επικαλείται συνεργασία του ίδιου με τις αστυνομικές αρχές κατά το παρελθόν για τη σύλληψη εγκληματιών και απειλεί τους επικεφαλής των αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών που απέρριψαν την αίτησή του ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον τους σε περίπτωση που του συμβεί κάτι. Τον επόμενο μήνα προχωρά σε νέα αίτηση για χορήγηση άδειας.

Οι προϋποθέσεις

Εχει ενδιαφέρον ότι το Τ.Α. Αγ. Βαρβάρας, το οποίο την πρώτη φορά είχε εγκρίνει τη χορήγηση άδειας, τώρα δεν συνηγορεί σ’ αυτήν, εναρμονιζόμενο με την πρώτη απορριπτική απόφαση των αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών. Σε αντίθεση με την εισαγγελέα Πρωτοδικών, η οποία στις 30/4/2013 γνωμοδοτεί και πάλι υπέρ της χορήγησης άδειας. Μόνο που αυτή τη φορά το 3ο Τμήμα Οπλων και Εκρηκτικών στις 3/6/2013 ξεχνά την αρχική του διαπίστωση ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος και τώρα προτείνει να χορηγηθεί η αιτούμενη άδεια. Στις 13/6/2013 ο Περράκης θα πάρει και επίσημα άδεια οπλοκατοχής και οπλοφορίας.

Κι ενώ οι προβαλλόμενοι ισχυρισμοί του χρυσαυγίτη για τη χορήγηση άδειας παρέμειναν σταθερά οι ίδιοι, τι μεσολάβησε μέσα σε 4 μήνες ώστε να αλλάξει η στάση των αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών; Βρισκόμαστε στην περίοδο όπου η Χρυσή Αυγή έχει φτάσει στο απόγειο της εγκληματικής της δράσης.

Μόλις τρεις μήνες μετά, το τάγμα εφόδου της Νίκαιας θα δολοφονήσει τον Παύλο Φύσσα. Και είναι η περίοδος κατά την οποία, όπως έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» («Με εντολές Μπαλτάκου ψήφιζε η Χρυσή Αυγή», 18.9.2014), ο γ.γ. της κυβέρνησης Σαμαρά καθοδηγούσε μέσω Κασιδιάρη το πώς θα ψηφίσει η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής.

Μέσα στους επόμενους μήνες θα αρχίσει να διακινείται και το σενάριο της «σοβαρής Χρυσής Αυγής» που θα συγκυβερνήσει με τη Ν.Δ. Η άδεια οπλοφορίας και οπλοκατοχής του Περράκη πάντως έδωσε στη Χρυσή Αυγή τη δυνατότητα να έχει και με τη βούλα έναν ακόμα ένοπλο χρυσαυγίτη στη διάθεσή της.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιτροπές... χρυσαυγιτών Πειραιώς
Τη δοκιμασμένη συνταγή των «αγανακτισμένων κατοίκων» επιχείρησε να επαναφέρει το νεοναζιστικό μόρφωμα στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πέραμα, στη συμβολή της λεωφόρου Σχιστού με τη Γρ. Λαμπράκη,...
Επιτροπές... χρυσαυγιτών Πειραιώς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αδιόρθωτοι στη μισαλλοδοξία
Με μελανά χρώματα περιγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI), όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, το φαινόμενο της εξάπλωσης του ρατσιστικού μίσους στη χώρα μας, που...
Αδιόρθωτοι στη μισαλλοδοξία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χρυσαυγίτης με βίαιη ρατσιστική δράση συνελήφθη στα επεισόδια της παρέλασης
Ανάμεσα στους 12 συλληφθέντες για τη νέα προκλητική επίδειξη χρυσαυγίτικης βίας και ναζιστικών χαιρετισμών στην Καλλιθέα βρίσκεται κι ένας 24χρονος, ο οποίος μόλις προ ημερών είχε ξαναφορέσει χειροπέδες.
Χρυσαυγίτης με βίαιη ρατσιστική δράση συνελήφθη στα επεισόδια της παρέλασης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταδικασμένος χρυσαυγίτης σε ψηφοδέλτιο
Ενας χρυσαυγίτης αστυνομικός συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της Δύναμης Ενωτικής Ελεύθερης Τάσης Αστυνομικών για τις εκλογές του Σωματείου Ειδικών Φρουρών την ερχόμενη Πέμπτη. Πρόκειται για τον Ιωάννη Αδρασκέλα...
Καταδικασμένος χρυσαυγίτης σε ψηφοδέλτιο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δεύτερο Αυτόφωρο για τους φασίστες της Λέσβου
Αφού αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από ταυτοποίηση και μία νύχτα στο κρατητήριο, οι τρεις από τους συλληφθέντες (δύο αστυνομικοί κι ένας βιοτέχνης) για διαδικτυακές και... κανονικές επιθέσεις στον δημοσιογράφο...
Δεύτερο Αυτόφωρο για τους φασίστες της Λέσβου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επίθεση φασιστών, συλλήψεις πολιτών
Πώς γίνεται ύστερα από μια απρόκλητη φασιστική επίθεση, με μολότοφ και πέτρες, από τουλάχιστον 30 άτομα την Κυριακή το βράδυ σε ανοιχτό κοινωνικό χώρο στα Πετράλωνα, η Αστυνομία αντί να συλλάβει τους...
Επίθεση φασιστών, συλλήψεις πολιτών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας