• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 15.1°C
  0 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Ομίχλη
  11°C 9.3°C / 13.3°C
  1 BF
  93%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.6°C / 16.0°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  2 BF
  89%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 11.9°C / 12.9°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 10.0°C
  1 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.6°C / 15.8°C
  4 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.4°C
  3 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 12.3°C
  0 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  4 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  9°C 8.9°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 14.0°C
  0 BF
  89%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 16.8°C
  2 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 14.9°C
  1 BF
  88%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.3°C / 11.6°C
  2 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  0 BF
  97%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Απαράδεκτες και διχαστικές οι παρεμβάσεις δημόσιων φορέων στη δίκη»

 • A-
 • A+
Η μάχη για τη σωτηρία των ευρημάτων συνεχίζεται από τους 304 πολίτες με την κύρια δίκη των ασφαλιστικών και της αγωγής, που έχουν καταθέσει, όσο και από την Κίνηση Πολιτών και τους συλλόγους των αρχαιολόγων της χώρας, που αναμένεται να προσφύγουν εντός των επόμενων ωρών στο ΣτΕ κατά της μελέτης απόσπασης. ● Προκλητικός ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό που έσπευσε να θριαμβολογήσει.

Μπορεί οι 304 πολίτες που είχαν καταθέσει αίτημα προσωρινής διαταγής στο πλαίσιο των ασφαλιστικών μέτρων για σταμάτημα των εργασιών απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου να «ηττήθηκαν», αφού το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης δεν την έκανε δεκτή, ωστόσο η μάχη για τη σωτηρία των ευρημάτων συνεχίζεται τόσο από τους ίδιους με την κύρια δίκη των ασφαλιστικών και της αγωγής, που έχουν καταθέσει, όσο και από την Κίνηση Πολιτών και τους συλλόγους των αρχαιολόγων της χώρας, που αναμένεται να προσφύγουν εντός των επόμενων ωρών στο ΣτΕ κατά της μελέτης απόσπασης.

Σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτοδικείου, απορρίφθηκε η αίτηση διότι «δεν πιθανολογήθηκε το ασφαλιστέο δικαίωμα των αιτούντων και συγκεκριμένα προσβολή της προσωπικότητάς τους από τις ενέργειες και τις εργασίες την παράλειψη των οποίων αιτούνται, ενόψει του ότι η διενέργειά τους στηρίζεται σε νομίμως ειλημμένη απόφαση της Διοίκησης, η νομιμότητα της οποίας κρίθηκε αρμοδίως με την υπ’ αριθμ. 991/2021 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ».

«Σε πείσμα ολίγων, το μετρό τρέχει. Η λογική πρυτανεύει και, όπως τεκμαίρεται από τη δικαστική κρίση στις λίγες σειρές αυτής της απόφασης η νομιμότητα κυριαρχεί» έσπευσε να θριαμβολογήσει ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό (Α.Μ.) Νίκος Ταχιάος που ευχαρίστησε θερμά όσους -δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, πρόεδρο της ΠΕΔ/ΚΜ Ιγνάτιο Καϊτετζίδη και τους υπόλοιπους δημάρχους-συνεργάτες του, πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Παντελή Φιλιππίδη, πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ Γιώργο Τσακούμη- που είχαν σπεύσει να παρέμβουν στη δίκη υπέρ των αποφάσεων της κυβέρνησης και της διοίκησής του.

«Η παρέμβαση όλων όσοι προσήλθαν υπέρ της Α.Μ. και της “Ακτωρ”, δηλαδή μιας ιδιωτικής εταιρείας, ήταν εντελώς απαράδεκτη καθώς στρεφόμενοι κατά των πολιτών καλλιέργησαν τον διχασμό και την παραταξιακή αντιπαράθεση» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος των πολιτών, Απόστολος Σοφιαλίδης, τονίζοντας πως «η αίτηση εκδόσεως της προσωρινής διαταγής ήταν ένα νόμιμο μέσο για να αποφευχθεί, μέσα από πολύ συνοπτική διαδικασία, η δημιουργία ανεπανόρθωτων καταστάσεων». Και στο άκουσμα της απόφασης, «αισθάνομαι εξαιρετικά καταπονημένος και μεγάλη λύπη».

Οπως διευκρινίζει, όμως, «η κύρια αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και η αγωγή για τα δικαιώματα όσων προσέφυγαν στα πολιτικά δικαστήρια εκκρεμούν ακόμη σ’ αυτά, για να κριθεί (ιδίως στη δίκη επί της αγωγής) με πλήρη διαδικασία “συζήτησης” και “απόδειξης” η ύπαρξη ή η ανυπαρξία των επίδικων δικαιωμάτων μας. Η απόρριψη της αιτήσεως για την έκδοση της προσωρινής διαταγής δεν επηρεάζει βέβαια το δικαστήριο που θα δικάσει την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και, πολύ περισσότερο, την αγωγή. Οπως δεν θα επηρέαζε και η τυχόν αποδοχή της».

Οι επόμενες μάχες

Και φυσικά δεν έχουν τελειώσει όλες οι δικαστικές μάχες διότι, όπως έχουμε γράψει, έχουν προσφύγει ξανά στο ΣτΕ πέντε σύλλογοι αρχαιολόγων, 21 προσωπικότητες της πόλης και η Κίνηση Πολιτών. Η προσφυγή τους έχει τελείως διαφορετικό περιεχόμενο από τα ασφαλιστικά μέτρα των 304, καθώς αιτούνται την ακύρωση της απόφασης του ΥΠΠΟ με την οποία εγκρίθηκε η μελέτη προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων διότι, όπως υποστηρίζουν, «επιχειρείται ένα εγχείρημα αν όχι παντελώς ανέφικτο επιστημονικά και τεχνικά αδύνατο, σε κάθε περίπτωση, όμως, με απρόβλεπτες δυσκολίες και επισφάλειες και δη για σπουδαίες αρχαιότητες και ότι επί ματαίω αυτές θα αποσπαστούν με τρόπο που συνεπάγεται την αναπόφευκτη και αναπόδραστη καταστροφή τους».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον δικηγόρο και επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών, Φωκίωνα Δεληγιάννη, «επιπλέον της νέας αίτησης ακύρωσης θα κατατεθεί και αίτηση αναστολής, στρεφόμενη όχι κατά της λύσης της απόσπασης, η οποία δυστυχώς κρίθηκε ως νόμιμη από το ΣτΕ, αλλά μόνον κατά της μελέτης της απόσπασης αυτής καθαυτήν, διότι επιχειρείται με πολύ βιαστικό τρόπο και με τη λογική “βλέποντας και κάνοντας” να αποσπαστούν οι αρχαιότητες χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχει οριστική μελέτη για τέτοια μείζονος σημασίας αρχαιολογική επέμβαση, όπως απαιτεί το κανονιστικό πλαίσιο του υπουργείου Πολιτισμού. Με τον τρόπο που επιχειρείται τώρα η απόσπαση, οι αρχαιότητες πλήττονται βάναυσα, και μάλιστα όχι μόνον όσες έχουν αποκαλυφθεί, αλλά και οι υποκείμενες αυτών».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το φιάσκο του μετρό δεν χωράει διθυράμβους
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε τη νέα αίτηση των 316 πολιτών για έκδοση προσωρινής διαταγής διακοπής των εργασιών απόσπασης του μνημείου.
Το φιάσκο του μετρό δεν χωράει διθυράμβους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι... αγανακτισμένοι στριμώχτηκαν
Η δικαστική μάχη που έχουν ξεκινήσει 317 πολίτες της Θεσσαλονίκης για την προστασία των αρχαιοτήτων είναι αυτή που έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό των φορέων της συμπρωτεύουσας, καθώς το δικαστήριο εξέτασε πολύ...
Οι... αγανακτισμένοι στριμώχτηκαν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ντροπή για το «έγκλημα» στον σταθμό Βενιζέλου
Τρομάζεις να περάσεις από τη διασταύρωση μην τυχόν συμπέσεις με εικόνες σαν και τις προχθεσινές, με ένα μεγάλο κομμάτι πλευρικών τοίχων να κρέμονται μέρα μεσημέρι στον γερανό σαν σφάγιο στο τσιγκέλι.
Ντροπή για το «έγκλημα» στον σταθμό Βενιζέλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάτω από τα αρχαία... υπάρχουν κι άλλα!
Συγκρουσιακή αλλά και με πολύ ενδιαφέρον ήταν η συζήτηση στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης επί της αίτησης πολιτών για διακοπή εργασιών στον σταθμό Βενιζέλου, όπου όσο συνεχίζεται το καταστροφικό σκάψιμο......
Κάτω από τα αρχαία... υπάρχουν κι άλλα!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα προσφυγή στο ΣτΕ για τα αρχαία Βενιζέλου
Nέο κύκλο προσφυγών και δικαστικών κινήσεων άνοιξε η προσπάθεια αιφνιδιασμού που επιχείρησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, υπογράφοντας την Παρασκευή το βράδυ την απόφαση για την καταστροφική απόσπαση των...
Νέα προσφυγή στο ΣτΕ για τα αρχαία Βενιζέλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας